Kätilö
![]() |
Tämä artikkeli ei ehkä ole paskaa, muttei se mikään loistavakaan ole. Pienellä työllä tästä artikkelista saa sellaisen. Jatkokeskustelua keskustelusivulla. |
”Pyydämme anteeksi. Yritämme tehdä tämän mahdollisimman kivuttomasti ja nopeasti”
~ Kätilö
”AAAAAAAAAAAAAAAARRRRRRRRRRRRRRRGGGGGGGGGGGHHHH!”
Kätilö on ulosottoviranomainen, jonka tärkein toimenpide on ulkoistaa vauva äidistään synnytyksen hetkellä. Työtä on verrattu tikkujen tunkemiseen sormenkynsien alle, mutta toisaalta työn tuottavuus on 100%, sillä aina siitä jotakin syntyy.
Työnkuva[muokkaa]
Koska tehtävä on liian epämiellyttävä jotta oma lähipiiri sen haluaisi tehdä, ja liian karua jotta kovana karjuna itseään pitävät äijät voisivat sen tehdä, on kätilön tehtävä yleensä ulkoistettu valtiollisen vauvanulkoistamislaitosten naisvaltaiselle työntekijäkunnalle. Kätilöiden rooli ulkoistettuna ulkoistajana on siitä mielenkiintoinen että velka ei liity mukaan kuvioon normaalissa järjestyksessä. On nimittäin tavallista että vauvan syntymän jälkeen alkaa tulemaan velkaa. Näin ollen uskotaankin että kätilöillä on jonkinlainen myyttinen kyky nähdä tulevaisuuteen.
Työtehtävän rasitteet[muokkaa]
Ulosottoviranomaisena kätilön on peruskoulutuksensa aikana totuttava ihmiselämän normaaleihin ulkoisiin piirteisiin, joihin kuuluvat muun muassa veri, ulosteet sekä hikinen ja huolittelematon ulkoasu. Työssä epämukavuuden ilmaukset sekä muu meteli ovat arkipäivää, sillä kukaan ei yleensä halua olla tekemisissä ulosottomiehen kanssa ja siitä seuraa äänekästä neuvottelua. Usein toistuvat esimerkiksi sanat ”ei”, ”älkää” sekä ”minä kuolen”. Henkisenä kuormituksena voidaan ottaa huomioon esimerkiksi lahjontayritykset sekä pyrkimykset saada ulosottoviranhoitaja muilla tavoin kadottamaan ulosoton tarpeellisuuden. Yleensä tämä vaatii kärsivällisyyttä, sillä on vaikeaa saada läpi tietoa siitä, miksi asia ei todellakaan mene niin ja ettei asialle enää voi mitään ilman ulosottotoimenpidettä.
Eriarvoisuutta[muokkaa]
Kätilöiden asiakkaiden kohtelu on hyvin erilaista. Vähemmistövaltuutettu voisi nähdä tässä jopa syrjinnän merkkejä, mutta koska kaikki ovat kohta Suomessa työttömiä, ei tähänkään asiaan riitä tutkimuksen vaatimia resursseja eikä vapaana olevia byrokraattisen koneiston jäseniä.
Naiset[muokkaa]
Kätilöiden naisasiakkaat joutuvat yleensä osallistumaan raskaaseen proseduuriin, jossa ulosottotoimenpiteen kohteena oleva tai olevat tuotekappaleet listataan, altistetaan kuntokartoitukselle, suunnitellaan toimitettavaksi pois ulosoton kohteen omistuksesta sekä sitten käytännössä siirretään erilleen omistajalta. Kun työ on tehty, saatetaan tuote vielä esitellä omistajalle, jotta omistaja saa asiantilasta selvyyden ja varmuuden, ennen kuin tuote kuljetetaan ulos. Usein suurimman ongelman aiheuttaa se, että naisten ollessa asiakkaina näiden käytös on toistuvasti hyökkäävää, ennustamatonta sekä usein vaarallistakin. Asiakkaiden luotaantyöntävä, eritteiden peitossa oleva olomuoto sekä fyysinen ja henkinen käytös tuottavat suuret määrät valmisteluntarvetta sekä suunnittelua. Usein kohteille yritetäänkin moneen kertaan varoittaa ennalta, että ulosottotoimenpide on vaarassa tapahtua.
Miehet[muokkaa]
Miesasiakkaat lähinnä ravaavat oven ulkopuolella hermostuneesti ja polttelevat sikareita. Useat synnytyssairaaloissa tehdyt tutkimukset viittaavatkin siihen, että miesten osuus ulosottotapauksista on yllättävän pieni, vaikka median vaikutus asenteisiin onkin vahva.
Lähitulevaisuuden haasteet[muokkaa]
Suomen viimeaikaisen syntyvyyden laskun vuoksi kätilöiden määrää vähennetään nykyään rajusti siinä missä mitä tahansa muutakin luonnon ilmiötä. Eduskunnasta on kuulunut jopa yksittäisiä kyselyitä siihen, että koko ammattikunta lakkautettaisiin turhana rahankuluna, koska ”kyllä niitä ihmisiä ulkomailtakin tulee tilalle”. Vastaanottokeskusten liepeiltä esitellyt valokuvat ovat kuitenkin tähän asti saaneet vaatimukset siirtymään kohti seuraavaa hallituskautta. Ammattikunnan sisäisesti suurimmat haasteet ovat samat kuin useilla muillakin aloilla; kiire, väsymys, itkuisuus, tuska, ahdinko sekä pelko. Kätilöiden kohdalla tätä tilannetta pahentaa se, että usein myös asiakkaat kokevat samoja tuntemuksia ulosottotoimenpiteen vuoksi. (Jos tämä oli uutta tietoa, niin et tainnut lukea artikkelia alusta loppuun kuin asiallinen mallioppilas, vai mitä?)