Hikikirjasto:Argumentoinnin korttipakka

Hikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Tämä kirja on lainattu Hikikirjastosta.
myöhästymismaksut ovat tähän mennessä jo 207,40 euroa ja kasvavat koko ajan.

Suositeltu1.png

Star.svg
Tämä artikkeli on jostain käsittämättömästä syystä suositeltu sivu.
Tämä tässä on Chaïm Perelman, eräs 1900-luvun merkittävimmistä argumentaation ja retoriikan teoreetikoista, tyypillinen suvakkivassarieliitin suhmuroija ja norsunluutornistaan huuteleva nollatutkija. Juutalainenkin vielä.

Argumentoinnin korttipakka on yleishyödyllinen korttipelipakka moniin tilanteisiin. Sitä voi hyödyntää niin poliittisissa väittelypeleissä kuin ihan seurapelinä kesämökkinaapurin kanssa. Korttien laajasta valikoimasta löytyy ihan varmasti jokaiselle jotakin ja mikäli haluat testata kortinpeluukykyjäsi pelin todellisia mestareita vastaan, Hikipedia suosittelee sinua osallistumaan erinäisten keskustelufoorumeiden peli-iltamiin (mm. Suomi24, Facebook, Twitter, iltapäivälehtien foorumit).

Hyökkäyskortit

Hyökkäyskortit on tarkoitettu vastustajan aggressiiviseen ryöpytykseen ja maksimaalisen vahingon aiheuttamiseen. Tämän korttiryhmän korteilla viisaasti pelattuna on mahdollisuus voittaa vastustaja jo ensimmäisillä argumenteilla.

Natsikortti, antisemitismikortti vai fasismikortti? Mitä sitä miettimään, sillä voit pelata kaikki kolme kerralla.
Natsikortti l. Hitler-kortti
Pääartikkeli: natsikortti
Korteista legendaarisin ja pelätyin. Lisätiedot pääartikkelissa.
Ego-kortti
Kun haluat saada tahtosi läpi jossain asiassa kykenemättä mitenkään järkevästi perustelemaan, miksi juuri sinun edustamasi näkökanta olisi millään muotoa järkevä, mielekäs, sovelias tai edes jotenkuten täyspäinen, on hyvä jo etukäteen ottaa esille ego-kortti. Sillä voit mitätöidä vastustajasi helposti antaen ymmärtää, että sinun ylivertaista ja p̶a̶s̶k̶a̶n̶tuikitärkeää ajatustasi tai toimeasti kritisoidaan vain siksi, että vastustajallasi on kauppahallin kokoinen ego ja koska hän nyt vain sattuu olemaan paska ja kusipäinen ali-ihminen. Sinä sen sijaan näyttäydyt itsekkäistä motiiveista vapaana valaistuneena olentona.
Fasismikortti
Fasismikortti (perinnetietoisemmin fascismikortti) on käytössä läheistä sukua natsikortille, ja suurin osa näiden korttien käyttäjistä on kyvyttömiä erottamaan näitä toisistaan.
Antisemitismikortti
Antisemitismikortti, jonka eräs muunnelma on holokaustikortti, ratkaisee minkä tahansa väittelyn, jossa osapuolena ovat juutalainen ja ei-juutalainen. Aiheella ja sen yhteydellä juutalaisuuteen ei ole merkitystä, vaan kortin pelaaminen johtaa aina juutalaisen osapuolen voittoon. Kortti toimii erityisen hyvin eurooppalaisia vastaan. Kortin pelaajan ei tarvitse edustaa mitään tiettyä etnis-kulttuurista ryhmää. Antisemitismikortti voidaan pelata joko suurella metelillä tai ironisen alistuvassa tämähän tiedettiin -moodissa. Molemmissa tapauksissa seurauksena on, että vastustajan on pakko käyttää antisemitisminpurkukortti, minkä aikana pelikenttä vaihdetaan toisenlaiseen.
Antisemitismikortilla on hyvin voimakas pelotevaikutus, ja jo pelkkä tieto sen olemassaolosta riittää yleensä hätyyttämään vastustajia. Antisemitismikortille sukua ovat natsikortti ja rasismikortti.
  • Tunnettuja käyttäjiä: Israel


Isä Aurinkoinen -kortti kun läiskähtää pöytään niin siinä kaatuu kitiseviltä hipeiltä isommatkin korttipinot.
Stalin-kortti
Käytännössä identtinen Hitler-kortin kanssa; käytetään ketä ja mitä tahansa vastaan, joskin suositeltavaa on, että kohteella on ainakin johonkin asiaan kanta, joka voidaan mieltää vasemmistolaiseksi. Vasemmistolaisuuden asteella ei ole merkitystä, ja taitava pelaaja osaa olettaa vakuuttavasti maahanmuuttomyönteisyyden tai luonnonsuojeluaatteen inherentisti vasemmistolaiseksi. Stalin-kortti on Hitler-korttia kätevämpi, sillä sitä ei Hitler-kortista poiketen pidetä automaattisesti ääliömäisenä ja alhaisena temppuna, vaikka se on sisällöltään ja vaikutukseltaan täysin samanlainen. Stalin-kortti on uuskonservatiivien ja maahanmuuttokriittikoiden ahkerimmin käyttämiä kortteja. Heidän poliittisten vastustajiensa joukosta ei ole löytynyt vielä ainuttakaan ei-stalinistia.
Feministilesbo-kortti
Tämä kortti jyrää telaketjujensa murskaavalla voimalla. Korttia voi käyttää missä tahansa argumentointikisassa, missä vastapuolen naishenkilö on paljastanut omaavansa edes hiukankin pehmeämpiä arvoja. Korttia on suoranainen velvollisuus käyttää, mikäli vastapuolen nainen on tuonut selkeästi julki olevansa sovinisminvastainen. Samaisilla perusteilla kortti voidaan pelata myös yhdessä Stalin-kortin kanssa, jolloin yhdistelmä synnyttää viherpiipertäjäpunikkimamunrakastajafemakkolepakko-värisuoran.
Sosialistikortti
Tämä kortti leimaa vastustajan vasemmistolaiseksi pakkovallan kannattajaksi ja kaiken yksilöllisyyden jyrääväksi tasapäistäjäksi, jonka käsi on rehellisen palkansaajan kukkarolla jakamassa hänen ansaitsemiaan rahoja erilaisille työnvieroksujille, pummeille ja antisosiaaliselle ainekselle. Tämä kortti on vastakkainen Hyvinvointivaltio-kortille, ja kumoaa sen vaikutuksen.
Luiskaotsakortti
Tämä kortti asettaa pelikentän olettamukseksi, että vastapuoli edustaa älykkyydeltään Gaussin käyrän vasenta puolitasoa ja/tai on tyhmä, köyhä tai sivistymätön prole tai duunari ja siksi ymmärtämätön ja kyvytön sen enempää hallitsemaan kokonaisuuksia kuin ylipäänsä osallistumaan mihinkään keskusteluunkaan, ja hänet voidaan jättää kokonaan huomiotta.
Lammaskortti
Vastapuoli on indoktrinoitu, läpeensä naiivi ja/tai kyvytön kriittiseen ajatteluun. Indoktrinoija on eliitti. Eliitti saattaa olla pahuuden perikuva tai vain vieraantunut todellisuudesta. Se on ylikansallinen, maailmanjuutalainen tai ainakin amerikkalais-imperialistinen ja kannattaa luultavasti ainakin rahan valtaa. Ei tiedä, pitäisikö itkeä vai nauraa, kun vastustaja vielä uskoo naiivisti eliitin ideologiaan ja sen kaikkialle pelaajan valinnan mukaan esimerkiksi läntiseen maailmaan, jota Amerikka pitää hyppysissään, monikulturisoituvaan Eurooppaan tai jumalattomaksi ylhäältä käsin tehtyyn Ilmestyskirjan tapahtumia edeltävään nykyplaneettaan levittämään totalitaariseen diskurssiin, jossa ei ole sijaa eriäville mielipiteille. Asiaa ei helpota yhtään, että juuri näissä maissa eriävät mielipiteet saa ilmaista ilman sensuuria.
Homokortti
Ala-asteen välintuntien käytetyin kortti. Kortti pelataan huutamalla "HOMO!" minkä tahansa vastapuolen argumentin jälkeen ja nauramalla räkäisesti päälle. Tehokas, mikäli vastapuoli käyttäytyy tai puhuu ei-machomaisesti. Kortin pelaaminen kannattaa vain oikeassa kontekstissa, so. kun väittely käydään kehitysasteeltaan tai älykkyysosamäärältään vajaassa miesjoukossa. Muulloin se aiheuttaa vain vahinkoa kortin pelaajan uskottavuudelle mahdollisesta tilapäismenestyksestä huolimatta.
Soinin laari -kortti
Tällä kortilla on hämmästyttävä kyky tukahduttaa kaikki järjellinen keskustelu vaalien alla. Puheenalaisesta yhteiskunnallisesta ilmiöstä tai vastustajan retorisista taidoista riippumatta tokaisu: "Tämäkin sataa taas Soinin laariin" jäätää vastapuolen argumentit tämän huulille. Kortin käyttö lienee jäänyt historiaan kesän 2017 hallituskriisin jälkeen.
Kukkahattukortti
Jos vastapuolen argumentit alkavat saada moraalisen tuohtuneita sävyjä, on kukkahattukortti luonteva valinta. Sillä vastapelaajan auktoriteettia yritetään horjuttaa leimaamalla tämä hössöttäväksi ja todellisuudesta vieraantuneeksi kukkahattutädiksi. Kortti kannattaa lyödä pöytään vastapuolen pelattua etenkin lasten etu -kortin tai rappiokortin. Hiljattain kortin käyttö on laajentunut kaikkiin suvaitsevaiston ja ei-suvaitsevaiston keskisiin kähinöihin, ja kukkahattukortin käyttämisestä suvaitsevaisuuskortin kanssa on muodostunut eräs tämän pelin suosituimpia argumenttikombinaatioita.
Graafinen kortti
Kortti yhdistää hyökkäyksen vastustajaa kohtaan jonkin vastenmielisen ja väkivaltaisen kuvailuun, jonka lukeminen tekee pahaa. Näillä kahdella on korkeintaan mielikuvallinen yhteys. Hirveyksien ei tarvitse olla edes vastustetun tahon toiminnan mahdollistamia ja siten väitettävissä sen välttämättömiksi seurauksiksi; syvältä viiltävän kortin pelaamisen tuloksena lukijassa on joka tapauksessa moraalinen aggressio kortin käyttäjän vastustajaa kohtaan.
Taisi kalikka kalahtaa -kortti
Kun joku kyllästyy paskanjauhantaasi ja blokkaa sinut sosiaalisessa mediassa, voit vetää esille TKK-kortin. Sillä vihjaat, että vastapuoli myöntää sinun osuneen oikeaan kieltäytymällä myöntämästä, että osuit oikeaan. Parasta kortissa on, että sen taakse suojautuneena mikään ei voi osoittaa sinun olevan väärässä. TKK-korttia voi käyttää myös, kun joku ei ota vakavasti "kritiikkiä", joka perustuu mutuun ja minuutin kestäneeseen googlaukseen.
Oma lehmä ojassa -kortti
Jos joku alan asiantuntija sanoo aiheesta X sellaista, johon sinulla ammattimaisena googlaajana ja wikittäjänä on ihan vitun jyrkkä päinvastainen mielipide, voit sivuuttaa alan asiantuntijan lausunnon OLO-kortilla. Tällöin vihjataan, että asiantuntija on niin lähellä aihettaan, ettei voi tarkastella sitä objektiivisesti. Joku Jarska Nakkilasta sen sijaan voi sanoa elämän koulussa muovatun oman totuutensa, koska kyllä kansa tietää.

