Kääpä

Hikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Kääpä on seksittömästi kosteudessa lisääntyvä loisolomuoto, joka omalta osaltaan on antanut useissa oikeudenkäynneissä todistuslausuntoaan siitä, ettei jumalaa mitenkään voi olla olemassa, ”kun mie kerran olla pakerran”. Kääpä on lahottajatyyppiä, sillä se tuhoaa elinympäristöään, mutta siitä huolimatta se on harvinaisen yleinen ja menestynyt olemassaolon muoto monissa paikoissa, joissa sitä ei missään nimessä tarvittaisi olemaan.

Kääpän kosteudessa suvuttomasti lisääntyminen sekä lahottavat kyvyt ovat Hikipedian käyttäjien yleisimpien ominaisuuksin joukossa, joten sille onkin haettu kunniakäyttäjän statusta.


Kääpä evoluution hylkäämässä kolossa[muokkaa]

Kuvaan osunut kääpä suomalaisessa vanhassa metsässä, räjähdysalttiina juuri kuulemastaan uudesta pop-biisistä olkapäällään kantaman virtajohdollisen 30-luvun radion kautta.

Käävät ovat mielenkiintoinen olomuotojen joukko, sillä ne, useista muista eliölajeista poiketen, ovat jo miljoonia vuosia paenneet evoluution muovaavaa kosketusta.

Hankalien tekijänoikeuslakien sekä muutamien vihaisten tahojen jahtaamana evoluutio ei olisi halunnut antaa Hikipedialle asiasta lausuntoa. Työryhmän peräänantamattomuuden vuoksi evoluution tunnisti kuitenkin lopulta, että syy tämän luonnon ihmeen mielenkiintoiseen evoluution puutteeseen on yksinkertaisuudessaan se, ettei evoluutio ole halunnut koskea siihen pitkällä tikullakaan. [1]

Kun muilta eliölajeilta tiedusteltiin mielipidettä tähän syrjintään, ei mikään ehdokkaista uskaltanut antaa mitään mielipidettä, peläten ihmisten saavan siitä jälleen uuden syyn salametsästää niitä.

Sivuhuomautus[muokkaa]

Eräs humalainen vesinokkaeläin haukkui evoluution täysin pystyyn, mutta koska kyseessä ei vaikuttanut olevan suoraan kääpään liittyvä lausunto, se sivuutettiin.

Kääpän suuri läpimurto[muokkaa]

Käävän olemassaolosta olisi saattanut jäädä vain yhden yksilön omituinen olemassaolon sivuhaara, joka olisi kuivunut samalla tavalla kuin metsämiehen jättämä kusilammikko aurinkoon. Maapallon suruksi kääpä kuitenkin huomasi, että puut eivät pääsisi juoksemaan sitä karkuun, joten se tarttui saamaansa tilaisuuteen kuin sieni sateella. Pian se levittäytyi metsiin kuin kulovalkea.[2]

Kääpä olentona[muokkaa]

Monet tahot, joilla on ollut liikaa aikaa ja rahaa ja liian vähän mielenkiintoa tehdä todellista ajattelutyötä, ovat miettineet kääpää rakenteellisena sekä käsitteellisenä kokonaisuutena niin filosofisesta, poliittisesta kuin sosiaalisestakin kulmista.

Hikipedian internetistä kaappaamassaan lausunnossa lukee loppupäätelmänä, että kääpä on ”vittumainen harmaanvalkoinen möykky, josta ei ole paljon mihinkään muuhun kuin aiheuttamaan harmia”.

Noin puoli minuuttia lausunnon pääsemisestä julkisuuteen humalainen keski-ikäinen, harmaankalpea ja hilseilevä suomalaismies syöksyi työryhmä toimistoon aiheuttamaan fyysisiä vahinkoja ja huutamaan ”Mitä sää sanoit musta?”

Lajimääritelmän haasteet[muokkaa]

Käävät ovat siitä hankala olemisen tasoja, että ne on helppo sekoittaa moniin muihin sienimäisiin olentoihin, kuten työttömiin, lahopäihin, pesusieniin, pössyttelijöihin, sporettajiin, useisiin erilaisiin hajottajiin sekä rahanpuutteessa valtion toimesta luotuihin kehitysideariihien jäseniin. Hikipedia haluaa myös huomauttaa, että sienenä olemisen sekä sienien käyttämisen välillä on olemassa hiuksenhieno ero, ainakin käytön alkuvaiheessa.

