Hikiaineisto:Yleisradion digiopas nyt myös Hikipediassa

Hikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Tämä sivu kuuluu Hikiaineistoon, akateemiseen käyttöön tarkoitettujen hyödyttömien ja tendenssimäisten lähdetekstien kokoelmaan.

Suositeltu1.png

Star.svg
Tämä artikkeli on jostain käsittämättömästä syystä suositeltu sivu.
Sinunkin näköradiosi on siirrettävissä digiaikaan, ja vieläpä helposti ja halvalla! No, ei oikeastaan.

Yleisradio, maamme julkisen palvelun viestintäyhtiö, tuntee vastuunsa televisiolähetysten digitalisoinnin tiedotuksesta. Tämän takia YLE julkaiseekin oheisen Kansalaisen digioppaan merkittävimmillä suomenkielisillä internet-sivustoilla, myös täällä.

Kansalaisen digiopas

Tervehdys, arvoisa alamainen! Kiitos, että valitsit maksaa TV-lupasi Yleisradiolle. Vastineeksi saat monipuolisen ja kiintoisan ohjelmatarjonnan lisäksi tämän kattavan oppaan digi-TV:n käytöstä. Digitalisointi on kaikille hämmentävää aikaa, eräänlainen epävarmuuden kausi. Hormonit hyrräävät ja DVB-C sekä DVB-S valtaavat nuoren miehen mielen. SCART-liitinten maailma alkaa kiinnostaa ja iho-oireiden ilmeneminen alkaa samanaikaisesti. Nämä ovat hämmentäviä ja monimutkaisia asioita, mutta digitalisointi on monella tavalla myös elämäsi parasta aikaa. Jokainen muistaa sen hetken, jolloin ensi kerran kytki digitaalisovittimen vastaanottimeen ja sai kokea pimenevän ruudun ihmeen. Ensi kokeilut digi-TV:n maailmassa voivat nostaa pintaan myös synkempiä ajatuksia, ajatuksia omasta riittämättömyydestä ja muiden samassa kaapeli- tai satelliittitaloudessa elävien tarpeista. Monet tutut kerskailevat ehkä sillä, miten monta kertaa ovat jo saaneet kiivetä katolle antennia kääntelemään saadakseen kunnollisen signaalin. Tällaiset puheet voivat olla kiusallisia, eikä niitä ole pakko kuunnella, jos ei itse halua. Myös vaihe, jossa kiinnostus suuntautuu ensisijaisesti sisäänrakennettuihin sovittimiin, on melko yleinen, eikä siitä kannata huolestua. Tässä oppaassa Yleisradion sekä Liikenne- ja viestintäministeriön sedät ja tädit neuvovat sinua digi-TV:n käytössä.

Mikä digi-TV on?

Digitaalinen TV on uusi televisiojärjestelmä, joka perustuu digitaaliseen ohjelmansiirtoon. Se on Saatanan huomattavimpia keksintöjä ja tulee mullistamaan elämäsi, halusitpa sitä tai et. Digi-TV on todennäköisesti myös ilmestyskirjan peto.

Miksi digi-TV:tä tarvitaan?

Digitaaliseen ohjelmansiirtoon siirtyminen on välttämätöntä. Muuten jäämme jälkeen teknologisesta kehityksestä, kilpailukykymme laskee, kaikki siirtyy Kiinaan ja Raimo Sailas tappaa meidät kaikki. Kun valtioneuvosto teki asiasta päätöksen 1990-luvulla, se painotti erityisesti seuraavia tarpeita ja tavoitteita:

 1. Teknologia teknologian vuoksi. Tämä on uutta teknologiaa. Suomen pitää olla muutoksen eturintamassa, koska muutos on aina hyvä ja uusi teknologia on uutta, ja lisäksi teknologiaa. Paskat siitä, toimiiko se vai ei.
 2. Tiedon kartuttaminen. Kun suomalaisista tehdään uudistuksen koekaniineja, muissa maissa osataan ehkä välttää joitakin tekemiämme virheitä. Suomen täytyy tuntea vastuunsa koko maailmasta.
 3. Digitaalisovittimia valmistavien ja myyvien yritysten voittojen maksimointi. Tämä on tärkein syy uudistustarpeelle. Kun jokaista televisiovastaanotinta kohden on hankittava oma sovitin ja keskussovittimet kielletään, muutama tyyppi voi rikastua aika sairaasti.

Laatineet liikenneministerit Tuula Linnainmaa, Matti Aura, Kimmo Sasi ja Olli-Pekka Heinonen, H.M. valtioneuvoston puheenjohtajan Paavo Lipposen suosiollisella luvalla. Puolan jako neuvoteltu salaisessa lisäpöytäkirjassa.