Manipulaatiokortit

Manipulaatiokortteja käytetään ensisijaisesti kanssapelaajien tai yleisön manipuloimiseksi vihollispelaajaa vastaan, mutta niitä voidaan myös hyödyntää suoraan hyökkäykseen, joskin niiden tuottama vahinko on pienempi kuin varsinaisten hyökkäyskorttien. Hyökkäyksessä nämä kortit vaikuttavat kuitenkin pitkäaikaisemmin kuin hyökkäyskortit ja ne perustuvat hitaampaan, mutta sitä myöten tuskallisempaan tuhovoimaan.

Terrorismikortti löytyy myös republikaanien tuottamista tarot-korteista. Tämä arcana maiora -ryhmään kuuluva kortti on pelätyimpiä kortteja poliittisten korteistaennustajien piireissä.
Terrorismikortti
Tämä kortti on ehkä voimakkain kaikista manipulaatiokorteista. Erityisen tehokas se on amerikkalaisilla, irlantilaisilla ja espanjalaisilla pelilaudoilla pelatessa. Vastapuoli vastaa tähän korttiin useimmiten rasismikortilla.
Founding Fathers -kortti
Tämä kortti esiintyy vain yhdysvaltalaisissa pakoissa ja toimii harvoin amerikkalaisten pelien ulkopuolella. Founding Fathers -korttiperheeseen kuuluu useita hieman erityyppisillä voimilla ja erityiskyvyllä varustettuja perustajaisiä, kuten John Adams, James Madison, Thomas Jefferson ja George Washington. Founding Fathers -kortin pelaaminen tuottaa vastustajalle ihannepatriotismivajeen, joka laskee hänen kaikkien argumenttiensa punavalkosinisolutasoja 25 % ja johtaa yleensä tappioon. Founding Fathers -suoran voi U.S. holdemissa lyödä vain kontekstireeti, joka kontekstualisoi FF-suoran ja saattaa saada sen jopa vaihtamaan puolta.
Obama-kortti
Tämänkin kortin käyttö on Founding Fathers -kortin tavoin käytännössä rajattu yhdysvaltalaislaudoille. Obama-kortin pelaajan ei tarvitse välttämättä käyttää Founding Fathers -korttia missään vaiheessa, sillä Obama-korttiin sisältyy käyttäjiensä mielessä se, että kaikki Yhdysvaltain 44. presidentin Barack Obaman tekemiset ovat olleet perustajaisien aatteiden vastaisia (muistutettakoon, että yhdysvaltalaispelaaja voi katsoa perustajaisien mieliteoksi minkä tahansa, mistä sattuu itse tykkäämään). Kaikki, mikä Yhdysvalloissa on nykyisellään vialla, on Obaman syytä riippumatta siitä, onko Obamalla ollut koskaan asian kanssa mitään tekemistä.
  • Tunnettuja käyttäjiä: Donald Trump ja tämän kannattajat
Kissantappovideokortti
Aina, kun joku eliitin jäsen puhuu taiteen tukemisesta, on suotavaa pelata kissantappovideokortti. Tämän kortin tarkoituksena on antaa ymmärtää, vihjata, hieroa naamaan faktaa ja suoraan sanoa, että taide on sama asia kuin Teemu Mäen kissantappovideo ja ettei mitään muuta taidetta ole, ei ole oleva eikä koskaan ole ollut. Ikinä. Missään. Taiteen tukeminen on siis kissantappovideoiden rahoittamista, verorahojen viemistä sotaveteraaneilta (tätä ei tosin yleensä suoraan sanota) ja uusi osoitus siitä, että Vihervasemmisto vihaa Suomen Kansaa.
Moskovan kortti
Moskovan kortti on Suomen poliittisen historian käytetyimpiä kortteja. Se lisää vastustajan neuvostovastaista taittovirhettä 33 % käyttökertaa kohti ja terminoi hänen etenemismahdollisuutensa poliittisella uralla oleellisissa argumentaatiolinjoissa. Moskovan korttia voidaan käyttää myös epävirallisesti, jolloin pelkkä valmius sen käyttämiseen tehdään selväksi vastustajalle, jonka on yleensä pakko käyttää tässä vaiheessa kannanmodifikaatioloitsu pysyäkseen mukana pelissä. Moskovan kortilla on yhteys fasismikorttiin.
Talvisota-kortti
Moskovan kortin ohella itsenäisen Suomen historian pelatuimpia kortteja. Talvisotakortti on hyvin käyttökelpoinen useisiin erilaisiin debattipeleihin aiheesta riippumatta. Se voidaan pelata niin puolustus-, talous- kuin kulttuuripolitiikassa.
Sotaveteraanit-kortti
Suomalaisissa peleissä tämän kortin avulla vastustaja saa välittömästi epäisänmaallisen maanpetturin leiman otsaansa, minkä jälkeen vastustajan kaikki jälkiargumentit on tuomittu synnyinmaataan halveeraaviksi. Kortti pelataan monesti yhdessä talvisota-kortin kanssa ja sen voima perustuu vahvaan kansalliseen syyllisyyden ja kunniavelan tuntoon. Aiemmin käytetty yleensä vain asevelvollisuuskysymyksissä, mutta nykyään sitä voi hyödyntää ihan missä tahansa teemassa. Erityisen käytetty kortti on nykyään maahanmuuttopeleissä, joihin kortti ei pelin alkuperäisessä versiossa edes kuulunut. Yhdysvaltoja lukuunottamatta tämä kortti ei ole käyttökelpoinen kansainvälisissä peleissä.
Ei se ole mies eikä mikään -kortti
Mikään ei ole niin tehokas tapa manipuloida suomalaista miestä kuin kyseenalaistamalla tämän sukupuoli. Tällä kortilla saat suomalaisen miehen armeijaan, parturiin, sonnanajoon, Kotiteollisuuden konserttiin, kapakkatappeluun, ajamaan ylinopeutta tai ylipäätään mitä ikinä haluat tämän tekevän. Kortin pelaaja voi olla yhtä hyvin mies tai nainen, mutta mikäli nainen haluaa miehen tekevän ainoastaan jonkin yksittäisen, raskaan ja vittumaisen työn, voi hän käyttää myös hienovaraisempaa sulla kun on voimaa niin... -korttia, jolloin mies tulee varmasti muuttoapuun lihaksiaan pullistellen ja naama loistaen kuin naantalin aurinko.
Tämä kortti ehkä näyttää söpöltä, mutta älä anna ulkonäön pettää, sillä tämän kortin sunnattomalla mahdilla mm. kristillisdemokraatit pelaavat läpi koko vaalikampanjansa.
Lasten etu -kortti l. ajatelkaa lapsia -kortti
Lasten etu -kortin pelaaminen langettaa välittömästi vastustajan päälle ihmishirviöpilven. Lasten edulla on mahdollista perustella ja etenkin vastustaa hyvin laajaa asia- ja argumenttijoukkoa, mikä tekee siitä hyvin suositun. Lasten etu -kortti on painettu laadukkaalle kiiltokuvapaperille, ja sen erityissääntö on, että koko yhteiskunta on toteutettava alle 12-vuotiaan kypsyystasolle suunnatusti.
Huoltajuuskortti
Lasten etu -kortti ei ole ainoa tapa käyttää lapsia lyömäaseena väittelyssä. Huoltajuuskorttia käytetään, kun pelaajalla on (pieniä) lapsia ja vastapelaajalla ei. Yleisin tapa pelata kortti on lausua: "Tiedät sitten, kun sinulla on lapsia", mutta huoltajuuskortin käyttöä voi harjaannuttaa mitä arvaamattomimmille tasoille. Huoltajuuskortin kehittyneempi muoto on yksinhuoltajuuskortti, jonka käyttäjiä pelätään väittelykentillä häikäilemättömyytensä takia. Linkin takana esimerkki äärimmilleen viedystä huoltajuuskortin käytöstä.
Ajattele oman lapsen kohdalle -kortti
