Haaparantawiki

Hikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

”Hienoa, tännehän voisi kopsata (lähteet merkittynä) wikipediasta artikkeleja”

~Käyttäjä:Pikkuvelj. maalaa Haaparantawikin suuntaviivoja.

”...saatan pystyä koodaamaan skriptin, joka kopioi kaikki suomenkielisen Wikipedian sivut tänne. Niitä voisi sitten muokata mieleisekseen.”

~Käyttäjä:Vapaustaistelija kiteyttää Haaparantawikin toimintaperiaatteen.

”Sen tehtyäni voin yrittää hakkeroida suomenkielisen Wikipedian paskaksi vähäksi aikaa, jolloin Haaparantawiki olisi ainoa suomenkielinen wiki-sanakirja.”

~Samainen käyttäjä viimeistelee paketin ilmentämällä ehtaa Haaparantawiki-asennetta.
Stop hand.png Tämä sivu on täyttä faktaa!
Tämän sivun aihe on niin käsittämättömän tyhmä, että siitä ei tarvitse repiä huumoria.
Haaparantawikin logo

Haaparantawiki on erään haaparantalaisen yksityishenkilön omistamalleen haaparanta.se-domainille perustama wiki, joka oli alun perin tarkoitettu haaparantalaisille ja muille Haaparannasta kiinnostuneille.[1] Sittemmin wikin "valloittivat" internetin suomalaisuustaistelijat Käyttäjä:Inzulacin johdolla. Koska Haaparannan sanomalehti oli sortokausina ainoa suomenkielinen lehti, jota ei sensuroitu, saa entinen käytännössä eloton kotiseutuwiki nyt palvella kielisotureita. Heidän kunnianhimoisena tarkoituksenaan on koota kaikki Wikipedian ruotsiin liittyvät artikkelit yhteen ja siirtää ne Haaparantawikiin hieman totuudenmukaisemmiksi ja ei-ruotsinmielisiksi muutettuina. Käytännössä tämä tarkoittaa Ctrl+C, Ctrl+V -metodilla Wikipediasta kopioituja ja suomenkielisillä otsikoilla varustettuja artikkeleita, joita on satunnaisesti höystetty muutamalla ruotsinvastaisella kommentilla. Wikikäyttäjien keskuudessa koko juttua pidetään hyvänä vitsinä.

Haaparantawikin synty

Käyttäjä:Inzulac (tästä lähtien Inzulac) oli taistellut pitkään ja hartaasti Wikipedian svekomaanista asennetta ja ruotsinmielistä ylläpitoa vastaan; Ruotsin paikkakunnat, joilla oli aivan selvästi suomalaiset nimet, eivät olleet Wikipediassa niillä nimillä vaan niiden ruotsinkielisillä vastineilla. Lisäksi Wikipedian pakkoruotsi-artikkeli oli muuteltu ruotsinmieliseen muotoon ja lukittu. Jopa Suomen kielijakaumaakin koskevat tilastotiedot oli poistettu "vanhuuteen" vetoamalla. Inzulac yritti parhaansa mukaan taistella fasistista ylläpitoa vastaan, mutta murskaava ylivoima pakotti hänet käyttämään sissitaktiikoita.

Haaparantawiki (uudelleen)syntyi, kun Inzulac tajusi ettei voinut voittaa Wikipedian Politbyroota ainoastaan soittelemalla näille häirikkösoittoja öisin. Niinpä kun päällekarkauskaan ei toiminut, Inzulac päätti perustaa uuden wikin, Haaparantawikin, Wikin, joka toimisi turvapaikkana kaikille suomalaisuuden kannattajille ja jonne voitaisiin luoda luotettava tietokanta, joka ei sisältäisi ruotsinmielisten propagandaa eikä ruotsalaisilla paikannimillä olevia artikkeleita ruotsalaisista paikoista.

Missä meni vikaan?

