Kesän 2010 Wikipedian ylläpitäjien suuri joukkopako

Hikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Suositeltu1.png

Star.svg
Tämä artikkeli on jostain käsittämättömästä syystä suositeltu sivu.
"Back off you all, or I'll shoot her dead on this here porch!" Wikimedian julkaisema kuva paenneita ylläpitäjiä johtaneesta käyttäjä:Hrrkrr31:stä, joka kärsi luultavasti mielenterveysongelmista ja nettiaddiktiosta.
Wikipedia-logo-en.png
Buaahhahhahhahhaa! Wikipedian niin kutsutut asiantuntijat teeskentelevät, ettei tätä koskaan tapahtunut!

Kesän 2010 Wikipedian ylläpitäjien suuri joukkopako oli toistaiseksi osanottajamäärältään suurin suomenkielisessä Wikipediassa tapahtunut pako. Se sijoittui aikavälille 26. toukokuuta 2010 – 20. elokuuta 2010, ja sen saaman mediajulkisuuden myötä Internetissä heräsi laajalti keskustelua sivustojen turvallisuudesta ja ylläpitäjien elinoloista. Pohdinnoissa pinnalle nousi muun muassa se, mitkä keinot ovat sallittuja, kun vapaasti muokattavat sivustot yrittävät pitää ylläpitäjiä erillään ulkomaailmasta, sekä se, miten ylläpitäjien viihtyvyyttä voitaisiin parantaa. Lukuisten ihmisoikeusjärjestöjen kovasta painostuksesta huolimatta suomenkielisessä Wikipediassa ei kuitenkaan tiukennettu turvatoimia paon jälkeen, eikä ylläpitäjien tai muidenkaan tuomittujen oloja helpotettu.

Pakoon osallistui yhteensä viisi käyttäjää, jotka oli tuomittu elinkautiseen ylläpitäjyyteen perinteisen valamiehistön, joka koostui Wikipedian vakiokäyttäjistä, äänestyksessä. Heidän rikkeisiinsä kuuluivat tavanomainen tunnollisuus, luotettavuus ja positiivinen asenne.[1] Suomenkielisen Wikipedian vankilanjohtajan mukaan he olivat kaikki:

»Yhtä paatuneita kuin kuka tahansa ylläpitäjistämme.»

Neljä näistä ylläpitäjistä saatiin myöhemmin kiinni, ja heidän vedottuaan lukuisiin ihmisoikeusjärjestöihin ja valitettuaan huonoa kohteluaan vankilan johto muutti heidän tuomionsa ylläpitäjistä palauttajiksi saadakseen kohun laantumaan. Yhtä karkuria Wikimedia Foundationin erikoisjoukot ampuivat päähän.

Useat tahot ovat esittäneet kritiikkiä Wikipedian turvajärjestelyjä kohtaan. On esimerkiksi väitetty, että pako olisi kyetty ennaltaestämään, mikäli tuomittujen vartijat olisivat olleet kiinnostuneempia vahdittaviensa tekemisistä.

Taustaa

Vastaavia tapauksia

Suomenkielisestä Wikipediasta oli edellisen vuoden marraskuussa jo onnistunut pakenemaan eräs ylläpitäjä, joka kantoi nimeä "Eetvartti". Hän oli saanut apua vankilan sisältä, vartijalta nimeltä "Str4nd", joka oli marraskuun 24. päivän iltana 2009 muina miehinä kirjannut hänet ulos Wikipediasta muka ylläpitäjyytensä jo kärsineenä. Vaikka Eetvartti palasikin pian omasta aloitteestaan takaisin Wikipediaan huomattuaan, että hän ei enää ulkomaailmassa pärjännyt,[2] jo tuolloin ihmeteltiin suomenkielisen Wikipedian turvajärjestelyjä: Kukaan toinen läsnäolleista vartijoista ei ollut kiinnittänyt mitään huomiota siihen, että uloskirjauksessa oli ylläpitäjyyttä kärsivä kaveri, vaikka ylläpitäjyys on Wikipediassa poikkeuksetta elinkautinen.

