Wikipedian käyttäjät F-L

Kohteesta Hikipedia
(Ohjattu sivulta Hartz)
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Star.svg
Tämä artikkelisarja on kouluesimerkki siitä, miltä hyvät sivut voivat näyttää.
kaikki oleellinen
Ei oo mitään hauskaa!
Wikipediasta

Sisältö
Wikipedian käytännöistä
Wikipedian käytäntöjä
Wikipedian päätöksenteko
Asiantuntija-arvioita artikkeleista
(in English)
MC Vittumeitsi

Historia
Toinen muokkaussota
Suuri ylläpitäjien joukkopako
Porchesian holokausti

Sisarprojektit ja äpärälapset
Wikimedia Foundation Inc.

Ihmiset
Wikipedian käyttäjät:
A-E, F-L, M-S, T-Ö, CCB, puheita
Wikipedian ylläpitäjät
Wikipedian entiset ylläpitäjät
Wikipedian sensorit
Wikipedian n00bit
Jimmy Wales
Wikipsykologia
Wikisosiologia

Vandalismi
Ilmenemismuodot (kaikki)
Levykevandaali
Sukkanukkeilu
Ohjeistus sock puppetien käyttöön


Finlandia[muokkaa]

Finlandia
Ensimmäinen muokkaus 10. joulukuuta 2004 (anonyyminä)
4. helmikuuta 2005
Muokkausmäärä
Ikä
Kotimaa Suomi
Muokkausnäkökanta eli mitä ideologiaa kannattaa poistoäänestyksissä todennäköisesti inklusionismi
Kotipaikka
Kokonaisarvio friikki
Sukupuoli mies
Kielitaitoisuus oikeasti vain suomi, lisäksi mukamas englanti, ruotsi, viro ja saksa
Sitaatti Kirjoitettu omin sanoin, mutta siitä huolimatta tekstistä tuli lähteen kaltainen.
Arvio hulluudesta asteikolla 1-10 5, uppo-outo, ei kuitenkaan hullu sanan varsinaisessa merkityksessä
Asiallisuus? (Asiallinen, puoliasiallinen, jokseenkin vandaalimielinen?) aluksi puoliasiallinen, muuttui vandaaliksi
Luottokortin numero Elisa-vandaalien selvityksen alla

Tapaus Finlandia oli sangen mielenkiintoinen. Hän kopioi Wikipedia-artikkelinsa suoraan painetuista tietokirjoista ja yritti puolustella tekoaan keskustelusivullaan melko olemattomin perustein. Finlandia vihasi minitynkiä yli kaiken. Hän yritti korjailla minitynkiä, mutta ei vaan osannut ja tuli kirjoittaneeksi niihin ilmeisesti tiedostamattaan helvetin idioottimaisia typeryyksiä.

Finlandia on jättänyt Wikipedian saatuaan joulukuussa 2005 kolmen kuukauden bannin. Hänen käyttäjäsivullaan on keltainen ruutu, siinä lukee: "Tämä käyttäjä on jäänyt wiki-lomalle määräämättömän pitkäksi ajaksi." Kukaan ei todella tiedä, mitä Finlandialle tapahtui. Ehkä hän päätti elämänsä kuristautumalla rautakettinkiin ja hyppäämällä alas Tammerkosken sillalta yhtenä kauniina iltana jouluaaton jälkeen 29. joulukuuta 2005. Tämä teoria on kuitenkin tyrmättävissä, sillä vielä vuoden 2006 puolella Finlandia käytti Wikipediaa sock puppeteillaan Scandia ja Waldemar. Eräs hiljattain tehty tutkimus osoittaa, että Finlandia oli todennäköisesti Tbone-byrokraatin sock puppet, jonka hän korvasi Mr. Showmanilla.

Finlandia oli yksinkertainen, mutta miellyttävä sielu, joka kuunteli Dingoa. (Fanituksen kohde olisi sekin siis vaihtunut Tbonen huvittelutunnuksenvaihdon myötä Lordiksi.)

Vuoden 2006 loppupuolella, kun Finlandia-kohu ei ollut enää ajankohtainen, Finlandia on kokenut eräänlaisen maineenpalautuksen ja hänen työpanostaan Wikipediassa on ryhdytty pitämään tärkeänä, sillä hän loi pohjan monelle artikkelille ja laajensi Wikipediaa merkittävästi. Vuonna 2007 Finlandia sai papukaijamerkin, noin puolitoista vuotta viimeisen muokkauksensa jälkeen. Eräät tutkimukset osoittavat, että Finlandia suunnittelisi ylläpitäjyyteen johtavaa comebackia tai attentaattia.

Froghman[muokkaa]

Gopase+f[muokkaa]

Hänestäpä pitäisikin kirjoittaa. Kommenttipyyntö 2010, 2012 ja 2013, ainakin. Ensimmäisen on tehnyt Datsun-peelo siksi, että Gopase+f oli näennäisesti asiasta keskustelemisen sijaan rehellisesti tehtaillut pelkästään käyttäjien toiminnan arvosteluun keskittyviä viestejä, kun taas kaksi jälkimmäistä ovat sen puolen Wikipedian vihat niskaansa saaneen asennevammaisen kanssa samaan tapaan keskustelemisesta. Tämä viittaisi siihen, että Gopase+f on tolkun ihminen – mutta emme tiedä. Pitäisipä jonkun tosiaan tutkia. Joku muukin kuin vain ensimmäisen kiven heittänyt Deesatanen tässä ainakin pöpi on.

Gopase+f katosi tuntemattomista syistä Wikipediasta kesäkuun 2018 ja huhtikuun 2019 väliseksi ajaksi.

Hanna V[muokkaa]

Hevos/fantasiatyttö Hanna V tuo suomenkielisen Wikipedian kirjailijuuteen feminiinisen erikoislaadun. Tämä ei ole mikään virkistävä tuulahdus, vaan myös omalla tavallaan jotain todella surullista. Hanna pitää yli-informoitua omistamiensa kirjojen listaa, josta voi tarkistaa teosten Narnia – Opas fantasiamaailmaan ja Siittolanmäki 60 vuotta – Hevosalan tutkimus ja koulutus Ypäjällä ISBN-numerot. Näistä aiheista Hanna on myös kirjoittanut. Hannaa kiehtoo esim. CEM (Contagious Equine Metritis), Suomessa liki tuntematon hevosten tauti, jossa tamman emätin ja kohdunsuu ärtyvät ja vuotavat. Evira ottaa säännöllisesti näytteitä orien terskoista ja spermasta ja toteaa 0–2 CEM-tapausta vuodessa[1]. Kiitos tästä.

Ylivoimaisesti surullisempi on kuitenkin Hanna V:n Narnia-fanitus. Ilmeisesti tietosanakirjaan kuuluu selostus Eustace Ruikun hahmon kehityksestä, vaikkei se ole edes keskeisiä hahmoja vastenmielisessä ja häiriintyneessä kirjasarjassa, joka tarkoitettiin fundamentalistikristityksi propagandaksi, mutta jonka kirjalliset ansiot vetoavat sekulaareihin wikipedisteihin.

Hannu[muokkaa]

Hannu ei ole kielimiehiä, mutta yrittää silti luoda käännösartikkeleja suomenkieliseen Wikipediaan. Mahdollista vain tällä sivustolla.

Hartz[muokkaa]

Hartz on Wikipedian peruskäyttäjä. Hän ylläpitää hobittiaan ja nuolee ylläpitoa. Hartz ei oikein osaa vastata kritiikkiin ystävällisesti tai aina edes asiallisesti, vaikka sitä ei ole tullut liikaa: hänen keskustelusivunsa pituus arkistoineen on hänen Wikipedia-ikäänsä verrattuna mitätön.

Hartzilla on eräänlainen viha–rakkaus-suhde Levykevandaaliin. Tänäänkenen mukaan? hän kehotti vandaalia hankkimaan elämän. Hartz perusti Kuluttajisto-nimisen wikin vuonna 2003 ja muokkasi siellä pitkään nimimerkillä Juxo. Hän on käyttänyt myös erikielisissä Wikipedioissa ja Wikisanakirjoissa nimimerkkejä Juxo tai Juxho ennen kuin siirtyi Wikikirjastossa Hupu23ditor-nimelle. Hupu on lyhenne hullusta puutarhurista. Nimimerkin Hartz käyttöönotto otti paikan keväällä 2005.

Eräs huolestuttava seikka on se, että Hartz kuuntelee Frank Zappaa ja on epäilyttävän kiinnostunut huumeista ja varsinkin hamppukasvin viljelystä. Hartz puhuu likipitäen täydellistä englantia ja on opiskellut tietotekniikkaa, mutta jätti kesken. Hän muutti toistaiseksi tuntemattomasta syystä Tampereelta Helsinkiin.

Hartzin henkilöllisyys on Elisa-vandaalien tiedossa, mutta sitä ei tulla Hikipediassa julkaisemaan, jottei sivustoa huomenna KRP sulkisi. Elisa-vandaalien Wikipedia-oppaassa Hartzin henkilötiedot ja luottokortin numero on kuitenkin julkaistu.

Hartz on ylläpitäjä Wikisanakirjassa.

Uutinen: Hartz on idiootti[muokkaa]

Juu. Hän laukoi ilmeisen tosissaan tällaista Kahvihuoneen keskustelussa asiantuntijoiden suhtautumisesta Wikipediaan:

Ensiksi kannattaa karistaa kaikki asiantuntijauskoisuus itsestä ja ymmärtää, että kuka tahansa voi tulla minkä tahansa alan asiantuntijaksi. Niin sanotuilla asiantuntijoilla ei ole mitään erityiskykyjä, eivätkä he kykene mihinkään yli-inhimillisiin suorituksiin, joihin me tavalliset pulliaiset emme pystyisi. Eli toisin sanoen, tarvitaan vain omaa kiinnostusta ja perehtymistä aiheisiin eri lähteitä lukemalla ja pohtimalla aiheeseen liittyviä asioita. Kuka tahansa osaa etsiä lähteitä ja lukea mitä lähteissään sanotaan. Eli otat lähteet eteesi ja raportoit Wikipediaan mitä lähteessä sanotaan. Helppoa! Tällöin olet käytännössä yhtä pätevä kuin niin sanotut asiantuntijat.

Hartz (keskustelu) 18. joulukuuta 2013 kello 17.09 (EET)[2]

Asiantuntijoilla ei ole mitään erityiskykyjä. Perehtyminen tunnettavaan asiaan ei tuo mitään kyvykkyyttä siinä. OK! Tähän on maailma menossa. Ei normaaliaivoinen ihminen voi kirjoittaa tuollaista saatanan paskaa. Jopa wikipedistit tuolla kahvihuoneessa kumoavat Hartzin limaoksennuksen loivasti, pehmeästi. Jokin aivosähkön häiriö on pakko olla tällä Hartzilla. Itse asiassa tuoreimpien tietojemme mukaan koko hermosto on arveltavasti valmistusvirheinen ja vioittunut. Mokoman helvetin liimanhönkijän mielestä myös tieteellisen menetelmän määritelmä johtaa kaikkien tutkijoiden yksimielisyyteen ja sitten kun tuo toinen tuolla väittelee vastaan, niin lopuksipa Hartz kirjoittaa loukkaavan summauksen. Halventaen keskustelukumppaninsa Jmk:n älyä hän siinä koettaa keskusteluinnon jo laannuttua saada viimeisen sanan, kun toinen ei huomaa enää kommentoida. Vaikka Hartzilla itsellään tuskin viidenkymmenen tuo ÄO. Emme ensin aikoneet purkaa auki ollenkaan näitä vanhoja nolouksia, mutta jos kirjoitat vakavasta & Wikipedian uskottavuutta koskevasta aiheesta keskusteltaessa jotain noin monumentaalisen tyhmää, niin mielellämmehän me revitellään tällä tapaa.