Myös väittelykumppanien todellisia tai kuviteltuja lapsia voi hyötykäyttää pelitilanteessa, jossa vastustat jotain, jonka muut sallisivat: kutsu vastaväittelijää kuvittelemaan, entä jos oma lapsesi osallistuisi kyseiseen toimintaan. Kortti soveltuu erityisesti erilaisiin seksikäyttäytymisen muotoihin. Jälkeläisen etu voidaan määrittää karkeasti sen mukaan, kuinka miellyttävä mielikuva hänen alastomasta kehostaan toista alastonta kehoa vasten on vanhemmalle. Mikäli joku ei halua kriminalisoida seksityötä tai seksin ostamista, kysy Haluaisitko oman lapsesi myyvän itseään, HÄH, koska siitähän asiassa on kyse. Kortti käy toisaalta myös progressiivisemmmalle puritaanille, joka tuntee hyväksikäytön ja valtasuhteiden yleispätevät ikärajat: Oisko susta siis täysin OK jos itsesi ikäinen setä panisi 19-vuotiasta tytärtäsi? 🤡 YÖK. Kortin vahvuus on siinä, että jos sen pelaaminen ei saisi vastapelaajaa myöntämään tappiotaan, juuri kortin tehottomuus mustaisi hänen moraalista profiiliaan usein niin rankasti, ettei hänellä ole siihen varaa.
Sukupuolikortti
Nainen voi vedota aina sukupuoleensa ja naisten alisteiseen asemaan sekä naisen euro on 80 senttiä- tai sukupuolten tasa-arvo ei ole valmis -hokemaan ja pelata sukupuolikortin manipulaatio-, piste- tai puolustuskorttina. Tällöin hän vetää usein pisteet kotiin ja vahvistaa keissiään, riippumatta siitä, onko sukupuoli tässä kysymyksessä tai keskustelutilanteessa relevantti. Taitavalla kortin käytöllä voi saada vastakeskustelijoihin kohdistuvan epäilyksen itämään. Ahtaan paikan puolustuskäytössä kortilla voitaisiin vaikkapa huomauttaa, että manipulatiivisuus on usein naisiin liitetty seksistinen stereotypia, joten miksei myös manipulaatiokorttien luettelossa tässä kohdassa. Mies voi pelata sukupuolensa kohtelulla vain MRA-, oikeistotwitter- ja etabloitunut setäkolumnisti -erikoismiespelilaudoilla.
Koko maan pitäminen asuttuna -kortti
Urho Kekkosen luoma kortti on kulunut repaleiseksi, niin usein Maalaisliitto-Keskusta on sitä käyttänyt. Kortti toimii vain siltarumpu-bridgen (no-bid-contract bridge) erityissääntöjen puitteissa, jolloin kukaan ei saa kyseenalaistaa koko maan asuttuna pitämisen mielekkyyttä.
Tulevat sukupolvet -kortti
Vaikka kortti on yksi vanhimpia kortteja, on sen käyttäminen jäänyt nykymaailmassa ympäristöaktivistien harteille. Kun ennen tällä kortilla perusteltiin mitä tahansa sotaa, on sen arvo nykyään kelvollinen lähinnä kapitalismia, ympäristön tuhoamista (tai sellaiseksi katsottua toimintaa) ja kerskakulutusta vastaan. Kortin voima tekee vastustajasta automaattisesti sikaria polttavan ökyporvarin, joka jättää jääkaapin oven huvikseen auki lekotellessaan seteliammeessa pandan turkista valmistetut uimahousut jalassaan.
Kokemuskortti
Kokemuskorttia voi käyttää vain ollessaan vastustajaansa vanhempi ja hallitessaan suuremman määrän kokemuspisteitä. Kokemuskortin pelaaminen mitätöi vastustajan kaikki argumentit, jotka kuittautuvat elämälle vieraaksi idealismiksi, haihatteluksi, haaveiluksi ja toivottoman epäkäytännöllisiksi. Mahdollinen yleisö suhtautuu kokemuskorttiin sangen myönteisesti, koska sen pelaamisen katsotaan antavan tunnustusta häviäjän ajatusmaailman söpöydelle. Konservatiivit suosivat kokemuskorttia.
Terve järki -kortti
Kun terve järki lyödään pöytään, voivat muut vain vikistä. Kortin pelaaja saa itse oman vuoronsa aikana määritellä terveen järjen sisällön ja sovellukset. Terve järki on siitä kätevä, että se voi käsittää aivan mitä tahansa patologisesta mustalaisvihasta lehtipuhaltimien kieltämiseen.
Kansan syvät rivit -kortti
Kun pelaaja pelaa Kansan syvät rivit -kortin, puhuu hän automaattisesti kansan äänellä ja kaikki eriävät mielipiteet voidaan tulkita kansan tahdon vastustamiseksi. Kortti ei vaadi mitään näyttöä siitä että pelaajalla olisi oikeasti takanaan kansan tahto, riittää vain että pelaaja sanoo asian olevan näin. Tätä kansan äänenä toimimista ei myöskään voi kyseenalaistaa, koska sekin tulkitaan kansan tahdon vastustamiseksi.
Laillinen elinkeino -kortti
Tätä korttia käytetään, jos joku haluaisi lailla kieltää jonkin asian, joka juuri tällä hetkellä sattuu olemaan laillinen elinkeino. Lisätehoa tähän kortiin saa liioittelemalla sen ihmisjoukon kokoa, jolle ko. asia muka on elinkeino tai jonka ko. elinkeino muka työllistää edes epäsuorasti.
Luonnottomuuskortti
Tämä kortti leimaa lähes minkä tahansa pelaajalle uuden/vieraan asian luonnottomaksi. Luonnottomia asioita puolustava vastapuoli on automaattisesti väärässä, eikä häntä tarvitse kuunnella. Perusteluja kortin käyttöön ei tarvita, eikä kortin käytön kannalta ole merkitystä ilmeneekö asiaa todellisuudessa luonnossa. Luonnottomia asioita ovat muun muassa ydinvoima, säteily, lääkeaineet, seksuaalisuus, geenitekniikka, kemikaalit, e-koodit, teollisuus, ateismi sekä kuntaliitokset.
  • Tunnettuja käyttäjiä: konservatiivit, jotkin uskonnolliset yhteisöt
Hyvinvointiyhteiskuntakortti
Tämä kortti voidaan pelata mitä tahansa suunniteltua säästötoimenpidettä vastaan riippumatta siitä, onko kyseessä olevalla asialla mitään tekemistä jo sinänsä hämärän hyvinvointiyhteiskunta/-valtio-termin kanssa. Kortti leimaa vastustajan riistoporvariksi ja köyhien viholliseksi mitätöiden tämän argumentit kyseessä olevasta asiasta. Kortti on viime aikoina kokenut inflaatiota, pääosin valtion huonon taloustilanteen takia, mikä on näkynyt suoraan SDP:n kannatuksessa.
Raamattu sanoo, että -kortti
Tätä korttia käyttävät taulapäät, jotka eivät ole lukeneet Raamattua ja luulevat, että teoksen sanomasta pystyy väittelemään nimeämällä joitain yksittäisiä kohtia. Kortin käyttäjällä on selkeä näkemys esimerkiksi siitä, mitä Paavali oikeasti haluaa sanoa avioliitosta. Oikein käytettynä kortilla voi kuitenkin kaksinkertaistaa Luonnottomuuskortin vaikutuksen, jos korttia käytetään luonnottomuuskortin jälkeen.
Raamattu sanoo myös, että -kortti
Tätä korttia käyttävät taulapäät, jotka ovat lukeneet Raamatun voidakseen... no, käyttää tätä korttia. Kortti on erittäin hyödyllinen, jos esimerkiksi pelataan uskovaista ihmistä vastaan. Nimittäin jos Raamattu sanoo jotain, niin tämä kortti kääntää sen automaattisesti vastapuolen pelaajaa vastaan. Kortin käyttäjällä on selkeä näkemys esimerkiksi siitä, mitä Paavali oikeasti haluaa sanoa avioliitosta. Kortin käyttäjän ei tarvitse edes lukea Raamattua, jos pelaa sen liberaalin protestanttisuuden kyllästämässä kulttuurissa uskottavalta kuulostavan moninkertaisen kategoriavirheen "Jeesus oli kuule sosialistinen uudistaja" muodossa.
  • Tunnettuja käyttäjiä: liberaaliteologit, Twitter-vasemmisto (kulttuurisodassa kaikki keinot sallittuja)
Natokortti
Tämä kortti esiintyy lähinnä poliittisessa keskustelussa. Se voidaan pelata aina, kun vastapuoli ei ehdottomasti vastusta USA:ta tai kansainvälistä yhteistyötä. Kortin tarkoituksena on leimata vastapuoli Nato-jäsenyyden kannattajaksi, jolloin tämä joutuu käyttämään pitkän puolustuspuheenvuoron, joka puolestaan on helppo leimata selittelyksi. Natokorttia käytetään maksimaalisen hyödyn saavuttamiseksi usein yhdessä Kansan syvät rivit -kortin ja Tilastokortin kanssa, esimerkiksi tyyliin: "Tutkimusten mukaan alle kolmekymmentä prosenttia suomalaisista haluaisi viedä Suomen Natoon, toisin kuin ministeri X."
