Hikinews:Hikivaalitentissä Kokoomus: Perse edellä Paremminvointivaltioon

Hikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Tämä sivu on osa Hikinews-palvelua.

6. huhtikuuta 2011

Hikinews julkaisee vaalien alla artikkelisarjan kaikkien eduskuntapuolueiden ja niiden muutamien muiden idioottien vaaliteemoista. Artikkeleissa toimituksen haastateltavina on yksinoikeudella puolueiden puheenjohtajia ja muita johtavia poliitikkoja. Hikinews kysyy heiltä suoria kysymyksiä, joita muut ovat liian fiksuja kysymään. Dosentti Urmas Ali-Peelola tarjoaa toimitukselle asiantuntijakommentteja ja -arvuuttelua ollessaan siinä kunnossa. Hän myös laatii pinnallisen syväluotaavan profiilin kunkin puolueen tyypillisestä aktiivikannattajasta, mihin hänellä on täysi pätevyys, sillä hänen lankonsa on psykologi. Tervetuloa siis Uurnilla vittuillaan 2011 -artikkelisarjan pariin. Sarjan kattosivu tämän linkin takana.


Paremminvointivaltiossa jonkun on pakko voida paremmin kuin muiden. Esimerkiksi mun frendien.

Ensimmäisenä ääneen pääsee nykyisen eduskunnan suurin puolue Kokoomus. Puheenjohtaja ja nykyhallituksen valtiovarainministeri Jyrki Katainen ehti kuin ehtikin Hikinewsin haastatteluun, vaikka hänellä kiireitä riittää. EU:n valtiovarainministerien jokapäiväisten kriisikokousten lisäksi Katainen on vahvasti mukana Kokoomuksen vaalikampanjassa. ”Just oli Toivoristeily, sitten kävin avaamassa maakunnalliset Toivouurnat, ja sitten tänä iltana on Helsingin Kokoomusnuorten Toivorinkirunkkaus, että onhan tässä tätä tohinaa. Mut tosi fantastista, että saatiin tää haastattelu järjestymään”, Katainen hehkuttaa ja kysyy heti perään, että ”eiks tää sitten olis tässä”.

Ankaralla maanittelulla puheenjohtaja saadaan ”laajentamaan perusspiikkiä”, kuten hän asian ilmaisee. ”Kokoomuksen ehdoton kynnyskysymys on, että kaikkein heikoimmassa asemassa olevilta ei leikata. Se on tosiaan ehdoton, ja siitä me ei tulla tinkimään missään oloissa”, Katainen pauhaa paatoksella. Ketkä sitten ovat nämä ”kaikkein heikoimmassa asemassa olevat”? ”Niin no”, Katainen pohtii, ”kuka senkin määrittelee? Me Kokoomuksessa haluttaisiin painottaa enemmänkin tätä feelgood-aspektia kaiken hiustenhalkomisen sijaan. Hiustenhalkominen ei vie meitä eteenpäin kansakuntana.” Toimitus kuitenkin vaatii Kataiselta konkretiaa. Ketkä ovat Kokoomuksen tarkoittamat kaikkein heikko-osaisimmat?

”No, otetaan nyt vaikka kuolleet. Paljon sen heikommin ei voi mennä. Kokoomus ei mene sellaiseen hallitukseen, joka leikkaa kuolleiden eduista. Ja sitten muista käy esimerkkinä [liikenne- ja viestintäministeri] Suvi Lindén. Lindén on täysin epätoivoinen tapaus, joka ei yksinkertaisesti voisi tulla mitenkään toimeen, ellei me Kokoomuksessa aina tehtäisi siitä ministeriä yhä uudelleen ja uudelleen. Kuolleilta ja Lindéniltä ei Kokoomus leikkaa, se on ehdoton lupaus.”

Myös Kokoomuksen eduskuntaryhmän puheenjohtaja Pekka Ravi painottaa, että Kokoomus ei lähde leikkaamaan kaikkein heikoimmassa asemassa olevilta. ”Siitä olisi ihan turhaa vaivaa. Miksi tehdä erikseen jotain, jonka inflaatio tekee omalla painollaan?” hän kysyy retorisesti. Ravi korostaa sitäkin, että tämän vaalilupauksen pitäminen tulee puolueelta varmasti onnistumaan. ”Identifioimme heikoimmassa asemassa olevat emmekä leikkaa heiltä tai muutenkaan tee asialle mitään. Alv kun rykäistään ylös, niin ei näitä ryysyläisiä vastaan mitään täsmätoimenpiteitä edes tarvita. Voin luvata satavarmana.”

