Hikinews:ES-jonneista kertova artikkeli sotkettiin – Hikipedia julisti kriisikokouksen

Hikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Tämä sivu on osa Hikinews-palvelua.

25. marraskuuta 2015

Star.svg
Tämä on laatu-uutinen, jonka kirjoittaja todennäköisesti parhaillaan kiillottelee Pulitzeriaan.
”Lainpänttäystilaisuutemme on ollut menestys”, pääministeri Hjassan kertoi illalla lehdistölle. ”Sieltä löytyi pykäliä, jotka tuntuvat toimivilta.”

HIKIPEDIA, Virkavirhepaja – Toissapäiväinä Hikipediassa tapahtunut väkivallanteko on aiheuttanut poikkeuksellisen voimakkaan reaktion somessa ja wikisivuston ylimmällä hallintoportaalla. Huomattavan keskenkasvuista aihetta käsittelevään artikkeliin ES-Jonne tunkeuduttiin ja se täytettiin säälittävyyksillä. MTV Uutisten mukaan tekoon syyllistyneen IP-osoitteen takana oli näyttöpäätteillään ejakuloivien afgaanitaustaisten turvapaikanhakijoiden kaveriporukka. Sosiaalisessa mediassa tapaus on hieman yllättäen laajennut epäiltyjen epäillyn (sic) historiallisen etnisyyden vuoksi wiki-lifestylepiireistä valtakunnalliseen tietoisuuteen ja nostattanut tribalistisen rabiesaallon, jolle vetää kielialueella vertoja lähinnä islamistien hiljattain Pariisissa suorittama terrori-isku satoine kuolonuhreineen. Europarlamentaarikko Jussi Halla-aho on osaltaan syyttänyt Suomen poliisin ”kiertävän kuin kissa kuumaa puuroa”, koskapa viimeksi mainittu ei ole kertonut, että epäillyt olisivat turvapaikanhakijoita.

Valtamedian eilisen uutisoinnin perusteella Hikipedia kutsui koolle ylläpidon hätäkokouksen ES-Jonnen kohtalon tähden. Tuolloin ketään rikoksen osapuolta ei ollut vielä kuultu, epäiltyjä jälkeenjäänyttä tusinavandaalia puhuvan tulkin puutteessa, uhria semminkin kommunikaatiohidasteiden tähden. Kokouksen tavoitteeksi on vihjattu sen selvittäminen, onko Hikipedian turvallisuus ja ikätasoinen seksuaalinen kehitys uhattuna anonyymien pakolaisten ja vakiokäyttäjäkunnan yhteentörmäyksissä – sekä rikoksiin syyllistyneiden turvapaikanhakijoiden karkottamista koskevan lain kirjaimellinen lukeminen.

Hikipediaa sivistyneemmillä ja toimitetummilla blogosfäärin alueilla on huomautettu, että rekisteröityneen kantaväestön taholta artikkelivandalismia ja roskasivuja ilmenee päivittäin kyseisellä huumorisivustolla. Jonneaiheet eivät myöskään ole uusi kohde antisosiaaliselle käytökselle Hikipediassa, vaan ikäluokka on oikeastaan suhteellisen suosittu etenkin etnisesti eurooppalaisen tulokaspopulaation rikollisten keskuudessa. Myös Hikipedian omasta ylläpidosta tunnetaan useampi reipas työmies, jolla on historiaa tietoliikenteen häirinnässä. Kenties satiiripalvelun sisäisen yhteiskuntarauhan turvaamiseksi nämä eivät kuitenkaan ole olleet riittäviä syitä kriisi-istunnoille.

Kokous käytiin suljetuin ovin syrjäisessä paikassa, mutta dosentti Urmas Ali-Peelola pääsi suhteilla piipahtamaan paikalla. Ali-Peelolan mukaan ilmapiiri oli kireä, mutta juopunut. ”En päässyt selville puheenaiheesta, mutta eivät päässeet kaikki osanottajatkaan”, dosentti kertoo. ”Yllättävän paljon keskusteltiin esimerkiksi totuuden olemuksesta abstrakteista, arkikäsityksistä vieraannutetuista näkökulmista, ja pari junioriedustajaa oli ilmeisesti jopa ymmärtänyt, että ulkomaalaislaki käsittelee maailman syntyä.”

Riippumattomana pysytelleen Hikinewsin toimittaja Elisa Peelo otti osaa eilen illalla pidettyyn tiedotustilaisuuteen, jossa kerrottiin kriisikokouksen tuloksista. Alla hänen raporttinsa.


Hikipedian pääministeri, sulttaani Hjassan al-Bolkiah saapuu korokkeelleen kolme varttia myöhässä, pälyilee suu mutrussa vasemmalle ja oikealle, ryhdistäytyy sitten, hymyilee ja kertoo kokouksen onnistuneen.

”Hikipedian tilanne on nyt vakaa. Selvisi, että ylläpitäjän ohjeessa asetetut sanktiot ovat hienoja”, hän hehkuttaa. ”Nykyisen lain raameissa artikkelien koskemattomuutta loukanneet IP-pakolaiset karkotetaan maasta normaalien banaanien lisäksi.”