Ulkomaan malli -kortti
Kortti, joka saa poikkeuksetta suomalaisen vastapelurin kädet tärisemään. Mikäli keskustelijan kannattama käytäntö tai menettelytapa on käytössä jossain päin maailmaa, hänen tulee muistuttaa, että maassa X tehdään näin, jolloin kyseinen malli on automaattisesti hyvä tai vähintäänkin nykyistä parempi. Kortin voima riippuu siihen yhdistettävän valtion tuottamista kerroinpisteistä, erityisen tehokkaita kotimaisella pelilaudalla ovat kortit Saksan malli ja Ruotsin malli, kun taas muiden kuin demokraattisten länsimaiden mallien pelaamista kannattaa miettiä tarkasti. Yhdysvaltalaisen systeemin koetellusti kurjistavimmilla ja päinhelvetimmillä piirteillä voi kuitenkin pelata ilman ongelmia talousoikeistovoittoisilla pelilaudoilla. Toisaalta kortin voi myös pelata negatiivisena, yhdistäen vastapuolen argumentin esimerkiksi Kiinaan tai Saudi-Arabiaan, jolloin vastapuolen perustellutkin ideat kääntyvät välittömästi ihmisoikeuksia loukkaavien diktaattorien harhaisten ideologioiden kannattamiseksi.
Mitä ne meistä ajattelee -kortti
Klassisen Moskovan kortin yleismaailmallinen ja moderni versio, jolla voi torpata minkä tahansa vastapuolen idean, mikäli se saattaisi suoraan tai välillisesti johtaa jonkun ulkomaalaisen Suomi-kuvan heikentymiseen. Leimaa vastapuolen isänmaan viholliseksi, joka haluaa tahallisesti vahingoittaa Suomen ja suomalaisten mainetta suuressa maailmassa. Kokenut ulkopoliittinen keskustelija muistuttaa tässä kohtaa myös maabrändin ja kansainvälisen aseman kiistämättömästä yhteydestä, lyöden mukaan myös Päättävät pöydät -kortin, minkä jälkeen vastapuolen impivaaralaisten maanpetturien virheelliset näkemykset onkin jo armottomasti tallottu takaisin laajalle virheellisten näkemysten hautausmaalle.
Tilastokortti
Tämän kortin tarkoituksena on tuoda sen pelaajalle tutkimusten suomaa uskottavuutta. Kortti voidaan pelata mihin tahansa asiaan liittyen, eikä sitä vastaan voi argumentoida. Tilastokortti on tuotto–riski-suhteeltaan erittäin käyttökelpoinen kortti, sillä se ei tarvitse tuekseen kuin yhden todellisen tutkimuksen, joka osoittaa, että asia on juuri niin kuin kortin pelaaja sanoo. Kortti toimii lievemmällä teholla myös mainitsemalla kuvitellut ja nimeämättömät ”tutkimukset”, mutta mikäli kuvien upottaminen keskusteluun on mahdollista, vakuuttavasti ja yksityiskohtaisesti toteutettu diagrammi vastaa mahdollisesta todellisuuteen perustuvuudestaan riippumatta vähintään yhtä lähdeviitettä vertaisarvioituun yksittäistutkimukseen.
Kateuskortti
Kun Suomessa yritetään keskustella yhteiskunnallisesta eriarvoisuudesta, joku saattaa tuntea houkutusta vetää esiin 'Tyypillistä suomalaista kateutta' -kortin. Tällä kortilla voi kätevästi mitätöidä kaikki pyrkimykset torjua yhteiskunnassa esiintyvää eriarvoisuutta.
Kateuskortti voidaan pelata myös silloin, kun vastapuoli kritisoi ns. parempiosaisen tai muuten menestyneen, hyvännäköisen ja varsinkin kuuluisan henkilön yksityisiä tekemisiä, ulkonäköä tai mielipiteitä. Kortin käyttöön riittää yksinkertaisesti todellinen tai kuviteltu käsitys siitä, että kritisoitavan henkilön olemuksessa tahi elämässä olisi jollekulle jotakin kadehdittavaa ja sitä näkeekin usein pelattavan kolmannen ja aidosti siihen uskovan osapuolen, esim. managerin, äidin tai poikaystävän toimesta.
Laiskat köyhät -kortti
Kateuskortin ohella Laiskat köyhät -kortti on paikallaan yhteiskunnallista eriarvoisuutta käsittelevissä keskusteluissa. Tätäkin korttia käyttää useimmissa tapauksissa parempiosaiseksi itsensä mieltävä pelaaja alempiarvoista pelaajaa tai pelaajaryhmää vastaan. Kortin tarkoitus on vierittää syy kokonaan tai osittain huono-osaisten niskoille syyttämällä näitä saamattomuudesta. Esimerkiksi työttömyys johtuu usein siitä, että työttömät keskittyvät vain purnaamaan ja lusmuilemaan sen sijaan että ottaisivat vastaan jokaisen provisiopalkatun puhelinmyyjäntyön tai palkattoman harjoittelujakson, jota hyvemmistö heille jalomielisyyksissään tarjoaa.
  • Tunnettuja käyttäjiä: Sipilän hallitus
Mielensäpahoittajakortti
Tämä kortti on saanut inspiraationsa Tuomas Kyrön kohtalaisesti myyneestä Mielensäpahoittaja-kirjasarjasta. Kortilla pyritään syyllistämään vastapelaajaa siitä, että tämä on syyttä suotta tai liian herkästi pahoittanut mielensä jostain. Affektiiviset reaktiot kun ovat yksinomaan typeriä kylmään logiikkaan perustuvassa väittelyssä. Mielensäpahoittajakortti kannattaa käyttää hyvissä ajoin, koska muuten keskustelusta saattaa syntyä mielensäpahoittamisvyyhti, jossa mielensäpahoittajat pahoittavat mielensä muiden mielensäpahoittajien mielensäpahoittamisista. Mielensäpahoittajakortin voi katsoa toimivan myös harhautuskorttina, sillä esimerkiksi kulttuurista omimista käsittelevät keskustelut ovat osoittaneet, miten tehokkaasti kortti kääntää keskusteluun alkuperäisen puheenaiheen sijaan siihen, miksi nykyään pahoitetaan mieli niin herkästi kaikesta ja kuka tässä on oikeastaan pahoittanut mielensä alun perin. Kukaan ei ole laskenut, paljonko internetiä on haaskattu tähän loputtomaan kierteeseen.
"EI MENE KOSKAAN VITSAILU PITKÄLLE. LISÄÄ VITSEJÄ MJÖTÄÄÄÄÄÄÄÄÄÄÄÄÄÄÄHÄÄÄÄÄÄÄÄÄÄÄÄÄÄÄÄÄÄÄÄASD!?"
--Idanvandaali se vaan tienaa enemmän! Yli 6000 muokkausta. 4. helmikuuta 2009 kello 22.15 (UTC)[1]
Poliittinen korrektius -kortti
Mielensäpahoittajakortin paras ystävä on poliittinen korrektius -kortti, jonka pelaaminen samassa yhteydessä vie keskustelun ikään kuin syvemmälle tasolle (so. "katso kuinka osaan sivistyssanoja"). Kortin ajama eetos on, että Amerikasta rantautunut poliittisen korrektiuden periaate on pakottanut ihmiset (yleensä käytännössä länsimaiset heteromiehet) varomaan sanojaan, jotteivät loukkaisi ketään heikommassa asemassa olevaa, ja tämä on huono asia, koska on. Kortin käyttäjä yleensä kieltäytyy hahmottamasta sovinistisen, rasistisen, kolonialistisen tai muun vastaavan epäkorrektin läpänheiton oikeuttavaa valta-asemaa ja itkee sen sijaan, miten kohta ei saa sanoa mitään kenellekään ja miten tässä mennään ihan näillä hetkillä liian pitkälle. Epäkorrektiuden puolesta liputtaessaan pelaaja saa sananvapaustaistelijan viitan, joka tuo moniin puolustus- ja miksei hyökkäyskortteihinkin paljon lisää ytyä.
"Omat vanhempanikin ovat enimmäkseen lopettaneet tekstieni liian rivoina lukemisen😥. Lukivat aikoinaan kaikki juttuni.