Niin kuin kommunismikin, Haaparantawiki näytti paremmalta paperilla kuin käytännössä. Haaparantawikin ensimmäiset artikkelit eivät olleetkaan valistuneiden käyttäjien luomia asioita eri kannalta katsovia artikkelita, vaan suoraan Wikipediasta kopioituja raakileita, joissa oli vain suomenkielinen otsikko eikä edes "Kopioitu Wikipediasta"-mainintaa. Soppaa sekoittivat entisestään Inzulacin kielitaistelufoorumeilta värväämät kiihkosuomenmieliset käyttäjät (joita edustavat mm. lyhennefetisisti Käyttäjä:Pikkuvelj., ja Käyttäjä:Eckerö), jotka loivat mm. seuraavan naurettavan puolueellisen artikkelin:

Pakkoruotsi on pakollisesta ruotsin kielen opetuksesta Suomen kouluissa käytettävä nimitys. Käsitteen on keksinyt tai vähintäänkin tehnyt tunnetuksi Suomalaisuuden liitossa aktiivisesti toiminut emeritusprofessori Erkki Pihkala 1980- ja 1990-lukujen vaihteessa.
Korruptoituneiden ja ruotsinmielisten poliitikkojen junailemien idioottimaisten säännösten johdosta pakkoruotsia joutuu opiskelemaan B1-kielenä viimeistään peruskoulun seitsemänneltä luokalta alkaen.
Ruotsinkielinen 5,5 % vähemmistö vaatii suomenkielisen 93,5 % enemmistön taipumaan tahtoonsa, vaikka suurin osa ruotsinkielisistä osaa suomen kieltä hyvin. Käytännössä kyseessä on melkein orja-isäntä -systeemi, koska ruotsinmieliset ja idioottimaiset säännökset pakottavat suomenkieliset palvelemaan ruotsinkielisiä kaikessa lukuunottamatta tietyissä tapauksissa peräaukon nuolentaa.
Pakkoruotsi tuli voimaan Ruotsalaisen kansanpuolueen toimesta peruskoulu-uudistuksen yhteydessä.(lähde?) Yliopistoihin se tuli vasta vuonna 1978, kun opetusministerinä toiminut Kristian Gestrin poisti aikaisemman pro exercitio -käytännön. Pro exercitio -käytäntö koostui kahdesta kielikokeesta, johon ruotsia ei sallittu mukaan, koska maailmankielten opiskelua pidettiin huomattavasti tärkeämpänä.
Koska suomenruotsalaisten rahat hallitsevat suvereenisti Suomen mediaa ja suomenruotsalaisilla on muutenkin suomenkielisiä äärimmilleen orjuuttava valta-asema, suomenkieliset eivät yleisesti ottaen pakkoruotsista sekä suomenruotsalaisten eri- ja etuoikeuksista tiedä.
--Haaparantawiki 3. 9. 2007 klo: 14.55

Muita esimerkkiartikkeleita

(Sivut noudetaan arkistopalvelun kautta)

 • Svekomultnikki on parhaita esimerkkejä Haaparantawikin puolueettomuudesta:

  ”Svekomultinikki on suomenkielisillä Internetin kielipoliittisilla keskustelufoorumeilla asiallista kielipoliittista keskustelua kaikin keinon häiritsevä henkilö. Kyseinen henkilö piiloutuu ruotsinmielisten valheidensa kanssa useiden satojen nimimerkkiensä taakse. Svekomultinikki toimii usein ympäri vuorokauden, joten on perusteltua olettaa, että tämä häirikkö saa toiminnastaa huomattavaa rahallista tukea RKP:ltä, Folktingetiltä ym. Suomessa toimivilta ruotsinmielisiltä järjestöiltä.”

  Ikävä kyllä sivustolta ei toistaiseksi löydy vastaavaa määritelmää termistä 'mielenvikainen Suomalaisuuden Liiton lahjoma fennomaaninen ammattivandaali', mutta tasapuolisuuden nimissä sellainen lisättäneen lähitulevaisuudessa.
 • Lumparlanti. Tämä artikkeli on silkkaa svekomaanista valheellista roskaa, sillä artikkelissa luetellaan Lumparlannin (EI Lumparlandin!) kyliä esimerkiksi seuraavasti: Klemetsby, Krokstad, Lumparby, Lumpoby, Svinö. Kuka RKP:n lahjoma kätyri on jättänyt korvaamatta nämä imperialismin ilmentymät ainoilla oikeilla nimillä Klemettikylä, Korkkikaupunki (OK, se olisi silti väärä nimi, mutta periaate on tärkein. Lisäksi se kuulostaa hauskalta.), Lumparkylä, Lumpokylä (ehkä jopa Lumppokylä) ja Sikasaari?! Päitä pölkylle!

