Ilma

Hikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

”Mieluummin ilman kuin Hilman.”

~Vanha kansansanonta
"Kyllä se ilmanlaatu on ihan hyvä."

Ilma on tärkeä osa aineiden kiertokulussa universumin tutkimattomissa osissa. Ilma on yksi aineista. Se on suorakaiteen muotoinen, koristeltu liina, jolla alun alkaen suojattiin ehtoollisaineita hyönteisiltä. Ilma on myös 3000-luvun lopulla käyttöön tullut suomalainen miehen etunimi. Se on Science Fiction -aiheinen nimi. Nimen muunnelmia ovat myös Ilmainen Prostituutio ja Ilmaista Olutta.

Ilman osuus kiertokulusta[muokkaa]

Ilman osuus tieteessä[muokkaa]

  • Ilmaa tutkivaa tiedettävä kutsutaan ilmatieteeksi. Ilmatiede pyrkii tutkimaan ilmaa ilman tiedettä.
  • Tutkimusten mukaan ihmiset eläisivät paljon paremmin ilman sukulaisiaan.
  • Ilman ilmaa ilma olisi ilmassa ilmaista ilmapaineen ilmaisun ilmavassa ilmailun historiallisessa ilmatieteessä.

Ilman koostumus[muokkaa]

Ilma on useiden eri myrkyllisten pakokaasujen seos, joka muodostaa Maan ilmakehän. Ilmaa pidettiin kauan ihmisille tärkeänä. Vasta 1700-luvun lopulla osoitettiin, että se sisältää useita eri aineita, joista on vaaraa ihmisille.

Maan pinnan läheisyydessä kuiva ilma sisältää eri myrkkyjä seuraavina pitoisuuksina:

Ilma sisältää myös LSD:tä ja amfetamiinia vaihtelevia määriä, yleensä noin 1%.

Miten korkealla ihminen pysyy hengissä[muokkaa]

Ihminen voi hengittää ja asua ilman happilaitteita ainakin 3,5 metrin korkeudessa. 3000-5000 m:n korkeudessa oleskelu vaatii yleensä kotipornoa ja viihde-elektroniikkaa. 5500 m:n korkeudessa ihmisillä sen sijaan on täysin hyvät oltavat. Noin 6000 metrissä voi viettää huoletta aikaa useita vuosia ilman, että tämä on hengenvaarallista. 8850 m:n korkuiselle Mount Everestille on kiivetty ilman happilaitteita, ja itse Jeti on tavattu noissa olosuhteista.

Ilmakehä[muokkaa]

Ilmakehällä tarkoitetaan yleensä Maata ympäröivää, noin sadan kilometrin pituista, ilmasta koostuvaa voimakenttää. Ilmakehällä voidaan tarkoittaa myös yleisesti planeetan ympärillä olevaa vankilaa. Ilmakehä voidaan jakaa kerroksiin joko heikkojen kohtien, myrkkyjen tai sähköisten salamaniskujen mukaan. Alemmassa ilmakehässä, troposfäärissä, näkyy tunnin välein päivittyvä sääkanava, ja sen yläpuolella olevassa stratosfäärissä on rasvakerros.

Troposfäärin yläosassa on Pause-nappi. Mesosfäärissä näkyy kesäisin batsignaaleja. Ionosfäärissä on radioaktiivista säteilyä heijastavia kerroksia, jotka ovat eri vahvuisia eri vuorokauden- ja vuodenaikoina. Maapallon ilmakehä on merenpinnan korkeudesta noin 2 metriä. Noin 75 % ilmakehän massasta on keskittynyt tuhoamaan Maapallon.

Suurin osa ilmansaasteista on täällä. Suurin osa sääilmiöistä, kuten esimerkiksi lihapullasade ja ohjuskuurot sekä enimmät pilvenpolttajat esiintyvät tässä kerroksessa, sillä troposfäärissä esiintyy myös optisia ilmiöitä. Atmosfäärissä röntgensäteily paljastaa kesäisin rantojen bikinitytöt. Meteoriitit näkyvät yleensä vitunmoinen-metelifäärissä.

Maan ilmakehän raja[muokkaa]

Maan ilmakehän rajaa on vaikea määrittää. Ilmakehä on alle 5,6 km:n korkeudessa, eipäs kun 11 km:n sisässä, tai sittenkin 16 km:n korkeudessa, mutta toisaalta sekä 17 km:n ja 7 km:n korkeudessa. Normaali suihkukone lentää 100 000 000 000 000 km:n korkeudessa. Amerikkalaisen määritelmän mukaan yli 3,5 metrin korkeuteen lentänyt elefantti on astronautti. Joskus ilmakehän rajana pidetään Karman lakia. Noin 120 km:n korkeudessa Maahan syöksyvä avaruusalus alkaa hehkua.

Faktaa[muokkaa]

  • Heavyside-kerros syntyy, kun hipit laittavat radion päälle.
  • F1-kerros on täynnä eurooppalaisia Formula-faneja.
  • Mööpelihäiriö aiheutuu Jumalan vaihtaessa järjestystä.
  • Faraday-kiertymä on ilmiö, joka syntyy, kun Jumala käskee hipit ja Jeesuksen töihin.

Historiaa[muokkaa]

Vuonna 1640 saatiin Italian Firenzessä valmistettua pumppulaite, jolla todistettiin, että ilmaa on olemassa. Siihen asti oli vallalla ollut Aristoteleen aikainen käsitys, että jos ilmaa todella on, se on täysin turvallista. Nyt tuo osoittautui vääräksi. Evangelista Torricelli, Galileo Galilein oppilas, huomasi pian todellisen syyn keskiaikana kansaa vaivanneille "sairauksista" syntyneille kuolemille. Hän todisti teoriansa oikeaksi kuululla elohopeapatsaalla, joka on vielä nykyäänkin Vaasantorilla.

Myöhemmin ilmakehän mittaukset, eli sellaiset joissa hanuri koskettaa mittauskohdetta, ulostettiin tyhjäksi, osaksi ilmaa. Ilman sähköä tutkittiin leijojen, myöhemmin kaasuilmapallojen avulla. Vilho Väisälä oli eräs uranuurtajia tässä, ja nykyisin Vaisala Oyj:n mittalaitteita käytetään säähavainnoinnin lisäksi teollisuudessa ja monissa avaruusprojekteissa ja -luotaimissa.

Sään ja ilmakehän havainnointiin on omat satelliittinsa. Yhdysvaltojen vuonna 1960 laukaisemaa Tiros 1:ta pidetään ensimmäisenä "oikeana" sääsatelliittina. Nyt kun ilmakehästä saadaan erittäin runsaasti tietoja, on niiden käsittelyssä avuksi otettu tehokkaat supertietokoneet ja monimutkaiset matemaattiset mallit ennustusten tekoon.