En ole tästäkään takaiskusta huolimatta vaihtamassa tyylilajiani poliittisesti korrektiksi."
– LKV, KTM Aki Pyysing, Sijoitustiedon perustajajäsen, Twitter 12.10.2020[2]
Setämieskortti
Mihinkään järjelliseen lopputulokseen johtava keskusteleminen sortavista rakenteista olisi Twitterissä liian raskasta, joten on helpompi vain lyödä vastakeskustelijoiden otsaan setämiesleima. Leiman saaminen edellyttää yleensä heteromiehyyttä ja ylitettyä keski-ikää. Siinä auttavat keskiluokkainen ajattelu- ja elämäntapa sekä jonkinlainen status mielipidekentällä, mutta nämä eivät ole välttämättömiä ukon pistämiseksi tilille itsetyytyväisestä valta-aseman omimisesta. Ainoa Hikipedian varmistama setämies on Saska Saarikoski.
  • Tunnettuja käyttäjiä: Twitter-vasemmisto
Antiikin filosofi -kortti
Tarvittaessa väittelijä penkoo läpi 2000 vuotta sitten eläneiden filosofien näkemyksiä ja ne mainitsemalla luo itsestään arvostettavan ja viisaan kuvan. Täydellisenä esimerkkinä tästä mainittakoon Helsingin Sanomien 13. joulukuuta 2013 julkaisema mielipideteksti, jossä eläkeläinen historian ja yhteiskuntaopin lehtori Matti Kääntönen sanoo "antiikin filosofi Ciceron oivaltaneen jo yli 2000 vuotta sitten opetuksen tarkoituksen olevan vapauttaa oppilas nykyhetken yksinvallasta". Epävarmoille hyvä valinta on Aristoteles, koska hän tuli kirjoittaneeksi lähes kaikesta jotakin (ollen yleensä väärässä, mutta se on toissijaista kortinkäytön kannalta). Tämän kortin hankaluus on siinä, että se edellyttää antiikin filosofien teosten tai edes heidän teoksistaan irroitettujen jääkaappimagneettimietelauseiden jonkinlaista opettelua.
Elitismikortti l. norsunluutornikortti
Erittäin väkevä kortti varsinkin pelattaessa akateemisesti kouluttautunutta vastaan. Jos vastapelaaja osoittautuu asiantuntijaksi asiassa, josta et itse tiedä mitään, voit aina pelata elitismikortin. Tällä kortilla viestitään, että vastapelaajan hankkima sivistys on yhtä tyhjän kanssa, koska tämä ei ole onnistunut norsunluutornistaan käsin hankkimaan sitä syvää elämänviisautta, joka sinulla on luontojaan.
  • Tunnettuja käyttäjiä: Perussuomalaiset
Suvaitsevaisuuskortti
Tietyn tyyppiset ihmiset hahmottavat tietyn tyyppiset ihmiset niin kutsuttuna suvaitsevaistona. Suvaitsevaiston ominaispiirteisiin kuuluu se, että he suvaitsevat keskuudessaan poikkeavia seksuaalisia suuntautumisia sekä vierastaustaisia ja jopa erivärisiä ihmisiä. Suvaitsevaisuuskortilla pyritään kyseenalaistamaan suvaitsevaiston suvaitsevaisuus, sillä suvaitsevaisto ei osaa suvaita ei-suvaitsevaisia, vaan pitää näitä umpimielisinä juntteina. Suvaitsemattomuuden pitäisi ei-suvaitsevaiston näkemyksen mukaan olla suvaittava ominaisuus siinä missä homoseksuaalisuuskin, sillä eihän ihminen voi mitään sille, että on homoseksuaali tai umpimielinen juntti.
Rappiokortti
Tällä kortilla kaiken yhteiskunnassa, taiteessa, kielessä, nuorisokulttuurissa ja kaikessa tapahtuvan muutoksen laatu summataan vahingolliseksi ja rapauttavaksi. Rappiokortin käyttämisen yhteydessä on syytä muistaa mainita myös, miten "kukaan ei tee asialle mitään" – kaikista vähiten sille tekee mitään rappiokorttia käyttävä argumentoija, mutta rappiokorttia käyttämällä hän tiedostaa (olkoonkin vaikka miten kuvitteellisen) ongelman olemassaolon ja antaa täten ymmärtää olevansa ihmisenä kaikin puolin jalompi, sivistyneempi ja rappeutumattomampi kuin muut pelaajat. Pitkällä elämänkokemuksella siunatulla pelaajalla on lupa kehittää rappiokortista Ennen kaikki oli paremmin -kortti, joka on tietyissä tilanteissa (siis lähinnä nostalgisointiin taipuvaisten eläkeläisten seurassa istuessa) murskaavan tehokas.
  • Tunnettuja käyttäjiä: vanhukset, puristit, alt-right
Tolkun ihmiset -kortti
Terve järki -kortin moderni variaatio. Maahanmuuttokeskustelusta alkunsa saanut identiteetti, järkevään ja rauhalliseen enemmistöön kuuluva, kohteliaasti käyttäytyvä henkilö, joka asemoi itsensä viisaasti ja mekaanisesti ääripäiden väliin, ovatpa kääntyilevän maailman tyynen keskipisteen erilaiset Overton-goatset tuoneet mihin tahansa. Jos kirjaimelliset uusnatsit joskus nousevat eduskunnan ääripääksi, tolkun ihmisyyttä on oleva kannattaa Halla-ahoa tuntien hänen näkemyksensä. Maahanmuuttoasioissa yksi ääripää lienevät lynkkausjoukoista haaveilevat ja Punaisen Ristin naistyöntekijöitä maahan tunkeutuneiden partalapsien seksipalvelijoina pitävät, mutta yhä on epäselvää, mikä se toinen mahtaa olla – kenties jotain ensimmäiseen ääripäähän määritellyn Hullu-uhon Eurabia-blogin hulvattomista sinisilmäisen vastuuttoman maailmanparantajan karikatyyreistä tolkun ihmisen mielikuvamaailmaan levinnyttä kuvitelmaa. Tolkun ihmisen (saavutettuna) ihanteena lanseerasi kirjailija Jyri Paretskoi vuonna 2016 hiljaisen enemmistön myötäkarvaan-silityksessään Iisalmen Sanomissa.[3] Paretskoin mukaan ”[t]olkun ihminen ei halua, että pakolaisvirta maahamme yltyy hallitsemattomaksi. Tolkun ihminen vaatii poliitikoilta toimia, jotka takaavat yhteiskuntarauhan”, jota pakolaiset varmaan sitten akuutisti uhkasivat. Tolkun ihminen myös ”tekee niin kuin Teemu Selänne ja tuomitsee rasismin yksiselitteisesti. Tolkun ihminen ei alennu räyhäämään nimettömänä internetin keskustelupalstoilla vaan esiintyy suoraselkäisesti omalla nimellään”.
Vitun tolkun ihmiset -kortti
Tolkun ihmisestä tuli pian pilkkanimi termin typeryydestä johtuen. Maahanmuuttoon tai edes muihin äärioikeiston infektoimiin diskursseihin se ei enää välttämättä liity. Lieveilmiönä sitä voi nähdä käytettävän kenestä tahansa, joka on edes jossain poliittisessa kysymyksessä ajatteluperusteisestikin maltillisempi, tai joka vaikkapa suhtautuu epäilevästi jonkin erikoisaktivistiporukan puskista julistaman kiellon kehitysluonteeseen. Jo muinaiset manikealaiset etsivät ympäriltään ahkerasti maailman pimeyspuolen ymmärtäjiä määrittääkseen nämä tolkun ihmisiksi.
  • Tunnettuja käyttäjiä: Twitter-vasemmisto
Ennen oli kaikki huonommin -kortti
Jos peli siirtyy käsittelemään esimerkiksi sosiaalietuuksista karsimista tai muuta nuorison tai muiden heikosti toimeentulevien hyvinvointiin liittyvää, on syytä muistuttaa keskusteleville osapuolille, miten paljon huonommin asiat olivat sinun nuoruudessasi. Korttiin kätkeytyvä eetos on, että koska asiat ovat olleet joskus huonommin (riippumatta siitä, ovatko ne varsinaisesti edes olleet), on täysin turha ruikuttaa. Miksi pitäisi rakentaa parempaa tulevaisuutta, jos menneisyys on paska? Sinäkään et ole koskaan ruikuttanut, koska talvisota ja Martti Luther. Kortin pelaamisen voi katsoa oikeuttavan sekä etuuksien leikkaamisen että syvän katkeruutesi.
  • Tunnettuja käyttäjiä: maakuntalehtien lukijat, Keskustan kannattajat
Porttiteoriakortti
Porttiteoriakortilla kyetään eliminoimaan mahdollinen tappio kääntämällä looginen ajattelu päinvastaiseksi. Siinä missä yleensä loogisessa päättelyssä asian A pitäisi osoittaa todennäköisesti johtavan asiaan B, jotta tämä voidaan tulkita jatkuvaksi ketjuksi, porttiteoriakortti kääntää logiikan niin, että jos B:n ja A:n välillä on käsitteellisesti missään mielessä mielekäs yhteys – esimerkiksi jos sekä A että B kuuluvat ryhmään C, tai B edellyttää toteutuakseen A:ta – aiheuttaa A automaattisesti aina B:n, ja toista mieltä ei voi enää olla, koska faktat osoittavat selvän yhteyden B:n ja A:n välillä. Joskus porttiteoriakortin taitavalla käytöllä on mahdollista jatkaa porttien rakentamista, mikä (jos hyvin käy) voi määrittää koko pelikentän normit uudelleen. Porttiteoriakorttia voidaan käyttää melkein missä tahansa ja se on validi kortti myös silloin, kun B on kuvitteellinen entiteetti: korttia voidaan käyttää vaikkapa muslimien maahanmuuton ja lännen islamisaation välillä. Perinteisesti sitä kuitenkin on käytetty huumausainekeskusteluissa.