Uusi toivo

Kaikki muuttui, kun Käyttäjä:Vapaustaistelija (Siis Vapaustaistelija) saapui Haaparantawikiin. Hänen Haaparantawikin yleisestä ruotsinvastaisuudesta neutraali asenteensa.. vitsi vitsi! Hänkin on liki äärettömän suoraviivaisesti ruotsinvastainen, mutta osasi sentään laittaa hösseliksi. Tämä Wikipedian "neutraalia" näkökulmaa vihaavaa ja Haaparantawikin "oikeasti neutraalia" näkökulmaa vaaliva mestari on tehnyt mm. Perustynkämallineen, kaksi aihealuetynkämallinetta ja hienon "Ruotsinmielinen"-mallineen, jonka sisältö on seuraava:

"Tämä on varoitus ruotsinmielisistä muokkauksista. Jos jatkat vastaavanlaista toimintaa, muokkausoikeutesi voidaan poistaa varoituksetta."

Tavattoman neutraalia, eikös vaan? Vastaavanlaista Suomenmielisistä muokkauksista varoittavaa mallinetta ei tietenkään ole olemassa, sillä eihän mikään Haaparantawikiin kirjoitettu voi olla suomenmielistä, eihän? Malline lätkäistään kaikille, jotka eivät avoimesti loukkaa ruotsin kielen asemaa Suomessa.

Vandaalien vastaisku

Ei mitään niin pahaa, ettei pahempaakaan. Juuri kuin näytti siltä, että vapaustaistelija voisi rauhassa rakentaa ruotsinvastai siis ehdottoman puolueetonta ja sensuurivapaata diktatuuriaan, Pahamaineinen Pådax-vandaali (å merkkaa tässä O:ta. Meilläpä onkin katsos tälläinen uskomaton Pådax-vandaali -suoja, senkin ikivanhassa versiossa rypevät kalkkikset!) öö... No joka tapauksessa Pådax-vandaali iski Haaparantawikiin nopeasti ja tehokkaasti: Kaksi tusinaa artikkelia ja keskstelusivua (siis kaikki) meni täysin remonttiin Inzulacin vastaisten haukkumisien ja tyhjennysten takia. Lisäksi joukko uskomattoman mielenkiintoisilla otsikoilla varustettuja uusia artikkeleja, kuten vaikkapa: "Ttytyhgdh" ja "En kyllästy tähän ikinä, senkin pelle. Harmittaako, ettei teillä ole ylläpitäjiä???" julistivat Tiedät-kyllä-kenen ilosanomaa ennen kuin Wikienvälinen SysOppi ehti hätiin. Monet vandaalit ottivat tästä ennakkotapauksesta oppia, ja koska Haaparantapedialla ei ole ollenkaan omia ylläpitäjiä (melkein), vandaalit voivat riehua siellä aivan rauhassa kenekään estämättä! (melkein) Tässä ei ole nyt tietenkään kyse minkäänlaisesta kehotuksesta vandalisoida tätä sivua (melkein) (senkun klikkaat vaan, niin pääset sinne), sillä onhan niin täällä Hikipediassakin kielletty kiihotus toisia tyhmiä vastaa, aivan kuten Haaparantawikissäkin (melkein). Kiellämme nyt siis täysin ja absoluuttisesti Haaparantawikin loistavan sivuston vandalisoinnin (melkein). Siellä tosin kehotetaan vandalisoimaan Hikipediaa, mutta me olemme paljon ylemmällä tasolla, ja "Annamme anteeksi heille, jotka ovat meitä vastaan rikkoneet, sekä osoitamme heille lempeyttä." (Hjas. 2. 5. 14-15) Haaparantawiki ei ole enää pystyssä, joten ei liene tarvetta kehottaa ihmisiä olemaan vandalisoimatta sitä. Vaihdoimmekin edeltä linkin johtamaan Haaparantawikin seuraaja Suomiwikiin, ja yliviivasimme sekaannusten välttämiseksi, jotta lukisit tämän ensin. Eipä tässä muuta, jatketaan.