Siirtymäaika

Analogiset lähetykset loppuvat 1. syyskuuta 2007. Se on loppu! TV:si pimenee, ellet painu heti Giganttiin Epäsovelias mainostus poistettu ostamaan itsellesi vastaanotinta! Pimenee! Kuolemme kaikki, ellei jokainen kotitalous osta digisovitinta! Ehdoton takaraja on 1. syyskuuta 2007. Aivan varmasti. Tämä on lopullinen päivämäärä. Emme lipsu siitä. Hmmm, paitsi ehkä sairaaloiden potilastilojen kohdalla. Ja yleisötilojen. Eipäs! Yleisötilojen kohdalla emme lipsu. Varmasti…kaan. Sairaalat saavat tämän vuoksi kaksi – ei, vaan kolme – kolme vuotta lisäaikaa digitalisointiin. Tämä on viimeinen myönnytyksemme. Emme halua näyttää siltä, että olisimme täysiä tolloja vailla organisointikykyä ja että pyörtäisimme päätöksemme joka toinen viikko vain siksi, että asiantuntemuksemme on olematon. Siis kolme vuotta siirtymäaikaa, mutta vain sairaaloille. Riittäähän se? Tai siis, sen ON RIITETTÄVÄ. Kolme vuotta, eikä sekuntiakaan enempää. Ehkä neljä vuotta, jos on aivan pakko. Muita poikkeuksia ei ole eikä tule. Ehei. Me emme ole mitään tuuliviirejä. Ai niin, kaapelitaloverkot saavat – anteeksi, saanevat, mahdollisesti – luvan muuntaa digitaalisen signaalin analogiseksi. Mutta ehdottomasti vain, jos myös digitaalisignaali lähetetään saman kaapelin kautta. Tai mikäli sitä ei lähetetä, riippuu hallintoneuvoston, uuden hallituksen, Korkeimman oikeuden, Verstaan ylimmän neuvoston ja Herran Kaikkivaltiaan päätöksestä. Sekä siitä, millainen ilma on.

Laitteisto ja asennus

Testien perusteella digi-TV toimii parhaiten silloin, kun televisiovastaanotin on ns. ”off-asennossa”.

Digi-TV:n asennus on helppoa, kuten Simo Frangén, Sulevi Peltola ja Joseph Goebbels YLEn pikku tietoiskuissa kertovat. Tarvitset vain nämä:

 • television lisälaite, digitaalisovitin eli ”digiboksi” tai ”tikipoksi” (PAITSI mikäli ostat uuden television, johon laite on asennettu sisälle). Ota selvää, oletko kytkettynä kaapeli- vai antenniverkkoon. Jos käytössäsi on antenniverkko, osta epähuomiossa kaapeliverkkoon sopiva sovitin ja vastavuoroisesti päinvastoin. Yritettyäsi asentaa sitä kolme päivää saat huomata, mistä kiikastaa ja käydä vaihtamassa laitteen oikeanlaiseen lähimmässä elektroniikkaliikkeessä, jonka myyjä hieroo ahnaasti käsiään.
 • SCART-liitin
 • suuri ja kattava varasto kirosanoja
 • sivuleikkurit ja paljon heftaa
 • hyvä olisi myös asua kerrostalossa, jonka parvekkeelta voi heittää vastaanottimen alas, jos asentaminen ei ota sujuakseen

Asennus

Kytke digisovitin SCART-liittimellä televisiovastaanottimeesi. Tämän jälkeen kaikki toimii moitteettomasti. Kyllä, se on tosiaan niin helppoa!*

Huom! Jos olet yli 70-vuotias, emme piittaa sinusta paskan vertaa. Jos et tajua ohjeita, olet ehkä liian vanha elämään. YLE toivottaa sinulle hyvää loppuelämää tietoyhteiskunnassamme.

*Ei, se ei oikeastaan ole niin helppoa. Itse asiassa olemme tietoisesti valehdelleet sinulle koko ajan. Anteeksi. Jatka lukemista.

Huomioitavaa

Mahdollisia ongelmia

Mikäli taloutesi kuuluu antenniverkkoon, ei digitaalinen signaali välttämättä välity kunnollisella tavalla. Uuden laitteen käytössä voi ilmetä seuraavia ongelmia:

 • kuva ei näy
 • kuva on rakeinen
 • kuva on ylösalaisin
 • kuva näyttää psykedeeliseltä painajaisunelta
 • ääni ei kuulu
 • ääni rahisee
 • ääni on ylösalaisin
 • tekstitykset eivät näy
 • tekstitykset näkyvät, mutta valitettavasti islanninkielisinä
 • tekstityksistä näkyy vain ylärivi
 • tekstityskin saattaa rahista
 • kuvassa näkyy vain tekstitys
 • kuvaan ilmestyy Mikael Jungnerin virnuileva naama
 • kuvaan ilmestyy teksti ”Ei signaalia tai signaali on heikko, ja sinä olet ruma”
 • kuvaan ilmestyy teksti ”Ei signaalia tai signaali on heikko. Hirtä itsesi.”
 • signaali on katkonainen
 • signaali on katkonainen ja katkeaa juuri siinä kohdassa, kun intiaanit ovat piirittäneet John Waynen
 • laitteesi on täysin kelvoton
 • laitteesi on kelvollinen, mutta sen käyttöohjeet ovat koreaksi
 • Vastaanottimesi on tehnyt kännissä oleva kiinalainen, joka on laittanut johdot vääriin reikiin (tai ei ole laittanut ollenkaan), joten kuva ei välttämättä näy. Maon punainen kirja voi löytyä kotelon sisäpuolelta liitosten välistä.
 • laitteesi on kelvollinen, mutta koko digiuudistus on toteutettu täysin päin helvettiä, eikä kellään ns. ”suunnittelussa” mukana olleella ole koko aikana ollut hajuakaan mistään vähänkään todelliseen elämään liittyvästä ja jauhelihapakkauskin olisi onnistunut yrityksessä paremmin
 • laitteesi on kelvoton, ja tämän lisäksi koko digiuudistus on toteutettu täysin päin helvettiä, eikä kellään ns. ”suunnittelussa” mukana olleella ole koko aikana ollut hajuakaan mistään vähänkään todelliseen elämään liittyvästä ja jauhelihapakkauskin olisi onnistunut yrityksessä paremmin (tämä on yleisin ongelma)

Mahdollisia ratkaisuja ja syitä ongelmiin

Normaali kansalainen ja hänen yrityksensä ymmärtää ylhäältä johdettua digitalisointia.

Mikäli signaali on huono, saattaa se johtua siitä, että kotisi lähistöllä kasvaa puita. Kaada kaikki puut noin kahden kilometrin säteeltä ja yritä uudelleen. Mikäli tämä ei auta, saattaa vika piillä vallitsevassa säätilassa. Onko alueella matalapaine? Odota korkeapaineen vyöhykettä ja yritä uudelleen tai muuta sellaiseen maahan, jossa TV-asiat hoidetaan ammattitaitoisesti.

Jos signaali on yhä huono, sinun täytyy ehkä hankkia uusi laite. Mikäli hankit laitteesi ensimmäisten joukossa (kuten suosittelimme), olet ehkä joutunut vaihtamaan laitetta jo kolme tai viisi kertaa. Tai kaksitoista.

Täältä löytyy apua joihinkin ongelmiin. Sivusto ei välttämättä toimi aina kunnolla. Hikipedia ei ota vastuuta katkoksista; hyperlinkki on Yleisradion. [toim. disclaim.]

Jos signaali pysyy edelleen huonona, rukoile Jumalaa. Kirjoita lehden yleisönosastolle asiasta. Olemme kiitollisia palautteesta ja nauramme usein äänekkäästi sitä lukiessamme.

Mikäli signaali ei vain parane, lähde järvelle ja upota kaikki TV-laitteesi sen pohjaan. Muista käyttää pelastusliivejä. Hirtä tämän jälkeen itsesi rannassa kasvavaan leppään.

Mitä digi-TV tarjoaa sinulle

 • Digitaalisissa lähetyksissä on yleisesti ottaen vähemmän SIIRTOTIEN aiheuttamia häiriöitä. Riemuitkaa!
 • Voit katsoa samanaikaisesti erikielisiä tekstityksiä.* Yleisradio ei vastaa kielivalikoimasta sellaisissa tapauksissa, joissa lähetyksessä tai jossain tekstitysominaisuuden kielivaihtoehdoista on häiriöitä jollain pykälässä 5.1 mainitulla tavalla. Exultate, jubilate!
 • Ohjelmatarjonta paranee. Voit katsoa uusintoja useammalta kanavalta kuin koskaan aiemmin. Gloria! Gloria!
 • Analogisten lähetysten päättyminen vapauttaa taajuuksia. Tämä mahdollistaa teräväpiirto- eli HDTV-lähetykset myös rakkaassa isänmaassamme. Muutamien vuosien kuluttua koko ruljanssi alkaa siis uudelleen, kun me viisaat päätämme siirtyä HDTV-lähetyksiin! Gloria in Excelsis Deo!

Vakava varoitus

Ellet hanki digivastaanotinta hyvissä ajoin ja ole näin mukana rakentamassa uutta uljasta tietoyhteiskuntaa, erikoisjoukkomme tulevat kotikäynnille ja tunkevat SCART-liittimen ahteriisi – hyvin kivuliaasti!


Ystävällisin terveisin
Yleisradio
Liikenne- ja viestintäministeriön suljettu osasto

Katso myös