Puolustuskortit

»Vietiinkö Hitler joskus lukkojen taakse muutamaksi vuodeksi ja hän nousi sieltä uudelleen ja isommin. Historia toistaa itseään vaikken mä ole millään lailla Hitler :)»
(Ilja Janitskin vangitsemisestaan)

Puolustuskortit – eli selittelykortit – ovat kortteja, joita pelaaja voi vetää pöydälle tiukimmassa paikassa. Niillä voi lieventää omaa häviötään tai parhaimmassa tapauksessa jopa välttää sen. Yleinen strategia on, että näitä kortteja tulisi käyttää vasta viimeisenä oljenkortena, sillä häikäilemätön vastaaminen hyökkäys- ja manipulaatiokorteilla tarjoaa huomattavasti paremman suojan.

Olkinukkekortti l. olkiukkokortti
Olkinukke on argumentatiivinen linnunpelätti, joka on useimmiten suunnattu enemmänkin yleisölle kuin vastustajalle. Kun debatööri ei uskalla käydä vastustajan argumentin kimppuun, hän rakentaa olkinuken ja läimii sen maahan. Olkinukke on siis tahallisesti vääristelty karikatyyri ja misrepresentaatio vastustajan kannasta.
Olkinukkekortti kuitenkin on, erityisesti kiitos Internetin, aivan erillinen. Olkinukkekortin pelaaminen kumoaa minkä tahansa omaa kantaa kohtaan esitetyn vastaväitteen. Tällöin vastaväite määritetään olkinukeksi ja pelaaja voittaa. Olkinukkekortti toimii erityisen tehokkaasti silloin, kun vastaväite on validi ja sisältää pätevän esityksen pelaajan itse esittämästä kannasta ja/tai sen johdannaispäätelmistä. Sen voi kumota yksinkertaisesti läimäisemällä pöytään olkinukkekortin. Muuta ei tarvita.
Häviöllä oleva pelaaja on juuri tempaisemassa pakastaan Halusin vain herättää keskustelua -korttia. Kanssapelaajat seuraavat siirtoa ilmeisen hämmentyneenä ja pelonsekaisin tuntein.
Ajojahtikortti
Ajojahtikortti on poliitikkojen erityissuosiossa. Se pelataan, kun omista tekemisistä paljastuu epämääräisyyksiä, valehtelemista, rikosepäilyjä, obsessiivista tekstailua tanssimöykyille virkakännykällä tms., ja kun homma alkaa levitä käsiin. Tällöin poliitikko pelaa puolustautuakseen ajojahtikortin, jonka sisältö kuuluu muodossa tai toisessa, että kyse on (poliittisesta) ajojahdista. Kortti kannattaa pelata erityisesti silloin, kun epäselvyydet alkavat kasautua. Kortti voidaan pelata myös puolustautuvan pelaajan puolesta esim. tämän tukijoukkojen toimesta. Ajojahtikortti on suosituimpia poliittisia uhrisympatiakortteja, ja sille täytyy yleensä pelata pariksi jokin salaliittokortti, jossa voidaan identifioida ajojahdin masinoijat. Yleensä nämä ovat mediavallan edustajia. Esim. Keskustan suosikkikombo on ajojahti+etelän media. Onnistuessaan ajojahtikortti voi siirtää hetkeksi yleisen huomion varsinaisista asioista johonkin muuhun, kuten iltapäivälehdistön toimintatapohin, ja tänä aikana pelaaja voi esim. laatia tarkemman kirjanpidon jo pelaamistaan valhekorteista tai muulla tavoin valmistautua seuraavaan pelikierrokseen. Ajojahtikortti on kuitenkin erittäin epäluotettava ja toimii vuosi vuodelta huonommin. Taho, joka käyttää ajojahtikorttia kolmella peräkkäisellä kierroksella, häviää pelin.
Relativismikortti
Kun pelaaja pelaa relativismikortin ja sanoo samanaikaisesti Sulla on sun totuutes ja mulla on mun totuuteni ja kaikki on suhteellista ja riippuu tilanteesta, vetoaa hän siihen, ettei objektiivista totuutta ole olemassa ja että kaikki on suhteellista. Tämä voi liittyä esimerkiksi keskusteluun etiikasta, seksuaalirikoksista, lainkuuliaisuudesta tai siitä, voiko Suomen nyt kuitenkaan katsoa hävinneen jatkosotaa.

”...my net worth fluctuates, and it goes up and down with markets and with attitudes and with feelings—even my own feelings”

