(englanniksi)

Hikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun


”Do you speak English?”

~ Keskiverto englantilainen suomalaiselle

”No vittu en pelaa pingist!”

~ Keskiverto suomalainen englantilaiselle

”Tuu tii tu töötituu.”

~Ahti Karjalainen

”All Your Base Are Belonging To Us.”

~Tuntematon britti.

”Fuck you!”

~Ehkä englannin kielen käytetyin ilmaisu

”hau hau hau hau hau hau hau hau?”

~ amerikkalainen koira pyytämässä tietä ruokakupille

Englannin kieli (/’ɪŋglɪʃ/, hyödytön ääntämisohje, jossa esiintyviä merkkejä et todennäköisesti voi nähdä ja vaikka näkisitkin, et ymmärtäisi) on maailman yleisin kieli heti kehonkielen ja keskisormen näyttämisen jälkeen. Sitä puhutaan käytännössä joka paikassa lukuunottamatta sammakonpurijoiden maata sekä Yhdysvalloissa sijaitsevissa hampurilaispaikoissa (joissa puhutaan meksikoa). Tämä johtuu Illuminatin salaliitosta, jonka takia kaikki maailman koululaiset joutuvat istumaan luokassa ja kärsimään englantilaisten ihmeellisistä tavoista, joihin kuuluu Stonehengen ympärillä juokseminen alasti juoden samalla kello viiden teetä päällään seisoen. Ai niin, ja postalveolaaristen frikatiivien käyttö.

Englannin kielessä suomen kielen äänne [r] äännetään pehmeämmin, joten se soveltuu hyvin puheviasta kärsiville.

Historia[muokkaa]

Cambridgen yliopiston kokoama anglosaksin sanakirja vuodelta 820 on englannin kielen historian tärkeimpiä dokumentteja.

Englannin kieli syntyi, kun anglosaksit, viikingit, örkit, demonit ja sammakonpurijat tappelivat tuhat vuotta keskenään, kunnes kuningas William Shakespeare II kirjoitti Hamletin vuonna 1932 ja sääti lain, jonka mukaan jokaisen pitää osata tämä äärettömän tylsä ja mitäänsanomaton näytelmä ulkoa. Tämän jälkeen kaikki englantilaiset, jotka ikävä kyllä olivat lukihäiriöisiä, yrittivät tankata Hamletia päähänsä. Eihän siitä tietenkään tullut mitään. Lukihäiriöisten lukema "to be or not to be" -lause ääntyi näiden raukkojen mielestä "tupii oor nottupii".

Ylhäisöenglanti eli tsörmän ingliss[muokkaa]

Ylhäisöenglanti on lähintä sukua saksalle ja äänteet ovat hyvin samantapaiset. Ylhäisöenglanti syntyi anglosaksien vaikutuksesta Thamesin varrella sijaitsevassa tuppukylässä vuonna 992. Ylhäisöenglannin perimmäinen tarkoitus oli karkoittaa puheillaan muukalaiset pois maasta. Lopulta britit kyllästyivät itsekin puhumaansa kieleen ja tekivät eri murteita. Pahimmissa tapauksissa he loivat uuden kielen kuten kymrin ja gaelin. "Mitä tahansa, mutta ei tätä mongerrusta!", he ajattelivat.

Urbaanienglanti eli gangstas english[muokkaa]

Urbaanienglanti kehittyi vasta 1200-luvulla Yorkshiren kapakassa muuan Henrik Dinglen toimesta. Hän kumppanineen oppivat puhumaan tätä outoa kieltä kännissä mongertaen ja keksivät uusia yksinkertaisia sanoja kuten "fuck". Pian tämä kieli levisi kaupunkiin ja koko Yorkshireen ja vähitellen koko Englantiin. Ruman kielen karkottamiseksi 1990-luvun lopulla karkotettiin ihmisiä Englannista puhumasta tätä barbaarien kieltä. Tällä hetkellä he ovat bling bling- tyyppejä USA:ssa. Kuitenkaan Yorkshiren murretta ei voi koskaan unohtaa. Kuuluisin kielen puhuja lienee Henrikin jälkeläisiin kuuluva Zak Dingle Emmerdalessa.

