Juutalaisuus

Hikipediasta
(Ohjattu sivulta Juutalaiset)
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Stop hand.png Tämä artikkeli on pyhäinhäväistys ja törkeää rienausta!
Artikkelin keskustelusivulla voit tuntea yhteyttä muihin, joiden vakaumusta on loukattu,
mutta rakentavampaa on syöksyä kaduille lynkkaamaan vähemmistöjä.
Naziflag.gif
Natsit rakastavat tätä artikkelia.
Wiki-deathstar.png
Tosikoille ja heille, joita aihe lähemmin kiinnostaa, on Wikipediassa artikkeli juutalaisuus.

Juutalaisuus on Lähi-idän riitaisien paimentolaisten keskuudessa syntynyt uskonto, jota harjoittavat juutalaiset. Juutalaisuus on aiheuttanut lähes puolet ihmiskuntaa piinanneista ongelmista, sillä myöhemmät päivitykset kristinusko (juutalaisuuden messiaanis-hellenistinen harhaoppi) ja islam (tyylitietoinen plagiaatti juutalaisuudesta ja kristinuskosta) rakentuvat juutalaisuuden vankalle ja epäjohdonmukaiselle pohjalle.

Synty, tappelu ja kehitys

Abraham erehtyi syömään sieniä, jotka eivät olleet kosher.

Juutalaisuuden kantaisänä pidetään Babyloniasta kotoisin ollutta Abrahamia. Abraham edustaa täydellisesti uskontoja perustavan henkilön psykologista profiilia. Hän kuuli ääniä, jotka käskivät häntä muuttamaan perheineen uuteen asuinpaikkaan, silpomaan poikiensa ja miespalvelijoidensa sukupuolielimet ja tappamaan poikansa Iisakin.[1] Kaikki Lähi-idän kolme suurta monoteistista uskontoa pitävät Abrahamia kantaisänään, mikä kertoo karua kieltään esikuvallisten hahmojen puutteesta alueella 4000 vuotta sitten.

Jumala (tästedes J-la, jottemme rikkoisi ensimmäistä käskyä vastaan!) teki liiton israelilaisten kanssa, ja nuo hyväuskoiset hölmöt pitivät sitä hyvänäkin juttuna – ainakin siihen saakka, kunnes kaikkivaltias paljasti Moosekselle kaikki laatimansa 613 sääntöä (mitzvot)[2], joita on ehdottomasti noudatettava. J-lan avulla ja yllytyksestä israelilaiset vaelsivat luvattuun maahan ja antoivat ensimmäisen esimerkin yhden j-lan rauhan uskonnosta tappamalla ja orjuuttamalla siellä ennestään asuneen porukan. Joosuan kirja on surullista luettavaa J-lasta ja hänen valitun kansansa edesottamuksista.[3] Tämän jälkeen juutalaisuus jäi hautumaan edistyksellisyyteensä, ja hiljaiselon rikkoivat vain sännölliset sodat kaikkien naapureiden kanssa, ajoittainen orjuus Mesopotamiassa, väärien messiaiden lynkkaus ja roomalaisille aiheutetut harmaat hiukset. Lopulta koko homma loppui siihen, että eräs niistä liki kolmestakymmenestä messiaasta, Simon bar Kochba, veti koko Juudean kapinaan roomalaisia vastaan. Kapina kesti kolme vuotta, ja lopputulos oli, että 580 000 juutalaista pääsi maistamaan gladiuksen teräväksi hiottua leikkuureunaa, heprealaisten orjien hinta kärsi inflaation Rooman orjamarkkinoilla, ja juutalaiset pakkosiirrettiin ympäri valtakuntaa. Vastoin tapojaan roomalaiset säästivät kristityt, jotka eivät tunnustaneet sattuneesta syystä Simonia messiaaksi, eivätkä lähteneet tuohon jo alusta saakka tuhoontuomittuun kapinaan mukaan. Tämä kapina merkitsi lopullista välirikkoa juutalaisten ja kristittyjen välillä, ja siitä lähtien juutalaiset ja kristityt ovat olleet toistensa kurkuissa kiinni.

