Kirgisia

Hikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Кыргызская республика
Kirgisian valtio
USSR flag.png
Kirgisian lippu muistuttaa kovasti

Neuvostoliiton lippua

Motto: ”Oi suuri ja mahtava Kirgisia!
Kyrgyzstan map2.gif
Kirgisia on kuuluisa asemastaan ainoana maana, jolla on yhteistä maarajaa Kazakstanin, Tadžikistanin ja Kiinan kanssa.
Valtiomuoto korruptoitunut (epä)tasavalta
Hallitsija Kurmanbek Bakijev (sivua ei päivitetä; ketä kiinnostaa joku kirgisia?)
Pääkaupunki Kismet
Viralliset kielet kirgiisi, venäjä
Pääuskonnot ns. luonnonuskonnot
Itsenäisyys Vapautui Neuvostoliiton vallasta 1991
Valuutta luodit
Kansallislaulu Venäjän federaation hymni

Kirgisia (Kyrgyzstan) on entisen Neuvostoliiton vallassa ollut syrjäytynyt valtio. Kuitenkin vielä nykyäänkin on merkkejä Venäjän vallasta. Kirgisian sijainti on ihanteellinen; sen rajanaapureita ovat Kiina, Kazakstan, Tadžikistan ja Uzbekistan. Koska Kirgisia ei ole Venäjän rajanaapuri, yrittää Venäjä korjata asian valloittamalla Kazakstanin. Keskimääräinen elinikä on naisilla 67 ja miehillä 61 vuotta, mikä johtuu suurimmaksi osaksi runsaasta alkoholin kulutuksesta.

Osavaltiot

Kirgisiassa on 13 osavaltiota:

 • Kismet республика (270 000 asukasta)
 • Bйtken (150 000 asukasta)
 • Oz (135 600 asukasta)
 • Taalasmaan alue (150 000 asukasta)
 • Vichy-Kullin alue (115 000 asukasta)
 • Narun alue (55 000 asukasta)
 • State of Социалистических (92 700 asukasta)
 • Влади́мир Пу́тин's state (68 000 asukasta)
 • Kйrmйnbйk (110 000 asukasta)
 • Кыргызстанйtken (190 300 asukasta)
 • Qстадийã (212 050 asukasta)
 • Республикасы Федерация (335 780 asukasta)
 • Aunus Cumhuriyeti (300 700 asukasta)

Maan väkiluku: 2 123 130

Politiikka

Kurmanbek Bakijev

Kirgisialla on oma hallitus, mutta useimmiten tärkeimmät päätökset tehdään Venäjällä. Maan presidentin Kurmanbek Bakijevin päätökset hyväksytetään Vladimir Putinin kautta. Hallitukseen, joka äänestetään kahden vuoden välein, kuuluu 100 ihmistä. Hallituksen jäsenet ovat pääsääntöisesti venäläisiä. Kokoukset päättyvät yleensä tappeluun tai jonkun ampumiseen. Maan pääministeri on Kurmanbek Bakijevin veli Borat Bakijev. Yleensä on ollut tapana, että kaikki eri mieltä enemmistön kanssa olevat kansanedustajat teloitetaan. Tämän vuoksi kaikki päätökset ovat harvinaisen yksimielisiä.

Talous

Kirgisialaista rahaa

80 % BKT:sta tulee maanviljelystä, ja 60 % työikäisistä ihmisistä onkin maanviljeliöitä. Pelloilla kasvatetaan enimmäkseen puuvillaa, mutta joskus myös kauraa. Yhden ihmisen BKT on noin 500 €. Ihmisten rahatilanne on pääosin huono, sillä suurin osa rahasta menee presidentille ja muille virkamiehille johtuen suuresta verotuksesta. Maanviljelijät työskentelevät pelloilla parin euron tuntipalkalla ilman ruokatunteja työpäivien kestäessä jopa 15 tuntia. Tämä ei haittaa, sillä kirigisialaiset ovat tottuneet kovaan työntekoon ja raatamiseen.

