Kehonrakennus
Kehonrakennuksessa, puhekielellä rintabodauksessa, harjoitetaan osaa kehon lihaksista suurin painoin ja kovalla ähinällä. Päämääränä on saada mahdollisimman lihaksikas mutta vähärasvainen vartalo samalla, kun penkkipunnerruksen tulos on mahdollisimman kova. Kehonrakennus on suosittu harrastus varsinkin nuorten amatöörien keskuudessa, toisin kuin sisarlajinsa voimanosto.
Kilpailuissa vertailukohtina käytetään lihasmassan määrää, penkkipunnerrustulosta, kehon rasvaprosentin alhaisuutta ja lihasten erottuvuutta. Kilpaurheilumuotona kehonrakennus on kurinalaista ja askeettista elämää vaativa laji, ja kehonrakentajat ovatkin yleensä olleet lapsesta asti kovassa elämänkoulussa, useimpien vanhemmat ovat pakottaneet nämä syömään kukkakaalia.
Harjoittelu[muokkaa]
Kehonrakentaja seuraa tyypillisesti etukäteen laatimaansa harjoitusohjelmaa.
Suurimpaan lihasmassan kasvuun päästään käyttämällä vastusta, joka on 100 % lihaksen maksimaalisesta voimasta. Tällaisella vastuksella harjoittelija tekee yhden toiston kaverin avustuksella. Lyhyen, korkeintaan muutaman minuutin tauon jälkeen kokeillaan uudestaan. Tällaisia kokeiluja tehdään tyypillisesti kolme yhtä lihasryhmää (esimerkiksi rintalihakset) kohden. Tämän jälkeen siirrytään seuraavaan lihasryhmään (esimerkiksi olkavarren koukustajiin). Tätä lihasryhmää rintabodarit harjoittelevat tavallisesti todella paljon, ja se onkin yksi tärkeimmistä lihasryhmistä tässä lajissa. Yleensä kaikkia vartalon lihaksia ei käydä läpi samalla harjoituskerralla, joskus ei koskaan, sillä valtava yläkehon massa "P-A-K-O-T-T-A-A" lihakset kasvamaan myös esimerkiksi jaloissa, toisin kuin jalkakyykky, jonka on todettu olevan vain haitallista selälle ja varsinkin polville.
Edellä kuvatun perusharjoittelun lisäksi kehonrakentajat käyttävät erilaisia erikoisohjelmia.
Silloin tällöin on massiivisten painojen ylössaamisen kunniaksi syytä karjaista miehekkäästi "Saksa nousuun!", mikä lisää arvostusta samalla salilla röhkivien bodarien silmissä. Sen sijaan joukkuelajeista tutut feminiiniset halaukset ja jopa selälle taputtelut eivät ole suositeltavia tuuletusmuotoja bodarien keskuudessa.
Merkittäviin tuloksiin pääseminen vaatii useampia harjoituskertoja viikossa. Esimerkiksi rintalihaksistolle on olemassa niin paljon erilaisia harjotteita, että niiden tekeminen yhdellä kertaa ei ole mielekästä, joten yleensä yhdessä viikossa on 3-7 harjoituspäivää. Kahdesta neljään harjoituskertaa viikossa on tyypillinen määrä harrastuskehonrakentajalle. Lisäksi hyvin tärkeä osa harjoittelua ovat ravinto ja riittävä lepo. Yleisesti omaksutun harjoittelujaotuksen mukaan harjoituspäiviä ovat esimerkiksi maanantai, tiistai, keskiviikko, torstai, jolloin lepoon ja "rentoutumiseen" jää perjantai, lauantai ja sunnuntai. Lepoajalla on hyvä huolehtia riittävästä ravinnon ja varsinkin nesteen saannista. Usein kunnon kehot kuitenkin katsovat kieroon amiskehoja, jotka treenaavat vain rintaa ja hauista. Lauantai onkin yleinen päivä jalkatreenille, jolloin ammattilaiset treenaavat penkkiä vapailla painoilla.
Kehonrakennukseen vakavissaan panostavat harrastajat ja kilpaurheilijat harjoittelevat yleensä jopa kuutena päivänä viikossa. Samana päivän saatetaan harjoitella kaksi erillistä kertaa.
Tunnetuimmat kehonrakentajat treenaavat seuraavalla rytmityksellä:
- Maanantai: Penkkipunnerrus + Hauiskääntö(käsipainoilla)
- Tiistai: Vinopenkki + Hauiskääntö(tangolla)
- Keskiviikko: Vinopenkki(käsipainoilla)+ Hauiskääntö(istuen)
- Torstai: Penkkipunnerrus (koneessa) + Hauiskääntö(taljassa)
- Perjantai: Vapaa (penkkipunnerrus+hauisreeni mielikuva harjoitteena)
- Lauantai: Penkkipunnerrus + Hauiskääntö(skotti penkissä)
- Sunnuntai: Penkkipunnerrus + Hauiskääntö(max. painoilla)
Ruokavalio[muokkaa]
Ruokavaliolla pyritään saamaan lihaksille riittävästi ravintoa harjoitteluun ja rakennusaineita kasvuun. Ennen kisoja suoritettevan, tavallisesti parin viikon mittaisen dieettiräpellyksen aikana kiinnitetään myös huomiota siihen, että kehon rasvan määrä saadaan mahdollisimman alhaiseksi.
Tyypillisesti hiilihydraattien määrä ruokavaliossa pyritään pitämään alhaisena ja proteiinien määrää kasvattamaan. Kehonrakentajat seuraavat tarkkaa ennaltalaadittua diettiä ja syövät 1-7 päivän aikana. Rankan nestetäydennuksen jälkeen rintapodarin maha on yleensä niin täynnä, että kiinteän ravinnon nauttiminen on käytännössä mahdotonta.