Juutalaisuudessa on nykyisin lukemattomia erilaisia suuntauksia, joille on yhteistä lähinnä se, että ortodoksijuutalaiset inhoavat niitä kaikkia.

Oppi

J-la: epävakaa liittolainen

Juutalaisuus on vanhimpia monoteistisia uskontoja. On epäselvää, miksi juutalaiset pitivät yksij-laisuutta oppinsa keskeisenä osana. Erään teorian mukaan rajoittuneessa paimentolaisyhteisössä eläneillä heprealaisilla ei ollut riittävästi mielikuvitusta useampien j-lten keksimiseen, toiset teoriat taas korostavat varhaisten heprealaisten huonoa muistia, joka vaikeutti pitkien j-luusluetteloiden vakiintumista. Toisaalta juutalaisilla on ollut todistettavasti aivan tarpeeksi vaikeaa yhdenkin j-lan kanssa.

Juutalaisuuden j-luus eli J-la[4][5] (יהוה eli JHWH eli kaverien kesken Jahve) on pyhien tekstien mukaan kaikkivaltias puolipsykopaatti, jolla on vakavia vihanhallintaongelmia. J-lalla on inhimillisiä piirteitä: hän kävelee viileässä paratiisin iltapäivässä, hän ilmestyy henkilökohtaisesti suojateilleen persoonassa, hän esimerkiksi pyörtää päätöksiään (”No joo, se vedenpaisumus oli ehkä vähän huono idis, jonka toteutin täydessä kiukussa”)[6], tuhoaa epähuomiossa sivullisia raivotessaan pikkuasioista ja neuvoo israelilaisille lyhimmän reitin luvattuun maahan (vain 40 vuoden vaellus parinsadan kilometrin säteeltään olevalla alueella)[7], pistää valittunsa tarjoilemaan hänelle kolminkertaisen voi-maito-vasikanliha-annoksen picnicillä viihtyisässä tammistossa[8] ja kantaa vuosisatoja kaunaa, joka voi päättyä kansanmurhaan, kuten amalekilaisten osalta. J-la ei pidä kuvataiteesta, eikä hänestä saa tehdä kuvaa, ei edes kivaa ja iloista kuvaa, sillä silloin hän suuttuu. J-la on maailmankaikkeuden diktaattori, joka kaikkivoipaisuudestaan huolimatta tarvitsee veri- ja polttouhreja sekä hymistelevää ylistystä. Tälle ei ole keksitty loogista selitystä, sillä korkeimmalla olennolla ja kaikkivaltiaalla ei luulisi olevan tarvetta suuruudenhulluille komplekseille. Kyseessä ovatkin mitä ilmeisimmin muistutusseremoniat, joiden tarkoituksena on palauttaa mieliin, kuka tässä maailmankaikkeudessa pitää jöötä.

J-la on vihollisena hirvittävä ja liittolaisena epäluotettava. Hänen vihansa tuhoaa kansakuntia, ja hän rankaisee omiaankin kuolemalla pienimmistäkin hairahduksista tai käskyjensä kyseenalaistamisista. Hän on omilleenkin fyysisesti yhtä vaarallinen kuin valokaariuuni tai korkeajännitejohto, ja hän on niin pelottava, ettei edes hänen nimeään saa sanoa ääneen. Jos Olympoksen muinaiskreikkalaisten j-lten ja Siinain vuoren J-lan välille joskus syttyisi sota, niin J-la vastaisi yksinään koko komppaniaa olymposlaisia.

Juutalaiset katsovat olevansa J-lan valittu kansa. J-la näet valitsi kaikista maailman kansoista riitaisan ja pikkuruisen paimentolaisheimon, jolle ilmoitti itsensä ja jonka kanssa teki liiton. Tosin pahat kielet väittävät, että juutalaiset pakotettiin tähän liittoon, sillä J-la uhkasi heitä mitä hirvittävimmillä rangaistuksilla, jos he kieltäytyisivät. Historia on osoittanut, että J-la on vihollisena vaarallinen ja liittolaisena kohtalokas; tämä tosin saattaa johtua hänen omintakeisesta ja erittäin mustasta huumorintajustaan – juutalainen huumori onkin maailman- ja taivaankuulua.

