Hikikirjasto:Juggerspanin-puun hoito-opas

Hikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Huom. Oppaasta puuttuu kuvitus koska Juggerspanin puu ei kestä valokuvauksessa syntyvää artioenergiaa, joten sen kuvaaminen on mahdotonta.


1. Historia ja puun siemenen hankinta[muokkaa]

Juggerspanin puu, eli Apinankoivukääpä on alkuperäiskasvis jonka alkuperä sijoittuu kauas historian hämärään, aina kaukaiseen Morlokkien-valtakuntaan. Morlokit olivat erittäin valveutuneita kasvisten ja muidenkin vihertävien vihannes- ja puulajien kasvattajia ja kasvatusten innokkaita kehittäjiä. Morlokkien kerrotaan usein kastelleen kasvejaan usein muut tärkeätkin tehtävät unohtaen, mukaan lukien jopa syöminen. Morlokkien kuulu sanonta olikin: "Uks kar tama sum", eli vapaana käänöksenä "kasvikset meidän jumalattaremme".

Siementen hankinta on haastavaa, mutta ahkerasti neuvoja kyselemällä innokas löytää nopeasti siemenen, yksikin riittää, sillä Juggerspanin puu on itsekseen sikiävästi leviävä monivuotinen siemenkotakasvis. Useat EU:n määräyksiä välttelevät salassa toimivat kukkakaupat ja puutarha-/siemenliikkeet myyvät siemeniä runsain mitoin.


2. Siemenen istutus[muokkaa]

Siemen istutetaan aina kuivahkoon saviperäiseen joutomaahan aikaisin huhtikuussa. Siellä se saa rauhassa kehittyä. Rauhallinen paikka on tärkeä, koska siemenet ovat ympärillä esiintyvälle melulle hyvin herkästi altistuvia ja saattavat alkaa itää kontrolloimattomasti muodostaen homeitiöitä muiden kasvisten juuriin. Kun siemen on ollut maan alla kuukauden, maa sen ympärillä ja päällä kyllästetään runsaalla veden ja sitruunahapon sekoituksella, suhteella 1:10. Litroissa määrän on hyvä olla 100–150 litraa.


3. Siemenen kehittyminen puuksi[muokkaa]

Siemen alkaa salamannopeasti kehittyä kohti täysikasvuista puuta. Usein Juggerspanin-puu saavuttaa täysikokoisuuden jo heinäkuun alussa. Sen kauniit lehdet kiinnittävätkin usein ihmisten huomion. Kehitys on siksi niin nopeaa, koska siemen itsessään monistaa itiögenetiikkansa avulla solukkoaan ällistyttävällä vauhdilla. Kun puu on täysikasvuinen, sen kastelu on haastavaa, ja ahkera työ sen eteen on välttämätöntä jotta puu pysyy hengissä. Päivittäinen veden tarve on yleensä 500–1000 litraa. Kastelu suoritaan useassa osassa vuorokaudessa.


4. Elinkaari[muokkaa]

Juggerspanin puu elää noin 2500 vuotta ja ennen elämänsä loppua se monistaa itseään muutamia kymmeniä kertoja, joten puiden esiintyvyys istuttamisalueella on taattu.


5. Luontaiset viholliset ja sairaudet[muokkaa]

Puun luontaisia vihollisia on vain kaksi. Nimittäin Viherkiitäjäntoukka ja Nutiainen. Niiden hävittäminen onkin tärkeää ja onnistuu esimerkiksi monilla tuholaismyrkyillä. Sairauksia ovat ainakin Juggerspanin-rihmastotauti ja sieni-infektio nimeltään Subulus. Niiden hoitoon voidaan käyttää sitruunahappoa kuten sen alkukasvun apunakin sitä käytetään. Tärkeää on myös vaihtaa multa kerran kuussa puun juurien ympärille. Mullan tulee olla ravinnerikasta ja sisältää ainakin rautaa ja mangaania, sekä D ja E-vitamiineja.


Kirjoittaja: Kasvistieteiden tohtori Allan Matts, Helsingin kasvistieteellinen puutarha

Tämä kirja on lainattu Hikikirjastosta.
myöhästymismaksut ovat tähän mennessä jo 207,40 euroa ja kasvavat koko ajan.