 • Juuri saamamme tiedon mukaan Hartz tempaisi taas. Paras kohta: ”Tämä on jo toinen äänestys käyttäjän ylläpitäjäoikeuksien poistamisesta lyhyen aikavälin sisällä. Kukin ja Pxos vetäköön tästä johtopäätöksensä.” Ensimmäisen äänestyksen (hienoa luettavaa) perusti Theodor Herzl, ja huikeat 9,5 % kannatti irtisanomista. Toisin sanoen juuri lainattu teksti on viheliäisen luonteen harhaisuudenylläpitoprosessista lähtevää käninää.[3]
 • 16. maaliskuuta 2014: Äänestyksen lähdettyä luisumaan selkeästi niin sanoaksemme päin Pxosta julistautui Hartz poistuneeksi Wikipediasta. Käyttäjäsivulleen kirjoittamassaan viestissä hän kertoi suomenkielisen Wikipedian rappiotilasta, jonka suhteen on niin pessimistinen, että kehottaa uusia käyttäjiä olemaan haaskaamatta aikaansa projektiin[4]. Hartzille rappio tarkoittaa ensisijaisesti Pxosta; noin puolet tekstistä on omistettu Pxoksen Hartz-vainojen kuvailuun. Käyttäjä Ochs palautti käyttäjäsivun vanhaan asuunsa oletettavasti ei henkilökohtaisia hyökkäyksiä -käytännön vuoksi. Hän ei ehkä tullut ajatelleeksi, miten pahasti Hartz ampui omaan jalkaan täysin vaarattomassa joutsenlaulussaan, josta pahaa verta voi virrata ainoastaan hänen omiin suoniinsa. Muotoilut ovat vitun paskoja – ”pettymyksekseni hanke muuttui tyhmäksi apinatouhuksi, kuten kaikki ihmisten yhteinen puuhastelu sosiaalisilla aivoilla” – ja kirjoitus päättyy profetiaan siitä, miten ”[e]hkä [Pxos] osaa tehdä muokkaajakadosta ja muokkausmääräkadoistakin nätit tilastot, joiden kauneutta kaikki voivat sitten ihailla”. Jonkinmoinen Mooses Hartz siis ajattelee nyt olevansa ja kuvittelee aivan harhaisessa mielessään exoduksessa seuraavan muitakin kuin Herzl ja sen joku retardikaveri (eikä Herzl pirstomielisyyttään edes onnistu Wikipediaa jättämään ja jos on syyttänyt hirmuvallasta Pxosta, on Pxos melkein hänen suosikkiylläpitäjiään). Hartzin poistuminen on eeppinen antikliimaksi, joka osa-alueella epäonnistuva kännissä päreensä polttaneen kompuroiva ulosmarssi, jossa laskiämpäri juuttuu saappaaseen eteisessä. On aina liikuttavaa, miten tällaiset Hartzin kaltaiset kokevat olevansa velvoitettuja jättämään jälkeensä tuollaiseen likaiseen lumeen pakkasen kitistämällä vehkeellä virtsatun Heiligenstadtin testamentin. Koska tietysti kaikkia kiinnostaa niin hitosti, että joku ei-kukaan lähtee jostain täysin auktoriteetittomasta amatööripuljusta. Tekstissä on ala-arvoista myös puhdas jankkaus ja on mukava, jos Hartz todella ei enää koskaan yritä kirjoittaa mitään. Arvosana 4.
 • Joskus aiemminkin vandaalimieliseksi epäillyn Höyhensin sähköposteitse esittämästä pyynnöstä Hartz saapui lopettamisensa jälkeen ottamaan osaa Pxosin-Hartzin kommenttipyyntöön. Saatuaan vuorokauden eston spekuloituaan ("Nyt sen tajusin ja se iski kuin salama kirkkaalta taivaalta!") Pxoksella olevan autistinen kehityshäiriö sanoi Hartz, että ”tämä on jo ihan farssia” koska varmana ei estäjillä ole potilasasiakirjoja todistamaan, että Pxos on normaali (joo joo, tämä on ihan suoraa referaattia[3]). Vaikka kovasti haluaisimme, enää emme osaa kommentoida juuri mitenkään. Lukekaa nyt vain nuo jutut itse. Kommenttipyyntö sisältää laulun ja nar(r)ttyyrinäytelmän. Niin se autismijuttu tuossa, se kun poistettiin asiattomana. Miksei eräs kätilö huomannut tehdä samaa tunnuksenluomisvuodesta päätellen jo... jo... täytyy tota, hetkeksi siivouskaapin lattialle veitsi kädessä vapisemaan...
 • 4. heinäkuuta 2014: Hartz ottaa ajaakseen mieleltään sairaiden asian, tai ei oikeastaan aivan.[4]
 • 11. heinäkuuta 2014: Hartz huhuilee Kahvihuoneessa itsekseen ei-kenellekään.[5]

Hautala[muokkaa]

Hautalalla (oik. etu- tai sukunimi Hautala[5]) on vaarallisia mielipiteitä. Henkilö oikeassa elämässä ylipainoinen tuo lätkii ahkerasti Wikipediaan tallennetuille kuville punareunaisia bokseja, joiden ainoa tarkoitus on väittää niiden tekijänoikeustietoja virheellisiksi, ja sen jälkeen kuvat poistetaan. Hautala ei havittele ylläpitäjyyttä ja hyvä niin. Silloin esimerkiksi koko artikkelien nykyinen luokitusjärjestelmä poistettaisiin kokonaan.

Hautala on käyttäjäsivullaan kertonut avoimesti omasta laihdutuskuuristaan. Se onnistui aika hyvin. Tässäpä kaikki punnitukset.

Hautala pitää matematiikasta ja arvioi Wikipedian merkityksen maailmalle korkeaksi:

»Mielestäni Wikipedia on jalo projekti. Se voi syrjäyttää Googlen tiedon haussa Internetistä.[6]»

Olisikin hienoa, jos kukaan ei enää kävisi julkisuuden henkilöiden, järjestöjen, yhtyeiden jne. kotisivuilla, vaan pelkästään näistä kertovissa Wikipedia-artikkeleissa. Ja kuvitelkaapa, jos kirjastojen ja yliopistojen avoimet tietokannat kuihtuisivat pois – onhan Wikiaineiston sivuissa kirjaviitteet, joita voi epäuskoisuuden vaatiessa ryhtyä tarkistamaan!

Hautala on avoimen periaatteellisvandaalimielinen, mutta pääasiassa asiallinen käyttäjä. Täällä hän muokkaa toisen käyttäjäsivua ilman lupaa, ja täällä hän ilmoittaa harjoittavansa Wikipediassa vandalismia omalla käyttäjätunnuksellaan vuosittain. Onkin esitetty, että hän vandalisoisi Wikipediaa useammin salaa avointen välityspalvelimien takaa tai kirjaston koneella.

Hautala on arviolta 20–25-vuotias (jo vuonna 2006 tai jotain) ja lienee ollut jossain vaiheessa jopa koko Wikipedian ahkerin kielioppivirheiden korjaaja. Hautala kuuntelee ainoastaan Queenia eikä voisi ajatellakaan käyttävänsä muita käyttöjärjestelmiä kuin Windows Vistaa, joka tosin ei ollut tuon ajattelun mahdottomuuden aikana vielä ilmestynytkään. Niin ikään hän pelaa vain Maniac Mansionia. Käyttäjänä Hautala on melkein yhtä vanha kuin suomenkielinen Wikipedia!

Helovirta[muokkaa]

HenriHa[muokkaa]

HenriHa rekisteröityi Wikipediaan maaliskuussa 2013. Hänen eniten muokkaamansa sivu on hänen oma käyttäjäsivunsa, ja hän onkin tehnyt siihen jo lähes 500 muokkausta. Käyttäjäsivullaan hän väittää, että on perehtynyt maantieteeseen, karttoihin, matematiikkaan, lääketieteeseen, historiaan, tähtitieteeseen, psykologiaan, kemiaan, fysiikkaan jne... Hänen mielestään Ulvila on maailman paras kaupunki, ja yrittää saada Ulvilasta kertovan artikkelin suositelluksi, vaikka kyseistä tekelettä ei hyväksytty edes lupaavaksi. Ulvilan lisäksi hän fanittaa Nokiaa ja Norjaa ja on myös ”Asteekki valtakunnan kannattaja”. HenriHalla on Norjan lämpötilatilastoille omistettu alasivu, jonka joka taulukossa lukee lopussa Lähde: määrittämätön. Hän käyttää aina Bing-selainta. Kiinnostavinta kirjallisuutta ovat hänen mielestään Pekka Töpöhäntä -kirjat.

HenriHa kertoo sairastavansa Aspergerin oireyhtymää, mikä saattaa selittää hänen käytöstään. Hänen ainoa harrastuksensa on tällä hetkellä Wikipedia. Hän ei erota toisistaan oikeaa ja vasenta.

Hr Snellman[muokkaa]

Hikipediassakin toiminut Hr. Snellman on tehnyt myös tunnuksen Wikipediaan. Hän ei ole muokannut viimeksi kuin sitten 2007-luvun puolella, mutta tunnus on siellä yhä. Jos ei vilpitöntä ystäväämme tuntisi, voisi hänen toimiaan luulla jopa vandalistisiksi, sillä hän teki pari onnetonta muokkausta, jonka jälkeen hän läksi pois. Merkittäviä muokkauksia:

 • Laittoi mainoksen rullakengästä Heelys Wikipediaan. Artikkeli aiottiin poistaa, mutta Snellmannin vängättyä kauan muut käyttäjät muokkasivat sen uusiksi.
 • Laittoi kappaleen ”Teuvo, maanteiden kuningas” sanat Wikipediaan.
 • Meni laittamaan haluttuihin artikkeleihin Ugambikin. Tämän jälkeen valitti Snellman meni Ppntorin keskustelusivulla, miksi tämä poisti toiveen:

”Hmph! Tietääkseni meillä ei vielä ole artikkelia Ugambikista, miksei sitä voisi laittaa artikkelitoiveisiin?”

~--Herra Snellman 21. helmikuuta 2008 kello 15.51 (UTC)

”Hei, sivulla Malline:Artikkelitoiveet lukee "ota uusi toive Artikkelitoiveet-, Yli vuoden vanhat artikkelitoiveet tai Halutut sivut -luettelosta. Kerrotko vielä mikä Ugambik on? Google löysi vain Hikipedian tuubaa aiheesta.”

~—Ppntori (jutskaa / muokkaukset) 21. helmikuuta 2008 kello 15.58 (UTC)

”Huomaan. Ikävää, että löysit "tietoa" vain Hikipediasta. On siinä pari ensimmäistä lausetta tosin totta: "Ugambikin demokraattinen kansantasavalta on sisämaavaltio Keski-Afrikassa. Maa tunnettiin Belgian Koillis-Kongona ennen itsenäistymistään 1961." Siis tietääkseni Ugambik on köyhä pieni maa/maanosa, anteeksi, en muista täysin tarkalleen. Äh, anti olla. ”

~--Herra Snellman 21. helmikuuta 2008 kello 16.12 (UTC)

”Ja pyydän vielä anteeksi. Olen joskus hyvin hajamielinen.”

~--Herra Snellman 21. helmikuuta 2008 kello 16.19 (UTC)

IA[muokkaa]

”Suomenkielisen Hikipedian erona englanninkieliseen Uncyclopediaan on esimerkiksi artikkelit suomenkielisen Wikipedian käyttäjistä ja ylläpitäjistä, tällaisia vastaavia artikkeleja ei ole luotu englanninkieliseeen Uncyclopediaan.”

~IA:n artikkelisisältöä

”Yksityishenkilöitä ja heitä julkisesti arvostelevat artikkelit saattavat rikkoa Suomen lainsäädäntöä.”

~IA:n artikkelisisältöä[7]

”Tällainen ei olisi ollut ikinä mahdollista Uncyclopediassa”

~IA:n artikkelisisältöä

”palautettu kappale, josta todennäköisesti tulee ajan mittaan oikeusasia”

~IA:n monitulkintainen yhteenveto[8][9]

Taksonomian mukaisesti itsensä nimennyt IA on kärttyinen ukko. Hän tiuskii ihmisille ja tivaa näiltä selvityksiä turhanpäiväisistä asioista, kuten keskustelusivujen arkistolinkkien sijoituspaikkojen valintaan vaikuttaneiden järkeilyprosessien kuluista.[6] Hän on itse hyväksynyt arvonimekseen Cyborg Orangutan model-123:n myöntämän tittelin "Vitun kusipää"[7][8] ja pitää tätä erittäin hauskana & humoristisena tekona[9]. IA tykkää päteä turhalla maantietotiedollaan (esim. [10]), eikä osaa oikein kirjoittaa. Näitä linkkejä painelemalla voi kivasti seurata, miten reppana rakentaa erästä kommenttiaan Suomen kansantasavalta -artikkelin keskustelusivulla ja kasvattaa samalla muokkausmääräänsä: [11][12][13][14][15][16].

”On se ihme kun et osaa kirjoittaa oikein vaan joudut jokaisesta viestistäsi jälkikäteen muokkaamaan kirjoitusvirheitäsi.”

~Makele-90kin tietää sen[10]

IP-käyttäjän huomautuksen IA:n monumentaalisesta esikatselemattomuudesta IA poisti asiattomana ja lätkäisi (omin sanoin kirjoittaneelle ja pyytäneelle, ei vaatineelle) IP:lle varoitusmallineen. Nironen huomautti IA:ta tästä, mihin IA totesi arvokkaasti historian tulevan antamaan hänelle synninpäästön ja tuomitsemaan häirikkönä myös Nirosen.[17] Tapaus johtaa meidät IA:n toiseen taipumukseen: hän epäilee kaikkea, mitä rekisteröitymättömät vierailijat tekevät. 178.55.141.212:n tapauksessa hän poisti artikkelista lisäyksen, jossa lähteeseen ei viitattu, koska se oli tuon IP:n tekemä. IA puolustautui harjoittavansa tärkeää tarkastustyötä ja puhui IP:n esittämää käsitystä tarkastustyöstä lähteen tarkistamisena vastaan. Voidaan ehkä 178.55.141.212:n lailla huomauttaa, että kyseiseen lähteeseen ei ollut viitattu artikkelissa muutenkaan. Hänen lisäyksessään summattiin eräs vaihe Raamatun juonessa.[18]

IA:lla on myös tunnus nimeltä Azhura, jolla hän sikailee Hikipediassa.

Katso myös:

Ihmisoikeus ja lääketiede[muokkaa]

Ihmisoikeus ja lääketiede on usein lähteettömien lääkeartikkelien luoja, jonka kielitaito on usein liian huono wikipedistienkin mielestä. Tässä raukka yrittää lobata taas erästä teostaan "lupaavaksi artikkeliksi", mutta ei ole kovin vakuuttava. Ihmisoikeus ja lääketiede on myös kertonut yökasteluistaan ja ehdottanut perustettavaksi luetteloa koulukiusaajista. Kun siitä ei innostuttu, hän toteaa ”Teen sen sitten toiselle foorumille vaikka TOR verkon kautta syyntakeettomankin nimen saa taa julkaista sanoo EIT; ja ehkä teen sen tännekin ette mua estä rikotte ihmisoikeuksia PS. Pitääkin tilata pari asiakirjaaa oikeudesta”.[19][20]

Ilaiho[muokkaa]

”Huomasin, että Hikipediassa on paljon tätä Kahvihuonetta selkeämpi ja kätevämpi keskustelupaikka, Kasvihuone. Saisiko vastaavan mahdollisesti myös Wikipediaan?”

