Keiko (elokuvatähti)

Hikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
3d fish.gif Eksyksissä?
Tämä artikkeli kertoo elokuvatähdestä, käy myös täsmennyssivulla katsomassa aiheen muita merkityksiä

Keiko (s. 1976, Islanti12. joulukuuta 2003, Norja) oli miekkavalas (lat.Orcinus orca), kuuluisa elokuvatähti ja pikaruokaravintoloiden pääruokalaji.

Keiko elokuvassa Free Willy

Elämä

Alun perin Islantilaiset valaanpyytäjät pyydystivät Keikon Islannin rannikolla vuonna 1979, ja koko saalis – myös Keiko – myytiin islantilaiseen pikaruokaravintolaan, käytettäväksi uuden Hafnarfjörður-O-Fiskur kalahampurilaisen raaka-aineeksi. Ravintola tosin ajautui konkurssiin ennen kuin Keiko ehdittiin suolistaa.

Ura show-bisneksessä

Ravintolan konkurssin johdosta, Keiko myytiin (elävänä, ei kalapuikkoina) Kanadaan, missä hän aloitti uransa show-bisneksessä. Seuraavat vuodet Keiko kierteli vesieläimiin erikoistuneiden eläintarhojen pääesiintyjänä.

Kunnes Meksikossa vuonna 1993, Hollywoodin kykyjenetsijät huomasivat hänen taitonsa, ja hänet palkattiin pääosaan elokuvaan Free Willy.

Elokuva oli suuri menestys, myös taloudellisesti. Tosin Keiko itse sai – huonon sopimuksen johdosta – palkkiokseen ainoastaan 100kg kalaa. Myös elokuvan käsikirjoitus oli Keikon kannalta huonosti laadittu: Hänen näyttelemä valas oli turhan inhimillinen. Joten maksava yleisö vaati Keikon palauttamista takaisin luontoon, johon tuotantoyhtiö lopulta suostuikin.

Uran loppu

Elokuvayleisön vaatimuksesta Keiko laskettiin vapauteen Norjan rannikolla vuonna 1998. Tämä oli suuri pettymys tähteyteen tottuneelle Keikolle. Merkitsisihän se hänen elokuvauransa loppua. Lopulta 12. joulukuuta 2003, hän päätyi valaanpyytäjien saaliiksi ja myytiin (pakastettuina kalapuikkoina) Norjalaiselle pikaruokaketjulle käytettäväksi Altafjorden-O-fisk - kalahampurilaisessa.

Katso myös