Ihmisen asema

Ja nämä kaksi taulua ovat vasta alkua!

J-la loi ihmisen omaksi karikatyyrikseen. Ihmisen tehtävä on hallita kaikkia muita eläviä olentoja, koska J-la ei joko pysty tai viitsi. Ihminenkään ei siihen mitä ilmeisimmin pysty, vaikka kovasti onkin yrittänyt. Ihmisen muihin tehtäviin kuuluu ylistää J-laa koko ajan ja noudattaa tämän säätämiä ohjeita pilkulleen.

Säännöt, käskyt ja direktiivit[9]

J-la on tehnyt tahtonsa tiettäväksi juutalaisille lukuisten sääntöjen (mitzvot, kaikkiaan 613) kautta. Tässä on lueteltu vain merkittävimmät ja järkeenkäyvimmät säännöt, jotka paljastavat J-lan olevan itäsaksalaisen poliisin, sadistisen vääpelin ja EU-komission aineeton yhdistelmä. J-lallinen byrokratia käsittelee mm. seuraavia seikkoja:

Nyt on syytä olla liikkumatta!
 • Brith milah. J-la ei pidä esinahasta', sillä se näyttää jotenkin hölmöltä ja helpottaa huomattavasti masturbointia (mistä siitäkään J-la ei pidä, ei sitten yhtään). Siksi esinahka on nirhaistava poikalapselta irti tämän ollessa kahdeksan päivän ikäinen. Toimitus suoritetaan näin varhaisessa vaiheessa, koska vanhetessaan poika saattaisi ehtiä tulla järkiinsä. Ei ole tietoa siitä, mihin irti nyhdetyt esinahat päätyvät; todennäköisesti J-la keräilee niitä, koska tuntuu olevan niistä niin kiinnostunut. Koska ihminen (tietysti mies) on J-lan kuva ja koska miehet tapaavat olla syntyessään ”kokonaisia”, on epäselvää, onko J-la itse ympärileikattu. On epäselvyyttä myös siitä, syntyikö Aatami valmiiksi ympärileikattuna.[10] Jos juutalaista poikaa ei ympärileikata, liitto on rikottu ja J-la korjaa asian kiskomalla ihopoimun irti korkeimman omakätisesti.
Hanhikorppikotka (Gyps fulvus): Saastainen
Drontti (Raphus cucullatus): Puhdas, mutta ikävä kyllä kuollut sukupuuttoon.[11]
 • Kashrut. J-la on säätänyt, että koko joukko hänen luomuksiaan on saastaisia (treif), eikä niitä saa näin ollen käyttää ravinnoksi. Puhtaita ovat kaikki märehtivät maaeläimet, joilla on halkinaiset sorkat. Ennen ruuanlaittoa on siis tarkastettava vain elukan pötsien määrä, hampaiden laatu ja raajojen rakenne. Yksinkertaista. Kameli, tamaani, jänis, hevonen ja sika ovat siis ainakin saastaisia – ilmeisesti J-la mokasi niitä luodessaan jollakin tavalla. Äyriäiset, ankeriaat, valaat, hylkeet, simpukat, merimakkarat ja kaikki vesiympäristössä elävät ölliäiset, joilta puuttuvat joko evät, suomut tai molemmat, ovat ankarasti kiellettyjä, koska J-la pitää näitä itse suunnittelemiaan otuksia ”iljettävinä”. Ja sinussa heräsi jo varmasti hillitön halu maistaa kotkan, parta- ja hanhikorppikotkan, haarahaukkojen, lokkien, kehrääjän, tornipöllön, kattohaikaran ja harjalinnun lihaa, joten parasta kertoa, että nekin ovat kiellettyjen listalla siksi, että ne ovat kiellettyjen listalla. Lohdutukseksi todettakoon, että heinäsirkat ovat sallittua (kosher) ruokaa, vaikka J-la ei tosin selvästikään tiedä, kuinka monta jalkaa niille loi [12]. Jos syö epäpuhtaaksi määriteltyjä elukoita, tulee epäpuhtaaksi, mikä on hirveän kurjaa.
 • Aseret ha-Dibrot. Yleisluontoisemmat ja hieman vähemmän absurdit käskynsä J-la ilmoitti Moosekselle kymmenen käskyn muodossa. Tärkeää on mm. pitää lepopäivä. Lepopäivää ei saa pitää silloin kun haluaa, vaan se on pidettävä sapattina, koska J-la lepäsi seitsemäntenä päivänä (ei ole tiedossa, mitä hän teki kahdeksantena tai yhdeksäntenä päivänä). Tosin koska kristityt painottavat näitä kymmentä käskyä, juutalaisuudessa ne on työnnetty taka-alalle, ettei vahingossakaan sotkeuduttaisi kristittyjen harhaoppiin.