Eetvartin tapauksen lisäksi on liikkeellä useita huhupuheita ylläpitäjistä, jotka ovat tehneet Monte-Criston kreivit ja teeskennelleet kuollutta vapautuakseen. Suomenkielisessä Wikipediassa on nimittäin voimassa sääntö, jonka mukaan ylläpitäjä, joka on ollut sellissään liikkumatta kokonaisen vuoden, armahdetaan välittömästi tämän ajan täytyttyä. Tosin, varmistusajan ollessa näin pitkä, näiden huhupuheiden tyrmääjät ovat huomauttaneet, ettei ylläpitäjän todennäköisesti tarvitse enää vuoden jälkeen teeskennellä.

Aiemmat aukot turvajärjestelyissä

Agendan salakuljetus suomenkielisessä Wikipediassa on varsin yleistä. Vuonna 2007 julkaistun tutkimuksen mukaan Wikipedia rankkasi ykköseksi kaikista nettivankiloista tällä saralla. Tutkimuksessa todettiin, että yleisin salakuljetusmenetelmä on perinteinen "köntti", jonka Wikipediassa vierailevat iipeekäyttäjät laskevat muun saastan mukana artikkeleihin tai keskustelusivuille niillä asioidessaan. Yleensä nämä lähetykset päätyvät juuri ylläpitäjien käsiin, sillä yksi heille langetetun pakkotyön muodoista on artikkelien ja keskustelusivujen siivous.

Jonkin Wikipediassa arvellaan traumatisoineen Hrrkrr31:n.

Wikipedian kriitikot ovatkin kysyneet, että jos jonkin saaminen sisälle wikivankilaan on näin helppoa, kuinka vaikeaa jonkin saaminen ulos voi olla?

Vankien kohtelu

Henkinen väkivalta

Wikipediat ovat saavuttaneet kyseenalaista julkisuutta käyttäjistönsä keskinäisellä riitelyllä, jolla on toisinaan ollut vakaviakin seuraamuksia. Nämä riidat saattavat yltyä jopa pienimuotoisiksi wikinsisäisiksi sodiksi. Toisaalta vangit saattavat ottaa jonkin tavallisesta poikkeavan kanssakärsijän pilkkansa kohteeksi ja liittoutua tätä vastaan. Tämä on hyvin yleistä etenkin ylläpitäjien keskuudessa, sillä elinkautisvangeilla ei ole samanlaista pelkoa tuomion pidennyksistä kuin muilla. Jonkin tällaisen vankien välisen konfliktin arvellaan myötävaikuttaneen myös Hrrkrr31:n päätökseen karata.

Ylläpitäjien pakkotyö

Ihmisoikeusjärjestöt ovat kuvailleet ylläpitäjien työolosuhteita epäinhimillisiksi.

”Olen tehnyt kuukaudessa keskimäärin pitkästi toistatuhatta muokkausta, ja ylläpitäjyyteni aikana (vajaa puoli vuotta) olen poistanut yli 2 200 roskasivua. Tämä on selvästi liikaa.”

~Pakenijoita johtaneen käyttäjä:Hrrkrr31:n tilitystä paon yhteydessä[3]

Suomenkielisessä Wikipediassa, joka on suunniteltu nimenomaan pitkäaikais- ja elinkautisvangeille, tuomitut laitetaan yleensä kovaan, palkattomaan työhön, mikäli heidän terveytensä sen vain sallii. Raskaimpia näistä hommista hoitavat juuri ylläpitäjät, joiden tehtävänä on muun muassa kaikkien muiden vankien jätösten siivoaminen, rikkinäisten artikkelien korjaaminen ja vankilan muurien vahvistaminen estotyökaluilla. Esimerkiksi Amnesty International on kuvaillut ylläpitäjien työskentelyoloja "epäinhimillisiksi". Järjestön mukaan elinkautisvankien työpäivät saattavat alkaa varhain aamulla ja kestää myöhään yöhön. Wikipedia erottaa heidät heidän perheistään ja sukulaisistaan, joiden valituksia kukaan ei kuuntele. Nukkua ja syödä he saavat vain, jos sille jossain välissä jää aikaa. Tämä vuorokausirytmin sotkeminen johtaa usein todellisuudentajun hämärtymiseen ja jopa mielenterveysongelmiin. Näin arvellaan käyneen esimerkiksi Hrrkrr31:lle.

