Floyd Rose

Hikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Floyd Rose Floating Tremolo Electric Guitar Fuckup System, tuttavallisemmin floikka tai floku, on sähkökitaraan hankittava lisäosa, joka tuo runsaasti lisää haastetta ja vekkuleita tilanteita kitaristille kuin kitaristille. Sitä ihannoivat varsinkin 11-15-vuotiaat uushevarit, ja suurten kitaravalmistajien halvemmista malleista on olemassa kalliimpia versioita, joissa on Floyd Rose on valmiina.

Anatomia[muokkaa]

Floyd Rose on kompleksi, joka koostuu lukuisista, toisiinsa kiinni pultatuista näennäistä virkaa toimittavista metallikappaleista. Sen tilavuus on noin 0,87 litraa, joten sähkökitarasta on poistettu talla sekä noin 30 % lankusta jotta Floyd Rose mahtuisi paikoilleen.

Peliohjeet[muokkaa]

Varoitus: Seuraava kirjoitus saattaa paljastaa yksityiskohtia juonesta, kuten sen, että pahat kuin hyvätkin kuolevat paitsi Edgar.

Vaihe 1: Kielittäminen[muokkaa]

Floyd Rose tuo mukanaan kokonaan uuden ja jännittävän tavan vaihtaa sähkökitaran kieliä. Siinä missä perinteisessä sähkökitarassa kielet vain vedetään lankun läpi ohuista rei'istä ja ruuvataan kiinni virittimiin, Floyd Rosella varustettuna sinun onkin irroitettava vähintään yksi pultti per kieli ennenkuin saat vanhat kielet pois. Lisäksi sinun on kuohittava uusi kieli metallileikkureilla, sillä tavallinen pallopäinen kieli ei välttämättä ole sellaisenaan yhteensopiva Floyd Rosen kanssa.

Vaihe 2: Virittäminen[muokkaa]

Floyd Rosella varustetun kitaran virittäminen on pinsettiotemotoriikkaa ja sävelkorvaa kehittävä urheilulaji. Itse Floyd Rosessa on pienen pienet pikavirittimet, joiden ulottuvuus on noin 1/10 sävelaskelta, joten ne ovatkin melko kätevät. Joissain tapauksissa tämä ei kuitenkaan riitä, vaan kielen toinen paikoillaan pitävä pultti on avattava jotta varsinaiseen virittimeen pääsee käsiksi. Tällöin kieli tosin saattaa tehdä ovelan tempun ja hypätä eri vireeseen.

Joka kerta kun yhtä kieltä viritetään yhteen suuntaan, siirtyvät muut kielet yhteensä saman verran toiseen suuntaan, mikä tekee virittämisestä varsin vekkulia. Näin ollen kielten välistä resonanssia ei voi käyttää apunaan, vaan viritysmittaria tarvitaan kunkin kielen virittämistä varten. Yleinen puheenaihe Floyd Rose -käyttäjien keskuudessa onkin se ehtivätkö he saada kitaransa vireeseen ennenkuin viritysmittari sammuttaa itsensä ajastimensa toimesta.

Virittäminen Drop D -viritykseen tai muuhun ei-vakioon viritykseen on haastava mutta erittäin palkitseva kokemus. Tällöin Floyd Roseen kohdistuu eri määrä jännitystä, joten sinun on kaiken lisäksi avattava kuusi ruuvia jotta pääset löystämään jousia tasapainon säätämiseksi. Kotiteollisuuden Jouni Hynynen ei suostunut sponsorisopimukseen Floyd Rose Inc. kanssa, sillä hän ei kännissä osaa laskea niin moneen kuin ruuveja ja pultteja on.

Vaihe 3: Soittaminen[muokkaa]

Koska Floyd Rose kelluu se ei suosi muuta kuin sellaisia soittotyylejä joissa plektrakäsi leijuu kokonaan ilmassa, sillä pieninkin kosketus siihen liu'uttaa kielten sävelkorkeutta. Äänille ei saa tuottaa vibraattoa toisen käden sormilla, tai muuten kaikki muut kielet venyvät vastakkaiseen suuntaan tasapainon säilymiseksi ja tuottavat jännittäviä ääniä. Oikeaoppinen tapa tuottaa vibraattoa on kiinnittää vibrakampi Floyd Roseen ja heiluttaa sitä plektrakädellä silloin kun ei soita sillä. Tämä on lisäksi paljon katu-uskottavampaa kuin kielten taivuttelu toisella kädellä, sillä eikö epämääräinen kiiltävän hopea koriste josta sojottaa kiiltävän hopea ohut keppi olekin suurimpia hetero-symboleita koko musiikin maailmassa?

Treble staff with notes 01.svg DIUU DIUU ...DIDI DIU DU. Tämä musiikkillisesti erittäin riittoisa artikkeli on tynkä.
Tahtilajinvaihdokset voivat olla tarpeen
.