Jemen

Hikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
الجمهورية اليمنية
Jemenin kasavalta
Yemen.svg
Jemen on anti- Saksan keisarikunta.
Motto: ”Allah, al-watan, al-thuara (suom. Jumala, isänmaa ja huarat)
LocationYemen.png
Jemen on juuri ja juuri riittävän yhtenäinen voidakseen puida rajakiistoja Saudi-Arabian kanssa.
Valtiomuoto kasavalta
Hallitsija Yks sellanen Aziz
Pääkaupunki Lausetta
Viralliset kielet arabia, sanattomat uhkaukset
Pääuskonnot islam
Itsenäisyys 1918 Ottomaanien valtakunnasta
1990 järjestä
Valuutta rial
Kansallislaulu Jee jee Jemen
Tarkoititko Jemestä?

Jemenin kasavalta on Arabian tehtaan varjossa sijaitseva hiekkaan haudattu asekokoelma, josta tuli vuoden 2010 alussa eräs terrorisminvastaisen sodan näyttämöistä Detroitin epäonnistuneen alushousuattentaatin johdosta. Kannattaa siis opetella faktat tästä rauniokasasta, ennen kuin se pommitetaan vieläkin raunioisemmaksi.

Jemen sijaitsee strategisesti tärkeällä ja inhimillisesti surkealla alueella Arabian niemimaan eteläosassa Punaisenmeren ja Adeninlahden välissä. Jemen on Omanin epämuodostunut kaksoisveli, ja pohjoisessa sen rajanaapuri on maltillisuuden äänenä Lähi-idässä toimiva Saudi-Arabian kuningaskunta.

Historia[muokkaa]

Jemen on eräs köyhimmistä valtioista, joilla ylipäänsä on varaa historiaan. Alue on kuulunut useisiin historiallisiin imperiumeihin ennen omaehtoista romahdusta itsenäisyyden aikana. Se on ilmeisesti muodostanut Saban valtakunnan ydinalueen, mikä kertoo siitä, että vanhatestamentillisena aikana valtakunnan titteli irtosi melko kevyesti. Asema Punaisenmeren rannalla toi Jemenin alueelle jo antiikin aikana kukoistavan maustekaupan – kauppa taukosi vain harvoin, esimerkiksi silloin, kun Mooses johti parikymmentätuhatta kaveriaan Punaisenmeren halki, mistä oli väliaikaista haittaa kauppalaivaliikenteelle.

Sekä Aleksanteri Suuri että Augustus suunnittelivat alueen haltuunottoa. Aleksanteri sai kuitenkin nuhan, ja siitä Augustuskin päätteli, että tuskin kannatti edes yrittää. Makedonialaisten ja roomalaisten epäonnistuttua Jemen siirtyi 600-luvulla huomattavasti valistuneemman väen, islamilaisen kalifaatin kamelin… ratsastajien hallintaan. Tämän jälkeen seurasi epämääräistä kahinointia mamelukkien, ristilukkien ja ottomaanien välillä, kunnes vuonna 1839 britit, jotka olivat eksyneet Cardiffiin suuntautuneella viikonloppuretkellään, päätyivät Adenin satamaan ja valtasivat sen. Adenia ympäröivät alueet konservoitiin luonnon- ja britinsuojelualueiksi.