Tapahtumien kulku

Paon alkuvaiheet

”Uskomattomastaan panoksesta Wikipedialle, jota kaikki arvostavat.”

~EtäKärppä13, Quadriplegia, Jafeluv, 101090ABC, Otrfan, Ville Siliämaa, Aulis Eskola, Urjanhai, MiPe, Tappinen, ML, A333, Jisis, Ejs-80, CCB

Loppuillasta toukokuun 26. päivänä 2010 Hrrkrr31, joka oli pari tuntia takaperin palannut selliinsä työskenneltyään lähes tauotta koko päivän ja nukuttuaan edellisyönä vain joitakin tunteja, alkoi kailottaa kovaäänisesti kaltereiden välistä. Hän ilmoitti keplotelleensa sellinsä oven auki ja olevansa kurkkuaan myöten täynnä Wikipediaa, jonka hän jättäisi nyt iäksi taakseen. Erään kanssakärsijän todistajanlausunnon mukaan Hrrkrr31 huusi edetessään pienestä kopperostaan suurelle käytävälle, joka yhdistää kaikkia ylläpitäjien sellejä,[4] että hän olisi valmis vapauttamaan kenet tahansa, joka vain tahtoi seurata, että pakko ei olisi mukaan tulla, mutta hän lähtisi nyt, eikä palaisi. Neljä käyttäjää ilmaisi halunsa liittyä Hrrkrr31:een.[5]

Tämä joukkio eteni sitten byrokraattien osastolle, jossa tuolloin haisi kalma, sillä useat byrokraatit lojuivat kuolleina ja unohdettuina eristysselleissään, vaikka tämä vasta myöhemmin kävikin ilmi. Tiettävästi pakenijat suojasivat hengityselimensä vanginvaatteillaan, joiden eräs pakotapahtumasta best-sellerin takonut menestyskirjailija väitti symbolisesti edustavan niitä viimeisiä itsekunnioituksen rippeitä, joita Wikipedian ylläpitäjille suotiin. Tämän löyhkän on arveltu myös olleen sama tekijä, joka pysäytti vankien vartijat ja esti heitä seuraamasta karkureita. Tosin Wikipedian johto kiistää tämän väitteen.

Vartijoiden eliittiä

Tässä vaiheessa tieto vankien paosta oli jo edennyt vartijoille saakka. Heitä kokoontui joukoittain pällistelemään Hrrkrr31:n selliä, jonka ovi oli yhä auki. Silminnäkijäkertomusten mukaan he päättelivät avonaisesta ovesta, että Hrrkrr31:n täytyi olla vielä jossain lähistöllä, joten he alkoivat maanittelevaan sävyyn kutsua tätä. Yksi vartijoista jopa päästi ääntä, jota eräät todistajat ovat kuvailleet "sirkutukseksi" ja toiset "kurnutukseksi". Kyseinen vartija kieltäytyi kommentoimasta asiaa Der Spiegelin haastattelussa, mutta toisen vahdin mukaan hän oli yrittänyt jäljitellä mustakurkku-uikkua, sillä tuolloin yleisesti vartijoiden keskuudessa luultiin, että Hrrkrr31 rakastaa lintuja. Tämän luulonsa vuoksi vartijat kantoivat Hrrkrr31:n sellin eteen myös parven papukaijoja, jotka olivat kivasti erivärisiä. Vangit katsoivat tätä houkutteluoperaatiota epäuskoisina, ja osa on ilmoittanut järjenlähdön olleen tuolloin lähellä, kun vartijat vielä allekirjoittivat yhteistuumin kortin, jossa kiitettiin Hrrkrr31:tä tämän uskomattomasta "panoksesta Wikipedialle, jota kaikki arvostavat."[6] Vartijat pakottivat myös muutaman vangin raapustamaan nimensä korttiin. Tämän jälkeen ryhdyttiin veisaamaan Paljon onnea vaania Hrrkrr31:lle,[7] vaikkei ollut hänen syntymäpäivänsä. Mikä kaikkein ironisinta: päivästä tulisi vielä ennen iltaa hänen kuolinpäivänsä.

