Hämähäkkimies

Hikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Hämis joutuu kohtaamaan kaikennäköisiä vihollisia päivittäin
Hämähäkkimiehen serkku Afrikasta

Hämähäkkimies, oikealta nimeltään Park Peteerr (s. 23. huhtikuuta 1945, Turtola, nykyinen Pello), toimi Suomen pääministerinä vuodesta 1995 alkaen vuoteen 1999 (Hämiksen I hallitus), ja heti sen jälkeen 1999–2003 (Hämiksen II hallitus). 22. huhtikuuta 2003 hänet valittiin eduskunnan puhemieheksi. SDP:n puheenjohtaja hän oli vuosina 19891996.

Opiskelu[muokkaa]

Hämähäkkimies valmistui ylioppilaaksi Kuopion lyseosta 1964. Sieltä matka vei vuoden opiskelureissulle Yhdysvaltoihin Darthmouth College'iin Fullbright -stipendillä. Täällä häntä puraisi SDP:n saastuttama hämähäkki, jonka seurauksena hänen voimansa kasvoi, käsiinsä kasvoi karvoja ja hän kykeni ravistamaan käsistään valkoista tahmaa. Hänelle tuli myös kova akne. Näin hän muuttui Sankariksi ja hämähäkkimies oli syntynyt. Suomeen palattuaan Hämähäkkimies muutti Helsinkiin, jossa hän opiskeli Helsingin yliopiston valtiotieteellisessä tiedekunnassa pääaineenaan kansainvälinen politiikka. Hämähäkkimies valittiin yliopiston ylioppilaskunnan edustajistoon vuonna 1966 kolmen muun sosialidemokraatin, Ulf Sundqvistin, Ilkka Taipaleen ja Ilkka Sumun kera, Vaaleista tulikin punaiset, 2003. Hämähäkkimies valmistui valtiotieteen maisteriksi Helsingin yliopistosta vuonna 1969.

Ura SDP:ssä[muokkaa]

SDP:n kansainvälisten asioiden sihteerinä hän kirjoitti yhdessä Jaakko Blombergin kanssa muistion, missä YYA-sopimusta tulkittiin sotilaallisten pykäliensä näkökulmasta liittosopimuksen kaltaisena.

Sosialidemokraattisessa puolueessa hän on toiminut puheenjohtajana, tutkimussihteerinä, kansainvälisten asiain sihteerinä, poliittisen osaston päällikkönä, Helsingin piirin puheenjohtajana, puoluetoimikunnan jäsenenä, puolueneuvoston jäsenenä. Hän on toiminut myös pääministeri Mauno Koiviston sihteerinä ja työministeri Veikko Helteen poliittisena sihteerinä.

Hämähäkkimies joutui viimeisimmällä pääministerikaudellaan eduskuntavaalien alla maaliskuussa 2003 poliittisen kohun osapuoleksi Anneli Jäätteenmäen (kesk) tuotua julkisuuteen pääministerin keskustelut Yhdysvaltain presidentin George W. Bushin kanssa Washingtonissa 9. joulukuuta 2002. Siitä alkoi Irak-skandaaliksi tai Irak-vuodoksi nimitetty tapahtumasarja, josta toimittaja Pekka Ervasti on kirjoittanut kirjan Irak-gate. Kohu päättyi pääministeriksi valitun Jäätteenmäen eroon vain 69 päivän pääministerikauden jälkeen.

Hämähäkkimies kuuluu Washingtonissa toimivan CSIS-instituutin transatlanttisen yhteistyöaloitteen johtoryhmään. Hän osallistuu instituutissa jäsenenä Initiative for a Renewed Transatlantic Partnership työryhmän toimintaan. Pääministerinä Hämähäkkimies on osallistunut kansainväliseen Bilderberg-kokoukseen Brysselissä kesällä 2000.

Muuta[muokkaa]

Hämähäkkimies on toista kertaa naimisissa, nykyinen vaimo on historianopettaja ja filosofian lisensiaatti Päivi Hämähäkkimies (s. 1951, omaa sukua Hiltunen). Perheeseen kuuluvat myös tyttäret Emilia (1980), Sofia (1984) ja Cecilia (1992) ja koira Yrjö Hillevi toinen Päivin edellisestä avioliitosta. Hämähäkkimiehen ensimmäinen vaimo oli Aila-Marja Hämähäkkimies (s. 1948) (sd). Avioliitosta syntyi yksi lapsi, Paulamaria (1973). Hämähäkkimiehen vanhemmat ovat ylimetsänhoitaja Orvo Matias Kalervo Hämähäkkimies (1913 - 2007) ja terveydenhoidon opettaja Hilkka Aino Iisalo (Ingman) (s. 1915). Hämähäkkimiehen isoisä (isän puolelta) Akseli Hämähäkkimies (1876-1952) oli 1918 perustetun Kansallisen Kokoomuksen puoluesihteeri 1919.

Hämähäkkimies harrastaa uintia (entinen SM-sarjatason vesipalloilija) ja arkkitehtuuria. Sotilasarvoltaan hän on vääpeli.

Miehiä

Fiktiossa
Teräsmies - Kivimies - Megamies - Ihmemies - Lepakkomies - Hämähäkkimies - Vesimies - Scatman

"Elämässä"
Ammattimies - Esimies - Äidin uusi mies - Palomies - Setämies - Virkamies - Pieni vihreä mies - Aviomies - Tason mies - Tosimies - Pelimies - Hupparimies - Risumies