Hikikirjasto:Piilottaminen vai syöminen - aivastusliman viskositeetin mukainen rään käsittely

Hikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Tämä kirja on lainattu Hikikirjastosta.
myöhästymismaksut ovat tähän mennessä jo 208,70 euroa ja kasvavat koko ajan.
Rituaalinen nenänkaivuu saattaa vaatia vuosien ahkeran harjoittelun ja kehonmuokkauksen.

Nenän kaivaminen on ollut kautta historian eräs suosituimmista ajanviettotavoista.[1] Sen sivutuotteena kuitenkin syntyy räkää. Ja tämän käsitteleminen onkin aihe johon monet kulttuurit ovat ottaneet lujasti kantaa. Nenän kaivamisen nautintoa on varjostanut kuitenkin ongelma. Sen sivutuotteena syntyy räkää, johon liittyy määrittelemättömyys ja ihmisen sisäpuolen ja ulkopuolen rikkoutuminen. Lima on jossain määrin inhimillistä ja ihminen on nähty ihmisen esimuodoksi, muotoutumattomaksi ihmiseksi, elämän maidoksi [2] Lima on liitetty jopa naiseuteen, juuri sen vuoksi että lima on hallitsematonta, luonnollista, muotoutumatonta ja haltuuottamatonta ; Limassa ei ole tiukkaa muotoa vaikka sillä on hahmo. [3]

Monen mielestä sivistynyt tapa kontrolloida räkää on nenäliinan käyttäminen. Tiedetysti rään kohdalla ongelmallista on se, että nenäliinakulttuurissa nenäliina itsessään on saastainen. Onkin erikoista, että kalliisti kirjotaan kangas johon räkä sitten ikään kuin talletettaisiin ja siirrettäsiin taskussa kuljetettavaksi.[4] On paljon järkevämpää päästä eroon limasta. Paperinenäliina taas on epäekologinen ja haaskaa luontoa.

Voidaan jopa sanoa, että jos Jumala ei haluaisi että kaivaisimme nenää, hän ei olisi antanut meille sormia jotka niin hyvin istuvasti solahtaa sieraimeen. Siksi räänkontrolliin onkin tarjolla lähinnä kolme eri keinoa ; (a) Rään ryystäminen sieraimeen, (b) rään piilotus ja (c) rään syöminen. Kaikissa näissä tavoissa on puolensa. Niillä on kulttuurista ja eksistentiaalista arvoa ja niiden kautta yksilö vaikuttaa ympäristönsä kanssa.

Rään käsittely, kätevyys ja viskositeetti[muokkaa]

Kuitenkin ilman järkeä on vain kaaosta. Ilman järkeä rään käsittely on puhdasta anarkiaa. Älykäs ihminen sen sijaan käsittelee räkää määrätietoisella ja tarkoituksenmukaiella tavalla, jolloin kyseessä on taito ja voidaan puhua vaikkapa räänkäsittelyn taiteesta jolla on konventioita.

Rään oikeaoppisen käsittelyn suositukset kätevyyden toimiessa priorisoituna prinsiippinä ja viskositeetin ollessa varioivana mittarina.

Siksi käytännössä oikea tapa käsitellä räkää on olemassa. Ja se riippuu oleellisesti liman viskositeetista.

  • Hyvin nestemäinen räkä on luonteeltaan virtaavaa. Sitä ei voi pyörittää palloksi. Sen käsittely sormin ei ole sujuvaa. Sikis luontevin tapa käsitellä viskositeetiltaan alhaista limaa on ryystäminen. Tämä onkin miellyttävä ajanviete vaikkapa ruuhkajunassa.
  • Viskositeetiltaan keskitasoinen räkä muodostaa klimppejä. Näitä kuvaa tietty sitkaus. Tämän vuoksi ne leviävät ja tarttuvat kätevästi esimerkiksi tuolien alapinnoille, ovenkahvoihn ja muihin vastaaviin paikkoihin. Luontevin tapa käsitellä tämänlaatuista räkää on sen piilottelu ja sively erilaisiin pintoihin. Tässä kannattaa käyttää luonnetta ja omaa persoonallisuutta esilletuovia taiteellisia piirteitä.
  • Viskositeetiltaan kiinteämpi räkä muokkautuu kätevästi palloiksi. Osa heittelee näitä pallosia ja se onkin hyvin mukavaa toimintaa. Pallerot kuitenkin putoavat eikä niitä voi siksi kovin helposti kätkeä muualle kuin roskakoreihin. Tämänlaatuinen kiinteä räkä on kätevä syödä. Se ei jää hampaisiin tai suuhun lillimään. Räkäpallo solahtaa mahaan hygienisesti.

Viitteet[muokkaa]

  1. Roland Flicket, "Nosepicking for pleasure"
  2. Michel Montaigne, "Apology for Raimond Sebond"
  3. Luce Irigaray, "The 'Mechanics' of Fluids"
  4. Michel Montaigne, "Of Custom, and that we should not easyly change a law received"