Idi Amin

Hikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Stop hand.png Idi Amin on julistettu idiootiksi, sillä hän on todistetusti tyhmempi kuin vasemman jalan saapas.
Viimeksi mainittu valmistelee tutkimuksen johdosta kunnianloukkauskannetta.
Waffen-ss poster eintritt.jpg Jopa pahuudellakin on omat standardinsa!
Tämä artikkeli käsittelee henkilöä tai asiaa, jota pidetään poikkeuksellisen pahana jopa omassa viitekehyksessään!
Idi Amin
Idi amin dada.jpg
Koko nimi: Idi Awo-Ongo Angoo Dada... Eipä ihme, että muutti sen.
Syntymäaika: 17. toukokuuta 1928 tai 1924
Syntymäpaikka: Kampala
Uskontokunta: Vaihtelee
Kuolintapa: Kuoli liikutukseen
Hiusten väri: Musta
Saavutukset: Ugandan (fyysisesti) suurin ja rakastetuin johtaja
Miksi mainitaan
Hikipediassa:
No kun se oli Skotlannin kuningas...
Pilkkanimet: Liian tyhmä ymmärtääkseen ivaa
Wiki-deathstar.png
Tosikoille ja heille, joita aihe lähemmin kiinnostaa, on Wikipediassa artikkeli Idi Aminista.

Idi Amin (s. 17. toukokuuta 1928 tai 1924 - k. 9. helmikuuta 2007 tai 1. heinäkuuta 2003), lempinimiltään Idiootti ja Big Daddy, oli Ugandan elinikäinen presidentti, sotamarsalkka, tohtori, kaikkien maan eläinten ja merten kalojen herra, brittiläisen imperiumin valloittaja Afrikassa yleisesti ja etenkin Ugandassa, Skotlannin viimeinen kuningas, nyrkkeilyn raskaansarjan maailmanmestari, kannibaali, luku- ja kirjoitustaidoton, raiskaaja sekä muuten joviaali veijari.

Elontie[muokkaa]

Amin syntyi Luoteis-Ugandassa lähellä rajaa. Hänen äitinsä oli noitatohtori ja isänsä muuten vain pimeä. Hän värväytyi nuorena miehenä brittien siirtomaa-armeijaan, toimien aluksi kauhakuormaajan kuskina. Hän saavutti lopulta ylikersantin arvon Britannian armeijassa. Hänen esimiehensä kuvasivat Idi Aminia muuten mukavaksi ja urheilulliseksi veikoksi, mutta hänelle pitää kaikki selittää mahdollisimman yksinkertaisin ja lyhyin lausein, sillä hän on liian yksinkertainen ymmärtämään mitään viittä sanaa pitempää.

Kun Ugandan ylin johto oli uhkaillut irvistelevänsä siirtomaaisännälleen, britit luovuttivat maalle itsenäisyyden ja poistuivat hissun kissun. Idi liittyi nuoren tasavallan armeijaan. Koska Idi oli hullu, ja koska maan kaikki tolkulliset upseerit olivat muuttaneet Britanniaan, hän yleni pian kenraaliksi hankkien siinä sivussa Ugandan raskaan sarjan mestaruuden nyrkkeilyssä pääosin istumalla hintelien vastustajiensa päälle. (Amin oli 190-senttinen ja painoi reilut 120 kiloa). Lainrikkojia (karjavarkaita, mellakoitsijoita, julkisella paikalla nenäänsä kaivavia...) Idi rankaisi oikeudenmukaisesti silpomalla, raiskaamalla, kiduttamalla ja syömällä. Silloinen diktaattori, Milton Obote, arvosti brittien tavoin Aminin yksinkertaista ja häiriintynyttä persoonaa ja nimitti hänet maa- ja ilmavoimien komentajaksi. Amin käyttikin valtuuksiaan viisaasti istuttamalla Oboten suihkuhävittäjän kyytiin, suuntana Ugandan naapurivalta, ja asettamalla maajoukot vahtimaan, ettei tämä luikkisi takaisin, jos koneeseen asennettu Raid-satsi ei toimisikaan. Amin julistautui Ugandan diktaattoriksi 1971. Valta kohosi hänellä liian korkealle nuppiin, ja kiksautettuaan muutamaa tytsyä liikaa hän vajosi kooman kaltaiseen hulluustilaan, mutta juuri kukaan ei huomannut eroavaisuuksia Idin normaalitoiminnassa.

Idi Amin valmistautumassa ankaran paranoidiseen varjonyrkkeilyyn.

Amin ihaili Adolf Hitleriä, ja piti tämän innoittamana lukuisia etnisiä puhdistuksia. Joku sai lopulta kerrottua ehjin nahoin Aminille, että myös mustat olisivat olleet Aatun tulilinjalla, ja Amin joutui miettimään uusia tekosyitä rotupuhdistuksille, hän kun oli mieltynyt niihin. Tällöin hän oli pystyttämässä Hitlerin patsasta, jossa tämä potki vihollistaan killuttimille.