~ilaiho

”Mitä hyvää tuossa on? Ylimääräisiä klikkailuja vain.”

~ML

”Siitä näkee heti, missä ketjussa on uusia viestejä. Lisäksi viestien arkistointiin ei ole tarvetta.”

~ilaiho

”Miksi kahvihuone pitäisi rampauttaa rumaksi ja käyttökelvottomaksi?”

~kompak[11]

Ilaiho (ent. Iirolaiho) on täälläkin: Käyttäjä:Iirolaiho, ja hyviä myös ovat hänen Hikipedia-muokkauksensa. Hän on myös vastuussa Wikipedian suurimmasta, jatkuvasti uusia versoja kasvattavasta Hikipedia-mainoksesta. Wikipediaan Iiro saapui keväällä 2005 ilmeisesti teini-iässä, ja sen jälkeen hänestä on käyty muistaaksemme kolme ylläpitäjyysäänestystä, jotka eivät tuohon rooliin häntä tuominneet. Seuloja ja palauttaja hän kyllä on. Laiho on melkoinen inklusionisti, mutta ei tykkää huonoista artikkeleista[21][22]. Tällaiset raskauttavat roskitukset Hasdrubal tms. nosti perusteeksi vastustaa Laihon ylläpitäjyyttä, sillä kunnon wikipedisti antaa huonon mutta vilpittömästi luodun sisällön olla pediassaan. Joku muu sen korjaa kuitenkin joskus. Onhan siinä nopeasti se ”korjattava”-malline sentään. – Tässä taas MikkoM:n nillityksiä jostain ehdotuksista, joiden heittäminen ilmaan estää ylläpitäjyyden. Huonompi tuuri!

Seuraava on poiminta Hikipedian IRC-kanavalta (#Hikipedia, Quakenet), 9.3.2009:

<@Luoma> Hmm
<kopebe> hmm
<kopebe> koitan löytää ilaihon verkosta
<kopebe> hankalalta tuntuu
<@Luoma> Wikipeedikko, oletan?
<kopebe> En ole varma
<@Luoma> Ai itsestäsi?
<kopebe> opiskelee meidän koulussa ja menettää hermonsa kymmeniä kertoja päivässä
<kopebe> ei vaan ilaihosta
<kopebe> katoaa kesken koulupäivien ja tuntuu ihan koulumurhaajalta
<kopebe> mut sit se pitää näitä blogeja ja tekee näit muokkauksia wikipediaan ni jää vähän ihmetyttää et mihi ilaiho katoaa koulupäivän ajaksi
<@Luoma> Ahaa.
<@Luoma> Sinä et siis ole Wikipedian käyttäjä vai?
<kopebe> kiteytettynä koitan löytää sen täältä verkosta
<kopebe> enpä ole
<kopebe> mäpäs katoilen täältä
<kopebe> jatkan etsimistä
* kopebe ([email protected]l-tkubrasgw1-fe11fa00-174.dhcp.inet.fi) has left #Hikipedia

Iivarius[muokkaa]

Sen sijaan, oletko CCB oikeasti sitä mieltä, ettet halua sinua ehdotettavan? Minusta sopisit ylläpitäjäksi hyvin, takanasi on pitkä ja lähes moitteeton muokkaushistoria, harvat päreenpolttamiset olet hallinnut hyvin ja jälkeenpäin olet myös perääntynyt, jos olet todennut käyttäytyneesi sopimattomasti, silti sinulla on mielipiteitä ja kannatat wikirakkautta, jota ylläpitäjistöön tarvitaan.

~Iivarius[12]

Iivariuksen mielestä artikkeli on luotettava, jos se on suureksi osaksi tehty kolmessa muokkauksessa (eli sen on tehnyt yksi henkilö): [23].

Iivarius on [24] eräs niistä wikipedisteistä, jotka ovat tehneet mahdolliseksi Theodor Herzlin päivänselvän identiteetinkiertotunnuksen jatkuvan läsnäolon. Iivarius on toiminut Välityslautakunnan varajäsenenä.

Inzulac[muokkaa]

Katso myös Wikipedian käyttäjät A-E#Asterix*

Karjalais-savolainen Inzulac on yksi Wikipedian pelätyimmistä muokkaajista. Tämä käyttäjä on erityisen kiinnostunut maantieteestä ja omituisen kiinnostunut paikannimistä. Hän onkin käynyt lukuisia muokkaussotia mm. deletionisteja kuten Joonasällää ja Ämmällää vastaan. Joonasl pelkuruudessaan on turvautunut ylläpitäjän keinoihin, mutta Inzulac on viisaana välttänyt nämä ansat. Inzulac on imperialistinen fennomaani. Hän haluaisi kitkeä ruotsin kielen kaikkialta Suomen valtakunnan alueelta, mukaan lukien Ahvenanmaan autonominen maakunta. Hänen kielipoliittisen asenteensa ideologisia esikuvia lienevätkin olleet Nikolait II ja Bobrikov. Hän on inklujen sankari ja valmis kuolemaan marttyyrinä, jos tarve vaatii. Jostain syystä Inzulac kuitenkin muutti suomenkielisen tunnuksensa "Nimistömaakari" ruotsinkieliseksi "Inzulaciksi."

Inzulac on ajoittain jättänyt Wikipedian ja lähtenyt kehittämään omaa fennomaanisesti oikeaoppista Haaparanta-wikiään, johon hän on myös käyttäjäsivullaan rekrynnyt uutta verta.

Älä missään nimessä asetu Inzulacin tielle tai saat tuntea hänen vihansa! Tarpeen mukaan Inzulac vie taistelun Wikipedian ulkopuolelle, esimerkiksi kaivamalla jostain kännykkänumerosi ja soittelemalla siihen aamuyöstä[25] tai vaikka soittelemalla ovikelloasi, jos jonkin ruotsalaisen pikkupaikkakunnan nimeksi ei laiteta 1700-luvun kirkonkirjoista löytyvää "suomenkielistä" nimeä. Inzulac on koonnut myös mustan listan eniten inhoamistaan käyttäjistä[26]. Sille kuuluvat itseoikeutetusti käyttäjät Mikko Paananen, ML, Joonals ja Silenzio, jotka ammutaan välittömästi kun korruptoitunut ruotsinmielinen ylläpito on syrjäytetty ja Inzulac valittu Wikipedian diktaattoriksi.

Inzulac päätti jättää Wikipedian "ikuisiksi ajoiksi" 1. heinäkuuta 2007 suivaantuneena "deletistisiin svekomaaneihin". Hän kuitenkin pyörsi lopettamispäätöksensä myöhemmin.[27][28][29]

Inzulacilla on toki useita sukkanukkeja, joilla hän voi muokata silloinkin, kun päättää lopettaa. Näihin kuuluvat mm. käyttäjät Armanjakki, Mattuusi, Rockall ja kymmenet muut.

Hikipediaan tämä mielisairas kihtinen apina on tullut vaatimaan tätä osiota poistettavaksi.

Iossed[muokkaa]

Iossed on yksi Wikipedian teinikäyttäjistä, hyvin mahdollisesti Jetmanin sockpuppet. Hän on kirjoittanut suurimman osan Simpsonien jaksoista, minkä takia hän joutui puolustelemaan niiden säilyttämistä niiden poistoäänestyksessä. Samaisessa äänestyksessä ML haukkui kyseisiä artikkeleita roskiksi ja Iossed veti tästä herneet nenäänsä. Outoa on, että Iossed on tapellut myös kanssa SM:n, joka on ML:n vastakohta.

Iossed on tunnustanut asuvansa Tampereella. Hänen käyttäjäsivustaan ei silti kukaan ota selvää, sillä sen sisältö muuttuu radikaalisti koko ajan. Iossed järjesti myös äänestyksen Wikipedian parhaimmasta artikkelista, mutta äänestys ei kiinnostanut yhtään ketään.

16. joulukuuta 2006 Iossed pyysi Gurumasalta estoa. Gurumasa suostui mutta poisti eston jo parin minuutin jälkeen.

Ipr1[muokkaa]

Käyttäjänimi Ipr1 kuvastaa hyvin käyttäjää: Ip = IP-osoite, r = rasisti ja 1 kuvaa hänen ajatusmaailmaansa siitä, että hän on ykkönen Wikipedian muokkaajistossa. Hänen oman ajatusmaailmansa mukaan:

 • Ipr1 on A-luokan edustaja
 • muut rekisteröityneet käyttäjät ovat tyylistä riippuen B-, C-, D- tai E-luokan edustajia
 • IP-muokkaajat ovat Ö-luokan edustajia

Ipr1 on siis narsisti ja samalla IP-vihamielinen. Ipr1 hylkää IP-osoitteiden muokkauksia ja on vakaasti sitä mieltä, että niitä hylkäyksiä ei tarvitse perustella sanallakaan.

Ykkönen voi viitata myös siihen, että Ipr1 kuvittelee olevansa Vip-Business-käyttäjä, jota ei saa häiritä. Häirinnäksi hän kokee muun muassa keskustelusivulleen tulevat viestit, joissa häntä kritisoidaan jostain asiasta, missä hän on omasta mielestään oikeassa.

Nykyhetkisellä käyttäjäsivullaan Ipr1 ottaa kohottavasti kantaa avoimen Suomen ja ulkomaanpolitiikasta Wikipediaan kirjoittamalla elinvoimaisena pysyvän suomen kielen puolesta.

J Hazard[muokkaa]

J Hazard
Juho Halme (arvaus)
Ensimmäinen muokkaus 15. helmikuuta 2008
Muokkausmäärä 12 959
(12. heinäkuuta 2014)
Ikä 42 tai 43
(12. heinäkuuta 2014)[13]
Kotimaa Kanada (ei ollut kummelitus)
Muokkausnäkökanta eli mitä ideologiaa kannattaa poistoäänestyksissä indifferentti[13]
Kotipaikka Järvenpää[13]
Kokonaisarvio laiskempi ja (kanadalaisena) kohteliaampi Theodor Herzl; katsotaankin Wikipediassa sormien välistä
Sukupuoli mies[13]
Kielitaitoisuus joo ei semmost ole
Sitaatti
Arvio hulluudesta asteikolla 1-10 5- (kuten aineensa)
Asiallisuus? (Asiallinen, puoliasiallinen, jokseenkin vandaalimielinen?) asiallinen
Luottokortin numero ei tiedossa

J Hazard on ihan vitun idiootti. Hän muutti kolmikymppisenä Kanadaan ja unohti Wikipediaan-tuloikäänsä mennessä – alle vuosikymmenessä – suomen kielestä suunnilleen kaiken. Hän on itsekin huomannut suomen taitonsa ”vuosien varrella rapistuneen jonkin verran, eli jos on jotain valittamista kieliasusta niin korjatkaa vaan kun kerran osaatte paremmin”.[13] J Hazardilla onkin otsaa vammastaan huolimatta kirjoittaa historiallisista aiheista ja jopa käyttää kalliin kokemuksensa yhteisön hyväksi: englannintaitoisia tarvitaan aina .

J Hazardin keskusteluarkistoja ei ole wiki-ikään nähden paljoa ts. hän ei ole joutunut riitoihin, mutta lähes täysin jokainen väliotsikko on huomautus erilaisista mokista. Tarkemmin sanottuna huomautusosioita on 24 – nyt heinäkuussa 2014 viimeisin on lokakuulta 2011 – osioiden kokonaismäärän ollessa 29; muut ovat palkintoja (2 kpl), pyyntöjä osallistua johonkin (2 kpl) sekä Zachen (kuinka sopivaa) myöntämät seulojanoikeudet (1 kpl). 12 959 muokkauksessa ehtii rapata (ja neljässä vuodessa oppia, jotkut siis), mutta J Hazardin muokkausmäärä pitää suhteuttaa siihen, että suurin osa muokkauksista on pieniä projektinomaisia, (lähes) identtisiä massamuokkauksia.

Jani Koskiin[muokkaa]

Jani Koskiin on useiden Euroopan vähemmistökielten - baski, katalaani, iiri, kymri, gaeli jne. - oma Inzulac. Ollut muokkaussodan vuoksi viisi kertaa estettynä (+ yksi kahden minuutin harhalaukaus MiPeltä), viimeksi kuusi kuukautta maaliskuusta 2019 alkaen.

Jnovikov[muokkaa]

”Onko universumi maailmankaikkeudessa vai maailmankaikkeus universumissa?”

~Jnovikov kahvihuoneessa 23. huhtikuuta 2019

Johannes Zweig[muokkaa]

»Kirosanat eivät kuulu missään nimessä Wikipediaan. Niitä sisältävät artikkelit ja vastaavat merkinnät löytävät paikkansa roskakorista.»
(--Johannes Zweig 11. tammikuuta 2006 kello 04:01:05 (UTC))

»Niiiin, huomaat varmaan kunhan pyyhit vaahdon suupielistäsi että minä en ole kyseistä mallinnetta ensinnäkään luonut. Mutta asiasta sen verran, etten näe yhden miehen ristiretkelläsi suomiwikin siveellistämisen puolesta kovin ruusuista tulevaisuutta. Apropoo, mitä mieltä artikkeleista vittu, perkele ja saatana
(--Neofelis Nebulosa (моє обговорення) 11. tammikuuta 2006 kello 04:29:12 (UTC))

»Tässäpä varsinainen tyylinäyte.»
(--Johannes Zweig 11. tammikuuta 2006 kello 04:35:28 (UTC)[14])

Johannes Zweig oli 35-vuotias mies joka piti kielistä. Hän rakasti myös olutta ja tunsi tuon tähden hengenheimolaisuutta Tbonen kanssa.