Siirrytään hetkeksi ulko- ja turvallisuuspolitiikkaan. Ulkoministeri Alexander Stubb, miksi suomalaisjoukot tarkalleen ottaen ovat Afganistanissa? ”Mä oon tosi iloinen, että sä kysyit just tätä”, Stubb vastaa innostuneesti puoliksi kysymyksen päälle. "Afganistanissa suomalaissotilaiden missio on tukea Hamid Karzaita. Karzai, eli Hamid, eli Hamis, kuten me frendit sanotaan, on mies, jolla on arvot kohdallaan. Hän on toistuvasti osoittanut arvostavansa rahaa. Niin ja sit tietty se, että jos suomalaisjoukkoja ei olis Afganistanissa, niin tyttöjen naamalle heitettäisiin happoa. Jos me vedettäisiin joukot kotiin, niin se olis ihan sama kuin jos me itse heitettäisiin pikkutyttöjen naamalle happoa. Yks yhteen aika tarkkaan.”

Entäpä Nato? Tulisiko Suomen liittyä Pohjois-Atlantin puolustusliittoon? ”No mähän olen sitä mieltä, että se olisi meille hyvin luontevaa ja järkevää, mutta pidetään tää nyt kuule ihan suosiolla pois tästä vaaleista ja muusta, ettei mene sekaisin. Ei sanota sitä N-sanaa nyt enää. Me Kokoomuksessa ollaan avoimesti liikkeellä aina, kun se ei vahingoita meidän äänisaalista”, linjaa puheenjohtaja Katainen.

EU-poliittisesti Kokoomus on Suomen puolueista aktiivisimpia. Valtiovarainministerinä Katainen on puolustanut Suomen osallistumista euroalueen kriisimaiden lainatakauksiin. Eikö tämä ole ristiriidassa tarkan taloudenpidon ihanteiden kanssa? ”Ei ollenkaan”, Katainen torjuu. ”Täähän on ollut meiltä investointi. Jo nyt ollaan saatu korkoina Kreikasta miljoonia summalla, jolla olis normaaleilla vapailla markkinoilla saanut korkoa muuten aika helvetisti enemmän. Mut kato tää just on sitä tervettä kapitalismia. Ei olla ahneita. Ollaan ennemmin vaikka sinisilmäisiä. Ahneus meidät tähän talouskurimukseen johti, ja kyselemätön luottamus kaikkien liittolaistensa vedättämisestä selviytymisstrategian tehneiden pilipalimaiden integriteettiin meidät tästä pelastaa.”

Lopuksi toimitus pyytää Kataista luonnehtimaan TV-mainoskampanjansa teemoja. "No sehän on hyvin selvä se meidän teema niissä spoteissa. Kun kokoomuslainen käyttää joukkoliikennettä, hän tilaa oman bussin itselleen ja frendeilleen."

Kiitämme kokoomusvaikuttajia heidän ajastaan ja toivotamme uhkeita uurnia. ”Korrrrostan, että kyseessä on vasta A-näyte”, Ilkka Kanerva huikkaa ovelta.

Dosentti Urmas Ali-Peelola ei tunne suurta halua lisätä paljoakaan siihen, mitä haastattelussa tuli ilmi. "Mulla olis vähän kiire näiden viimesyksyisten tenttivastausten kanssa." Hän on kuitenkin halukas piirtämään profiilin tyypillisestä Kokoomuksen aktiivikannattajasta.

”Kokoomuksen tyyppikannattaja on lahjaton miehennuljaska, jolla on luonnetta kuin streptokokilla ja oma kuppainen veropetosyritys, jonka vuotuinen liikevaihto on 45 000 euroa. Hänellä ei ole omaa tyylitajua, ja siksi hän kopioi pukeutumisensa yksi yhteen lehdissä näkemiltään oikeilta ulkomaisilta bisnesmiehiltä. Hänellä on lainarahalla ostettu iso saksalaisauto, ja hän on valmis ajamaan 20 km edullisemman bensan perässä. Hänellä on hajoamistilassa oleva neuroottinen perhe, ja hän pitää masturboinnista peilin ääressä. Todennäköisesti hänen rautakangen niellyt isänsä opetti kotona, että Kokoomus on ainoa sallittu puolue heidän suvussaan traumatisoiduttuaan siitä, että 70-luvulla telkkarissa oli keskimääräistä enemmän kommareita. Lisäksi hän haluaa kuvitella, että hänen kuppainen firmansa voi ostaa vähän lisäaikaa, jos pääministerinä on siilinjärveläinen pukuteline. Hän samastuu voimakkaasti kaikkein limaisimman sortin pyrkyreihin, joita Kokoomuksen vaalivankkureihin aina siunaantuu ja on omasta mielestään mahtava seuramies, jota kaikki koulukavereista armeijakavereiden kautta alaisiin ja asiakkaisiin kuitenkin pitävät kusipäänä ja hyvästä syystä. Hän on juuri sellainen tyyppi, joka lähtee mukaan pyramidihuijaukseen.”