Pohjois-Jemen itsenäistyi ottomaanivaltakunnasta ensimmäisen maailmansodan lopulla ja ehti julistautua kasavallaksi nelisenkymmentä vuotta myöhemmin, kun Egyptin presidentti Nasserin tukemat vallankumoukselliset tekivät maata johtaneesta imaamista marttyyrin. Britit lähtivät kotiin Adenista vuonna 1967 luovuttuaan toivosta opettaa paikalliset valmistamaan fish & chips kunnolla, ja tämän jälkeen valtaan nousivat arabimarxistit, jotka julistivat Etelä-Jemenin Jemenin kansandemokraattiseksi tasavallaksi. Neuvostoliitto rahtasi Adenin satamaan kaikkea kommunistivallan pystyttämisessä tarvittavaa – lähinnä siis Leniniä esittäviä betonipatsaita, joita sitten sijoiteltiin inspiroiviin paikkoihin aavikolle. Pohjois- ja Etelä-Jemenin välit eivät olleet yhtä vihamieliset kuin esimerkiksi Pohjois- ja Etelä-Korean tai Länsi- ja Itä-Saksan, sillä aseellisia konflikteja käytiin vain muutamia kertoja. Rauhanomaiseen rinnakkaiseloon vaikutti se seikka, että siinä missä Saksassa ja Koreassa naapureina elivät sosialistinen ja kapitalistinen valtio, niin Jemenissä naapureita olivat marxistinen epävaltio ja tuntemattomasta syystä sisällissodan riivaama autiomaa.

Pohjois- ja Etelä-Jemen yhdistyivät toukokuussa 1990 lähinnä helpottaakseen kansainvälisen avustustyön koordinointia. Tälle tulikin tarvetta, sillä uuden, yhdistyneen Jemenin asukkaat aloittivat neljän vuoden kuluttua sisällissodan tutustuakseen toisiinsa paremmin.

Maailma lakkasi välittämästä Jemenistä YK:n yleiskokouksen yksimielisen päätöslauselman nojalla vuonna 1996. Maa yritti työntää itseään takaisin tietoisuuteen kahakoimalla Eritrean ja Saudi-Arabian kanssa, mutta maailma alkoi välittää Jemenistä uudelleen vasta tapaninpäivänä 2009.

Politiikka[muokkaa]

Perustuslain mukaan Jemenissä valta on jaettu seitsenvuotista virkakautta istuvan presidentin, hallituksen, parlamentin ja oikeuslaitoksen kesken. Käytännön mukaan yks sellainen Aziz-niminen tyyppi kontrolloi yli puolta pääkaupungista ja päättää maan asioista.

Jemenissä on useita poliittisia puolueita, joista yksi saa vuorotellen julistaa valtansa yli asumattoman aavikon. Poliittinen valta vaihtuu pyssynsuukyselyissä epäsäännöllisin väliajoin.

Maantiede[muokkaa]

Hiekkaa ja soraa. Luonnonvaroista mainittavia kivet ja harvat puskat.

Talous[muokkaa]

Jemenin päävientituotteet ovat öljy, terroristikoulutus ja räjähtävät alushousut. Viimeksi mainittu artikkeli on alun perin kehitetty kalifin hovissa seksileluksi,[1] mutta sen potentiaali poikkeuksellisen typeränä massamurhamenetelmänä ei ole jäänyt huomiotta.

Taloudellisen takapajuisuuden vuoksi Jemenin infrastruktuuri on verraten kehittymätöntä. Esimerkiksi pääkaupunki Sanaa on rakennettu pääosin pohjoismaalaisilta jouluisin yli jääneistä piparkakuista, jotka kuljetetaan Jemeniin kehitysapuna.

Kulttuuri[muokkaa]

Jemenin rikas kulttuuriperintö ei avaudu matkailijalle välittömästi. Maan merkittävimpään kulttuuriseen aktiviteettiin, jatkuvaan khatin pureskeluun, tutustuminen avartaa tässä suhteessa mieltä. Maan merkittävin kulttuuripalvelujen tuottaja on al-Qaida, joka tunnetaan poikkitaiteellisista, pyrotekniikkaa ennakkoluulottomasti hyödyntävistä performansseistaan.

Jemeniläiset ovat muslimeja – itse asiassa niin selvästi muslimeja, että asia kiinnostaa kovasti esimerkiksi Yhdysvaltain keskustiedustelupalvelua. Noin puolet on shiioja, puolet sunneja ja puolet hulluja.

Älä sekoita[muokkaa]

Viitteet[muokkaa]

  1. "Jytinää lakanoiden väliin!"