Johannes Zweig vihasi Neuvostoliittoa. Muut käyttäjät vieroksuivat häntä hänen konservatiivisten mielipiteidensä vuoksi. Zweig uhosi lähtevänsä Wikipediasta iäksi, mikäli parjaaminen ei loppuisi. Hän toteutti kaamean uhkauksensa 26. helmikuuta 2006. Moni jäi suremaan hänen peräänsä.

Joku Janne[muokkaa]

Voisiko joku tehdä myös Wikipedian käyttäjätunnuksesta Joku Janne artikkelin [Hikipediaan]? Haluaisin nähdä, miltä vaikutan ulkopuolisten mielestä. Kiitos. Terveisin Wikipedian käyttäjätunnus Joku Janne.[15]


Joku Janne on huomionkipeä penikka.

Juhko[muokkaa]

1 warning300.png
Varoitus: Juhko on todella tautinen ihminen ja sijoittuu useampaan kohtaan Hikipedian listalla ihmisistä tautiluokituksen mukaan. Kartettava tavattaessa.

Juhkon läsnäolo wikissä kuin wikissä on suppomaisen miellyttävää vaikkei lääkitsekään ketään. Vuonna 2009 hän rekisteröityi Hikipedian käyttäjien sivuwiki Beepediaan nimellä Haukionkala. Napoleon lausui:

Vielä sellainen asia, että jos tämä käyttäjä on Wikipedian Juhko - mitä pidän hyvin mahdollisena ottaen huomioon kaikista muokkauksista paistavan viheliäisen mielenlaadun ja äärimmäisen mielikuvituksettomuuden - eivät "vainoharhaiset" puheet ole kovinkaan kaukaa haettuja. Hikipediaan Juhko on suoltanut massavandalismina vielä vähän täällä nähtyä surkeampaa, usein henkilöön käyvää jätettä toistuvasti ja maksimaalisella vitutusefektillä. Hänellä on jokin oma projekti näissä asioissa. (Mene, tiedä mielipuolista...) Ilmeiseltä näyttää, että käyttäjän tarkoituksena on kylvää tänne epäsopua - ihan kuin sitä ei muka olisi jo kotitarpeiksi.

Bonaparte 2. lokakuuta 2009 kello 13.03 (IST)[16]

Beepedian yliylläpitäjä B14:n aivoituksesta Haukionkala oli jonkin aikaa ylläpitäjänä, mutta pian muuttui massavandaaliksi ja vallankaappauksen yrittäjäksi. Nyt hän alkoi selittää terroriaan ainoana keinonaan saada pyyhittyä Hikipedian ja Beepedian artikkelien maininnat itsestään pois. Kohtapuoliin tavattiin Hikipediassakin ”VIITTAUKSET POIS” -agendaista massavandalismia, jolla Juhko koetti saada kiristettyä pois maininnat aiemmasta massavandalismistaan.

Toinen mahdollisuus on se, että teet minusta byrokraatin tänne ja Hikipediaan, minä teen niistä kummastakin [Hikipedian byrokraateista Luomasta ja Pullamössöstä] selvää, ja poistan samalla viittaukset. Käykös???

~Juhko toiveikkaana

Wikipediassa vallitsee valikoiva mielenkiinnon puute ja halveksunta muita wikiprojekteja kohtaan. Kirjoittamattoman ja tunnustamattoman käytännön nojalla mikä tahansa peräreikävandalismi missä tahansa muussa wikissä ei anna minkäänlaista osviittaa yleisestä soveltuvuudesta Wikipedian alempiin hallintotehtäviin. Siksi Juhko katsottiin suomenkielisessä Wikipediassa asialliseksi[17], vaikka hänen vandalismistaan tiedettiin sielläkin.

Palleroreaktio on hellyyttä ja suojelunhalua aiheuttava reaktio aivoissa. Sen aiheuttavat useimmiten pienet vauvat, sekä söpöt eläimet, kuten koiranpennut. Se on tarkoitettu jälkeläisten suojeluun. Palleroreaktiota esiintyy myös eläimillä.

~Juhko aloittaa artikkelin[18]

Hikipedistit ovat sen verran meitä alempitasoisia, ettei sillä miten heitä kohtaan käyttäydytään [Wikipediassa], ole väliä.

~Juhko käytäntöjen implisiittisistä pykälistä[30]

Juhkon käyttäjäsivua ei enää ole – mutta ainakin jos aikalaisarviota on uskominen, se sisälsi tällaisia helmiä: ”Pidän kauhuelokuvista, vaikka ne eivät minua juurikaan pelota” (heti käyttäjäsivun alussa), ”Kannatan myös immediatismia, koska inhoan sitä, kun tyypit eivät osaa” ja ”Minulla on paljon kavereita, ja meillä on tapana puuhata kaikkea typerää, enimmäkseen tietokoneella”. Hänellä on myös oma natsitussivu.

Pienten tempausten pohjustamana Juhko paljasti jo aiemmin latenttina havaittavissa olleen vandaalimielisyytensä marraskuussa 2009. Hän alkoi poistaa käytännön vastaisesti keskustelusivultaan keskusteluja, joita piti turhina (ja joihin oli silti osallistunut). Kun Otrfan kaksi kertaa tämän kumottuaan ja varoitettuaan ja Juhkon silti jatkettua muokkaussotaa antoi tälle kahden tunnin eston, rekisteröi Juhko uuden tunnuksen ja täytti jo ennen estonsa päättymistä keskustelusivunsa toistuvalla tekstillä ”OTRFAN ON PENISPASTA”. Nyt Juhkon tie jo vei henkilökohtaisten hyökkäysten tehtailuun, muiden käyttäjien "häiriintyneiksi" arvioimien sähköpostien kirjoitteluun ja muuhun vastaavaan käänteismunuaisuuteen, johon Hiki- ja Beepediassa oli jo totuttukin. Juhkon vandaalikynnyksen alhaisuus, jonka tämä hysteerinen välikohtaus demonstroi, asettaa uuteenkenen mukaan? valoon hänen aikaisemmat väitteensä koskien hänen vandaalitaustaansa Hiki- ja Beepediassa. Juhko johti asiat tilanteeseen, jossa yhteisön käsitykset ratkaisusta erosivat niin paljon hänen omistaan, että johtivat hänet pyytämään ikiestoa saamatta sitä siten tai vandalismilla uhkaamallakaan. Hänen viimeisessä keskustelusivuarkistossaan on näiden tapahtumien jäljiltä hillitöntä luettavaa.

Kulloisenkin eston rauetessa itselleen uuden rupuillut Juhko sai kesällä 2010 lopulta neljän vuoden eston. Sen jälkeen hän on ainakin joissain vaiheissa harrastanut sukkanukkevandalismia; kommenttipyyntösivultaan saatujen tietojen perusteella Juhko siiitti parin vuoden aikana satoja sukkia. Katisk (ent. Iisak Lehtinen) oli Juhkon sukkanukke, joka teki Wikipediaan lyhyessä ajassa neljä suositeltua artikkelia, joista kaikki liittyivät päihteisiin ([31][32][33][34]). Katiskin jäätyä kiinni samanaikaisesta sukkanukkevandalismista Juhkosta tehtiin kommenttipyyntö. Juhkon aikaisempi sukkanukke valottaa asiallisen käyttäjänuran lopettamiseen johtaneita tuntemuksia:

[I]han mitään kiertelemättä muokkaan Wikipedian eduksi tietosanakirjana, parin viime viiko ajan vain lievästi pakkomielteisesti ja en missään määrin yhteisön etua ajatellen. Tämän kommentin osoitan pyynnön avaajalle sanomana se, että tunnuksen esto ei paranna tai huononna Wikipedian kehittymistä vapaana tietosanakirjana. Korostettakoon vielä kiinnostuksettomuuttani koko roskaan.[19]

Tässä väkivaltaisessa lähdössä jää tarkkailija aprikoimaan sen nopeutta. Rehellisyyden nimissä on todettava, että Juhko ei aiemmin ollut Wikipediassa esiintynyt henkilönä, joka kimmastuu, kun hänen hännälleen on astuttu, ja tiputtaa flyygeleitä jalan omistaja paran niskaan. Omq:n tapauksessa eston tuoneen häiriköivän muokkaustyylin ja proppujen polttamisen lopetuspäätökseen asti sai aikaan oma agenda: hän ei käsittämätöntä kyllä hyväksynyt sitä, että Teemu Mäki oli luokassa ”Suomalaiset taiteilijat” (ja oli valmis taistelemaan niin kauan kuin arvioi sen tuovan tulosta).

Juhkon instanssissa agenda on hämärä tai puuttuu. Hitaalla edeltävällä kypsymisprosessilla suomenkielisen Wikipedian käyttäjistöön (eli tarkalleen ottaen siitä ulos) voi – kuten niin usein – spekuloida. Juhko on erikoinen luonne, joka saattoi pimahtaa wikipedistienkin toleranssin, wikipedistiyden ja täten tutkimuksemme piirin tuolle puolen. Yksittäisen Sammakkomiehen, joka tunnetusti on Juhkon kaveri, väitteen mukaan Juhkon wikimania päättyi vieroitushoitoon. ML osaa arvioida, että Juhkolla on ”persoonallisuushäiriö”[20], viitaten havaittuun dissosiatiivisen persoonallisuuden klassiseen oireeseen (asiallisten ja vandaalimuokkausten rinnakkaiseloon siinä missä normaali ihminen pitäytyy maailmankatsomuksensa mukaisesti jommassa kummassa[21]). Toisessa ääripäässä Höyhens piti samaa problematiikkaa soveltuvaisena koettelemaan Wikipedian päätöksentekometodien toimivuutta, ja tästä johtaen epäili Juhkon olevan empiiristä koetta suorittava ”vanhan kaartin kaverin” sukkanukke[22]. Toisin sanoen Höyhensin mielestä luotettu pitkäaikainen wikipedisti voisi harrastuksenaan ohjelmoida vandaalibotteja levittämään muille wikisivustoille henkilökohtaisia hyökkäyksiä. Juhkon kohtalo jää johtavaa selitystä vaille. Jätettäköön viimeinen sana hänen itsensä lausuttavaksi:

Minun käytöksestäni ei todellakaan kannata välittää, sillä käyttäydyn aina hiukan trollailevasti.

~Juhko Linnulle ja Lapselle[23]

JukkaWallin[muokkaa]

Pääartikkeli: Jukka Wallin

Itse olen käynnyt useissa euroopan maissa kuten myös, etelä-afrikassa saakka(1989 ja 1990) ja olen ylpeä valkoihostani. Toisaalta olen sen verran jutellut heikäläisten kanssa että rasistisempaaa porukkaa kuin mustat ovat saa hakea aika kaukaa.

~D100a[24]

D100a tunnetaan myös muodot Deesatanen ja Datsun(i) – kivalla kaverilla on monta hellittelynimeä, ja näköjään yksi oikeakin: loppuvuodesta 2013 hän kun on toiminut nimellä JukkaWallin. Tämä käyttäjä ilmestyi Wikipediaan kesällä 2008 ja on siitä saakka saannut erityistä huomiota, niin ylläpitäjiltä kuin muilta käyttäjiltä. Häntä on yritetty saada kiinni sukkanukkeilusta ja vaikka mistä konnuudesta suomenkielisen Wikipedian eri käytäntöjen rikkomisesta. Mutta Deesatanen menee vain eteenpäin. Julkaisi omalla käyttäjäsivustollaan kuvan muka tai ehkä omasta naamataulustaan luullen, että Wikipedia on Facebook. Kait kohta tulee merkintä että Wikipedia ei ole Facebook. D100a on toiminut Välityslautakunnan varajäsenenä ensimmäisen kerran vuonna 2015, jolloinka hän sai huikeat kaksi ääntä.[25] Seuraavan vuoden äänestys ei tuonut samanlaista menestystä, kuin edellisissä Wallinnin saadessa vain yhden äänen.[26] Kovan työn jälkeen kuitenkin ääniennätys meni viimein rikki vuoden 2017 äänestyksessä, jolloin Jukka Wallin sai kolme ääntä.[27] Aulis Eskolan mielestä hän on hupainen[35].

Osoitepaljastukset

On fi-Wikipedialle aikast murheellista, että D100a vaikuttaa edelleen (12/2013), vaikka hänellä onkin mukahyväntahtoisessa meiningissään vaikkapa Crimson Cherry Blossomia – jo feidannutta, tai sitten, kuten ei yhtään yllättävää olisi, miehemme sisällä eivät ole vain löytäneet hänen tämänhetkistä sukkanukkeaan – itsetuhoisempi taktiikka, kuuluisien ylläpitäjien mukilointi, eikä edes niiden tyhmimpien tai urheilijoista kirjoittelevien haittatekijöiden, vaan Samulilista kommenttipyyntö (Dee puolustaa siinä Ulrikan neutraaliutta. Ulrikan!), jatkuvia perustelemattomia syytöksiä Otrfanin toimintaa kohtaan (tämä kun pistää käytännöt konsensuksen edelle), parikin kommenttipyyntöä Otrfanista (Reppanan epätoivoinen alustus on hulvatonta luettavaa! Kommenttipyyntö on hyvä esimerkki siitä, mihin wikissä käytetään aikaa, voimavaroja ja tavuja. Samaan aikaan esim. William McKinleystä ei kerrota paskaakaan. Tyypistä, joka lopullisesti romahdutti Espanjan imperiumin. Mutta käyttäkää toki aikaa jonkun kirjoitus- ja ajatustaidottoman vajukkipersun itseryvetykseen.), ja mitä vielä.

