Ilmakitara

Hikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

”Olen kuullut soittimesta, jonka kielet ovat näkymättömät. Soittaisitko sitä minulle?”

~Oppilas

”Tottakai, istu kuuntelemaan!”

~ZEN -mestari

...

”No, kuulitko mitään?”

~ZEN -mestari

”En!”

~Oppilas

”Miksi et sitten pyytänyt minua soittamaan lujempaa?”

~ZEN -mestari
Ilmakitara osineen.

Ilmakitara on normaalin kitaran muotoinen soitin, joka on valmistettu pääosin typestä (78%), hapesta (21%) ja argonista (1%). Ilmakitaroissa on yleensä 6 ilmasta valmistettua kieltä.

Vaikkakin akustisia ilmakitaroita on olemassa, niitä pidetään jotenkin neitimäisinä – paitsi jos Antonio Banderas soittaa sitä. Kaikki muut miehet kuitenkin soittavat itsekunnioituksensa vuoksi sähköistä ilmakitaraa. Naisten pikku kätösille ilmakitara ei sovi.

Historia[muokkaa]

Vanhin tunnettu ilmakitaran soitto tapahtui ulkoilmakonsertissa Sherwoodin metsässä 1400-luvulla. Kuuluisa Allan O'The Dell soitti tällöin uutta, radikaalisti muotoiltua luuttua, joka oli tehty ilmasta.

Ilmakitarat ovat kehittyneet ajan kanssa tästä eteenpäin. Niissä on muun muassa itsevirittäytyminen. Niihin on saatavissa myös vahvistimia.

Käyttö[muokkaa]

Fenderin ilmakitara esittelytelineessä.

Ilmakitaran käyttö eroaa sen mukaan

  • Mitä musiikkia soitetaan: Jos soitetaan heavyä, on soitto rankemman näköistä ja rockissa voidaan kikkailla enemmän.
  • Soitetaanko yleisön edessä: Jos yleisöä ei ole paikalla, soittaja voi näyttää sydämensä sisällön vapaammin ja soitto on tällöin parempaa.

Ilmakitaran soitossa tärkeintä on teeskennellä tietävänsä mitä tekee ja teeskennellä soiton kuulostavan hyvältä. Ilmakitaristi myös pyöriä lattioilla ja potkia ilmaa ja riehua muutenkin. Pitkät rasvaiset hiukset ja peilin edessä sekoilu soitettaessa parantavat äänen laatua. Ammattilaiset voivat soittaa ääninauhan päälle päästäkseen paremmin tunnelmaan. Sama koskee useimpia harrastelijoitakin.

Ilmakitaraan kannattaa kirjoittaa joko ilmalla tai permanenttitussilla Fender tai Gibson. Se parantaa äänen laatua. Jos siihen kirjoittaa Landola, sinua pidetään neitimäisenä (paitsi jos olet Antonio Banderas).

Käskyt jotka muistat kun ostat ilmakitaraa[muokkaa]

  • Älä osta ilmakitaraa jota ei ole lämmitelty jonkun ammattimuusikon toimesta. Jimi Hendrix käy. Jos ammattilainen ei ole koskenut ilmakitaraan, se ei toimi. Ammattilaisen ammattitaito vain yksinkertaisesti siirtyy ilmakitaraan.
  • Älä osta ilmakitaraa, jota on käytetty seksileluna.
  • Jos näet ilmakitaran, älä osta sitä. Ilmakitara jonka voi nähdä on erittäin, erittäin likainen. Likaista ilmakitaraa on todennäköisesti kohdeltu kaltoin, joten se todennäköisesti on rikki.
  • Muista ostaa vain ilmakitaroita joissa lukee ilmalla Fender tai Gibson, varo halpoja nepalilaisia kopioita. Ohuessa ilmanalassa tehdyt ilmakitarat voivat olla keveitä, mutta niiden äänen laatu ei ole riittävän täyteläinen.
  • Älä osta ilmakitaraa katukaupasta tai nettikaupasta. Ne saattaa olla varastettu ja ilmakitaravarkaudesta voi joutua vaikeuksiin poliisien kanssa.
  • Älkä osta ilmakitaraa Cthulhulta, koska tämän ilmakitarat ovat limaisia ja voivat sisältää metaania. Voit saada näppyjä naamaasi tai rasva voi imeytyä hiuksistasi pois (mikä huonontaa ilmanlaatua).
  • Älä osta ilmakitaraa Antonio Banderasilta. Niiden sisällä voi olla käsiase, jolloin voit joutua vaikeuksiin. Lisäksi Banderas käyttää pelkästään akustisia kitaroita, jotka tekevät sinusta nössön.

Säilytys[muokkaa]

Ilmakitara säilytyslokerossaan

Ilmakitaroita tulee säilyttää 4°C ja 100°C välillä. Niitä voidaan pitää normaaleissa kitaratelineissä. Useimmiten niitä kuitenkin pidetään ilmakitaralaatikoissa.

Älä unohda ilmakitaraasi vain lojumaan, koska ne voivat kadota. Ne voivat kadota ilmakehään, millä voi olla vaikutusta kasvihuoneilmiöön. Lisäksi saatat vahingossa astua ilmakitarasi säpäleiksi, mikä voi olla ikävää. Koska ilmakitarat ovat melko kalliita, voi ilmakitaraan astuminen käydä kalliiksi.

Katso myös[muokkaa]