Pyhät kirjat

Juutalaisuuden pyhät kirjat ovat Tanakh ja Talmud. Tuon edellisen, Tanakhin kristityt tuntevat nimellä Vanha Testamentti, ja sieltä löytyy tuo surullisen kuuluisa ohjesääntökokoelma, Mooseksen laki eli halakha ja ne kaikki 365 kieltoa ja 248 käskyä.

Mutta jos kuvittelit pääseväsi juutalaisena näin vähällä, niin älä luulekaan! Jotta elämä olisi oikein vaikeaa, Tanakhin yläpuolella on Talmud. Tämä jättiläismäinen, 17 tiiliskiven kokoista osaa ja 12 000 sivua sisältävä opus koottiin joskus Simon bar Kochban kapinan jälkeen, ja se sisältää Mishnan, suullisen lain, sekä Gemaran, sen selitykset. Eli paitsi nuo 613 mitzvaa, Talmud sisältää vielä tuhansittain lakeja, asetuksia ja ohjesääntöjä siitä, miten noita 613 mitzvaa pitää toteuttaa ja mitä saa ja mitä ei saa tehdä. Virallisen selityksen mukaan J-la antoi Mishnan samaan aikaan kuin Halakhankin, siellä Syanid.. Siinain vuorella joskus vuonna 1337 eKr, mutta pahat kielet kertovat, että se on kokoelma perinnäistapoja, Babylonissa, persialaisilta tai kreikkalaisilta opittuja pakanallisia rituaaleja, juridisia kikkoja ja porsaanreikiä millä jokainen mitzva tehdään tyhjäksi, ja ohjesääntöjä joilla kaikkien muiden kuin rabbien elämästä tehdään hankalaa. Gemara puolestaan on kokoelma iankaikkisen vanhoja rabbien jaarituksia, lässynläätä, sekavaa pohdiskelua ja sienipöllyisen lapamadon logiikkaa, jota riittää kymmenkunta sivua jokaista Mishnan ohjesääntöä kohtaan, ja josta jää sellainen mielikuva, että näiden kirjoittajien rinnalla korkkiruuvikin seisoo asennossa. Mutta älkääkä kuvitelko, että pääsitte muka näinkin vähällä! Kaupan päälle Talmudejakin on kaksi erilaista, Babylonin Talmud ja Jerusalemin Talmud. Niistä löytyy paljon mielenkiintoista kieroilua, muunmuassa se, miten siivilöidään hyttynen mutta nielaistaan kameli. Pelkästään naisten kuukautisia käsitellään traktaatti Niddassa 509 sivun verran. Talmudista löytyy siis vastaus jokaiseen elämän kysymykseen.

Etiikka

Juutalaisuuden etiikka, johon kristinuskon ja islamin etiikka pohjautuu, on periaatteeltaan hyvin yksinkertainen. Kysymykset ja pohdinta ovat turhia, pitää vain tehdä niin kuin J-la käskee. Jos J-la käskee esimerkiksi tekemään kansanmurhia,[13] häntä on toteltava mukisematta. Siviilien, naisten ja lasten murhaaminen on oikein silloin, jos J-la niin sanoo – uskollisia palkkatappajiaan kuten Joosuaa hän saattaa jelppiä esimerkiksi pysäyttämällä auringon, jotta hengiltä saataisiin mahdollisimman paljon väkeä ennen pimeän laskeutumista. Erittäin vaikutusvaltainen monoteistinen etiikka mahdollistaa sen, että saat tehdä mitä tahansa, jos selität, että kuulit J-lan puhuvan sinulle.[14]

