Kaulustokraatti

Hikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Kaulustokraatin erottaa varmimmin oikeasta piinkovasta liikemiehestä siinä, että hänen katseensa on usein haaveileva. Aidot liikemiehet liennyttävät ilmeensä vain tarpeen mukaan ja laskelmoidusti.

Kaulustokraatti edustaa useimmiten merkantilistisia ammattiryhmiä. Kaulustokraatti pukeutuu tästä syystä yleisesti pikkutakkiin, valkoiseen kauluspaitaan ja suoriin housuihin. Kansan suussa kaulustokraattia kutsutaan yleisnimityksellä matkamulkku. Vapaalla ollessaan hän joskus pukeutuu villapaitaan ja värikkääseen lippalakkiin. Mikäli kaulustokraatti sattuu tällöin olemaan erityisen rahvaanomaisella tuulella, saattaa hänen jaloissaan olla eilispäivän merkkifarkut.

Herra ja hidalgo[muokkaa]

Kaulustokraatti haluaa viestittää pukeutumisellaan kuulumistaan liike-elämän menestyvämpään ryhmään. Tälle ei sinänsä ole olemassa mitään tosiasiallisia takeita, koska suurin osa valkoiseen kauluspaitaan ja pikkutakkiin pukeutuneista tallaajista ovat pääosin tavanomaisia persaukisia räpeltäjiä. Partaveden voimakas tuoksu samanaikaisesti herättää epäilyksiä hompahtavista harrastuksista. Kaulustokraatin vakiovarustukseen kuuluu usein työsuhdeauto, jolla ajetaan yleensä liikennesäännöistä piittaamatta. Perhe sijoitetaan autoon joskus viikonloppuisin kun käydään viettämässä pakollista kalenteriin etukäteen varattua laatuaikaa.

Peluri[muokkaa]

Kaulustokraatti on enemmän tai vähemmän peluri. Hän ostaa, myy, sijoittaa ja keinottelee. Menestyminen luo uraa ja mikäli toiminta on tappiollista, tietää se kierrokselle joutumista entistä aikaisemmin. Kaulustokraateista menestyvimmistä muotoutuu henkilöitä, joita kutsutaan arvonimellä liikemies. Liikemies-arvonimen saamiseksi on tuottoisaa keinottelua kuitenkin harrastettava paljon. Tappiot eivät ole näissä piireissä sallittuja, joten kaulustokraatin pitääkseen paitansa puhtaana, ei sovi sortua hanttihommiin.

Hanttihommat?[muokkaa]

Mikäli kuitenkin tappiokierre johtaa työsuhteen päättymiseen tai oman liiketoiminnan konkurssiin, kaulustokraatti on altis kokeilemaan jotakin uutta. Vedonlyöntitoimiston perustaminen saattaa tällöin tulla hyvinkin todennäköiseksi vaihtoehdoksi. Jotkut kaulustokraatit ryhtyvät kaupittelemaan insinööritoimiston nimissä ensiapulaukkuja automarkettien parkkipaikoilla turvatakseen näin elantonsa. Tällöin heidän on kuitenkin saatava varausmaksu myymistään tuotteista etukäteen, jottei koko kaupanteon mielekkyys katoaisi ailahtelevien asiakkaiden oikkujen myötä.

Eläköityminen[muokkaa]

Eläköityvä kaulustokraatti on useimmiten kyyninen ja sarkasmia viljelevä pirulainen. Siirtyessään eläkkeelle kunnon kaulustokraatti riisuu kaupantekohymyn kasvoiltaan ja kädestä pitäen haistattaa vitut kaikille henkilöille, jotka vuosien ja vuosikymmenten saatossa olivat tekemisissä hänen kanssaan. Eläkkeelle jäänyt kaulustokraatti useimmiten turhautuu ja kuolee alkoholin aiheuttamiin sairauksiin ja/tai tapaturmaisesti.

Katso myös[muokkaa]