Tämä Wikipedia on niittänyt mainetta aina Uuden Suomen [arvovaltaisia & kunnioitettuja, Hikipedia huom.] blogeja myöten, ja näköjään pahaolo mielestäni kulminoituu yhtä ylläpitäjää kohtaan.. Minusta yhteisön tulsi mennä itseensä ja miettiä onko hyvä jatkaa nykyisellään vai ottaa reilu askel kohrti uutta mahdollisuutta.

~D100a Otrfanin ylläpitäjyyden poistoäänestyksessä

Uuden Suomen blogeissa Datsuni julkaisee itsekin nimellä ja kuvallaan[36]. Brr. Kuuluu näemmä Perussuomalaisiinkin, kirjoittaa somalien sopeutumattomuudesta osaamatta luoda yhtään virkettä ilman nolontasoista kielivirhettä. Niiden (virkkeiden) joukossa on kyllä hienoja:

Sharia kuulostaa ensimmäisellä kerralla kiinnostavalta, tosin tämän tyyppinen oikeudenkäytäntö polkee länsimaisia ihmisoikeusarvoja.

~Jukka Wallin[28]

Datsuni kompastui kesällä 2015 nipin napin uutiskynnystä ylittäessään, kun toi julki sympatiansa uusnatsien tavoiteohjelmaa kohtaan.

Kirjoitusten kermaa[muokkaa]

Tämä kirjoitus poistettiin US:stä, ja kuvankaappaus on Wallinin viestistä Hommaforumille. (selvitys) Wallin tietää.png

Kahkonen[muokkaa]

Kahkonen (oik. Mika Kähkönen[29]) on Ilaihon ohella yksi harvoista aktiivisista wikipedisteistä, jotka käyttävät Wikipediaa keskustelufoorumina. Toiminut Välityslautakunnassa. Höyhens on ehdottanut häntä ylläpitäjäksi, mutta hän ei suostunut[37][38].

Kauluriseppä[muokkaa]

»Tuotaa... ööh... oikeastaan innostuin vähän liikaa. Ehkä erikoisin muokkauksista oli se, kun loin sivun Käyttäjä:Mantere»
(--Kauluriseppä (keskustelu) 27. tammikuuta 2014 kello 17.02 (EET))

Kauluriseppä on kahdeksanvuotiaaksi tunnustautunut ja ainakin uskottavasti sellaisen tapaan toimiva nero. Hän ilmaantui 2014 alussa Wikipediaan ja alkoi tehdä muille käyttäjille korjattavaa lähteistämättömien lintuaiheisten muokkausten muodossa. Trollausta ja ”selvää rajojen koittelua” (Zache) on esiintynyt vasta toisena vaiheena vilpittömässä tarkoituksessa tehtyjen haittamuokkausten ollessa – taas ainakin uskottavasti aidonlaisesti – ensimmäinen. Ajauduttuaan riitoihin konsensuksen kanssa Kaulurisepän häiriköinti on enemmän huvittunutta kuin vihaista. Kaulurisepästä kasvaa vielä jotain ellei hän juo pian itseään kuutamolle.

Kekmon[muokkaa]

Kekmon on vuonna 2015 Wikipediaan rantautunut aika avoin alt-right-syöpäläinen, joka on saavuttanut Wikipedian passiivisen luottamuksen teknisellä pätevyydellään ja elämöimättömyydellään. Hän kertoo perehtyneensä filosofiaan, politiikkaan ja historiaan.[30] Kekmon teki ensimmäiset muokkauksensa Fedora-nimistä käyttöjärjestelmää käsittelevään artikkeliin.[31] Hän on kunnostautunut taistolaisliikkeestä kertovan artikkelin laajennuksella ilmiselvästi (tekoluokkaa ”taistolaisten rikokset” ei ole olemassakaan) omissa poliittisissa tarkoituksissaan, mutta ainakin käyttäen lähteenä Anna Kontulan gradua, jonka on lukenut kokonaan viitsimättä kuitenkaan yhdistää tarkemmin tiedonpalojaan lähdesivuihin sen sisällä. ”Ensimmäinen asia jonka haluaisin sinun tekevän on Kontulan gradun lähteistäminen mahdollisimman tarkasti (sivunumeroineen)”, hän komentelee tämän jälkeen muita.[32] Ylläpitäjä ja Wikimedia Suomen työntekijävastaava Olimar, joka on junaillut Wikipedia-yhteistyötä suomalaisten koulujen kanssa,[33] innostui Kekmonin taistolaismuokkauksista.[34]

Kesäkuuhun 2018 mennessä Kekmonin kuukausia tai vuosia lojuneisiin kontribuutioihin kuuluu muun muassa:

 • Poisti äärioikeiston ilmirasistista kulttiromaania Le Camp des saints käsittelevästä artikkelista maininnan ”Teosta on kuvailtu ’tyrmäävän rasistiseksi äärioikeiston kulttikirjaksi’” perustelunaan ”Ville Similän mielipide kirjasta on irrelevantti.”[35] Teknisesti tämä on totta, mutta artikkelin ainoana lähteenä on Helsingin Sanomain ulkomaantoimittaja Ville Similän artikkeli, ja vaikka muotoilu on nähtävästi hänen, jutun lainaukset ovat ranskalaiselta professorilta Cécile Alduylta: ”Romaani on rasistinen sanan varsinaisessa merkityksessä. – – Se kehystää kaiken kuolemaan asti käytäväksi rotujen väliseksi taisteluksi.”[36]
 • Kertoi Perussuomalaisia koskevassa artikkelissa, että kyselyn mukaan vain 2 % toimittajista kannattaa heitä – mikä pitää paikkansa – mutta ”[v]uoden 2011 eduskuntavaaleissa Perussuomalaisia kannatti hieman yli 19% koko väestöstä”.[37] Kekmonin lähteen mukaan 19,1 % oli kuitenkin persujen osuus äänistä.[38] Teki saman myös Vihreille, mutta toisinpäin.[39]
 • Muokkasi taktisesti olemattomien "tarkennusten" varjolla tietoa Donald Trumpin kerskunnasta (kun tapaan kauniin naisen, ensimmäisenä suutelen tai kouraisen pillusta, ja koska olen tähti, tästä ei tule seurauksia) ja esitti sen flaksin käymisenä kuuluisuuden avulla. Kekmonin jäljiltä kourimisnauhasta "nostatettiin" vaalikohu.[40]

Kekmon ei ole muuten koskenut musiikkiaiheisiin, mutta kerätäkseen kaikki stereotypiapisteet hän on huoltanut artikkelia Taylor Swiftistä,[41] jota amerikkalaiset valkoiset supremasistit pitävät malliarjattarena, jonka hitit piiloviestivät natsiagendaa.[42]

Khaosaming[muokkaa]

”Profiilisi käyttäjänä on luisumassa alamäkeä. Etkö näe itse jääräpäisyytesi seurauksia?”

~Khao- ”Enää neljäkymmentä päivää, sitten Ninive hävitetään!” -saming Klassikkomiehelle[43]

Khaosaming on puhdassydäminen nuorukainen – jaa, no se on tietysti suhteellinen käsite – joka uskoo hyvän voittoon. Hikipedian ilkimyksiäkin hävettäisi horjuttaa hänen uskoaan omnipotenttiin wiki-yhteisöön. Hän on soturi, joka on valmis taistelemaan klaaninsa puolesta ja rientää välittömästi hätiin, jos jotain heimon jäsentä solvataan. Hikipedian käyttäytymistieteiden tutkiva jaosto seuraa suurella mielenkiinnolla hänen nykyistä kamppailuaan käyttäjäsivujen puhdashenkisyyden puolesta. Palaamme asiaan.

Emme ole tuhlanneet leiviskäämme, ja niinpä voimme jo nyt rymäyttää varpaillenne tärkeän tiedonannon. Tukevoituneet toverit ovat kuin ovatkin aikeissa kiskoa persuuksensa ylös sohviensa nurkista, tosin ontuen ja epävireisesti korahdellen mutta kuitenkin "siskot, veikot barrikaadeille", Khaosamingin avuksi. Jostain vintiltä pitäisi sinisen paidankin löytyä. Toverikuri palautetaan kunniaan ja rautainen taistelurintama kaikenkarvaista mädännäisyytä ja moraalittomuuta kuten imperialismia, USA:ta ja Klassikkomiestä vastaan rakennetaan yhdessä uuden uljaan nuorison kanssa. Khaosamingin ja Ulrikan viitoittamaa tietä VOITTOON TOVERIT!

Kielimiliisi[muokkaa]

Yhdentekevistä pikkuseikoista käytyjen väittelyiden tavaramerkki. [39][40][41][42][43]

Klassikkomies[muokkaa]

Klassikkomies
Klassikkomies.jpg
Klassikkomies karvalakissaan.
Ensimmäinen muokkaus 25. lokakuuta 2007
Muokkausmäärä
Ikä
Kotimaa Suomi
Muokkausnäkökanta eli mitä ideologiaa kannattaa poistoäänestyksissä vähän vaihtelee
Kotipaikka Varmaankin alun perin (à l’origine) karvaisesta... no joo, tämä oli halpa.
Kokonaisarvio
Sukupuoli mies (toivottavasti)
Kielitaitoisuus
Sitaatti koottuna täällä
Arvio hulluudesta asteikolla 1-10 5–8
Asiallisuus? (Asiallinen, puoliasiallinen, jokseenkin vandaalimielinen?) alussa erittäin asiallinen, ajan myötä alkoi ilmetä vandaalin piirteitä
Luottokortin numero Agonyn selvityksen alla

Klassikkomies on aikaansaanut mm. yhden Wikipedian pisimmistä ja tarpeettomimmista keskusteluista,[44] jonka aiheena oli "saako Klassikkomies käyttää romanialaisnaisen hymyilevää tussua (L'Origine du Monde) kotisivunsa pärstäkuvana?" Kuva poistettiin Välityslautakunnan päätöksen mukaisesti ja käyttäjäsivulle lisättiin kirjoitusvirheellä varustettu mukalakitieteellinen höpinä[44]. Klassikkomies on myös aiheuttanut kiistan siitä, sopiiko kirkkoveneen eli vitun kuva vittu-kirosanaa käsittelevälle sivulle, mistä kuvan on Klassikkomiehen ankarista protesteista huolimatta poistanut parikymmentä käyttäjää, sekä siitä, mikä on nimillä Lymphogranuloma venereum, lokeronivusajos ja neekerisankkeri tunnetun seksitaudin päänimitys. Hauskaa luettavaa on pissis-artikkelin keskustelusivu, jossa Klassikkomies kampanjoi aiheen merkittävyyden puolesta (ihan järkevää) samoin kuin sen, että artikkelin tekstin keskellä sanotaan Suomen ulkoasiainministeriön kertoneen pissis-sanan juontavan juurensa julkisella paikalla virtsaamiseen, koska se kieltämättä on niin sanonut (vähän vähemmän järkevää). Kaiken moisen seurauksena Klassikkomies on katkera marttyyri, jonka lempifraaseja ovat täällä ei saa sanoa että, ”ylläpitäjillä kyllä on erioikeus syyttää siitä että” ja ”Hikipediassa sentään pitävät minua todella mukavana jätkänä, mutta täällä se on varmaan käytännöissä salakielellä kielletty, eli ei teidän tartte”. Muusta kuin kaunasta eivät voi toivottavasti johtua tällaiset aivan älyttömät Klassikkomiehen aloittamat ja jatkamat kiistat.

Paatuneen vandaalinkin myrkyllinen sydän värisee liikutuksesta, kun hänelle suodaan kunnia seurata, millaisiin konnuuksiin Klassikkomies yltää. Wikipedia on kaaoksessa. Ainutkaan artikkelin tynkä ei enää pulpahda valoa hamuavalle. Sen sijaan, että wikihörhöt ahertaisivat kohti oikean ja jalon tiedon aamunkoittoa, he pölpöttävät tussusta. Klassikkomies onkin arvostettu henkilö vandaalien keskuudessa. Hän on vandalisoinut Wikipediaa enemmän kuin viralliset vandaalit yhteensä. Tämän kunniaksi hänet on palkittu. Agony–Klassikkomies-kommenttipyyntö ja -oikeudenkäynti vain on ikävästi rajoittanut hänen toimintavapauttaan Wikipediassa.[45][46] Wikihengen periaatteiden vastaisestikenen mukaan? Klassikkomies ei ole vapaa muokkaamaan niitä artikkeleita, joita haluaa, vaan hänen on välteltävä muiden muokkaamia artikkeleita sekä keskusteluja, joissa pohditaan, miten sivuja voisi parantaa. Täältä voi seurata, miten hyvin Klassikkomies on onnistunut pysymään hänelle varatulla muokkausalueella.