Idi Aminin ystäviin kuului suomalainen nyrkkeilijä Elis Ask. Ask oli suomalaisena valtiovieraana Ugandassa ja kun häneltä kysyttiin todistiko hän ihmisoikeusrikoksia, Ask vastasi ettei nähnyt koska kadulla oli pimeää.

Idi löysikin pian erinomaisen verukkeen jatkaa puuhasteluaan ilmoittamalla tekojen olevan Jumalan tahto. Amin sai myös muutamalta naapurimaittensa hengellisesti valveutuneelta vaikuttajalta näin ollen lisää tukea poliittisiin kampanjoihinsa.

Amin tykkäsi istua brittiläisten siirtomaaherrojen kannattelemassa kantotuolissa. Majuri Bob Astles hankki sopivia kantajia valkoisten brittisiirtolaisten joukosta. Skotlannin kuningasta huvitti suuresti kun britit ryömivät nelinkontin hänen alapuolellaan.

Amin oli gurmeettisesti erittäin valveutunut. Hän mm. söi vankiensa päitä, vauvoja ja pari diplomaattiakin ihmeteltyään, miksi joku oli lähestynyt häntä. Ugandan monissa vankiloi... lihanjalostamoissa valmistettiin presidentin kovasti kaipaamaa ihmisli... lihavalmisteita, joista lempeä hallitsija heltyi usein jakamaan myös kansalleen. Ainoa tyylivirhe Aminin ruokatottumuksissa lienee ollut hinkuva tarve leikkiä ruoalla - niin ennen kuin jälkeen teurastuksen. Myös hänen salattu psykoosin ja kooman yhdistelmänsä esti Aminia syömästä itse, joten hänelle tungettiin yleensä letku kitaan, ja hydrauliikan annettiin hoitaa loput.

Aminilla väitetään olleen intiimi suhde Englannin kuningatar Elisabet II:een, mutta tämän on todettu olleen Aminin epätoivoinen yritys päästä naisen housuihin ilman väkivaltaa. Amin tosin lähetti joukon kommandojaan hakemaan Elisabetin sukkahousuja, seurauksena diplomaattinen selkkaus.

Uskonnoltaan Idi Amin oli islamilainen. Ihan hyvä saavutus, sillä hänen äitinsä oli luonnonuskontojen harrastaja ja isä kristitty. Tosin on kyseenalaista, erosiko Amin eräästä toisesta saman uskonnon edustajasta oikeastaan lainkaan, ja tuottiko hän kunniaa esikuvalleen.

Ulkopoliittisesti Aminilla oli hyvät suhteet etenkin Israeliin. Jo-mainitun antisemitismin lisäksi hän otti PLO:n edustajia avosylin vastaan ja kiitteli Münchenin olymppialaisten ja II. maailmansodan tapahtumia. Tämän seurauksena Israel halusi muistaa rakasta ystäväänsä mm. Operaatio Entebbellä.

Amin oli myös tohtorismies, sillä hän näki jo kaukaa, oliko potilas impotentti. Mm. Sambian napamies Kenneth Kaunda muistelee Aminia lämmöllä, sillä hän huomasi Kaundan vaivan tätä ennen. Kaunda oli tätä aiemmin tunnettu panomies, mutta luopui maineestaan, koska ei halunnut kyseenalaistaa tohtori Aminin kykyjä.

Mitä? Teettekö te pilaa minusta?!! IDI AMIN TUHOAA KAIKKI VIHOLLISENSA!!! Urk! Kreegah bundolo!!!

Poliittisesti valveutunut Amin suostui Afrikan yhtenäisyysjärjestön puheenjohtajaksi, olivathan muut jäsenmaat Aminin omasta mielestä tämän omaisuutta. Itse asiassa Aminin valtakausi päättyi Tansania-nimisen maakunnan kapinointiin, siellä asuneiden Aminin alamaisten noustessa emämaata vastaan. Jostakin syystä kapinahenki tarttui myös muihin ugandalaisiin, ja kansansa kiittämättömyyteen turhautunut Amin poistui Saudi-Arabiaan, missä hänen tekojaan osattiin arvostaa. Tätä aikaisemmin Idi oli haastanut Tansanian kapinajohtajan Julius Nyereren nyrkkeilyotteluun, jotta sotilaita säästyisi, mutta Nyerere ei koskaan vastannut haasteeseen. Jänisti vissiin.

Tässä Amin teki toisen pahan virheen; Saudi-Arabian lääketiede oli jotenkin ohittanut Ugandan samanlaisen, huolimatta Aminin tyranniasta, ja hänen pitkäaikainen koomansa tuli julki. Heinäkuussa 2003 (tai 2007) hänet todettiin henkisesti turskaaksi, ja pari päivää myöhemmin hän kuulemma kuoli silkkaan liikutukseen, ja hänet julistettiin autuaaksi. Jostain syystä jokainen Afrikan maa unohti suruliputtaa hänelle. Tosin vahinkoja sattuu.

Mielipiteitä Aminista[muokkaa]