Herra pääministeri, Elisa Peelo, Hikinews. Pikkujouluissa yrititte, muistatteko. (Ja ettehän te muista.) Voisitteko kuvailla hieman kokouksen tarkoitusta ja kulkua?

”Julkisuudessa olleiden tietojen perusteella juuri tämä väkisinmakaus oli vakava, tuomittava, inhottava ja raukkamainen. Tämäntyyppisisten rikoksien jälkimainingeissa oli syytä keskustella siitä, mitä seuraamuksia- odotas, sain korvanappiini jotain- ...joo. ... ... VITTU! ...ömh... ...olin sanomassa, että kokous olisi pidetty joka tapauksessa – tätä kyseistä saastausjuttua emme edes käsitelleet, vaan selvitimme ihan ennalta sovitusti ministerispoikien kesken lain ajantasaisuutta tilanteessa, jossa pakolaisia vyöryy julkisille tietokoneille, jollaisia on esimerkiksi kirjastoissa ja aikuislukioissa.”

Aika mielenkiintoista kieltää jälkeenpäin hätäkokouksen olleen äkillinen. Ettei tässä nyt olisi käynyt niin, että kymmenistä tuhansista pakolaisista joku todella syyllistyy ensi kertaa vakavaan rikokseen, jolloin te, välittämättä suhteellisuudentajusta, seurauksista, ja siitä, kuuluuko asiaan puuttuminen valtuuksiinne, haluatte tehdä jotain, mitä vain, näyttääksenne käsitysrajoitteisten hysteerikkojen äänekkäälle kansanosalle, että ette hyväksy raiskauksia?

”Tämän rikoksen vuoksi ei kokoustettu. Poliisiylijohtaja ElKondis pistäytyi neuvotteluissa, oli pyytänyt meille kuhankin. Voitte kysellä häneltä vastaanottokeskusten turvallisuusvaikutuksista.”

Artikkeli joutui hirmuteon kohteeksi Kempeleen kaupungin julkiselta koneelta. Olette itse kempeleläinen – tuomitsitteko tämän takia julkisuudessa teon, jonka tutkinta on kesken? Pääministerin arvovallalla, jota nauttiessanne teidän ei esim. perustuslain mielestä tulisi ottaa kantaa edes rikoksiin, joista on oikeuden päätös? Tämän ymmärrettävän syynkö vuoksi, vai muuten vainko, te julistitte hallituksen KRIISIkokouksen alkaneeksi yhden jonnen tapauksesta?

”En tietenkään, sehän kuulostaisi psykoottiselta. Katsokaa vaikka, mitä eilisen uutisissa lukee tänään.”

Hyvä on. Lain mukaan tarpeeksi koviin rikoksiin syyllistyneet turvapaikanhakijat siis karkotetaan. Se on siellä kaikkien nähtävillä. Ilmeisesti nykyinen paperimieheksi koulutettu oikeusministeri ei tiennyt tätäkään ennalta. Teittekö päätöksen, kun ette enää tienneet, keneltä kysyä seuraavaksi? Meneekö teillä tällaisista asioista käsi suuhun?

Pääministeri tuijottaa minua Tonnin seteli -ilmeellä.


Sosiaalisessa mediassa laajalti ilmennettyyn muukalaiskulttuurikriittiseen sekä ”Vetäkää kaikki nyt ensimmäistä näkemäänne karva-apinaa turpaan” -tyypin paheksuntaan ottivat osaa myös jotkut Hikipedia-aktiivit ylläpilitbyroon ulkopuolelta. Eräs sananvapauden pitkäaikainen esitaistelija, Perussuomalaisten Nuorten Helsingin edustajiston jäsen Milka Aikio eli nimim. Vector the Crocodile, vaatii Twitter-tilillään silmien avaamista hallitsemattoman maahanmuuton välttämättömälle lopettamiselle. Hänen mukaansa käsillä ovat viimeiset tilaisuudet torjua uhka, jonka aavikkokansat muodostavat huumoriteksteille eli loogisesti lähitulevaisuudessa koko yhteiskunnalle. ”Nykytilanteessa polttopulloille olisi käyttöä, vai oletko joku raiskaaja”, Aikio muotoili lyhyessä haastattelussa toimittaja Peelolle. Kuumia krokotiilinkyyneliä roiskien hän purki myös joitakin omia katkeria muistojaan ylläpidon poistamista artikkeleista. Aikio kehottaa vaikka deletionistisuvakkinatsi-Hjassania kuvittelemaan, miltä ”itestään tuntuis jos sun pieniä sivuja silvottais, mitä muuten toivon kaikkien ylläpitäjien tuotannolle”. Aikio muistutti Twitter-viesteissään, että raiskaus pilaa artikkelin tai ihmisen koko elämän. Vastaesimerkiksi itsensä tarjosi eräs raiskattu. Aikio kommentoi kritiikkiä toivoen vähättelijöiden häpeävän sekä kehotti ”miettimään uudelleen sitten, kunhan kehitysmaalainenkin on sinut joukkoraiskannut”. ”Haista lutka mätä paska”, Aikio lisäsi.

Katso myös[muokkaa]

Lähteet[muokkaa]