Haaparantawikin toimintaperiaatteet

Haaparantawikiä häiritsee useiden satunnaisten muokkaajien aiheuttamat neutraalista näkökulmasta tehdyt muokkaukset, jotka ylläpito tai Vapaustaistelija poistaa "ruotsinmielisinä". Näin tehdään kaikille artikkeleille, joissa ei kritisoida ruotsinkielisten asemaa Suomessa. Haaparantawikin Etusivulla lukee, että se on "vapaasti muokattava". Vapaasti muokattava -teksti on linkki, joka johtaa olemattomassa ja n00binoloisesti Wikipediasta kopioidussa nimiavaruudessa olevalle tervetuliaissivulle. Missään ei sanota, kuinka vapaasti wikiä saa muokata. Etusivulla sanotaan myös, että "Haaparannan Sanomat oli koko Euroopan ainoa suomenkielinen lehti, jota Venäjän virkamiehet eivät sensuroineet". Nyt Haaparantawiki on suomen ainoa wiki, jossa valtaansa naurettavasti väärinkäyttävä klikki tekee hulvattoman mielivapaita ruotsin kieltä loukkaavia muokkauksia ilman lähteitä ja ironisesti sensuroi lähteellistä yleistietoa vedoten siihen, että nämä kaikkien sisäistämät tosiasiat ovat muka "uutta tutkimusta", "mielipiteitä" taikka siten "Agendoja".

Hauskaksi esimerkiksi tuosta viimeisimmästä kohdasta käy Käyttäjä:Ruotsifani:n kohtalo. Hän ei ollut kuin poistanut erään naurettavan rasistisen kommentin ja yrittänyt keskustella artikkelien keskustelusivulla niiden huumoripitoisuudesta - kaveri katsos luuli Haaparantawikiä jonkinlaiseksi vitsiwikiksi. Virhe, jonka myönnän itsekin tehneeni. - Mutta hänet estettiin "omien agendojen levittämisestä". Ironista kyllä, nimenomaan tästä samaisesta syystä suurin osa Haaparantawikin aktiivimuokkaajistakin sai bannit Wikipediaan.

Haaparantawikin loppu ja perilliset

Keväällä 2008 Haaparantawikin lyhyt ja ei niin kunniakas historia sai päätöksen. Ironista kyllä, yritettäessä nyt ladata kyseistä sivua saa silmillensä hurrinkielistä molotusta jossa todetaan jotain teknisiä hienouksia, kielellä josta ei saa tolkkua. Sivut olivat viimeisinä aikoinaan vandalistien ja ylläpitäjä Pikkuvelj.:n välinen taistelukenttä. Viimeksi mainittu antoi käyttäjäsivuillaan ymmärtää jo tilanteen olevan hallinnassa. Parin viimeisen elinkuukautensa muutoslokin mukaan wikisssä ei tapahtunut vandalismin ja palautusten lisäksi muuta toimintaa.

Ylläpitäjän hommia ja sen tuomaa arvovaltaa vaille jäänyt Pikkuvelj. on ideoinut kieli-inttäjien foorumeilla uutta suomenmielistä wikiä jossa pääsisi jakamaan bännejä kaikille vähänkin erimieltä oleville ja svekomaaneille noin yleensä. Suomiwiki? Kielisoturipedia? Sen näemme.


Uusinta uutta (melkein): Suomiwiki on nyt tosiaan perustettu, jätetty raakileeksi ja vandalisoitu neljän eri hikipedistin toimesta.Hihihi! Tuo on anglismi, väännös saastaisesta germaanisesta murteesta! In your face! Wikin (he itse käyttävät siitä yleisnimeä wikipedia ja sikäli osoittavat ennennäkemättömyyden luovaa kykyä, omavaltaista lingvististä sesessionismia, napinaa ja kielipetturuutta) aktiivisuudesta kertoo jotain se, että siellä käy noin kerran parissa kuukaudessa joku riehumassa ja pistämässä paikat sekaisin, ja muutaman viikon päästä joku saapuu taas siivoamaan jäljet ja palauttamaan wikin siihen tilaan, jossa se on jo perustamisestaan lähtien ollut. Häpi end(kö?).

