Fender

Hikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Fender Magical Instruments Corporation, on Leo Fenderin Yhdysvalloissa 1940-luvulla perustama soitinpaja, joka tunnetaan nykyisellään parhaiten kitaran muotoisista esineistään. Idean musisointivälineiden valmistamisesta Leo sai toisen maailmansodan alkuhetkillä, heti kutsuntatilaisuudessa kuultuaan, että sotateollisuuden työntekijöitä ei lähetetä rintamalle. Jonkinlaisena esihippinä Leksa ei juuri tykinkuulatehtaan liukuhihnahommista innostunut, eikä hänen kotikylillään sellaista sattunut olemaankaan, joten hän päätti perustaa oman yrityksen. Äitinsä autotallin takahuoneessa hän aloitti ensimmäisenä maailmassa erityisesti sotilassoittokuntien käyttöön tarkoitettujen, maastokuvioitujen pimpparautojen valmistuksen. Aluksi hän toimi yksin ja valmisti kilkuttimet käsityönä, mutta sodan pitkittyessä rintamaolosuhteisiin tarkoitettujen musiikki-instrumenttien kysyntä kasvoi ja Fenderin (tuolloin vielä Fender's Military Pussy-shaped Dingelidong Iron Company) toiminta kasvoi. Puisten instrumenttien valmistukseen Fender siirtyi sodan loppuvaiheilla, kun metalliraaka-aineista alkoi olla pulaa. Puisen triangelin vaimea sointi ei kuitenkaan vastannut sodan melskeissä puolikuuroutuneiden musikanttien sävelkorvien tiukkoja vaatimuksia. Nopean tuotekehitysprojektin hedelminä syntyivät muiden muassa jänisräikkä, ksylofoni ja lopulta ensimmäinen Fenderin sähkökitara.

Stratocaster[muokkaa]

Stratocaster Hendrixin käsittelyssä... Se siitä kitarasta

”Strato on niin hyvä, että Hendrixikin poltti sen!”

~ Stratojen ylistäjä.

”Siksi se onkin niin paras.”

~Fenderin toimitusjohtaja.

Stratocaster on Leo Fenderin suunittelema kitara varakkaille aloittelijoille ja ns. "ammattilaisille" jotka eivät tiedä muita merkkejä. Straton koppa on tehty norsunluusta ja joskus sorasta, kaula on edellistä Telecasteria parempi ja mukavampi kädessä. Ainoa merkittävä parannus Stratocasterissa on sen "soololovi", joka auttaa tyhmempiäkin soittajia soittamaan korkeita ääniä, tämä parannus lisäsi myös hintaa muutamalla tonnilla... Ericsson sponsoroi ennen Stratocasteria, mutta meni pikaisesti sen jälkeen konkurssiiin tämä sposoroinnin takia ja Nokia valloitti markkinat. Myös Fenderin tytäryhtiö Squier tekee tätä maailmanlaajuista Fenderin nolouden aihetta.

Tuntomerkit[muokkaa]

Jos nyt satut huomaamaan että vanhan sänkysi alla on sähkökitara, ja olet kärsinyt lintuinfluenssasta, SARS:ista, dash-lentokonetyypin laskeutumistelineen viasta, päänsärystä tai krapulasta, olet luultavasti nukkunut maailman suurimman vihollisen päällä tai eilen oli pitkä ilta baarissa...

Valoheittimellä varustettu Telecaster soveltuu pimeimpiinkin rock-klubeihin ja hämäriin konsertteihin. Pelimannina Paramore -yhtyeen Taylor York

Telecaster[muokkaa]

Fender Telecaster on kitaristejen, ammattibaseballpelaajien ja idioottejen suosima kitara ja pahoinpitelyväline. Kitara on Stratocasteria raskaampi versio ja palaa sekä lyhyempään että kylmemmällä liekillä. Tosin Stratocasterilla on harvinaisen tehokasta piestä vastaantulevia ihmisiä epäorgonomisella suunnittelullaan ja järkyttävällä painollaan.

Telecasterin imago verrattuna veljeensä Stratocasteriin[muokkaa]

Telecaster on Stratocasteriin nähden vähemmän poltettu versio, tosin se on suositumpi Hell's Angels-, kantri- ja hevaripiireissä. Vaikka kitaran soundi on kevyempi, se on fysiikaltaan raskaampi mikä houkuttelee kouluttautumattomia piripäämetallimiehiä. Esimerkkinä hevibändi Paramoren kitaristi Taylor York.

Telecaster-kitaristeja[muokkaa]

Muita Fender -malleja[muokkaa]

  • Azzmaster
  • Squirter
  • Anal Intruder

Katso myös[muokkaa]