Messias: Huomenna hän tulee

Juutalaiset odottavat messiaan, Daavidin sukua olevan juutalaisten kuninkaan, saapumista. Messias eli ”voideltu”

 • aloittaa universaalin rauhan
 • kokoaa juutalaiset diasporasta Israeliin
 • rakentaa Jerusalemiin kolmannen temppelin
 • järjestää kaikille rajattomasti jätskiä kinuskikastikkeen kera (tietysti kosherina)

Väitettyjä messiaita on ollut runsaasti, heistä kuuluisimpia ovat Jeesus ja Simon bar Kochba. Messiaana esiintyville on tavannut käydä huonosti ja heidän seuraajilleen vielä huonommin. Toisaalta juutalaisille on ylipäänsä tavannut käydä aika huonosti kautta historian. Yksikään tähänastisista messiasehdokkaista ei ole juutalaisille kelvannut – varsinkaan sen jälkeen, kun Simon bar Kochban kapina epäonnistumisellaan osoitti, ettei yleisesti messiaaksi tunnustettu bar Kochba ollutkaan se luvattu messias, joten odotus jatkuu yhä. Kukapa tietää, ehkä messias saapuu huomenna! Tai sitten ei. Kaikkein pahimmassa skenaariossa messiaan saapuminen, muslimien mahdi-imaamin paluu ja Jeesuksen toinen tuleminen sattuvat samalle päivälle aiheuttaen kolmen päällekkäisen jumalallisen suunnitelman yhteentörmäyksen ja ainoan sellaisen maailmanlopun, joka ei kelpaa kenellekään.

Katso myös

Viitteet

 1. Viimeksi mainittu epäonnistui, kun enkeli ilmestyi paikalle ja esti Abrahamia leikkaamasta poikansa kurkkua. Tämä episodi olisi eettisesti hyvin arveluttava – jos se siis olisi totta.
 2. 365 kieltoa - yksi vuoden jokaista päivää kohti, ja 248 käskyä, yksi jokaista ihmisruumiin luuta kohti
 3. Luvatun maan käsite aiheuttaa yhä kitkaa, vaikka nykyisen Israelin lupasikin Britannian ulkoministeri Balfour eikä J-la. Esimerkkinä hiljattain Haaretz-lehden kysymyspalstalla julkaistu kirje: ”Saako toisen maalle rakentaa (esim. siirtokuntia)? Nimim. Epätietoinen Israelin pääministeri.”
 4. Älä turhaan lausu Herran, sinun J...si, nimeä (2. Moos. 20:7
 5. tunnettu kristinuskon piirissä myös Poika- ja Pyhä Henki -supersankari-identiteeteillä ja islamissa nimellä Allah (ei Ylläh)
 6. 1. Moos. 8:21
 7. J-la, vaikka onkin juutalaisuuden mukaan ääretön ja ilman fyysistä olomuotoa, on silti Herra eli mies, ja miehethän eivät ylpeytensä tähden kysy tietä eksyessäänkään.
 8. 1. Moos. 18
 9. Rikkomisesta rangaistaan tulella ja tulikivellä, suolapatsaaksi muuttamisella, vedenpaisumuksilla, rakeilla, esikoisten murhaamisella, heinäsirkoilla ja Jukka Kuoppamäen tuotannolla
 10. Juutalaiset teologit, jotka ovat ihan aikuisia ihmisiä, pohtivat näitä kysymyksiä paljon (Talmud, Sanhedrin 38b). Silläkin elää.
 11. Lähinnä siksi, että se on niitä harvoja järkevän kokoisia lintuja, joiden syömisen J-la salli.
 12. 3. Moos. 11:21-23
 13. Ja hän käskee.
 14. Nykyisin tosin siten käyttäytyvät henkilöt ohjataan hoitoon. Muinaisessa Lähi-idässä ei tosin ollut mielenterveyspalveluja, mikä osaltaan selittää juutalaisuuden, kristinuskon ja islamin olemassaoloa.