~Donald Trump todistajanaitiossa[5]
Se on kokemuspohjaista -kortti
Kokemuspohjaisuuskortin varaan voi rakentaa kokonaisen populistisen ideologian. Ihmisen tapa jäsentää maailmaa poikkeaa usein siitä, miten sen voisi jäsentää pelkästään kylmien faktojen varassa. Kun joku asiantuntija tulee sanomaan, että mielipiteesi perustuu täysin harhaisille taustaoletuksille, voit aina – sen sijaan, että luopuisit mielipiteestäsi, jonka suojissa sinulla on niin mukavat oltavat – piiloutua kokemuspohjaisuuden taakse. Minkä tahansa mielipiteen voi perustella sillä, että asia koetaan näin. Asiantuntijamielipidekin on pitkässä juoksussa siis vain mielipide muiden joukossa, ja koska me kaikki jäsennämme maailmaa oman kokemuspiirimme kautta, niin me kaikki olemme tavallaan asiantuntijoita. Koska kokemuspohjaisuuteen on syytä vedota lähinnä asiantuntijalausuntojen kohdalla, on hyvin luontevaa pelata tämä kortti yhdessä norsunluutornikortin kanssa.
Halusin vain herättää keskustelua -kortti
Tällä kortilla voi vielä pelastaa oman nahkansa, jos suusta on päässyt skandaalia nostattavia sammakoita. Oikein pelattuna tämä kortti saattaa tehdä pelaajasta ainakin periaatttelisen voittajan rohkeana kriitikkona ja yhteiskunnallisten kipupisteiden esiinnostattajana. Kortti saattaa olla kuin pelastava enkeli, mikäli olet tehnyt taidevideon isoäidin nylkemisestä tai sanonut televisiohaastattelussa odottavasi Terijoen hallituksen uutta nousua.
Kognitiivinen dissonanssi -kortti
Kun olet aikeissa esittää ilman perusteluja huuruisen salaliittoteorian siitä, kuinka reptiliaanit levittävät HAARPilla homokaasua levittääkseen monikulttuuria, kannattaa käyttää kognitiivinen dissonanssi -kortti. Sillä kortilla kerrot, että olet älyllisesti rehellinen ja pystyt tunnustamaan kiusalliset tosiasiat ja että kanssasi eri mieltä olevat ovat heikkomielisiä konformisteja, jotka haluavat kääriytyä harhaisiin unelmiinsa. Vaihtoehtoisesti voit tykittää pöytään kyseenalaisia yleistyksiä ihmisten pariutumiskäyttäytymisestä, perustella ne jonkun raskaalla kädellä spekuloivan evoluutiopsykologin kyseenalaisemmilla näkemyksillä luolamiesajan luonnonvalinnasta ja todeta, että vastakeskustelijoiden arvomaailmat eivät vain voi ottaa vastaan biologisia havaintoja. Tällä kortilla voi korvata kaiken evidenssin ja kumota vastapuolen esittämät vastakkaiset perustelut poikkeuksetta.
Marttyyrikortin käytössä ei tunneta käsitettä liika teatraalisuus.
Marttyyrikortti
Marttyyrikortti on ajojahtikortin kehittyneempi versio, jonka käyttö vaatii pelaajalta paatuneisuutta ja varsin paljon otsaa. Kun vastapuoli lätkii argumenttikortteja pöytään tiuhempaan kuin pystyt niitä prosessoimaan, on syytä pelata marttyyrikortti. Tämä kortti antaa ymmärtää, että vastapuolen argumentointi on osoitus sinun mielipiteisiisi (muistutettakoon, että tässä pelissä käsitteellä mielipide tarkoitetaan väitettä, joka ei vaadi tuekseen argumentteja vaan jolla on sinun suustasi pullahtaneena ja näin ollen olemassaolevana asiana itseisarvo) kohdistuvasta vainosta ja suvaitsemattomuudesta. Marttyyrikortti vaatiikin yleensä maksimitehon saavuttaakseen tuekseen suvaitsevaisuuskortin. Korttia voi tehostaa myös väpisyttämällä alahuulta ja pyyhkäisemällä silmäkulmaa teatraalisesti. Itsensä vertaaminen Jeesukseen on marttyyrikortin räikein ilmenemismuoto ja räikeytensä vuoksi melko haavoittuvainen, mutta sitäkin voi kokeilla paukapäisimmissä piireissä. Marttyyrikortti maalaa sinusta kuvaa nurkkaan ajettuna toisinajattelijana, mikä on hyvin hyödyllistä siinä tapauksessa, että kanssasi samanmieliset pääsevät kirjoittamaan historiaa.
Se kuulu mun kulttuuri -kortti
Suomessa tällä kortilla voi pelata ainoastaan maahanmuuttajat, mutta ulkomailla sikaillessa sitä voi hyödyntää myöskin ihan perisuomalainen juntti. Kortti kannattaa lyödä pöydälle erityisesti, jos vastapelaajana toimii virkavallan edustaja. Pidä tämä kortti valmiina taskussa mikäli suunnittelet tyttäresi ympärileikkaamista, tai jos vastaavasti suomalaisena virtsarakkosi vuotaa solkenaan joka kerta keskellä Pagari-katua.
Jokerikortti
Jokerikortti pelataan yleisimmin pakottavassa tilanteessa, jossa oman kannan puolustaminen on käynyt mahdottomaksi. Jokerikortti muuttaa välittömästi pelaajan aiemmat kannanotot vitsailuksi ja ironiaksi asettaen samalla vastustajan huumorintajun ja lukutaidon kyseenalaiseksi. Usein kortti vielä lyödään pöytään latteuden saattelemana tyyliin satiiri on huumorin vaikein muoto, joka leikkiin ryhtyy se leikin kestäköön tai heti luuli, kumihuuli.
Trollikortti
Trollikortti on 2000-luvun internetnuorison lahja maailmalle ja etenkin tiukassa tilanteessa olevalle väittelijälle. ”Trollaaminen” tarkottaa tahallista valehtelua saadakseen toinen ajattelemaan väärällä tavalla, se siis pelastaa sinut tilanteesta jossa oma kanta on osottautunut täysin vääräksi. Trollikortin käyttäminen pelissä tosin saattaa alentaa uskottavuutta kanssapelaajien silmissä, mutta väittelyn voittaminen on usein paljon tärkeämpää. Nykyisin kortti lyödään pöytään, kun joku keskustelussa mainitsee Venäjän muussa kuin vihamielisessä kontekstissa. Kremliinien epätavallisen korkeaksi kasvaneella populaatiolla saattaa olla osuutta asiaan.
Kiusaamis- t. häirintä- t. maalituskortti
Mikä olisi sinulta ja samanmielisiltä kritiikkiä, on sinuun tai kavereihisi suunnattuna näitä. Tärkeää yhteiskunnallista vaikuttamista kohtalaisella Internet-julkisuudella tekevä muuttuu silmänräpäyksessä kiusatuksi yksityishenkilöksi, kun hänelle ilkutaan tai hänen toimintaansa haukutaan samassa Twitterissä, ja häirinnäksi voi lukea viestit, joita häirikkö ei ole saattanut häirinnän kohteen näkyville.
Humalakortti l. kännissä ja läpällä -kortti
Pelaaja asettaa toivonsa runsaan alkoholinkäytön sosiaalisen hyväksyttyyden varaan ja kertoo lausuneensa mielipiteensä tai toimineensa voimakkaassa humalassa. Selvin päin pelaaja on luonnollisesti syyntakeeton eikä ole valmis puolustamaan tekojaan tai mielipiteitään. Sopivassa porukassa känniset toilailut voidaan painaa jopa kokonaan villaisella, jos humalakortti pelataan rempseästi ja naureskellen tai vaihtoehtoisesti alasluoduin katsein ja syvää katumusta ilmaisten. Voit yhdistää humalakortin marttyyrikorttiin, jos olet Timo Hännikäinen.
Se on mielipideasia -kortti l. Jokaisella on oma mielipiteensä -kortti
Oikein käytettynä muuttaa väittelyn kohteena olevan asian välittämättömästi mielipidekysymykseksi, päättäen näin väittelyn välittömästi. Toisaalta väärin pelattuna tai mikäli vastustaja onnistuu pelaamaan oikean torjuntakortin se tuottaa käyttäjälleen vahinkoa ja estää kortin pelaamisen jatkossa.
Olen käynyt armeijan -kortti
Suomalaisen miehen tai rambonaisen puolustus sivarikommarihomoja, maahanmuuttajia ja ei-rambonaisia vastaan. Aiheuttaa erityisen paljon vahinkoa luonnossa oleskellessa.
Humanistikortti
Erityisesti humanistiopiskelijoiden ja muiden hemulien suosima kortti. Kaikki tunarointinsa ja evottamisensa voi pyhittää vilauttamalla lämpimän inhimillistä humanistikorttia, joka erottelee hyvät ihmiset niljakkaista teekkareista – ja samalla kernaasti unohdetaan, että Muumipappakin osasi rakentaa aikakoneen.
Natsikorttikortti
Natsikorttikortilla pyritään eliminoimaan kaikki täysin pätevät ja paikkansapitävät yhtäläisyydet oman toiminnan ja natsien toiminnan välillä. Jos joku huomaa, että pelaajan tietty toiminta muistuttaa hyvinkin paljon natsien toimintaa jossakin oleellisessa suhteessa, pelaaja pelaa natsikorttikorttin, eli syyttää vastapelaajaa natsikortin käyttämisestä, ja näin vältytään kaikelta asialliselta keskustelulta. Natsikorttikortti onkin yllättäen uudisnatsien suosikkikortteja.
Rasismikorttikortti
Natsikorttikortin variaatio, joka on saavuttanut laajemman käyttäjäkunnan.
Keisarinvaatteetkortti
Keisarikortti voittaa minkä tahansa uskovaisen pöytään lyömän kortin ja lopettaa pelin.
Tu quoque -kortti
Tu quoque -kortti on yksi kaikkein niljakkaimmista puolustuskorteista. Sen pelaaminen antaa ymmärtää, että myös vastapuoli tekee tai on joskus historian hämärissä tehnyt juuri sitä samaa filunkia mitä hyökkäyksen alaisenakin oleva osapuoli eikä näin ollen ole yhtään parempi.
Kehitysvamma-/mielisairaus-/neuroepätyypillisyyskortti
Kyse ei ollut hölmöydestä eikä vittumaisuudesta, vaan se oli diagnoosi puolustautuvassa pelaajassa, joka puhui. ADHD:seen kuuluu impulsiivisuus, ja siten myös asiattoman kommentin kirjoittaminen ja sen härkäpäinen puolustaminen. Autistina et edes osaisi kirjoittaa mitään pahantahtoisia sävyjä tai yrittää implisiittisesti ohjata kuulijoita tiettyyn suuntaan, joten kyse on vain väärinkäsityksestä, puhutte eri kieltä. Ja niin edelleen. Erittäin tehokas tietyissä piireissä varsinkin, mikäli kuulut valmiiksi oikeaan porukkaan. Autismin kirjolle asettuva tai sinne itsensä uumoillut voi pelata tämän joskus myös manipulaatio- tai pistekorttina muistuttaen, että neurotyypilliset nyt ovat huonompia ajattelussa ja kokonaisuuksien hahmottaminen on heille haastavaa.
"No kun ei voi" -kortti
Kortti käytetään, kun pelaaja on vielä kiivaan ja kuohuvan väittelyn jälkeenkin niin varma omasta oikeassaolostaan, että kieltäytyy uskomasta vastustavien argumenttien olemassaoloon. Kortin käytön jälkeen pelaajan on suljettava korvansa ja silmänsä ja lallatettava kovaan ääneen, jotta välttyisi vasta-argumenttien vyöryltä. Pelaajan väistämätön häviö on sitä kauempana, mitä pitempään hän pystyy jatkamaan lallatusta.
  • Tunnettuja käyttäjiä: Timo Soini

Harhautuskortit

Harhautuskorteilla voi johtaa keskustelua harhaan tai tehdä muiden keskustelijoiden aseman epävarmaksi. Harhautuskorteilla ei saa pisteitä ja ne voivat johtaa oman aseman heikkenemiseen muiden silmissä, mutta niillä voi kaivaa maata alta sekä hyökkäykseltä että puolustukselta.