Klassikkomies päätti jättää Wikipedian lopullisesti 26. marraskuuta 2008 saatuaan kuukauden bannin mukana vihdoinkin rauhaa, mutta palasi melko pian takaisin.

Korkki74[muokkaa]

Korkki74 on muusikko, jolla on pakonomainen tarve valittaa joka ikisessä merkittävyyskeskustelussa tai poistoäänestyksessä siitä, että Linn Nygård tai Sister Twister säilytettiin, mutta hänen oma yhtyeensä poistettiin epämerkittävänä.

Kotivalo[muokkaa]

Kotivalo on kulttuuri-ihminen eikä onnistukaan ymmärtämään MediaWiki-järjestelmän teknisistä asioista kuin vähäksi aikaa, välähdyksittäin[45]. Sen sijaan Kotivalolla on suuria suunnitelmia Wikipediaa varten.

»Eikö voisi luoda oman lasten wikipedian?»
(Urjanhai)

»Minustakin on alkanut tuntua, että Wikipedian parhaana pidetty idea – että kuka tahansa saa muokata – on itse asiassa homman huonoin idea. Lukiossa ja varmaan jo yläkoulussakin opetetaan lähteiden käyttöä ja merkintää, mutta täällä pidetään tärkeänä että Salkkarihahmoista ja muusta saa ja pitää kirjoittaa lähteetöntä, teeveetä katsomalla syntynyttä mutua sillä perusteella, että homma toimii nuorisomme ”sisäänheittäjänä” vakavammalle editoinnille. Tuskin toimii. Nyt ylläpitäjien ja muidenkin tuoreita muutoksia vahtivien ajasta ilmeisesti suuri osa menee lasten kaitsemiseen. Tänne pitäisi saada 18 vuoden ikäraja tai jonkinlainen pääsykoe, vähän kuin ajokortti tai Mensan sisäänpääsytesti, jonka läpäissyt voisi olla ylpeä saavutuksestaan päästyään yhteisön jäseneksi. Ensimmäinen askel voisi olla estää kirjautumattomien käyttäjien muokkaukset.»
(Kotivalo)

»Höpsistä. Täällä on ollut monta fiksua alaikäistä (joskus hyvinkin nuoria) ja toisaalta myös useampi innokas kirjoitustaidoton aikuinen, joten soisin ikärajaehdotusten loppuvan.»
(Silvonen)

»Toi ratkeaisi sillä, että pistettäisiin se pääsykoe kaikille uusille iästä riippumatta.»
(Velma)

»Juuri näin. Wikipääsykokeesta voisi alun alkaen kehittää nuivan eksklusiivisuuden sijasta iloisen, jopa hieman hauskankin ”initiaatioriitin” Wikipedian maailmaan. Se nopeuttaisi uuden tolkullisen käyttäjän sisäänpääsyä yhteisöön ja vahvistaisi hänen motivaatiotaan alusta asti ”virallisesti hyväksyttynä” tietosanakirjan toimittajana (toisin kuin nyt, kun pari ekaa vuotta kuluu yrittäessä saada tolkkua vakiokäyttäjien usein tylyiltä kuittailuilta vaikuttavista neuvoista). Testi olisi vain niin vaikea, että melkein kuka tahansa peruskoulun puolenvälin paikkeilla haahuileva neropatti tai kirjoitustaipumuksensa naftaliinista esiin ottanut eläkeläinen voisi siitä selviytyä. Huumorilla höystettyjä suomen kielen taitoa ja yleistietoa mittaavia monivalintakysymyksiä, perusgooglausta hieman vaikeampia verkkohakutehtäviä, jokin kirjastossa käyntiä vaativa tehtävä ja siinä se melkein olisikin. Tehtävien tarkistus hoidettaisiin botitse saman tien, ja käyttäjä pääsisi tositoimiin heti. Tietenkin hän saisi vaikka sähköpostissa hienon pdf-diplomin tms.»
(Kotivalo)

»Oikeesti tämä nyt taisi olla vain tuollainen yön hetkenä murjaistu huonohko vitsi.»
(Urjanhai)

»Minun ehdotukseni karsintakokeesta sen sijaan ei ole vitsi, vaan toivoisin sille asiallista käsittelyä.»
(Kotivalo[47])

Valitettavasti kukaan Wikipediassa ei kuuntele Kotivalon idealistisia suunnitelmia, jotka vaikuttaisivat kelle tahansa normaalille ihmisille tuottavan edes jollain tapaa nykyistä paremman Internet-tietosanakirjan, joten hankkeesta ei ole tulossa mitään.

Jos Kotivalon väittää vandalisoineen Wikipediaa, kun "todellisuudessa" kyseessä oli vain "vahinko", ilmestyy hän välittömästi uhkaamaan raastuvalla tai jopa Kaikkivaltiaalla.

Kouluhai[muokkaa]

Kouluhai
Ensimmäinen muokkaus 4. maaliskuuta 2006
Muokkausmäärä
Ikä 15
Kotimaa Suomi
Muokkausnäkökanta eli mitä ideologiaa kannattaa poistoäänestyksissä inklusionismi
Kotipaikka
Kokonaisarvio huolestuttavan hyperaktiivinen
Sukupuoli mies
Kielitaitoisuus Englanti ja ruotsi joita se on oppinu koulussa. Paskat se ranskasta mitään tiedä.
Sitaatti Olen vastaisuudessa huolellisempi.[48]
Arvio hulluudesta asteikolla 1-10 4
Asiallisuus? (Asiallinen, puoliasiallinen, jokseenkin vandaalimielinen?) 7
Luottokortin numero ehkä sitten aikuisena

Kouluhai saapui Wikipedian valoon maaliskuussa 2006. Kuten nimestäkin moni voi päätellä, Kouluhai on koululainen. Käyttäjäsivulla hän hehkuttaa olevansa kunnon koululainen, mikä on takuuvarma merkki siitä, että hän kaipaa jännitystä elämäänsä. Sitä hän hakee neverheard-artikkeleista: Kouluhai on Wikipediassa äärimmäisen inklusionistinen henkilö eikä äänestä koskaan poiston puolesta. Hän on ehkäpä ainoa wikipedisti, joka käyttää säännöllisesti elitistien keskuudessa inhottua xD-hymiötä.

Kouluhai on muuten Alfred Denganin sockpuppet. Myös Totuus, Tieto10 ja Macro-C ovat Kouluhain sockpuppeteja. Kouluhai on lisännyt käyttäjäsivulleen monta papukaijamerkkiä Alfred Denganin nimissä, vain kohottaakseen omanarvontuntoaan muun yhteisön silmissä. Yhdennäköisyys Alfred Denganin kanssa on ilmeinen. Kerran Tbone jopa varmisti asian osoitepaljastintyökalulla, mutta Kouluhai oli niin ovela että naamioi hänen ja Alfred Denganin yhteiskäyttöosoitteen yläasteen proxyksi. Ihan ku joku nyt koulun koneelta Wikipediaa muokkais. Muutama kuukausi takaperin Kouluhai yritti tyrkyttää itseään ylläpitäjäksi ja hävisi äänestyksen. Kokeneemmat vastustajat vetosivat röyhkeästi hänen kokemattomuuteensa! Äänestyksessään Kouluhai hehkutti sockpuppetiltaan Alfred Denganilta saamaansa papukaijamerkkiä, ihan ku se nyt ois johonkin vaikuttanut. Nämä kaksi seikkaa yhdistettynä siihen tosiasiaan että Kouluhai asuu Helsingissä ja hänen teini-ikäisyyteensä paljastavat, että hän on Levykevandaalin parempi minä lähes 100 % varmuudella!!!

Kouluhai on syntynyt kesäkuussa 1991 ja kävi riparin kesällä 2006. Yllättäen myös Alfred Dengan, Totuus, Tieto10 ja Macro-C taisivat olla lomalla samaan aikaan. Yllättäen sekä Kouluhain että Alfred Denganin muokkaustahti hyytyi huhti-toukokuussa 2007, jonka jälkeen muokkauksia on tullut vain muutama Alfred Denganin nimissä.

Kaikista pahinta on, että Kouluhai ei itse edes tiedosta olevansa sama henkilö näiden käyttäjien kanssa. Joskus Kouluhailla oli käyttäjäsivultaan linkkejä joihinkin vieraskirjoihin, muokkaustesteihin sun muihin. Kouluhai on yli-innokas ja kärsii mahdollisesti ADHD:stä. Hän hosuu toisinaan liikaa ja tekee aivan järjettömiä muokkauksia, kuten tämän. Hän vihaa minitynkiä, mutta kirjoittelee niitä huoletta itsekin. Kouluhai on kenties Wikipedian innokkain minitynkien laajentaja. Hän on täysin maaninen. Kouluhai pitää tenniksestä ja seuraa Idolsia. Hän pitää myös lääketieteestä ja on käyttäjäsivustaan päätellen todellinen hikipinko. Taideteollisen korkeakoulun trollauksen professori Erä-Peelo Perskarvan mukaan on 46,2-prosenttisen varmaa, että jo aiemmin mainittujen henkilöiden lisäksi Kouluhain ylläpitäjyyden puolesta äänestäneet Jetman, Latka, Iossed ja Green Bonsai ovat hänen sock puppetejaan.

Mielipiteet Kouluhaista vaihtelevat laidasta laitaan. Kompak ja ML vihaavat Kouluhaita. Zxc on sanonut:

Osoittaa kiitettävää ahkeruutta, mutta ei vitussa. Ylläpitäjyys kielletyksi alle 20-vuotiailta.

~Zxc[49]

Toisaalla hän sanoi, että saman ikäisestä Jetmanista pitäisi tehdä byrokraatti. Kompak puolestaan:

Käyttäjän vahtimiseen tarvitaan jo nyt useita muita käyttäjiä. Lisää oikeuksia olisi lisää työtä muille ja käyttäjä voisi saada todellista vahinkoa aikaan.

~Kompak Kouluhaista

Kouluhain allekirjoitus oli kerran tällainen:

--Kouluhai ۞ 12. heinäkuuta 2006 kello 11.22 (UTC)

Kompak kutsui tätä allekirjoitusta ”ihan saatanan rumaksi”[50]. Kun Kompakille huomautettiin töykeydestä, hän pyörsi puheensa ja myönsi, että se onkin ”onneton paskatekele”[51].

Tbonella on pahoin jakautuneen persoonallisuutensa takia kaksi eri näkemystä Kouluhaista. Tbonen toisen puolen mielestä Kouluhai on ihan ok jätkä, toisen mielestä kaamea sähläri.

Kouluhai tekee toisinaan turhia palautuksia ja lähettää aiheettomia vandalismivaroituksia. Yksi esimerkki on tämä. Pitkällinen väittely päättyi PEA1945:n ironiseen kommenttiin, jonka eräs kohta oli:

Muuten minä kuusikymppinen tumpelo lopetan väittelyni 15-vuotiaan neropatin kanssa.

~PEA1945

Lopussa PEA1945 vittuili Kouluhaille tämän oikeinkirjoitustaidoista:

Lisäksi vielä käyttämäsi sanonta VäännäMpä-> miten on oikeinkirjoitustaitosi laita?

~PEA1945n vittuilua Kouluhaille lokakuussa 2006

Kouluhai kertoo asuvansa Roihuvuoressa, mikä on hämäystä siinä tapauksessa, että hän on Levykevandaali ja asuu tämän kanssa samassa asunnossa Iso-Roobertinkadulla, tiedostaen sen tai ei. Alfred Dengan väittää asuvansa Tammisalossa, mutta tämä ei voi pitää paikkaansa, kuten tässä perusteellisesti todistettu on.

Kulttuurinavigaattori[muokkaa]

Kulttuurinavigaattori on sydämen sivistynyt humanisti, joka kaikenkarvaisten tärkeilijöiden ja pilkunnussijoiden hillittömässä ristipaineessa yrittää nostaa suomenkielisen Wikipedian tasoa ja tehdä siitä oikeasti myös kulttuurin ja taiteen foorumin. Kunnon tyyppi, jonka toimintatavoista moni itseään ihaileva wikipedisti saisi ottaa oppia, sillä tärkeintä on rakkaus taiteeseen ja horjumaton KULTTUURITAHTO!

»Käyttäjä sana on mielestäni huono, epämääräinen ja liian monimielinen. Mitä "käyttäjä" tarkoittaa? Minulle se tuo mieleen ikivanhan Rexona-mainoksen jonka mukaan yhdeksän kymmenestä filmitähdestä "käyttää"... Eikö olisi tarkempaa puhua Wikipedian kirjoittajista, muokkaajista ja lukijoista?»
(Kulttuurinavigaattori Wikipedian kahvihuoneessa otsikolla ”Olisiko "käyttäjä" sanasta luovuttava?”[52])

Kulttuurinavigaattori on ilmeisesti päässyt twiittaamaan ja blogaamaan Suomen Wikimedialle (tai sitten joku on vain huolinut hänen public domain -identiteettinsä). Hän kirjoittelee esimerkiksi Ajatuksiaan kirjamessuilta Wikimedian kojun edestä (ainoa vakava kilpailija vieläkin raivostuttavammaksi osallistujaksi kuin Aito Avioliitto, joka tunki messuille luvatta).

Kvarkki, myös 91.153.134.53, 91.153.132.174, 91.153.143.39, 91.153.132.174 ym.[muokkaa]

”Ehkä ainoa keino taistella jäätelöauton meteliä vastaan, on se sama, jota yksi lähiasukas käytti: Paiskoi parvekkeelta tiilikivillä jäätelöautoa. (Ei osunut. Joku olisi voinut kuolla siinä.) Onneksi jäätelöauton toiminta loppuu, sillä on vaan ajan kysymys kunnes joku kuolee tässä sodassa.”