Tärkeää osaa kehonrakentajien ruokavaliossa näyttelevät erilaiset lisäravinteet, joilla täydennetään ruokavaliota, jotta saataisiin tarpeeksi rakennusaineita lihaksille ja nopeutetaan harjoituksesta palautumista. Tärkeimpiä ravinnelisiä ovat mm. proteiinit (Kinkku, makkara, sulatejuusto, liha), hiilihydraatit (pottu, maissimössö), creacola, glutamiini sekä voimailujuoma (keltainen Jaffa). Kissanmakkaraa, petunioita, pelargonioita taikka selleriä ei kovaa harjoitteleva kehonrakentaja syö muutoin kuin juhlapyhinä. Mummolaankin matkatessa kannattaa matkalaukku täyttää vaikkapa sitten omatekoisilla proteiinipatukoilla, sillä mummonlihapullat eivät ole mitään herkkua saatikka ravitsevaa tavaraa. Itsetehdyissä proteiinipatukoissa on tärkeää, että rasvan ja hiilihydraattien osuus on proteiinin osuutta suurempi.
Lääkkeiden käyttö kehonrakennuksessa[muokkaa]
Osa kehonrakennukseen vakavasti suhtautuvista harrastajista ja lähes kaikki kilpailumielessä kehonrakennusta harrastavista käyttävät lääkeaineita parantaakseen tuloksiaan.
Tavallisimmin käytetään antibiootteja sekä anabolisia steroideja, jotka lisäävät lihasten kasvua ja mahdollistavat kovemman harjoittelun. Lukihäiriöiset rintabodarit hankkivat sen sijaan anaalisia stereoita ja heistä tuleekin ennemmin hi-fi-asiantuntijoita kuin massiivisia lihaskasoja. Lääkeaineiden käyttö kehonrakennuksessa on periaatteessa kiellettyä, mutta tosiasia on, että kilpailumielessä kehonrakennusta harrastavista lähes kaikki käyttävät niitä.
Yleisimpiä anabolisia steroideja kehonrakennuksessa ovat susta ja deca, joita käytetään palautumiseen. Sustaa ja decaa on luonnostaan paljon punasilmäisten kalalajien, kuten särjen ja lahnan, ruodoissa. Siksipä tosissaan asialleen omistautuvat lajin harrastajat syövät kalasta pelkästään ruodot.
Uusimpien amerikkalaistutkimuksien mukaan myös pölykuivattu haukijauhe olisi tehokas steroidi nenänsisäisti käytettynä.
Kehonrakennuksen terveysvaikutukset[muokkaa]
Kehonrakennuksen on todettu lisäävän itsetuntoa, sillä paidankauluksesta pullottava rintalihas yhdistettynä hihaa rikkirepivään hauikseen on varsin vaikuttava näky. Myös psykologiset vaikutukset ovat suuria. Tälläinen henkilö reagoi monesti äärimmäisesti yksinkertaisiimpiin ongelmiin elämässä, ja turvautuu lihaksiinsa tilanteissa, joissa moni muu käyttäisi älyään. Tämä saattaa johtua siitä, että viimeksi mainittua bodarilla ei välttämättä ole enää treenin jälkeen olemassa. Yleisin mitattu älykkyystaso on yleensä jälkeenjääneisyyden lievimmällä asteella, jossa henkilön älykkyysosamäärä on 50–70. Tilanne tunnetaan myös nimellä lihasaivo.
Pukeutuminen[muokkaa]
Jokainen itsensä tiedostava kehonrakentaja antaa ulkoilutakkinsa äidilleen, jotta tämä voi leikata takista vähintään 5 cm:n kaistaleen vetoketjun molemmin puolin. Tällöin takki vetoketju aukaistuna antaa kantajastaan massiivisemman vaikutelman.
Lisäksi jokaisen vähäänkään asioista perillä olevan rintabodarin tulee hankkia ainakin seuraavat varusteet
- Lippalakki logolla (mieluiten väärinpäin päässä)
- Salihousut (mielellään värikkääät tai "amerikanlippu kuviolla")
- Hihaton paita (mm. kymenväännön tai muun voimaseuran logolla)
- Vyölaukku, jonne voi asentaa tekopeniksen
- Paksu kultainen kaulaketju
- Ranneketju
- Ääliömäinen putkikassi, jota raahataan mukana kaikkialle
- Appelsiineja, tai "tosibodarille" banaanitertut, joita säilytetään kainaloissa (aloittelijalle riittää pingispallo)
- Skenetysvaatteet (Gasp, Body Action, Tutta, Reima & Luhta)
- Kaksi numeroa liian pieni paita, jotta jokainen kehonlihas (rinta ja hauis) loistaa täydessä koossaan
- Säkkikaupalla erilaisia proteiinejä (muista että lisäravinteet korvaa normaalin ruuan)
Päämäärät ja tavoitteet[muokkaa]
- Ensimmäinen tavoite on päästä Suomen bodyskeneen, joka koostuu joukosta somebodareita.
- Kehonrakentaja hakee ihailua, tosin yleensä samaa sukupuolta olevalta henkilöltä.
- Miehet haluavat muistuttaa naista ja naiset haluavat muistuttaa miestä.
- Hiustenkasvun eliminointi.
- Mahdollisimman finnisen ihon ylläpito.
- Eliniän lyhentäminen kaikin mahdollisin kemikaalisin keinoin.
- Ruokavalion yksinkertaistaminen. Bodari pärjää pelkällä 50%:lla ohrajauho-vesiseoksella.
- Hallitsemattomien raivonpuuksien voimistaminen mentaalivalmennuksin.
- Pitkäaikaisen parisuhteen lopettaminen.