Muurin ohi

Pääsy monille palvelimille estettiin etsintöjen yhteydessä.

Kun vartijoille alkoi pikkuhiljaa selvitä, ettei Hrrkrr31 ollutkaan lähettyvillä,[8] he kovistelivat muilta elinkautisvangeilta tiedon tämän kulkusuunnasta. Samalla he saivat tietää myös neljän muun vangin jättäneen sellinsä. Vartijat seurasivat pakenijoita byrokraattien osastolle saakka, mutta pysähtyivät sen alkuun (ks. edellinen otsake). Vasta tässä vaiheessa annettiin yleisluontoinen hälytys Wikipediassa.

Tällä välin karkurit olivat edenneet vankilan pihamaalle ja lähestyivät rivakkaan tahtiin suurta muuria, joka erottaa Wikipedian palvelimen muusta Internetistä. Vankilan portilla he kertoivat sitä vahtineille käyttäjille, että heidät oli määrätty yöksi etsimään lähteitä läheisiltä uutissivustokukkuloilta. Vaikka vartijoiden puutetta ihmeteltiinkin, ylläpitäjät päästettiin menemään, sillä heidän mukanaan oli luottovanki Barosaurus Lentus. Joukkio ehti tiettävästi niinkin pitkälle kuin Ylen sivustoille, ennen kuin hälytyssummerit ja -sireenit heidän takanaan alkoivat ulvoa.

Etsijöiden turhaannuttua käytiin tekemässä perinteinen hävitysretki kilpailevalle sivustolle, Citizendiumille.

Hrrkrr31, joka tiesi, että karkureita tultaisiin hakemaan nopeilla laajakaistoilla, päätti koettaa harhautusta. Hän arveli, että odottamattomin liike olisi suunnata Yleltä Maikkarille, joka sijaitsi syvässä soramontussa Yleisradiomäen länsipuolella. Tästä päätöksestä pakoa tutkineet ovat kiistelleet ankarasti, sillä vaikka se mitä luultavimmin pelastikin muut pakenijat, kaksi jäi sen myötä joukosta jälkeen.[9] On esitetty, että pakenijoiden olisi pitänyt ottaa suunnaksi Nelonen, joka oli vielä syvemmässä montussa ja tarjosi paremman näkösuojan räikeämmällä ohjelmatarjonnallaan, jota kenen tahansa on vaikea hahmottaa. Vastakkaisen näkemyksen mukaan taas suurin osa ylläpitäjistä ei todennäköisesti edes tiennyt, että on olemassa sellainen asia kuin Nelonen ja että vaikka he olisivatkin tienneet, miten he olisivat koskaan selvinneet leffaputken ohi?

Kohti tosimaailmaa

Karkureita heikotti meno Hikipediassa.

Piiloteltuaan aikansa MTV3.fi:n syvimmässä pimennossa, urheiluosastolla, ja odoteltuaan etsijöiden menevän ohi ylläpitäjien huvennut joukko aloitti vaivalloisen kapuamisen kohti päivänvaloa. Seuraavaksi he ottivat suunnakseen Internetin rajat ja sen suuren erämaan, joka erottaa virtuaalisen maailman todellisesta. Taival oli pitkä ja kesti kauan, mutta se oli myös täynnä ihmeitä. Ylläpitäjät vaelsivat sellaisten sivustojen halki, joita he eivät olleet koskaan ennen nähneet tai joita he olivat nähneet viimeksi vuosia sitten, kun he olivat vasta saapuneet Internetiin. "Se oli monessa mielessä henkisesti koetteleva mutta myös palkitseva kokemus", on Albval kertonut jälkeenpäin. Viimein he tiesivät olevansa lähellä määränpäätään, kun Hikipedian laaja ja hajanainen valtakunta aukeni heidän edessään. Siellä he joutuivat säälimättömän ja täysin mauttoman pilkan kohteeksi. Tunteet olivat pinnalla, kun tuntemattomat ohikulkijat ivasivat heitä ilman näkyvää syytä. Tiettävästi Hrrkrr31 rupesi itkemään jossain vaiheessa:

»Se oli siis ihan hirveetä! "Hankkikaa elämä!" me kerrottiin niille, mutta ne ei kuunnellu! Vittu mitä mulkkuja
(Barosaurus Lentus)

Hikipediasta päästyään he läpäisivät peilisivustojen hataran ja utumaisen kerroksen, jonka takaa avautui harmaa ja ahdistava erämaa. Jossain sen toisella puolella lepäsi vapaus. Tähän he pysähtyivät ja lepäsivät hetken, sillä vuorossa olisi matkan raskain osuus. He koettivat imeä peilisivustoista itseensä niin paljon informaatiota kuin vain kykenivät ennen ylityksen alkamista. Samalla heidän onnistui nähdä joitakin Wikipedian tapahtumia ja paon aiheuttamaa kuohuntaa. Niiden kautta he todistivat myös kahden jälkeenjääneen ylläpitäjän kiinniottoa.

Pian matkan jatkuttua alkoi käydä selväksi, ettei ylitys tulisi olemaan etenkään Hrrkrr31:lle helppo. Hän oli jo aiemmin ilmoittanut kärsivänsä pahanlaatuisesta nettiaddiktiosta ja jo muutama askel poispäin hänen pakkomielteestään sai hänet voimaan pahoin ja hikoilemaan rajusti. Kuitenkin hän tulisi olemaan ainut, joka selviäisi taipaleesta.

Lyhyt vapaus

”Hei sitten, kaveri. :'(”

~CCB

Oli myöhäinen ilta tosimaailmassa, kun Hrrkrr31:n onnistui sulkea selaimensa. Ei edes minuuttia ollut ehtinyt vierähtää todellisuudessa siitä, kun hän oli saanut Wikipediassa sellinsä oven auki, mutta valonnopeuden vääristämässä Internetissä aikaa oli kulunut tuntikaupalla. Erämaa oli niellyt loputkin hänen pakotovereistaan, ja sen ylittäminen oli ollut suunnaton urakka. Hrrkrr31 olikin lopen uupunut. Ensi töikseen hän kiirehti kuistille täyttääkseen keuhkonsa raikkaalla ulkoilmalla, jonka terveellistä vaikutusta ne eivät olleet tunteneet aikakausiin. Tämä yskänkatkuinen hengenveto jäi kuitenkin Hrrkrr31:n viimeiseksi.

Ajankulun vääristyminen Internetissä nimittäin mahdollisti sen, että Wikimedia Foundationin iskuryhmä oli ehtinyt jo kauan vartoa sitä hetkeä, jona Hrrkrr31 pahaa-aavistamattoman päänsä ulos ovesta työntäisi. Vaikka hän ehtikin vielä ottaa itselleen ihmiskilven, tarkka laukaus mitätöi kaikki hänen ponnistelunsa. Epäselvistä videokuvista on päätelty, että se oli itse Jimmy Wales, joka toimitti luodin Hrrkrr31:n otsalohkojen väliin. Julkisuuteen vuotaneiden salaisten raporttien mukaan hän oli seisonut Hrrkrr31:n talon edessä aina huhtikuusta 2009 eli siitä hetkestä saakka, jona toinen oli tunnuksensa Wikipediaan luonut. Hrrkrr31:n kuolinajaksi on kirjattu 26. toukokuuta 2010 kello 22.20.

Jälkipuinti

Yksi versio kuvasta.