Kirgisialainen vodka on saanut suomalaisia vaikutteita.
Jйnkki Sйdokй
Kuva oluenjuonnin MM-kisoista vuodelta 2006

Kulttuuri

Tyypillinen kirgisialainen katu
Kirgisialaisia miehiä

Maan kulttuuri on melko omaperäinen. Suosittuja harrastuksia ovat mm. toisien ampuminen ja tappeleminen. Tämä ei tosin eroa suuresti suomalaisestakaan kultuuriperinnöstä, mutta Suomi onkin tunnetusti eksoottinen maa, niin kuin Kirgisiakin. Kirgisiassa käydessään kannattaa tutustua maan baareihin, sillä niissä myydään aitoa venäläistä vodkaa.

Ihmisten asuinsijat ovat yleensä slummien tai savimajojen tapaisia rakennuksia. Pääkaupungissa Kismetissä sijaitsee maan ainoa kahden tähden hotelli, jossa on kuitenkin homevaurioita. Vain kaikki rikkaiden perheiden lapset eli n. 40 % Kirgisian lapsista käy koulua, mikä johtuu opettajapulasta. Loput 60 % viettävät aikaansa toistensa kanssa tupakkaa poltellen ja tapellen. Venäläistutkimuksen mukaan kolme kymmenestä kirgisialaisesta lapsesta tupakoi vähintään kerran päivässä. Syöpäkuolemien kasvava määrä on herättänyt huolta maan lääkäriliitossa. Lääkärit jakavat lapsille ilmaista nuuskaa, sillä se ei vaurioita keuhkoja. Hammaslääkäriliitto on suuttunut tästä tempauksesta ja on alkanut jakaa huumeita, sillä ne eivät pilaa hampaita. Maan huumeliitto on tästä mielissään ja on auttanut hammaslääkäriliittoa.

Historia

Kirgisia oli aluksi Neuvostoliiton osa. Kirgisialaiset viljelivät maata ja Neuvostoliitto keräsi voitot. Heillä oli oma postilaitos ja pankki. Vuonna 1991 Neuvostoliiton hajoamisen jälkeen maan nykyinen presidentti Kurmanbek Bakijev vaati kirgisialaisille omaa valtiota. Hän keräsi 20 000 kannattajaa ja marssi Moskovaan, vaikka suurin osa miehistä kuoli matkalla. Bakijevin ponnistelujen ansiosta muodostui uusi valtio Kirgisia. Bakijevista muodostui kansallissankari ja kirgisialaiset palvovat häntä yhä.

Luonto

Kirgisian maasto on pääosin kuivaa aroa ja vuoristoja. Sotien runtelemat maastot ovat vanhojen panssarivaunujen ja pommeista jääneiden kuoppien peitossa. Puolet valtion pinta-alasta on viljelysmaita. Maassa on yksi järvi, Vichy-Kйlli, joka on kuitenkin saastunut sinne laskettujen jätteiden takia. Korkein vuori on Jйnkki Sйdokй, joka on paikallisen kylähullun mukaan 11 km korkea, mutta viralliset mittaukset kertovat korkeuden olevan vain n. 7 km.


Urheilu

Kirgisiassa tunnetuin urheilulaji on oluen juonti. Kansalaiset harjoittavat tätä lajia melkein joka ilta. Maassa järjestetään joka vuosi maailman suurimmat oluenjuontikisat. Myös Olli Hokkanen Open Challenge on vieraillut Kirgisiassa. Vuodesta 2005 alkaen on pidetty myös lapsille suunnatut maidonjuontikisat. Kirgisiassa olit myös jalkapallojoukkue, mutta pelaajat katosivat mystisesti. Koko lyhyen historiansa aikana Kirgisia ei ole saavuttanut mitään muuta merkittävää urheilun saralla kuin kahdeksan oluenjuontimestaruusmitalia.

Katso myös