~Kvarkki[53]

Työttömyyskorvaukseensa tyytymätön mielenvikainen agitaattori[46], jonka mielestä kaikkiin Kotijäätelöstä kertoviin artikkeleihin pitää saada lisätä muutaman tuhannen tavun essee meluhaitoista.

Lab-oratory[muokkaa]

Lab-oratory (tunnetaan myös nimellä Labu; ei tosin itse pidä tästä nimityksestä) oli Wikipedian vaikuttaneimpia muokkaajia. Lukiossa opiskelevalla shakkiriippuvaisella suurin ongelma oli se, että hän ei kestänyt mitenkään, jos joidenkin mielestä epämerkittävä artikkeli poistettiin. Hän äänesti kaikissa poistoäänestyksissä vastaan, mutta ei muulloin uskaltanut koskaan olla erimielinen. (Paitsi Kompakin ylläpitäjyyden poistoäänestyksessä!) Labun mielestä esimerkiksi naapurissa asuvasta ilotytöstäkin kertova artikkeli on merkittävä. Labun merkittävyyskäsityksestä kertoo hyvin hänen luomansa artikkelit, esimerkkinä Muna vai kana. Hänen mielestään deletionismi on vandalismia.

Labu katosi teille tietämättömille jälkeen lokakuussa 2008 aloitetun Joonasl:ää koskevan kommenttipyyntökeskustelun, jonka ensiksimainittu myös itse aloitti. Ei kestänyt tavattoman kauaa, kun Labu palasi kuvioihin, mutta uudella käyttäjätunnuksella. Hän kyllästyi ajan myötä uudella käyttäjätunnuksella muokkaamiseen ja viimeinen niitti oli se, kun häntä huomautettiin Konesota-artikkeliin merkitsemästään roskamerkinnästä. Labu olisi niin kovasti halunut poistaa sen – ai nyt niin päin, mitä helvettiä Labu? – mutta yhteisö oli häntä vastaan. Sen jälkeen Labusta ei ole tehty tarkkoja havaintoja...

Ei mua mikään vaivaa.

Lambda[muokkaa]

Ks. Wikipedian käyttäjät A-E#Λ

Lauriv[muokkaa]

Äh, alkaa näköjään itsellä ote lipsumaan ja tarkkaavaisuus herpaantumaan.. :( Taidan olla wikiloman tarpeessa kun kaikki on mennyt itsellä päin mäntyä täällä viime aikoina

~Lauriv[47]

Lauriv (oik. Lauri Valkonen[54], ent. Yooshimen fin) käyttäjäsivulta vm. 2013 saamme tietää, että tämä loppuvuonna 2012 aloittanut äänekoskelainen käyttäjä käyttää palauttajan- ja seulojanoikeudet ansainnutta aktiivisuuttaan puhtaaseen pahaan: hänen keskeisenä projektinaan on saada Wikipediaan kattavat tiedot Morning Musume- ja AKB48-nimisten kuuluisien japanilaisbändien albumeista. Vähemmän luovana hankkeena on tietysti jotain lentokoneisiin liittyvää. Lauriv on varastanut Santtu37:n käyttäjäsivulleen rakentamat lootat (eivät ole yleisiä mallineita), jotta voisi kertoa savuttomuudestaan ja mieltymyksestään Pepsi Maxiin. Lisäksi hän ”käyttää aivan liikaa Wikipediaa”, ”on Wikipedia-hullu” ja ”saattaa joskus innostua vähän liikaa, ja joskus jättää wiilentymisen väliin”. Maalaisjärki ei aina pelitä, ja sen kyllä huomaa arkistointitaidoista[48].

Jaha, epäselvää....

~Lauriv ihan selvästä jutusta[49]

Lauriv ei kohtaamiensa hankaluuksien takia ehkä pääsisi ylläpitäjäksi muutenkaan, mutta asiaan voi vaikuttaa myös se, että hänellä on joitakin terveitä antibyrokraattisia taipumuksia, jotka kuitenkin saa nopeasti lepytettyä. Kerran Lauriv muokkasi jonkun artikkelinsa Laxin haluamaan muotoon tämän painostuksesta, mutta yhteenvedossa syytti tätä pilkun paneksimisesta. Kun Lax huomautti tästä epäasiattomuudesta kuin kunnon wikiherhiläinen ikään, vastasi Y.f.:

Näin siinä käy, kun päästää Wikipedian natsihallituksen vauhtiin. Voit vaikka antaa banaanin, minulle se on AIVAN SAMA.

~Lauriv

Omenoita täällä olisi. Tule hakemaan, niin rauhoitut.

~Lax

Omenapiirakka vaniljakastikkeella kyllä maistuisi. Okei, joskus minullakin itsehillintä pettää. Yritän rauhoittua...

~Lauriv

([50]) Tässä tapauksessa sovinnon sai aikaan klassisen wikipedistisen huumorikäsityksen mukainen kevennys.

Life well spent.

Les[muokkaa]

Les on Saksan liittotasavallassa asuva opiskelija, joka osaa saksaa. Tämä ei ole yleistä Wikipedian käyttäjien keskuudessa. Silti tai juuri siksi hänellä on saksalainen historiankäsitys, minkä vuoksi Saksan valtion kaikki toimet 1933–1945 pitää selittää natsismista johtuviksi.

Natsittelu onkin Lesin tavaramerkki: hän lisää jokaiseen Saksaa tarkoittavaan linkkiin natsi-Saksa, jotta kaikki Saksan valtion toimet ymmärrettäisiin vain natsismista johtuvaksi eikä saksalaisesta kansanluonteesta, preussilaisesta välttämättömyydestä, reaalipolitiikasta tai ilmaston muutoksesta.

Natsittelusta tietosanakirjassa huolimatta Les väittää kannattavansa laatua: "Wikipediassa toiminnan kohteina ovat erityisesti selkeiden asiavirheiden korjaaminen sekä pyrkimys Wikipedian kehittämiseen Nupedian hyvät puolet omaksuvaksi vakavasti otettavaksi lähteeksi."

Wikipedia onkin lupaavasti kehittymässä selkotajuiseksi. Sen kieli muistuttaa jo oleellisilta osiltaan sotatieteen perusteossarjan, Korkeajännitys-sarjakuvien tyyliä.

Lintu ja Lapsi[muokkaa]

”Naisen orgasmi taitaa olla pelkkä myytti kun en minä ainakaan ole koskaan saanut vaikka ikää on kertynyt jo 49 vuotta”

~Lintu ja Lapsi[55]

”Mutta miten miespuolienn tiedemaailma voisi asiaa oikeasti tietää. Naisilta itseltään ei tietenkän kysytä”

~Lintu ja Lapsi[56]

Lintu ja Lapsi (nimennyt itsensä oletettavasti Katri Helenan kappaleen mukaan) on yksi Wikipedian Suurista Huomiokäyttäjistä. Häirikköstrategiselta kannalta Linnun ja Lapsen ilmaantuminen Wikipediaan on vöörst keis -skenaario. Aiemmin näet selkeitä häirikkötunnuksia oli Wikipediassa vain yksi, jonka vakkarikäyttäjien vartiokööri saattoi ahdistaa nurkkaan milloin tahansa, mutta L&L:n tulon myötä tämä on käynyt paljon vaikeammaksi, ellei jopa mahdottomaksi. Yhdessä Crimson Cherry Blossomin kanssa L&L muodostaa parivaljakon, jonka edessä kalpenee kovinkin wikipedisti. Nämä kaksi vaikeasti jälkeenjäänyttä trollia ja vandaalia näet puolustavat kiihkeästi toisiaan hädän hetkellä.[57]

Linnun ja Lapsen taidot kirjoittaa suomen kieltä ovat karmaisevuudessaan hälyttävät (vaikka tietysti Theodor Herzlin rinnalla hän vaikuttaa aika selväpuheiselta). Joka perkeleen keskusteluviestiin L&L:n pitää tunkea, milloin ei suoranaisia yhdys sana virheitä, niin ainakin puuttuvia päättövälimerkkejä, ylimääräisiä kysymys- tai huutomerkkejä ja isojen ja pienten kirjainten outoihin sijanteihin hyppimistä. Poimintoja: ”aa ok no en jatkossa sensuroi mutta jos olisin laatinut wiki pedian säännöt niin sensuroisin ettei lapset näkisi mutta ok”, ”Tuo Oli Jo Henkilö Kohtainen Hyökkäys !!!”.

Tämän tekstin kirjoittamisaikainen Linnun ja Lapsen omasivun versio alkaa kiitoksella talvisodasta. Hieman alempaa löytyy seuraava teksti:

»Terveppä terve vaan! Me olemme Lintu ja Lapsi, ja me yritämme tätä tietosanakirjaa luoda. Meille ilmoitathan, jos tyrimme yrittäessämme auttaa. Kuulumisiin!»

Käyttäjäsivu jatkuu maininnoilla siitä, että Lintu ja Lapsi on naispuolinen Wikipedian käyttäjä vm. -60, että hän toimii opettajan virassa ja että hänellä on lapsia ja "keuhko- -syöpä", joista kumpiakaan ei ole hankittu tupakoimalla, sillä Lintu ja Lapsi on absolutisti. Sitten vuorossa on sekava luettelo L&L:n idoleista, valistusta siitä, miten Mongolialla ja "muilla kehitysmailla" ei potki kovin hyvin, äärimmäisen sekavaa ja häiriintynyttä tekstiä wikirakkaudesta, Dan Brownista ja Friedrich Nietzschestä, puolittainen julistautuminen satanistiksi ja lopuksi toivomus yleisestä äänioikeudesta, joka Suomessa on vallinnut jo vuodesta 1906.

Lääkäri[muokkaa]

Käyttäjä Lääkäri on mahdollisesti Wikipedian ulkopuolisessa maailmassa Ihmisoikeuden ja lääketieteen mentori. Työssään Lääkäri tuottaa sairauskertomustekstejä liuskoittain joka päivä,[58] ja hänen panoksensa Wikipedialle lähtien lääkärin määritelmällä alkavasta käyttäjäsivusta kyllä muistuttaakin, jo kieleltään, jotakin viikon univajeessa yökittyä sanelua. Lääkäri painottaa, ettei ole akateeminen kirjoittaja (paitsi silloin, kun mistä tiedätte vaikka olisikin, ks. edempänä), vaan rehellinen, 80 tuntia viikossa työskentelevä henkilö, joka on yksinkertaisella missiolla jakaa luotettavaa tietoa kutsumusalastaan. Käyttäjän kaltaisesta vihjeettömästä mahdollisesta trollista tulee kuitenkin mieleen lähinnä pelottava kysymys, onko nyt päässyt niin elävässä elämässä kiinni olevalle yksilölle kuin Ruukinmatruunalle lupa kirjoittaa kansalaisille hoitomääräyksiä.

Wikipediassa Lääkäri on ajautunut pienimuotoiseen kaikki yhtä vastaan -tyyppisesti selkeän konsensuksen erimielisyysasetelmaan. Lääkärin mukaan ICD-tautiluokituksesta tulee saada lisätä suomiwikiin tietoja englanniksi, sillä kotimaankielen ”sanat eivät riitä” ja kääntämisen yrityskin vaatisi ”monta ammattilaista ja virallisen tahon” (aktiiviwikipedistien vahingonteoista annettu valitus kokonaisuudessaan). Tämän käyttäjämuotokuvan kirjoittajalla meni kyseisen tekstin laadukkaaseen suomentamiseen noin kaksi minuuttia, ja hänellä on matkaa vielä perkele lakkiaisiinsakin. Lääkäri on perin huojentunut siitä, että oikea lääkäri sai varata Wikipediassa ammatin nimen itselleen. Kun nyt jutut ovat oikeissa käsissä, niin wikipedistienkin tulisi ymmärtää, että huoli tekijänoikeuksilla suojatun materiaalin kopioimisista ja mitä näitä nyt on on perin turhaa: ”Olen lyhennellyt osan lähteitä ja minulla on myös lainailulupa, jota tosin en tässä mainitse, jottei henkilöllisyyteni paljastuisi. Voihan olla että kyse on omistakin teksteistäni.”[59] Joku Variel-niminen höyrypää on kyllä käynyt jakamassa Lääkärin käyttäjänimensä edessä tunteman vakavuuden:

»On eettisesti väärin ja harhauttavaa käyttää Lääkäri -tunnusta. Onhan Wikipediassa muitakin käyttäjänimiä, jotka luokitellaan hyvän tavan vastaisiksi. Kyseisellä käyttäjänimellä huijari voi saada paljon pahaa aikaiseksi. On kyse ihmisten terveydestä, joten VAIHDAPA KÄYTTÄJÄNIMEÄ.»
(--Variel 22. maaliskuuta 2009 kello 13.25 (EET))

Serious business. Lääkäri kertoo käyttäjäsivullaan ensin tekevänsä erityisesti potilastyötä ja sen perään olevansa, ilmeisesti siinä potilastyössä, ”Wikipedian kiitollinen käyttäjä”. Wikipedia-kirjoittajana Lääkäri sen sijaan ei, hän jatkaa, ole kyennyt sisäistämään muotoseikkoja ja ”ammattilaisten” aluetta, jolla ilmeisesti tarkoittaa sellaisia asioita kuten lähteistysperiaatteita ja tietosanakirja-artikkelin rakenteen kulmakiviä,[60] kuten aiheen määritelmä ja verbien käyttö virkkeissä. Yhdistelmä on todella huolestuttava, eikä tällä kertaa edes ensisijaisesti Wikipedian kannalta. Käyttäjä pyytää anteeksi wikiuunouttaan ja toteaa yksiselitteisesti/-kantaan, että vasta eläkevuosista saattaa riittää aikaa käytäntöjen opetteluun.