Jargon-kortti
Käyttämällä ammattislangia, sivistyssanoja tai vieraskielisiä termejä suomenkielisten sijaan vastapuolelle on mahdollista saada jauhot suuhun. Vastapuolen sanoessa sori, mä en oikeen ymmärtänyt noita sun termejäs vie se sekä hyökkäykseltä että puolustukselta terän pois.
Kolmas persoona -kortti
Jo muinaiset roomalaiset pelasivat tätä korttia. Kun kirjoittaja käyttää itsestään kolmatta persoonaa minä-muodon sijaan Julius Caesarin tapaan, tekee se tekstistä hyvin impersoonallista sekä imperatiivista ja irroittaa tekstin kirjoittajansa persoonasta, tai ainakin yrittää. Samalla se antaa mielikuvan siitä, että nyt keskustellaan auki olevan radion kanssa.
Sivuraidekortti
Takertumalla epäolennaisiin sivuseikkoihin sekä muotojuttuihin, kuten vaikkapa sanamuotoihin tai yhdyssanavirheisiin voidaan keskustelu johtaa sivuraiteille, jolloin itse asia unohtuu. Tämä harhautus toimii varsinkin jouduttaessa vakavasti alakynteen.
Lihavointikortti
Kun kokonaisten pitkien virkkeiden ja tekstikappaleiden lihavointi on puheenvuoroissa sääntö eikä poikkeus. Siinä missä AVAINKOHTIEN KIRJOITTAMINEN CAPS LOCK PÄÄLLÄ yhdistetään välittömästi varhaisteineihin ja nettisankarien houruagendoistaan käymiin yksinäisiin sotiin, lihavoinnilla ei jostain syystä ole samanlaista vaikutusta. Saa sanottavan kuulostamaan tärkeältä ja niin rasittavalta kohkaukselta, että vastapelaajat luovuttavat nopeammin.
Muslimikortti
Korttia käytetään siirtämään minkä tahansa keskustelun aiheena olevan ongelman, esimerkiksi ihmisoikeus-, tasa-arvo- ja ympäristökysymysten, ratkaiseminen tapahtuvaksi vasta kun muslimit/muslimimaat ovat ratkaisseet omansa kortin käyttäjän haluamalla tavalla aivan niin kuin edellinen edellyttäisi jälkimmäistä. Kortin käyttäjä pesee kätensä aloitteiden tekemisestä ja vastuun ottamisesta samalla kun profiloituu kovan linjan ihmisoikeus- ja sananvapausaktivistiksi. Esimerkkejä: "Homoilla on täällä asiat ihan hyvin, menkää muslimimaihin valittamaan" sekä "Tasa-arvoasioista valittavat feminatsit. Miksi ette mene muslimimaihin vaatimaan samaa?"
Antrooppinen periaatekortti
Kortilla vaiennetaan kaikki vakava keskustelu lihan jättimäisen tehotuotannon, johon meidän yhteiskunnallamme olisi keinot ja varaa vaikuttaa, eettisyydestä viittaamalla kaikkiin tuhansiin päivittäin väkivaltaisesti kuoleviin, kuoliaaksi kidutettuihin tai nälkään ja janoon kuoleviin ihmisiin, joiden vaikutuksesta myös muutaman petoeläimen hallittu kasvattaminen ja nylkeminen muotivaatteiksi olisi perverssiä nähdä epäeettisenä. Koska ihmisten ongelmat ovat ensisijaisia ja niitä on niin hankala ratkaista, kortin käyttäjä pääsee rauhaan kaikenlaisilta petavikisijöiltä ja konkreettisilta toimilta useiksi sukupolviksi.
Meemikortti
Jotkut foorumikeskustelijat käyttävät lähes pelkästään tätä korttia. Varsinaisen keskustelemisen sijaan aiempien kirjoittajien tekstejä kommentoidaan asiaan viittellisesti liittyvillä "hupaisilla" meemikuvilla tai -lainauksilla. Kukaan ei varsinaisesti tiedä, mitä tällä kortilla ajetaan takaa, joskin meemien jakaminen toki edistää meemimaakarien vihamielistä maailmankuvaa. Graafisen muotonsa vuoksi meemikortin käyttö rajoittuu pääasiassa netin keskustelupalstoille, mutta meemeistä tuttujen lausahdusten hokeminen fyysisessä todellisuudessa ei ole myöskään mitenkään tavatonta. Ärsyttävää se kyllä on.

Pistekortit

Pistepeitteen sukiminen ei onnistu, kun lahjakkaampi pelaaja lataa pöytään hyökkäys-, manipulaatio- ja harhautuskortteja jatkuvalla syötöllä.

Vaikka erillispisteitä voi kerätä monilla aiemmin mainittujen ryhmienkin korteilla, on silti olemassa kortteja joilla ei ole varsinaista hyökkäys-, manipulaatio- tai puolustusarvoa, vaan jotka ovat tarkoitetut oman agendan saamiseen painamaan muiden omatuntoja tai jopa ainoastaan moraalipisteiden keräämiseen ja oman sädenkehän kiillottamiseen.

Pedofiilit, eläinrääkkääjät ja raiskaajat sais... -kortti
Tällä kortilla pystyt julistamaan omaa moraaliasi äärimmäisen tehokkaasti ja räväkästi. Kortin pelatessaan pelaaja, joka on useimmiten mies, keksii mahdollisimman brutaalin, groteskin ja väkivaltaisen fantasian siitä minkälaiseen kidutukseen haluaisi seksuaalirikolliset asettaa. Mitä epäinhimillisemmän kidutusmenetelmän pelaaja keksii, sitä puhtoisemman moraali-imagon hän saavuttaa. Tällä kortilla voi tarvittaessa tehdä hyvän vaikutuksen vaikkapa ihan vastakkaiseen sukupuoleen. Tätä korttia ei ole mahdollista vastustaa miltään osin, mikäli et halua että myös sinut mielletään pedofiiliksi/raiskajaaksi.
Kohtukortti
Kohtukortti on virhekäsityksistä huolimatta nimen omaan argumentti, ei kaunokirjallinen tyylikeino, jollaiseksi se olisi aivan liian mauton. Kortti tuo lisäpainoa jonkin harrasteen puolesta kampanjoimiselle. Tuolloin tuo puolustettu toiminta on luonnollista, kaikki alkavat kuitenkin lopulta harjoittaa sitä, ja ehkä se on aivan välttämätön velvollisuutemmekin, sillä se ihan selkeesti pohjaa tahtoon palata kohtuun. Joillekin henkilöille on jotain vastaansanomattoman lopullista ja vakuuttavaa väitteessä, että vesijuoksu tai lähiöasuminen muistuttaa meitä kohtukokemuksesta, jonka kirjoittaja ilmeisesti muistaa. Tästä seuraa poikkeuksetta, että kyseessä on hyvä juttu.
Kaksinkertainen itsetyytyväisyyskortti
Käytetään jonkun sanottua jotain provokatiivista ja muiden kauhisteltua ja tuomittua tämän jonkun. Kortin käyttäjä osoittaa ylemmyytensä yleiseen reagoijatyyppiin verrattuna tyyneydellään ja kuittaamalla asian kaiken kaikkiaan kärpästen surinaksi korvissaan. Kortin käyttäjä pelaa konsensushakuisessa joukkueessa, joka voi olla sama kuin kauhistelijoilla tai yhden henkilön laajuinen, ja huomauttaa, miten lapsellista lopulta on sanoa asioita vain provosoimisen vuoksi, sillä tämä on ainoa syy esittää mitään kiistakasta.
Tavallinen arki -kortti
Kortilla paljastetaan suorituskeskeisyyden kestämättömyys onnellisuuden lähteenä ja nostetaan suurimmaksi arvoksi tavallinen arki, joka tarkoittaa omien lasten kasvun katselemista sivusta, ruokaostosten tekemistä, pankissa jonottamista ja sitä, että keskinkertainen on ihan hyvä eikä huonokaan tapa. Sopii yhteen kokemuskortin kanssa.
  • Tunnettuja käyttäjiä: kaikki suomalaisten sanomalehtien kolumnistit

Bonuskortti

  • Korttikortti. Jos vastapuoli näyttää käyttävän argumentoinnin korttipakkaa, voi käyttää mistä tahansa tempusta nimeä "kortti". Se halventaa toisen argumentin täysin ja näin päihität vastustajan sillä, että hän ei ole kovin älykäs eikä luova koska hän tekee temppuja jotka ovat niin yleisiä ja kliseisiä että niitä voidaan kutsua korteiksi. Aihepiirin abstraktiuden vuoksi mikä tahansa toisen sanominen voidaan latistaa "kortiksi", joka tietenkin "vedetään" jotta "kortin" käyttäminen olisi mahdollisimman paheksuttavaa.

Katso myös

HikiNews

Aiheesta muualla

Viitteet