Ominaispiirteitä[muokkaa]

Englannin kieli tunnetaan siitä, että kukaan sitä äidinkielenään puhuva ei osaa lukea sitä niin kuin sitä kirjoitetaan. Tässä suhteessa se on vielä pahempi kuin ranska, sillä englannin kielen joka ikisen sanan kirjoitus- ja ääntämisasu on opeteltava ulkoa. Armeliaisuudesta englantilaiset päättivät kuitenkin jättää pois suuren osan germaanisille kielille ominaisista kieliopillisista päätteistä. Tämä ei kuitenkaan saattanut niitä uhanalaisiksi, vaan järjettömät päätteet kukoistavat yhä esimerkiksi saksan kielessä.

Sanakirja[muokkaa]

Tässä huomaat kuinka barbaarimainen tämä sivistyneiden kieli oikeasti on! Oikeasti englannin kielestä käytössä onkin ylhäistön ruma kieli sekä ns. urbaanienglanti. Urbaanienglanti on myös anglismin sukukieli. Erot ovat huomattavat ja viime aikoina onkin puhuttu kahden kielen tekemisestä.

Ylhäistön kieltä[muokkaa]

 • suomi: Päivää!
englanti: Gu dei!
 • suomi: Hauska tutustua!
englanti: Pleshshuor tu miit juu!
 • suomi: Anteeksi!
englanti: Aim sorri!
 • suomi: Tässä on ruokanne ja juomanne
englanti: Hier aar joo fuut än trinks
 • suomi: Kuinka voit?
englanti: Hau aar juu?
 • suomi: Ihan hyvin
englanti: Fain
 • suomi: Oli hauska tavata
englanti: It vos nais tu miit juu

Urbaanienglantia[muokkaa]

 • suomi: Päivää!
englanti: Fock ya!
 • suomi: Hauska tutustua!
englanti: Ya´d betta be not messin´ op with me!
 • suomi: Anteeksi!
englanti: Shot op ya mothafucka!
 • suomi: Tässä on ruokanne ja juomanne
englanti: Now, shot op n eat!
 • suomi: Kuinka voit?
englanti: Whazz op, dyyd?
 • suomi: Ihan hyvin
englanti: Nothin´, just shot the fock op!
 • suomi: Oli hauska tavata
englanti: Sii juu in hell!!!

Käyttö[muokkaa]

Englannin kieltä puhutaan elokuvissa, turhanpäivissä tilannekomedioissa ja ihmeellisissä räpätysbiiseissä. Sitä ei voi paeta missään eikä milloinkaan, paitsi istumalla katukahvilassa Pariisissa patonki kädessä siihen aikaan, kun amerikkalaisturistit heräävät vielä hotellihuoneistaan krapulaisina.

Tulevaisuus[muokkaa]

Englannin kieli on pikkuhiljaa muuttumassa EVVK-tyyppiseksi n00b-kieleksi, joka on erittäin lyhyt kieli. Esimerkkejä n00b-englannista on mm. LOL, OMG ja ROFL. Tämä onkin rajoittamassa huomattavasti englanninkielistä kommunikaatiota. Ohessa sekä vanhentunut että uudistettu versio Shakespearen Henrik V:n tunnetuimmasta monologista:

Once more unto the breach, dear friends, once more, / Or close the wall up with our English dead. / In peace there's nothing so becomes a man / As modest stillness and humility, / But when the blast of war blows in your ears, / Then imitate the action of the tiger. / Stiffen the sinews, conjure up the blood, / Disguise fair nature with hard-favoured rage.

OMG im so 1337 STFU u french n00bs, LOL!

Myös televisiolla on vaikutusta tulevaisuuden toivoihimme, eli lapsiin ja nuoriin. Kiitos television englannin kielisen materiaalin määrän, oppivat kansamme toivot jo nuorella iällä sellaiset yksinkertaiset, mutta silti tarpeelliset arkielämää värittävät sanonnat kuten "fuck", "you motherfucker", "fuck this shit" ja "Freeze, you're under arrest for murder, you son of a bitch!"

Tyypillinen englanninkielinen tarina[muokkaa]

Ohessa tyypillinen lyhyt englantilainen tarina.

Peter Piper

Peter Piper picked a peck of pickled peppers,
A peck of pickled peppers Peter Piper picked.
If Peter Piper picked a peck of pickled peppers,
Where's the pickled peppers Peter Piper pick?

But if Peter Piper picked a peck of pickled peppers,
Were they pickled when he picked them from the vine?
Or was Peter Piper pickled when he picked the pickled peppers
Peppers picked from the pickled pepper vine?

Kiinnostuneille vielä englannin kielen sanoja ja lauseita[muokkaa]

 • Minä rakastan sinua - I love youtube
 • Mennään vetää kännit - Let's go get nacked
 • Tulin kaapista ulos - I wanna fuck men.