Voi sinua, hullu luonto[muokkaa]

Naurettavuuteen asti menevää uskomattomuutta on se, että jopa käävällä voi olla omat loisensa. Olentoja, jotka loisivat kääpää apuna käyttäen, pidetään yleensä jo niin epätoivoisina, että ne pitää lopettaa heti tavattaessa. Jos jokin ajattelee, ettei kääpä vielä ole tarpeeksi rasittava olemassaolon muoto, on pakko olla jotenkin viallinen.

Millaisissa olosuhteissa kääpä elää?[muokkaa]

Kääpä on perus olemukseltaan yksinkertainen olomuoto, ja siksi se ei vaadi mahdottomia pystyäkseen tulemaan toimeen. Sen perustarpeet ovat:

 • Lahotettavaa materiaalia
 • Kosteutta (Vesi on hyvä, mutta mikä tahansa neste näyttää kelpaavan)
 • Katkeruutta
 • Mahdollisuuksia levittää itseään niin laajalle kuin pystyy

Näiden olosuhteiden takia ovat useat valtiot vaatineet ainakin seuraavien paikkojen merkitsemistä kääpävaaralle riskialttiiksi paikoiksi:

 • Eduskuntasalin tuolit
  • Niiden on havaittu olevan terveydeltään heikkoa, melkein lahoa puuainesta
 • Eduskuntasalissa istuvat
  • Peruste sama kuin edellisessä
 • Naapurin tontti
  • Kääpää esiintyy hyvin paljon naapurien tonteilla lapsia, aikuisia ja vanhuksia haukkumassa, kalpea roikkuva keho auringossa haisemassa
 • Liikuntasalin pesuhuoneet
  • Siellä kääpä saattaa aiheuttaa jopa ruumiillista vahinkoa
 • Saunan lauteilla
  • Siellä kääpä lahottaa terveen järjen ja saa ihmiset kuvittelemaan kykyjään politiikassa, rakennusalalla sekä lasten hoidossa todellista suuremmiksi
 • Koulujen vanhempainilloissa
  • Kääpä on siellä elementissään, valittaessaan siitä, miten lastenhoidon on pakko olla myös koulun vastuulla, kun kotona ei saa antaa enää selkäsaunoja
 • Rehtorin pöytä
 • Autohuoltamon toimistorakenteet
  • Oletuksien vastaisesti huoltohallissa pöly ja lika kuivattavat kääpiä liikaa, mutta toimiston pöydät sekä ylihintaiset listarakenteet tekevät työntekijöistä laskutaidottomia laskija kirjoittaessa
 • Uimahallien hyppylauta
  • Laudan läheisyydessä oleva kosteus sekä materiaalit antavat käävän myrkyttää loikkaan valmistautuvien etuotsalohkon
 • Vanhat maalaistalot
  • Kääpä aloittaa lahottamistyön aina, kun joku painaa puuta perseellään
 • Armeija
  • Armeija hajottaa, mikä on lahoamisen yksi muoto
 • Kodin puurakenteet
  • Elämä kodissa tuntuu monien mielestä ”lahoavan käsiin”, todistaen käävät osaksi urbaaniakin ”metsää”
 • Ladan runkorakenteet
  • Ladat hajoavat altistuessaan luonnolle, hapelle ja ylipäätään millekään
 • Kotiäidin aivot
  • Puisten ruuanvalmistusvälineiden läheisyys sekä tuskanhien tuoma kosteus ovat vaarallinen yhdistelmä
 • Metsissä
  • Metsissä liikkuvat saattavat törmätä erilaisiin kääviin, jotka muistelevat menneitä vuosikymmeniä, jakavat tietämystään luonnon kanssa selviytymisestä ja jäävät puiden kanssa lahoamaan muiden poistuessa kohti puolen kilometrin päässä olevaa leiriä

Lahottaminen[muokkaa]

Käävän kyky hajottaa muuten tervettä puuainesta, yhteiskuntaa sekä vanhemman hermoja tekee siitä olentojen keskuudessa epämukavan vieraan. Urbaanissa nykymaailmassa kääpä onkin vaarallinen toiminnallisuuden hidastaja.

