Hikikirjasto:Kotipihan linnut

Hikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Tämä kirja on lainattu Hikikirjastosta.
myöhästymismaksut ovat tähän mennessä jo 207,10 euroa ja kasvavat koko ajan.
Star.svg
Tämä artikkeli on kouluesimerkki siitä, miltä hyvä sivu voi näyttää. Tee näin.
Hei, olen Lars-Kustaa Pöhelistö, tämän kirjan kirjoittaja. Olen seurannut pihapiirini lintuja asuntoni ikkunasta jo useita päiviä. Koulutukseltani olen aseseppä.

Tämä kätevä pieni lintukirjanen on tarkoitettu juuri sinulle, jota linnut eivät kiinnosta niin paljon, että jaksaisit lähteä rämpimään paksu lintuopas kainalossasi kaikenlaisiin epämääräisiin ryteikköihin törmätäksesi johonkin mitättömään höntiäiseen. Tästä lähtien voit hyvillä mielin pälyillä lähiympäristösi siivekkäitä ihan oman kotitalosi akkunasta.

Perustietoa linnuista[muokkaa]

Lintujen kokoeroja.png

Pihapiirin lintuja[muokkaa]

Fasaani[muokkaa]

Fasaani on korskea kanalintu, jota tapaa satunnaisesti myös kaupunkiympäristössä. Se huutaa kuin syötävä ja on tunnettu kyvystään ahmia kerralla kokonaisia perunasatoja kirjavaan masuunsa. Fasaania ei myöskään ole pilattu järin suurilla älynlahjoilla, ja siksi se saattaakin hypätä metkan pituinen pyrstö vinhasti viuhtoen ojanpenkalta suoraan autosi alle täysin varoittamatta. Sille ei mahda mitään. Nämä pulleat kelpo veijarit lyllertävät usein pihapiiriin makoisien herkkupalojen toivossa, ja silloin ne kannattaa ampua ja pistää lihoiksi. Fasaanin liha on arvostettua herkkua.

Kafka[muokkaa]

Kafka on Prahan juutalaisghetoista Suomeen rantautunut harmaankirjava varislintu, joka haahuilee muutaman kymmenen yksilön parvissa useimmiten ikävän näköisissä pihapiireissä. Kafkan raakunta on polveilevaa ja useilla puolipisteillä yhteen nivottuna, ja monet ornitologit pitävät sitä linnunlauluhistoriallisesti merkittävänä. Normaalin ihmisen korvaan kafkojen jurputus kuulostaa pelkästään rasittavalta, ja ne kannattaakin hätistellä tiehensä esimerkiksi suunnatonta syöpäläistä muistuttavalla variksenpelätillä. Ajatus kafkan ruokkimisesta on sairaus, jota tulee hoitaa vuodelevolla.

Harmaasieppo[muokkaa]

Ollaanpa nyt rehellisiä: Kuka näistä pikkulinnuista jaksaa pitää lukua. Samanlaisia pieniä pallopäisiä tuhertajia kaikki. Ketään ei turhemmalti kiinnosta nämä tällaiset.

Sipsulirkku[muokkaa]

Kesy lirkkutipu on veikeä lemmikki, joka oikein pidettynä antaa paljon isännälleen.

Sipsulirkku on suloinen pikku hipsuttelija, jonka tunnistaa helposti suuresta kuvusta ja pyrstön mallikkaasta muotoilusta. Asiaan vähänkään perehtynyt lintuharrastaja ymmärtää katsastaa nämä ominaisuudet lähes vaistomaisesti. Valitettavasti tämä viehättävä laji on erittäin harvinainen pihavierailija, joten mikäli satut joskus bongaamaan sipsulirkun pihallasi, sinun kannattaa napata se kiinni ja ottaa lemmikiksesi. Sipsulirkku menestyy mainiosti kellarissa pakastimen päällä, joskin useimmat yksilöt täytyy sitoa kiinni, jotteivät ne karkaisi takaisin vapauteen ja altistuisi ulkomaailman vaaroille. Myös sipsulirkun suu kannattaa tukkia esimerkiksi ilmastointiteipillä, sillä sen kovaääninen lirkutus saattaa häiritä naapureita. Ravinnoksi sipsulirkku kelpuuttaa vanhat leivänkannikat ja muut sinulta yli jääneet ruuanjämät. Muistathan käydä vähintään kerran päivässä tarkistamassa, että sipsulirkku viihtyy uudessa kodissaan.

Taivaanvuohi[muokkaa]

Kesäisinä päivinä saattaa kuistilla kaljoitellessa luulla seonneensa lopullisesti, kun taivaalta alkaa kuulua epämääräistä mälkätystä. Huoleen ei kuitenkaan ole syytä, sillä mäkätys on lähtöisin pienestä sohlaajalinnusta, joka kesäisissä kiimoissaan haluaa osoittaa naaraalle, ettei sitä ihan eilisen taivaanvuohen poikia olla. Tämän osoittaakseen lintu yrittää läpäistä maapallon ilmakehän. Onnistuessaan lintu korventuu tuhkasti ja sen pyrstösulat päästävät kärytessään "mäkättävää" ääntä. Pimeä otus.

Archaeopteryx[muokkaa]

Jurakaudella eläneen Archaeopteryxin erottaa kotoisasta harakastamme tarkistamalla, kumman nimi löytyy dinosauruskirjasta. Useimpien teorioiden mukaan se on varsin kuollut.

Sulkavan ja leikkisän Archaeopteryxin leyhähtämistä aitan katolle rääkkymään pidettiin entisinä aikoina vähintäänkin maailmanlopun enteenä, ja niin sitä pidetään nykyäänkin. Ennen kuin ryhdyt riemuitsemaan eriskummallisesta lintuhavainnostasi sinun kannattaa tarkistaa nauttimasi nesteen laatu. Itse alan nähdä Archaeopteryxejä nautittuani turhan paljon Laimi-tädin valmistamaa riisiviiniä.

Ruisrääkkä[muokkaa]

Ruisrääkän laulu korvissa herättää vanhassa ukonrähjässä haikeita fiboja eräässä Eino Leinon runossa. Totuus kuitenkin on, että tämän räähkän korina on sen verran viheliäistä kuultavaa, että ketään tuskin erityisemmin harmittaa ruisrääkän harvinaistuminen.

Kottarainen[muokkaa]

Kottaraiset olivat ennen maaseudulla niin yleisiä, että kun haavilla vähän kaapaisi ilmaa, siihen jäi kiikkiin kokonainen parvi kottaraisia. Kun kottaraisia tiristettiin tarpeeksi kauan paistinpannulla, syntyi erittäin rapsakoita namupaloja, joita saattoi pistellä poskeensa töllöttäessään ikkunasta naapurien tekemisiä. Kottaraisnaksut huuhdottiin alas joko oluella tai kotipolttoisella. Tämän toiminnan on arveltu osaltaan vaikuttaneen kottaraisten vähenemiseen.

Salkkuna[muokkaa]

Kyllä minusta salkkuna kuuluu kotipihan lintuihin, vaikka se ei varsinaisesti kauan kerrallaan kotona viihdykään. Kuha kalsarinsa vaihtaa ja liihottaa taas.

Kurki[muokkaa]

Kurki on kurkkia-verbin yksikön toinen imperatiivimuoto, mutta ensisijaisesti kurki on ehkä kuitenkin lintu. Kurkien syysmuutto on tapahtuma, jossa Venäjän federaation presidentti Vladimir Putinin ilman paitaa ohjastama johtajakurki opastaa muut kurjet etelän lämpöön.

Kurkipaisti ei ole kovin mureaa.