Hyväntekeväisyys

Hikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Hyväntekeväisyys on asia, joka tarkoittaa tuntemattomien häiritsemistä ja heiltä rahan pyytämistä. Usea ihminen pitää hyväntekeväisyyttä mukavana asiana, mutta he eivät halua tehdä sitä itse, koska ne muut ovat sitä varten. Tunnettuja hyväntekeväisyysjärjestöjä ovat muun muassa Taivaallisten Ihmisoikeuksien Kampanjajärjestö, Thorlauta sekä Jyväskylän yliopiston kirjallisuuden laitos.

Muotoja[muokkaa]

Hyväntekeväisyyttä on monenlaista:

Lipaskeräys[muokkaa]

Lipaskeräyksessä hyväntekeväisyysihminen seisoo kulmassa ja pyytää rahaa. Lipaskeräys on erittäin yleistä, sillä ihmiset haluavat pikkukolikoistaan eroon ja näin keräyslipasihminen saa valtavat käsilihakset kaiken sen 22 euron ja 50 sentin kantamisesta (viisisenttisinä).

Esimerkiksi Vantaalla ja Helsingissä voikin törmätä harva se päivä erilaisiin kulmalla hengaaviin ihmisiin, jolla pää on nöyrästi kumarassa. Rahaa kaivattaisiin täydennykseksi milloin mitäkin tarkoitusta varten.

Rahankerääjien joukossa näemme myös oikein resuisen ja asialleen omistautuneita ihmisiä, jotka päivästä toiseen kerjäävät Alkon kulmalla kärsivällisesti rahaa niin, että edes vaatekauppaan ja suihkuun ei ole aikaa. Ja ties miten hyvään tarkoitukseen ne lahjoitetut kolikot menevät, joita nämä ahkerat yhteiskuntamme tukipylväät joka päivä aamusta iltaan niitä keräilevät. Kotona nämä kerääjät varmasti miettivät vain sitä, että "Jahka pari vuotta vielä tungen noita kolikoita possuun ja elän säästeliäästi, niin saan ostettua Punaiselle Ristille veripalveluauton."

Puhelinkeräys[muokkaa]

Puhelinkeräys on sitä, että jos jonain päivänä otat nokkaunet, niin puhelimeesi soittaa tuntematon ihminen, joka on aina hyvällä asialla. Tämä henkilö kysyy aina, "onko huono aika", ja aina se on. Ja sitten se haluaa aina myydä jotain, jotta saisi rahaa ylevään ja hyvään. Siksi se aina puhuukin niin ystävällisesti, kun se kuitenkin haluaa rahaa ja sen oma palkka on sen omaan myyntiin sidottua. Väittää vain tarjoavansa, vaikka myydä yrittää.

Niillä on varmasti niissä ylevissä laitoksissa salaiset tutkalaitteet, millä ne tarkistavat, että ollaanko soitettavassa paikassa nokkaunilla. Sillä ne sitten tietävät, että ne voivat aina juuri silloin soittaa. Sellaisia laitteita ei saisi olla.

Hyväntekeväisyyden seuraukset[muokkaa]

Hyväntekeväisyyden seurauksena afrikkalaislapsi saa käydä koulua ja kuulla Jeesuksesta. Siis jos käy mäihä. Huonolla tuurilla rahat menevät aseiden ostamiseen ja pakanamaan diktaattorin henkilökohtaisen armeijan varustamiseen ja ylläpitoon.

Hyväntekeväisyydellä on monenlaisia seuraamuksia. Keskeisin on hyvien ihmisten rankaiseminen; hyväntekeväisyyden seurauksena kaikilta hyviltä ja ystävällisiltä ihmisiltä vähenevät heidän käytettävissään olevat rahat. Pahat ihmiset sen sijaan eivät menetä killinkiäkään. Lisäksi heitä ei edes katsota mitenkään vinoon siitä, että he eivät osallistu hyväntekeväisyyteen. Hyväntekeväisyyttä harrastavan ihmisen velvollisuudeksi katsotaan myös tehdä jatkossakin hyväntekeväisyyttä – vaikka hänhän on jo tehnyt osansa ja reiluuden vuoksi olisi muiden vuoro.

Hyväntekeväisyyden seurauksena RAY saa vähemmän rahaa pelikoneista, kun pelurimummot laittavat killinkejään muuallekin kuin R-kioskin nurkanvaltaajaan. Samalla jokainen ulkomaille lähetetty raha on pois Suomen rahavaroista. Toisaalta hyväntekeväisyyteen lahjoittaja voi kokea olevansa parempi ihminen, ja esimerkiksi Kukkahattutädit lahjoittavat mielellään omiaan ja aviopuolisoidensa rahoja hyväntekeväisyyteen – näin he saavat itselleen hyvän ihmisen mainetta, josta on hyötyä heidän elämäntapaansa ja statukseensa.

Katso myös[muokkaa]