Media, joka oli vartonut Hrrkrr31:n piiritetyn talon ympärillä lähes yhtä kauan kuin Wikimedia Foundationkin,[10] ryöpytteli armottomasti Wikimediaa ja sen alaisia laitoksia paon ja varsinkin sen saaman päätöksen vuoksi. Etenkin se seikka, ettei Hrrkrr31:lle suotu antautumismahdollisuutta, joutui arvostelun kohteeksi. Jimmy Wales kuittasi tämän alun perin toteamalla, että Hrrkrr31:llä oli ase. Kun asetta ei kuitenkaan löydetty, Wales väitti aseen olleen suklaata ja sulaneen Hrrkrr31:n lämpöisessä puristuksessa. Kun mitään viitteitä edes tästä ei löydetty, Wikimedia julkaisi kuvan, jossa Hrrkrr31 pitelee asetta nuoren naisen ohimoa vasten. Kuvasta on myös muita versioita, joissa Hrrkrr31:llä ei esimerkiksi ole asetta, ja nainen on mies, mutta koska Wikimedian henkilökunta on täynnä pikselinörttejä, on mahdotonta sanoa, mikä versioista on alkuperäinen.

Ihmisoikeusjärjestöt hyökkäsivät median perässä Wikimedian kimppuun ja vaativat tietoja ylläpitäjien elinoloista. Kovan prässäämisen jälkeen joitakin tietoja annettiin, mutta suuri osa niistä oli selvästi vääristeltyjä. Wikimedian ainoa varsinainen myönnytys oli muiden pakoon osallistuneiden tuomioiden muuttaminen ylläpitäjyydestä palauttajuudeksi. Yksi neljästä muusta pakoon osallistuneesta kuoli myöhemmin epäselvissä olosuhteissa.

Katso myös

Star.svg
Tämä artikkelisarja on kouluesimerkki siitä, miltä hyvät sivut voivat näyttää.
kaikki oleellinen
Ei oo mitään hauskaa!
Wikipediasta

Sisältö
Wikipedian käytännöistä
Wikipedian käytäntöjä
Wikipedian päätöksenteko
Asiantuntija-arvioita artikkeleista
(in English)
MC Vittumeitsi

Historia
Toinen muokkaussota
Suuri ylläpitäjien joukkopako
Porchesian holokausti

Sisarprojektit ja äpärälapset
Wikimedia Foundation Inc.

Ihmiset
Wikipedian käyttäjät:
A-E, F-L, M-S, T-Ö, CCB, puheita
Wikipedian ylläpitäjät
Wikipedian entiset ylläpitäjät
Wikipedian n00bit
Jimmy Wales
Wikisosiologia
Wikipsykologia

Vandalismi
Ilmenemismuodot (kaikki)
Levykevandaali
Sukkanukkeilu
Ohjeistus sock puppetien käyttöön
Wikipedian evakot

Viitteet

  1. Oikeustieteellinen termi näille rötöksille on "sosiaalinen itsemurha".
  2. Myöhemmin Eetvartti hirtti itsensä sellissään wikilomamallineella vain muutamaa päivää ennen jouluaattoa.
  3. [1]
  4. Lukuun ottamatta niiden, jotka on tuomittu itsensä sarjamurhaamisesta ja eristetty kaikista muista vangeista.
  5. Todistettavasti yksikään näistä käyttäjistä ei kuitenkaan todellisuudessa sanonut että "Haluanpa liittyä Hrrkrr31:een", vaikka yksi yrittikin ja epäonnistui.
  6. Eleen tekopyhyydestä kielii se, että allekirjoittaneista kukaan ei huomannut kahta perustavanlaatuista virhettä kortin tekstissä ("Uskomattomastaan panoksesta Wikipedialle, jota kaikki arvostavat.") alkaen ensimmäisestä sanasta. Toinen (oletettava) virhe oli sivulauseen relatiivipronominin viittaussuhteessa, jonka seurauksena viestissä ilmoitettiin kaikkien arvostavan Wikipediaa.
  7. Todistettavasti kukaan ei todellisuudessa kuitenkaan laulanut "Paljon onnea Hrrkrr31", vaan käytettiin nimenmuunnoksia.
  8. Edesauttavana tekijänä mainittakoon mm. se, ettei häntä löydetty patjansa alta.
  9. Toinen takertui esikoulutasoiseen ulkopoliittiseen ränttiin, kun taas toisen vei dieettipilleribänneri.
  10. Aseistetulla joukolla, joka piirittää taloa puolitoista vuotta ilman mitään järjellistä syytä, on kumma tapa vetää puoleensa huomiota.