Yksi (huono) keino on puhua sille tervettä järkeä. Hikipedian mielestä se voi toimia, mutta toisaalta ajatus jonkin sellaisen älyllisestä herättämisestä, mikä viettää päivänsä roikkuen kiinni toisissa ja aiheuttaen sille hitaan kuoleman, kuulostaa turhalta vaivalta. [3]

Nykyaikaisen dynaamisen kaikki-mulle-nyt-heti-ennen-kuin-multa-menee-työ-alta-eikä-saa-lisää-pikavippejä-aikakauden pyörteissä kääpä on ikävä seuralainen, sillä se voi aiheuttaa monia vaikeuksia. Yleistä on esimerkiksi huomata, että ylipröystäilevän kauppakeskuksen rakentaminen johonkin risteykseen kaatuu, kun alueelle pesiytynyt kääpä vaatii ajatuksen hylkäämistä rakennusprosessin edetessä valituksella, käävän pelätessä lahopuunsa kaatamista tontilta, jossa se ei edes asu.

Toisaalta, kääpä voidaan löytää joskus myös työpaikoilta, jossa se vaatii työntekijää lopettamaan palkan vaatimisen, työntekijän oikeuksien vaatimisen sekä kaikenlaisen kerjäläisten hyysäämisen lopettamisen. Tällä alueella käävät voivat tosin myös kilpailla keskenään, sillä toinen kääpä vaatii samaan aikanaan minuutin lisää kahvitaukoihin, pullaa perjantaisin taukokoppiin sekä lisää vapaata juhlapyhinä.

Kyteminen

Erityisen vittumainen ominaisuus, jota tavataan kääpää kohdatessa, on sen kyky kyteä vuosituhansia hitaalla liekillä. Tässä tilassa se muistaa jonkin loukkauksen, rasistisen mielipiteen tai jo vuosikymmeniä sitten poliittisesti kuolleen ideologian, jota se pystyy sanasta sanaan ulkoa toistamaan kaikenlaisissa paikoissa, jossa suvuttomasti lisääntyvät kosteudella elävät olennot yhä saavat kannatusta. (Tästä syystä aina republikaanin päästessä presidentiksi USAssa Valkoinen talo kastellaan heti huone huoneelta ja sisustuksen kaikki tuolit sekä seinät uusitaan lähimetsistä haetuilla lahopuilla.)

Monien yliopistojen yhdistetyssä tutkimusmateriaalissa on todettu, että kaikkiin naisiin on tarttunut ainakin pieni määrä kääpää, koska ”[[Sovinismi|ne muistavat kaiken, eivätkä ne milloinkaan anna sen myöhemmin olla”. Tämä ominaisuuden on huomattu hajottavan ympärillä liikkuvia, jos se kohdistetaan oikein, ja se tapahtuu sadistisen hitaasti.[4]

Odottamattomat hyödyt[muokkaa]

Yhteiskunta on kuitenkin myös pystynyt hyötymään jossakin määrin siitä, että niinkin vittumainen asia kuin kääpä on olemassa. Niiden on havaittu pitävän hyvin seuraa hoitokoteihin hylätyille vanhuksille.


Taplaaminen

Käävillä on havaittu myös olevan terveysvaikutuksia ainakin joihinkin kipuihin ja ongelmiin. Käävät ovat luonnonlääkkeinä edullisesti saatavilla sekä käytännöllisen käyttömukavuuden vuoksi tulossa muotivillitykseksi. Käävän muovaaminen lääkeaineeksi vaatii vain muutaman pienen ja haasteettoman toimenpiteen, eli:

 1. Sytytetään kytemään kertomalla jokin työ, jota ei ole jaksanut tänään tehdä, poliittinen mielipide huoneen yleistä ilmapiiriä vastaan tai kertomalla siitä, miten nuoriso on tulevaisuuden toivomme
 2. Haudataan kytevä kääpä viikoksi tervahautaan
 3. Syödään vauvan nahkaa (Jos vauva on nylkemisen jälkeen yhä elossa, aina parempi tehon kannalta)
 4. Hypätään keskiyöllä kaatuneen puunrungon ylitse (Ei kun tuo olikin ihmissudeksi tulemiseen, toivottavasti ette jo toteuttaneet tuota kohtaa)
 5. Voidellaan itseään tuhkilla
 6. Lauletaan Suvivirsi
 7. Syödään lahoa puuainesta
 8. Tungetaan omaa räkää korviin
 9. Otetaan viiden tonnin pikavippi

Kun nämä toimenpiteet suorittaa oikein, niin saattaa saada jopa puolen tunnin helpotuksen johonkin kolotukseen tai vaivaan. Sivuoireina tässä luonnonmukaisessa hoidossa ovat vain jääräpäisyys, likainen kerros tuhkaa rintakehällä sekä ikuinen häpeä.

