Kaikki

Kohteesta Hikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun

”...kuinka kaikki nämä kädet menevät hukaaan...”

~A. W. Yrjänä

”Porsaita äidin oomme kaikki oomme kaikki oomme kaikki”

~sinä ja minä

"Kaikki" on määritelmä, jota käytetään silloin, kun termin käyttäjä ei jaksa luetella joka ikistä asiaa koko maailmassa. Tällainen toiminta on tietenkin aiheuttanut runsaasti vastalauseita monissa kirjallisuuspiireissä, jotka kostuvat lähinnä pilkunviilaajista.

Jos joku väittää nähneensä kaiken mahdollisen, on hän mitä luultavimmin seurannut useita tosi-tv -sarjoja. Mikäli joku sanoo tehneensä kaiken mahdollisen, hän on mitä luultavimmin väärässä ja tylsä. Tällaisia henkilöitä kannattaa varoa.

Usein kun lapsi haluaa jotain, se puhuu "kaikista": kaikki muutkin hyppäävät kaivoon. Näin lapset luulevat saavansa tahtonsa läpi.

Kaikki on englanniksi all. Kun se takaisinparitetaan suomen kieleen, ja kun perään liitetään lisäksi huvin vuoksi a, joka on alkukolmannes sanasta all, saadaan sana "kaikkialla". Tämän voi myös ilmaista rinnastamalla Suomen ja ruotsin sanan 'kaikki'. Kun alla on kaikki on ruotsalaisten parempi pysyä poissa päältä. Siispä, kaikkialla määritellään "joka paikassa", ja jos joku mainitsee vierailleensa kaikkialla, hän mitä luultavimmin on aineissa.

Kaikella on uskonnollisia ulottuvuuksia. Tarkka lukija erottaakin sen mm. sananparresta "nyt, aina ja iankaikkisesti". Erotatko sinä?

Sanan kaikki tarpeettomasta ja väärästä käytöstä voi seurata esimerkiksi liiketoiminnan tyrehtyminen ostajan tullessa pizzeriaan rekalla, ja ilmoittavansa ostavansa kaikki pizzat esitteessä mainittuun kaikki pizzat 5 € -hintaan . Siksi suomea äidinkielenään puhuvien pitäisi ystävällisesti neuvoa pizzerian ylläpitäjää varomattomasta kielen käytöstä, ja aina konsultoimaan viisaampiaan ennen mainonnan aloittamista, ettei menettäisi koko pizzavarastoaan kerralla. Sama on huomattava yölliseen aikaan grilliravintolan ylläpitäjille esitetyissä vaateissa, jotta seuraavallekin jää tarvittava määrä mausteita.

Katso myös[muokkaa]

Lista yliampuvista termeistä
Aina - Aukoton - Ei koskaan - Fasisti - Ikuisuus - Ilmainen - Kaikki - Määrittämätön - Normaali - Olematon - Rajaton - Sanoinkuvaamaton - Simppeli - Steriili - Tyhjiö - Täydellinen - Vaikeus - Ääretön
Wiki letter w.png Tämä tynkä on artikkeli. Voit muokata artikkelia auttamalla Hikipediaa.
Harkitse myös, voisiko tämän tynkämallineen vaihtaa johonkin hauskemmista tynkämallineista.