Hikinews:Leffa-arvio: Hallituskriisi viihdyttää, mutta jää tarinana ohueksi

Hikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Tämä sivu on osa Hikinews-palvelua.

14. kesäkuuta 2017

Star.svg
Tämä on laatu-uutinen, jonka kirjoittaja todennäköisesti parhaillaan kiillottelee Pulitzeriaan.


Hallituskriisi1.png Hallituskriisi2.png
Hallituskriisi-elokuvan kaksi ensimmäistä promokuvaa antoivat odottaa jonkinmuotoista absurdissävytteistä puskaviihdettä. Hikinewsin leffakriitikon mukaan lupaukset lunastettiin.


Yle tv1 on päättänyt viihdyttää lomalaisia näyttämällä Sampo Terhon uutuuselokuvan, poliittisen trillerin Hallituskriisi tuoreeltaan. Elokuvan trailerissa lupailtiin jännitysnäytelmää vallan linnakkeissa, ja kiistämättä elokuva on myös lunastanut nämä lupaukset. Juonenkäänteistä ei paljastettu liikaa etukäteen: katsoja huomaa hyvin nopeasti, että draaman oletettuna keskiönä ollut hallituksen kaatuminen on itse asiassa pelkkä verho, jonka takaa paljastuu huomattavasti monisyisempi poliittisten kommervenkkien vyyhti. Terho ei kuitenkaan pääse täysin irti maineestaan törmäilevien poliittisten farssien ohjaajana, sillä aikaisempien elokuvien puolivillainen puskahuumori tunkee välillä läpi tästäkin teoksesta.

Aiemman ohjaustyönsä Immosen Ollin tempaus tavoin Terho luottaa jälleen (luvattoman paljon) amatöörinäyttelijöihin. Vakuuttavimmin roolinsa hoitaa tarinan pahis, tohtori Nahka-laho, joka tosin joissain kohtauksissa sortuu turhankin ilmeisiin leffapahiskliseisiin. Näyttelijä onnistuu kuitenkin luomaan uskottavan vaikutelman sekä valtansa ja voimansa tunnossa olevasta että myöhemmin televisiohaastattelussa pettyneenä kiukkuaan nieleskelevästä liskoihmisestä. Hänen ilmeettömään ja tukalan oloiseen esiintymiseensä latautuu sen verran hienostunutta vivahteikkuutta, että viihdyttävyys on taattu, vaikka hahmo onkin sinällään sangen yksiulotteinen. Harmi kyllä hahmon tämän tästä päästämät KLUPS-äänet vievät hieman tehoa pahiksen uskottavuudelta: eikö Tarun Sormusten herrasta Klonkusta opittu?

Myös elokuvan toisen pääroolin, vallasta väistyvän veteraanipoliitikon maisteri Suomun, näyttelijä tekee paikoin erinomaista roolityötä. Edes hahmon paikoittainen hyvän maun rajalla tasapainotteleva sentimentaalisuus ei vesitä katseluelämystä. Hyvästä näyttelijätyöstä huolimatta yritys rakentaa hahmosta romanttista ja kompleksista sankaria on sen verran päälleliimattua, että se vie tältä hahmolta tehoa. Elokuvan käsikirjoittaja ei välttämättä huomaa, että tulee rakentaneeksi hahmosta melko kaksinaismoralistisen ja löperön, vaikka tarkoitus onkin epäilemättä päinvastainen.

Tästä päästään elokuvan kolmanteen päähahmoon ja roolisuoritusten todelliseen rimanalitukseen, pääministeri Sökölään. Näyttelijällä ei selvästi ole aavistustakaan, mitä hän on tekemässä, ja kaikki tämän hahmon ruudussa viettämä aika on tuskallisen kiusallista seurattavaa. Hahmon elehdintä on pökkelömäistä, fraseeraus kuin suoraan paperilta luettua ja repliikit niin myötähäpeällisen ontuvia, että elokuvan lipsahtaminen puskafarssikategoriaan on lähellä. Varsinkin, kun eräät elokuvan näyttävimmistä kohtauksista ovat pitkälti tämän hahmon varaan rakennettuja. Ajatus kohtauksesta, jossa pääministeri lentää itse ajamallaan lentokoneella tapaamaan presidenttiä mutta tekee kesken matkan U-käännöksen, on toki paperilla hauska. Toteutus kuitenkin ontuu sen verran, että lopputulos on lähinnä vaivaannuttava. Katsojan pitäisi kaiketi olla mielissään, kun pääministeri saa pitää hallituksensa, vaikka itse ainakin olisin mieluummin nähnyt pääministerin putoavan palliltaan kovaa ja komeasti. On kuitenkin tunnustettava, että hahmon otsalla olevan hiustukon harmaantuminen elokuvan mittaan on oivaltava yksityiskohta.

Kaiken kaikkiaan Hallituskriisi on kunnianhimoisesti käsikirjoitettu, mutta elokuva kompastuu paikoin omaan nokkeluuteensa: tapahtumakäänteiden laskelmoivuus paistaa läpi. Hyvin suuri heikkous tarinassa ovat henkilöhahmot: he ovat kauttaaltaan samaistumiskelvottomia ja epämiellyttäviä, eikä katsojaa suuremmin kiinnosta, miten heille käy. On kuitenkin ilmeistä, että tämä ei ole ollut käsikirjoittajien aikomus. Perusidea elokuvassa on hyvä, mutta toteutus on hätäinen. Kyllä tämän parissa silti yhden aurinkoisen kesäpäivän viihtyy, ja jatko-osaakin voi jo odottaa kauhunsekaisella mielenkiinnolla.


Arvio: Kokonainen tähti.pngKokonainen tähti.pngPuolikas tähti.png

Katso myös[muokkaa]