Tähän luonnonlääkitykseen käytettyä kääpää onkin kutsuttu leppoisasti ”taulakääpäksi” ja sen toteuttajia ”taulapäiksi”.

Käävät laukaisivat tämän kampanjan vastavetona metsähallinnon kritiikkiin, kunnes 7up:in valmistajat haastoivat kampanjan oikeuteen. Haaste sovittiin oikeuden ulkopuolella.

Voiko kääpä jo pikku hiljaa poistua lavalta?[muokkaa]

Voiko kääpä kadota ajan kanssa pois maailmaa rumentamasta?

Luonto poistaa kääpää koko ajan, mutta koska maapallosta, tuosta ylipainoisesta heitukasta, yli seitsemänkymmentä prosenttia on nesteessä (vähän kuin sen asukkaatkin), ja koska valtioiden työstä huolimatta kaikkia metsiä ei ole vielä saatu kaadettua, kääpä elää ja voi yhtä huonosti kuin ennenkin, sen pitäen huolen, että muilla on yhtä paha mieli kuin silläkin.

Suurimman sodan kääpiä vastaan ovat julistaneet valtion metsänhoitopuolen väki, mutta koska kääpä on onnistunut vuosien altistamisen kautta soluttautumaan myös tämän alan lahoaviin rakenteisiin, sitä ei enää saada pois uhraamalla samalla koko metsäteollisuutta.[5]

Nykyaikaiselle, metsiä pelkäävälle kaupunkilaiselle, paras paikka löytää kääpä onkin vierailla sukulaistensa luona. Dynaamisen maailman illuusio katoaa siinä paikassa, kun istuu suttaisen ruskeassa keittiössä kuuntelemassa, miten autovero on yhä liian korkea, hallitus ei taaskaan saa mitään aikaan ja että ”hyvä, jos tässä jaksaa enää paskallekaan kohta enää nousta, kun nuo nivelet niin kolottavat yöpakkasilla”.[6]

HUOMIO! Lisätietoja taplaamisesta[muokkaa]

Hikipedian tarkemmassa tutkimuksissa selvisi, että myös vauvan nahan syöminen kuuluukin ihmissudeksi muuttumiseen. Toivottavasti kukaan ei mennyt tämän virheen toimesta tekemään mitään hätiköityä.


Viitteet[muokkaa]

 1. (Samalla evoluutio pyysi anteeksi, että venäläisiä, ranskalaisia ja saksalaisia on olemassa. Kun jatkokysymyksiä esitettiin amerikkalaisista sekä kiinalaisista, evoluutio purskahti itkuun ja pakeni haastattelusta.)
 2. Kulovalkeaa tutkittuaan Hikipedia totesi, että kääpä saattaa itse asiassa olla paljon kulovalkeaa menestyneempi olemassaolon muoto
 3. (Jokainen Hikipedian lapsia kasvattanut jäsen kiljaisi tässä kohtaa kauhusta ja huusi: ”Minun kodissani on kääviä! Siellä on pieniä, kalpeita kääviä! Ne roikkuvan siellä! Ne ovat siellä!”)
 4. Tutkimustyö oli lopetettava kesken, koska sen kaikki miesjäsenet kuolivat viikon sisällä ”väkivaltaisesti tukehtumalla sekä kaulat mustelmilla”
 5. Nykyhallitus olisi ollut tähän valmis, kunnes ilmeni, että metsästä voi saada jalostamalla yhä rahaa, ja ettei yksityistäjät halua samoilla metsissä, kun ”valtion tuilla ostetut vaatteet menevät likaisiksi”.
 6. Kaksi kappaletta enää ei ole kirjoitusvirhe. Sillä tavalla käävät vain itseään toistaen mielellään usein puhuvat itseään toistaen mielellään vain toistellen

Katso myös[muokkaa]

Aiheesta muualla[muokkaa]