Fasismin humppateoria

Hikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Tulkaa tytöt takaisin -kommentteja (taltioitu 2019).jpg

»Pariisissa harhaillen mä etsin Eurooppaa,
kadonnutta nuoruuttain ja vanhaa maailmaa
Todellisuus muistot murskaa, turpiin lujaa lyö
Kunpa vielä hetken voisi kestää kesäyö!

Pariisissa kuljeskellen mietin maailmaa,
uppoavaa Eurooppaa ja muuta planeettaa
Talvi kesti kauan, kevät antaa odottaa
Ehkä maailma vielä uuden tilaisuuden saa.»
(Kaivanto: ”Pariisissa”[1])

Fasismin humppateorian mukaan Pekka Siitoinin okkulttisen karnevaalin jälkeinen suomalainen äärioikeisto, varsinkin MV-lehteä lukevat juntimmat siivet kehittyivät suomi-iskelmää kuuntelevista sukulinjoista. Näitä ihmisryhmiä yhdistää mm. piittaamaton öykkäröinti ja känniset menippolaiset rapsodiat.

Teoria syntyi huomiosta, että Hannu Verta oli levyttänyt 1990-luvulla[2] hurmoksellisen kotiseutuhumpan Mynämäestä, jonka kunnanvaltuutettu Mika Hurme (ps) ehdotti vuonna 2019 al-Holin pakolaisleirillä olevien ihmisten (lähinnä naisia ja lapsia) ampumista.[3] Tutkijat alkoivat kiinnittää enemmän huomiota duurivetoisemman suomirenkutuksen n-sana-fiksaatioon, jota ilman ei jäisi 19701980-luvuilta paljon jäljelle:

Laman, finanssikriisin ja hyvinvointivaltion alasajon painamana näitä hengentuotteita kuluttavan lössin rasismi muuttui rennosta vitsihuumorista ja kiehtovasta eksotismista pahantahtoiseksi. Aiemmin ”Vara-Irwininä” tunnettu Jösse Järvenpää alkoi 2010-luvulla kirjoittaa isänmaallisia YouTube-käännöshittejä (Kaapuneitonen lilluttelee veessä, kaavun alla on keho eritteessä / Ei suihkussa käynyt oo aikoihin, Hiki-Eniassa luotetaan kai taikoihin).[5] Humppateorian lähtöoletuksena on, että suomi-iskelmäfanien lapsilla kiintymyssuhdetraumoja riittää, ja olisi uskottavaa, että piilotajuisiksi jääneet, vanhempiin suuntautuvat aggressiot voidaan heijastaa heihin lapsuusmuistoissa yhdistyvään arvoitukselliseen tummaan hahmoon.

Sound-icon.svg
N—ukko ja Hakkarainen”. Perustuu löyhästi kansanedustaja Teuvo Hakkaraisen ensimmäiseen kohuun[6]. Petri Kaivanto, Siltapyrotekniikan alkeet (2014).

Teorian vaatima puuttuva rengas on paikannettu Muutos 2011:n, Itsenäisyyspuolueen, persujen ja Seitsemän tähden liikkeen ehdokkaana eduskuntaan ja kunnanvaltuustoon yrittäneen muusikko, hompanssi Petri Kaivannon (s. 1968) kirottuun levyyn Siltapyrotekniikan alkeet (2014).[7] Se kuulostaa siltä, kuin Hommaforumin 2000–2010-luvun vaihteen aktiivin omahyväisellä ironialla ja latentilla katkeruudella myrkytetyt Alatalo ja Hector vetäisivät Hilarius Hiiren ”Hiiripolkkaa”.

»Oi, kuinka hienosti roihuavatkaan sillat
Saat ihan yksinäsi tarveta kylmät illat
Asioiden taipumus on mennä ihan oikein
Sillä elämä on liian lyhyt,
aivan liian lyhyt
elettäväksi liian monessa valheessa

Puhu suoraan ja häpeättä, siis älä suotta ole poliittisen korrekti
Älä antaudu elämättä, sä itse olet ainut elämäsi subjekti
Pane hanttiin aina sensuureille, näytä keskisormi tyranneille
Kysy tyhmiä kysymyksiä, kysy vaikeita kysymyksiä
Ole rehellinen, säälimättömän rehellinen (aaa-aa-aaa)
ja niin

Oi, kuinka hienosti roihuavatkaan liekit
Voi, miksi ihan turhaan menneitä vielä mietit?
Asioiden taipumus on mennä ihan oikein
Ja elämä on liian lyhyt,
aivan liian lyhyt
vietettäväksi kusipäiden seurassa»
(Kaivanto: ”Siltapyrotekniikan alkeet”)

Aiheesta muualla[muokkaa]

Katso myös[muokkaa]

Viitteet[muokkaa]

  1. https://www.youtube.com/watch?v=6t4wwo7Zf5s
  2. http://www.fono.fi/Dokumentti.aspx?kappale=Mynämäki-humppa&ID=53561bad-737a-4419-8d6f-863d8457942a
  3. https://twitter.com/Dimmu141/status/1207994630979117057
  4. Alatalo ei ole urallaan rajoittunut vain tavanomaiseen, sienenä ympäröivästä kulttuurista imettyyn vappunenärasismiin (josta ks. myös ”Nunnuka lailaa”), vaan levyttänyt esimerkiksi Lusiadeja ongelmallisemman kappaleen ”Kiinan tyttäret” (1978). Nopeasti laskien siinä ainakin orientalisoidaan, seksualisoidaan tätä orientalistista stereotyyppiä räikeästi, vitsaillaan pihien juutalaisten kustannuksella, verrataan juutalaisia natseihin, lasketaan leikkiä pysyvästi rampauttavalla kidutuskäytännöllä kätsänäppäryyden tähden, keksitään seksuaalisesta haluttomuudesta vahingossa ihan uusi juutalaisvastainen stereotypia ja sekoitetaan Kiina ja Japani keskenään. Miksi Mikko Alatalo on tehnyt tämän laulun? Kuka sen voisi tietää? Miksi Mikko Alatalo on Mikko Alatalo?
  5. https://www.kansalainen.fi/vantaan-karajaoikeus-tuomitsi-kansantaiteilija-jussi-jarvenpaan-sakkorangaistukseen-kiihottamisesta-kansanryhmaa-vastaan/
  6. Hakkaraisen ensimmäinen päivä eduskunnassa
  7. https://www.discogs.com/Kaivanto-Siltapyrotekniikan-Alkeet/release/8600148