»Filosofisena anarkistina Lääkäri ei ole tottunut kuvia kumartamaan. Lisäksi potilastyössä Lääkäri joutuu päivittäin potilaan parhaaksi innovoimaan käypä hoito ja evidence based medisiinan puoitteissa valvova viranomainen niskan takana hengittämässä.»
(Lääkärin käyttäjäsivu)

Lopussa (käyttissivun) on kuitenkin väliotsikoitu kiitos projektin olemassaolosta. Aktiivinen laillinen lääkäri kirjoittaa: ”Lääkärin työn kannalta Wikipedia on netin arvokkainta sisältöä.” Joko alkaa homeopatia houkutella?

»Artikkelia voinee nyt pitää alkuperäiartikkelina. "Free Copyright" esim 24.1.2008 FiWikipedia psykiatrikollegio. Lähteiden suhteen viittaan englanninkieliseen Wikipediaan Bipolar disorder. Suomessa emme ikinä voi päästä näin pitkälle, kateellisina vain katselemme, itkemme suomen kielen rajoittuneisuutta ja kadehdimme englannin kielen rikkautta sekä sen postmodernia moniselitteisyyttä.»
(Lääkäri artikkelin alussa[61])

Katso myös[muokkaa]

Lintu ja Lapsi (vas.) ja Crimson Cherry Blossom. CCB: ”This isn't even my final form!”

Viitteet[muokkaa]

 1. http://www.evira.fi/portal/fi/elaimet/elainten+terveys+ja+elaintaudit/elaintaudit/hevoset/cem+eli+tarttuva+kohtutulehdus/
 2. https://fi.wikipedia.org/w/index.php?title=Wikipedia:Kahvihuone_%28uutiset%29&diff=13735146&oldid=13735137
 3. Toisin kuin useissa muissa tapauksissa, ei em. systeemin ed. lauseen ilmaiseman tosiseikan ignorointi ole vakautusmekanismi, vaan kuten häpeältä säästymättömyydestä voimme päätellä todella vain havainnointikyvyttömyyttä, jonka aiheuttaa heikkolahjaisuus.
 4. Siis ehkä. ”Tähän hankkeeseen ei kannata osallistua, ei ainakaan enää. – – Toivottavasti saatte värvättyä uusia muokkajia, vaikka eräs käyttäjä heitä parhaillaan karkottaa minkä ehtii [eli vain sinun ei enää kannata osallistua, vai oliko edellä vain yritys antaa ironinen onnentoivotus toivottomana pitämääsi yritykseen, ilmaisuvammainen?].”
 5. https://fi.wikipedia.org/w/index.php?title=Wikipedia:Wikipedian_k%C3%A4ytt%C3%A4j%C3%A4t,_jotka_kertovat_oikean_nimens%C3%A4&diff=5051068&oldid=5051058
 6. http://fi.wikipedia.org/w/index.php?title=K%C3%A4ytt%C3%A4j%C3%A4:Hautala#Muuta_sekalaista&oldid=3129185
 7. IA veti herneen nenään lokakuussa 2009. Varovaisten arvioiden mukaan seuraavan puolen vuoden aikana Hikipedian lukijamäärä tuplaantui. IA:n lisättyä vielä "lähteen" (huomaa omavaltainen tulkitseminen) väittämälleen kesäkuussa 2010 lukijamäärä on vähintäänkin triplaantunut edeltävästä, minkä vuoksi Hikipedia on luopunut kokonaan aikeistaan mainostaa itseään televisiossa.
 8. http://fi.wikipedia.org/w/index.php?title=Uncyclopedia&diff=prev&oldid=9170912
 9. Kyllä se IA sitten vaan sinnikkäästi jaksaa, kun ylläpitäjä ja vakiokäyttäjä nousevat vastustamaan koko pelleilyä, keskustelun loppuun asti esittää, ettei tajua oikeuden ja kohtuuden ja itse kunkin velvoitteiden (ks. [1]) lisäksi käytännöistäkään mitään.[2]
 10. https://fi.wikipedia.org/wiki/Keskustelu_k%C3%A4ytt%C3%A4j%C3%A4st%C3%A4:IA/Arkisto_1#L.C3.A4hett.C3.A4m.C3.A4si_viesti
 11. http://fi.wikipedia.org/wiki/Wikipedia:Kahvihuone_%28tekniikka%29/Arkisto3#Parempi_Kahvihuone
 12. http://fi.wikipedia.org/w/index.php?title=Keskustelu_k%C3%A4ytt%C3%A4j%C3%A4st%C3%A4:Crimson_Cherry_Blossom&oldid=13737591#Rakas_yst.C3.A4v.C3.A4
 13. 13,0 13,1 13,2 13,3 13,4 http://fi.wikipedia.org/w/index.php?title=K%C3%A4ytt%C3%A4j%C3%A4:J_Hazard&oldid=10894934
 14. http://fi.wikipedia.org/w/index.php?title=K%C3%A4ytt%C3%A4j%C3%A4:Neofelis_Nebulosa/Arkisto_2006&oldid=2237477#Kiroilu_pois
 15. http://hiki.pedia.ws/index.php?title=Keskustelu:Wikipedian_k%C3%A4ytt%C3%A4j%C3%A4t&oldid=237047
 16. http://beepedia.wiki-site.com/index.php?title=Keskustelu_k%C3%A4ytt%C3%A4j%C3%A4st%C3%A4:Haukionkala&diff=next&oldid=25737
 17. Wikipedian ylläpitäjä Otrfanille tosin pointsit tästä.
 18. http://fi.wikipedia.org/w/index.php?title=Hoivaamisvietti&oldid=6973856Termi on eksklusiivisesti Juhkon.
 19. https://fi.wikipedia.org/w/index.php?title=Wikipedia:Osoitepaljastuspyynn%C3%B6t/2010/Painov%C3%A4ri&diff=8742719&oldid=8742702
 20. http://fi.wikipedia.org/w/index.php?title=Wikipedia:Kommenttipyynt%C3%B6/Juhkon_esto&diff=11251237&oldid=11251146
 21. https://fi.wikipedia.org/w/index.php?title=Wikipedia:Kommenttipyynt%C3%B6/Juhkon_esto&diff=next&oldid=11246075
 22. Mahdollisesti triksterihahmon ottanut apinajumaluus.
 23. http://fi.wikipedia.org/w/index.php?title=Keskustelu_k%C3%A4ytt%C3%A4j%C3%A4st%C3%A4:Lintu_ja_Lapsi&diff=prev&oldid=7403026
 24. https://fi.wikipedia.org/w/index.php?title=Wikipedia%3AEhdokkaat_hyviksi_artikkeleiksi%2FNeekeri_2&action=historysubmit&diff=7454945&oldid=7454931
 25. https://fi.wikipedia.org/wiki/Wikipedia:V%C3%A4lityslautakunta/%C3%84%C3%A4nestys_2015#%C3%84%C3%A4net_(Jukka_Wallin)
 26. https://fi.wikipedia.org/wiki/Wikipedia:V%C3%A4lityslautakunta/%C3%84%C3%A4nestys_2016#%C3%84%C3%A4net_(Jukka_Wallin)
 27. https://fi.wikipedia.org/wiki/Wikipedia:V%C3%A4lityslautakunta/%C3%84%C3%A4nestys_2016#%C3%84%C3%A4net_(Jukka_Wallin)
 28. Jukka Wallin: ”Sharia länsimaissa-Oikeusyhteiskunnan kuolema..”, Uusi Suomi 4.6.2012 (luettu 15.2.2014)
 29. Luettelo itsensäpaljastajista
 30. https://fi.wikipedia.org/w/index.php?title=K%C3%A4ytt%C3%A4j%C3%A4:Kekmon&oldid=16420794
 31. https://fi.wikipedia.org/w/index.php?title=Toiminnot:Muokkaukset/Kekmon&dir=prev&limit=20&target=Kekmon
 32. https://fi.wikipedia.org/w/index.php?title=Keskustelu:Taistolaisuus&oldid=17086122#L%C3%A4hteist%C3%A4minen_ja_artikkelin_parannus
 33. https://fi.wikipedia.org/w/index.php?title=K%C3%A4ytt%C3%A4j%C3%A4:Olimar&oldid=17297117
 34. https://fi.wikipedia.org/w/index.php?title=Keskustelu_k%C3%A4ytt%C3%A4j%C3%A4st%C3%A4:Kekmon&diff=15669882&oldid=15386007
 35. https://fi.wikipedia.org/w/index.php?title=Le_Camp_des_saints&diff=next&oldid=16875423
 36. ”Tyrmäävän rasistinen” kulttiteos inspiroi Trumpin neuvonantaja Steve Bannonia – tällainen on äärioikeiston suosikkiromaani. HS 8.3.2017
 37. https://fi.wikipedia.org/w/index.php?title=Perussuomalaiset&diff=prev&oldid=15341651
 38. http://tilastokeskus.fi/til/evaa/2011/evaa_2011_2011-04-29_tie_001_fi.html (Web Archive)
 39. https://fi.wikipedia.org/w/index.php?title=Vihreä_liitto&diff=prev&oldid=15341637
 40. https://fi.wikipedia.org/w/index.php?title=Donald_Trump&diff=prev&oldid=17097094
 41. https://fi.wikipedia.org/w/index.php?title=Taylor_Swift&diff=prev&oldid=15401670
 42. Can't Shake It Off: How Taylor Swift Became a Nazi Idol. Broadly./Vice/mikälie 23.5.2016 (Archive.is)
 43. http://fi.wikipedia.org/wiki/Keskustelu_k%C3%A4ytt%C3%A4j%C3%A4st%C3%A4:Klassikkomies/Arkisto1#Maailman_alkuper.C3.A4
 44. esim. esim.
 45. https://fi.wikipedia.org/wiki/Wikipedia:Kommenttipyynt%C3%B6/K%C3%A4ytt%C3%A4j%C3%A4_Klassikkomies
 46. https://fi.wikipedia.org/wiki/Wikipedia:Kommenttipyynt%C3%B6/K%C3%A4ytt%C3%A4j%C3%A4_Klassikkomiehen_toiminta_kokonaisuutena
 47. http://fi.wikipedia.org/w/index.php?title=Wikipedia:Kahvihuone_%28sekalaista%29&oldid=13866900#Lasten_wikipedia
 48. https://fi.wikipedia.org/wiki/Keskustelu_käyttäjästä:Kouluhai/Arkisto#Kuvista
 49. https://fi.wikipedia.org/w/index.php?title=Wikipedia:Yll%C3%A4pit%C3%A4j%C3%A4t/Kouluhai&diff=1503588&oldid=1503585
 50. http://fi.wikipedia.org/wiki/Keskustelu_k%C3%A4ytt%C3%A4j%C3%A4st%C3%A4:Kouluhai/Arkisto3#Allekirjoituksestasi
 51. http://fi.wikipedia.org/wiki/Keskustelu_k%C3%A4ytt%C3%A4j%C3%A4st%C3%A4:Kompak/Arkisto1#Kommenttisi_Kouluhain_allekirjoituksesta
 52. https://fi.wikipedia.org/wiki/Wikipedia:Kahvihuone_%28k%C3%A4yt%C3%A4nn%C3%B6t%29/Arkisto_73#Olisiko_.22k.C3.A4ytt.C3.A4j.C3.A4.22_sanasta_luovuttava.3F
 53. https://fi.wikipedia.org/w/index.php?title=Keskustelu_k%C3%A4ytt%C3%A4j%C3%A4st%C3%A4:Kvarkki&diff=13272764&oldid=13272762
 54. Wikipedistit, jotka kertovat oikean nimensä
 55. https://fi.wikipedia.org/w/index.php?title=Keskustelu:Orgasmi&oldid=7299967
 56. https://fi.wikipedia.org/wiki/Keskustelu_k%C3%A4ytt%C3%A4j%C3%A4st%C3%A4:Lintu_ja_Lapsi#Roskan_puhumisesta
 57. Ja kujertelevat keskenään keskustelusivun kulmauksessa luppoaikoina.
 58. http://fi.wikipedia.org/w/index.php?title=Keskustelu_k%C3%A4ytt%C3%A4j%C3%A4st%C3%A4:L%C3%A4%C3%A4k%C3%A4ri&oldid=12077120#Arvostan_asiantuntijoita
 59. http://fi.wikipedia.org/w/index.php?title=Keskustelu_k%C3%A4ytt%C3%A4j%C3%A4st%C3%A4:L%C3%A4%C3%A4k%C3%A4ri&oldid=12077120#Tekstin_kopioiminen_l.C3.A4hteist.C3.A4
 60. http://fi.wikipedia.org/w/index.php?title=Keskustelu_k%C3%A4ytt%C3%A4j%C3%A4st%C3%A4:L%C3%A4%C3%A4k%C3%A4ri&oldid=12077120#Artikkelien_rakenteesta
 61. http://fi.wikipedia.org/w/index.php?title=Kaksisuuntainen_mielialah%C3%A4iri%C3%B6&curid=8136&diff=4169512&oldid=4165209&rcid=4270519