Mikä on Hikiaineisto?
Tällä sivulla kerrotaan, mikä Hikiaineisto on, mikä se joo joo kaikki tajusivat, väliotsikolla kun ei vaan voi aloittaa.
Mitä Hikiaineistossa voi julkaista?
Hikiaineistossa voidaan julkaista ainakin
- aiemmin vain Internetissä julkaistuja suomenkielisiä tekstejä.
- omia kaunokirjallisia teoksia, esseitä tai vaikka taideteoreettisia kiistakirjoituksia, jos vain ylläpito tykkää.
- alkuperäisten, muulla kielellä julkaistujen tekstien suomenkielisiä käännöksiä (alkuperäisen voi ja on ilahduttavaa sisällyttää oheen).
- varmaan myös ainakin englannin- ja ruotsinkielisiä ilman käännöstä?
- painettuja ja vaikka kuinka vitun tunnettujakin tekstejä, jos ne on silputtu eli toimitettu uuteen uskoon jonkin ajatuksen kanssa.
- edellisiä, joita ei ole toimitettu oman periaatteen mukaisesti, mutta jotka ovat esim. omia käännöksiä muinaiskirkkoslaavinkielisistä houreisista sepityksistä, joiden tekijänoikeus on vanhentunut. Laajentaisi lukijakuntaa.
- tilastollisia vertailuja ja taulukkoja Internetin keskustelupalstajulkaisijoiden tuotantojen aspekteista.
Mitä Hikiaineistossa ei julkaista?
Hikiaineistossa ei saa julkaista
- tekijänoikeuslakeja loukkaavaa aineistoa
- Wikipediaan osallistuneiden henkilöiden julkaisemattomia tekstejä. Tarjotkaa muualle.[1]
Mitä Hikiaineistossa ei kannata julkaista?
Hikiaineistossa ei kannata julkaista
- tekstiä, jonka säilyvyys internetissä on käytännössä taattu johtuen tekstin asemasta (kansainvälisesti) tunnettuna ilmiönä tai meeminä
- tekstiä, joka kohdan 1 lisäksi ei ole minkään artikkelin/sivun tukiaineistoa; jos hikiaineistosivu kuitenkin liittyy läheisesti johonkin muuhun sivuun, lienee kohtuullista, että lukijan ei tarvitse etsiä sen sisältöä muualta internetistä, oli se laajalle levinnyt tai ei
Hikiaineisto vai Hikikirjasto?
Ero Hikiaineiston ja Hikikirjaston välillä on lähes ylimaallisen sumuinen.
- Hikiaineisto painottuu jo julkaistuun aineistoon, kun taas
- Hikikirjastossa on enemmän oppaiden tapaisia.
- Hikiaineistoon luomasi oma kirjallisuus muodostaa kokonaisuuden ja sitä eivät muut saa muuttaa (jos se kanonisoituu, et ehkä sitten enää sinäkään saa!!1).
- Hikikirjaston kaunokirjallisuuteen sopivat paremmin porukalla tehtävät eli ns. avoimet projektit ja vaikka jokin teeman perusteella luotu runokirja, joka koostuu irrallisista kääpiöloruista.
- Sellaiset projektitkin tapaavat olla Hikikirjastossa parodis-satiirisia luonteeltaan, kun taas Hikiaineiston originelleissa usvailuissa maailmaan viittaavaa funktiota ei välttämättä ole löydettävissä.
- Esimerkiksi takakansiantologia on syystäkin Hikikirjastossa, tämä sivu ja tämä todellisten kirja-arvioiden kokoelma Hikiaineistossa. Hikipedian käyttäjien unet eivät sopisi Hikikirjastoon.
- Yhteenvetona Hikikirjastossa vallitsevat kenties enemmän Hikipedian artikkelien kaltaiset satiiriset lähtökohdat, kun taas Hikiaineisto sopii paremmin omilla jaloillaan seisoville teksteille, tuodaanpa ne sitten Hikiaineistoon esille Internetin nurkista tai neroillaan tänne itse.
Hikiaineisto ja Hikipedia
Hikipedia käsittelee artikkeleissaan eri ilmiöitä, joihin kirjat lukeutuvat. Monet Hikiaineistoon lisättävät tekstit voivat olla niin merkittäviä, että ne ansaitsevat oman artikkelinsa Hikipediassa. Artikkeli kuvaa teoksen sisältöä ja sen siteitä muuhun kulttuuriin ja vaikutusta yhteiskuntaan. Sen sijaan Hikiaineisto sisältää itse teoksen kokonaisena. Toisaalta Hikiaineisto voi sisältää teoksia, joista tai edes joiden tekijöistä ei ole mitään sanottavaa Hikipedia-artikkelissa. Tällaisia voivat olla esimerkiksi esimerkit tietyn ajan kirjoitustyylistä. (Esimerkiksi ”Jniemenmaan tekstit yhteenvetokentässä 2003”.) Näillekin teoksille on kuitenkin Hikiaineistossa tarvetta.
Viittaathan Hikipedia-artikkelista jollakin tapaa aineistosivuun, joka liittyy siihen (esim. mallineella {{hikiaineistoa}}). Jos teoksella itsellään ei ole artikkelia eikä sen tekijälläkään, voi käyttää järkeään tarpeeksi aineistoon liittyvän artikkelin etsimisessä, ja linkki sinne.
Käännökset
Sekä aiemmin julkaistuja että uusia käännöksiä voi lisätä Hikiaineistoon – on kuitenkin muistettava, että jokin aineisto voi olla myös tekijänoikeuslain alaista. Vaikka kirjoittaja olisi luopunut määräilyoikeudesta julkaisemalla tekstinsä, kirjana julkaistu käännös ei yleensä ole vapaata riistaa. Usein uusin ja suosituin klassikkotekstin, esim. jonkun saksalaisen uutisryhmän trollin koottujen, käännös on tekijänoikeuden alainen. Tällöin on kuitenkin monesti mahdollista löytää netistä toinen käännös samasta tekstistä.
Neutraali näkökulma
Alkuperäistekstien itsensä ei koskaan tarvitse edustaa neutraalia näkökulmaa – kunhan sitä ei muutella matkalla epävakaammasta Internetistä Hikiaineistoon. Esittelyteksteihin ja kommentaareihin ei yleensä vaadita neutraalia näkökulmaa. Kuitenkin aineistokohtaisesti se voi muodostua käytännöksi, esimerkiksi Hikipedia-kuva maailmalla -mediaseurantaan ei kaivata suoria eikä pitkiä kommentteja. Muutenkin tietty aineisto voi tietty vaatia vaikkei neutraalia näkökulmaa, kommentaarin niukkuuden.
Tekijänoikeus
Hikipedian nykyinen palvelin sijaitsee Kanadassa, eli Kanadan lain mukaan kai loppujen lopuksi mennään.