Esimerkkiartikkeleita Suomiwikistä

 • Föglöö. Malliesimerkki, joka havainnollistaa kielisoturien äärimmäistä laiskuutta. Föglö-artikkeli on kopioitu sellaisenaan Wikipediasta, mutta lisätty toki ylimääräinen vokaali. Ei ole edes suomentaa Lintösaareksi viitsitty. Föglöön keskuspaikka on Degerpyy.
 • Ruotsin eksonyymit. Tässä niitä nyt olisi, Ruotsin paikkoja suomeksi vituiksi pistetyssä MediaWiki-muotoilussa. Paitsi että eksonyymin kaltaisen termin käyttö tulisi kyllä näiden ihmisten sisäisen logiikan tähden katsoa sisäistetyksi epäkuolleiden loiskielten alamaisuudeksi. Norrboten-nimisestä maakunnasta on tavallisten ihmistenkin todellisuudessa sallittua käyttää muotoa Pohjoispohja, jopa Wikipedian mukaan; Suomiwikissä se esitellään muodossa Norrbotteni (Länsipohja). Tämä kuuluu vuosikymmenen maailmanlaajuisesti idioottimaisimpiin sanamuotojen väännöksiin.
 • Eläinten nimet. Täysin vailla asiayhteyttä yhden jättimäisen kappaleen muodossa esitetty luettelo "ELÄIN JA KASVISUKUJEN NIMISTÄ". Ei ole edes kerrottu, mistä suomen sukulaiskielestä mikin outo mongerrusmuoto on; leikkaus keskeltä:

  [...]ampiaine, Ambu, Ambujaine, Amburiaine (ampiainen), Ange, Angervo, Angerva, Angervoinen, Angerma, Angermainen, Angelma, Änge, Ängermä, Ängelmä, Anke, Ankerva, Ankervo, Ankeri, Änge, Ängeriäni, Angerhein, Angerva, Angervarsikas, Anga, Angas, Angastob-aina (mesiangervo), Arho (pihatähtimö), Haahka, Aahka, Hahka, Ahka, Haha, Hoahka, Hahk, Ahkas, Aha (haahka), Haapa[...]”'

 • Eläimet. Jumalatonta, jäsentymätöntä sekasotkua ranskalaisilla viivoilla. Mitä ilmeisimmin nämä jutut ovat suomalaisia tai suomensukuisia kansanuskomuksia eläimistä; tosin tätä ei ole katsottu kohteliaaksi kertoa erikseen. Kuin jonkun antropologian opiskelijan muistiinpanoista. Osiot ovat irrallisia ja perinpohjaisia kuten "-leppäkerttu "jomalan lehmä" (ei tapeta)." Äärettömän yleishyödyllistä tietosanakirjatarjontaa.

Loppumeditaatio

Fennomaanien metkut puolen vuosikymmenen jälkeen. – Tilanteen voi sanoa rauhoittuneen, kun rauhoittumisesta on jo kauan kulunut. Artikkeli edellä tapahtui vuosina 2007–2009, ja nyt eletään huhtikuuta 2014. Suomiwikin MediaWiki-jäljitelmäjärjestelmällä voi näyttää wikin kaikki muokkaukset samalla listalla MediaWikistä poiketen myös, jos ne ovat 30 päivää vanhempia (jotain, jota olisi näihin aitoihinkin syytä harkita, by the way). Suomiwikiin on viime vuonna tehty söpöt kolme muokkausta. Niiden lailla tämän vuoden molemmat muokkaukset on tehnyt joku Ristitaipaleeksi ristitty kaveri. Läheisissä lukumäärissä pyörivät Inzulacin muokkaukset Wikipediaan kahtena viime kalenterivuonna – Asterixistahan* kuultiin viimeksi '07. Hikipedia toivottaa heille – samoin kuin Vapaustaistelijalle, Pikkuvelj.l. ja kaikille heille, jonka nimi jäi huolimattomuutta mainitsematta, mutta jotka tunnistavat poppoon ja kuuluvansa – valonsäteitä, selkeyttä ja rauhaa, mielekkäitä ja rikkaita vuosia sekä pitkää ikää, ja yhteisymmärrystä, ystävyyttä suunpyyhkijän kanssa niille joiden elämään on astunut sellainen.

Katso myös

Internet-sivustoja
Hauskat: Sieni.us - Habbo - Weebls Stuff - Suomi24 - YouTube - Korsoraattori - Skientologiankirkko.fi - Taitopelit - Kuvalaudat
Tylsät: Runescape - Travian - Ilmainen sanakirja - Google - Riemurasia - Adressit.com - Huuto.net - Pulju.net - Punk in Finland - Naurunappula
Epäilyttävät: Facebook - Vauva.fi - Alastonsuomi - IRC-Galleria - 4chan - Outlook - Demi - eBay - Hommaforum - Vunet - Reddit - Twitter - Encyclopedia Dramatica - TV Tropes
Wikisivustot eli vapaat ohjelmistot: Wikipedia ja sen sisarprojektit - Hikipedia - Se toinen Hikipedia - MediaWiki - Haaparantawiki