Wikipedian vandalismi

Hikipediasta
(Ohjattu sivulta Elisa-vandaalit)
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Jos etsit tietoa Wikipedian aineellisten palvelimien raapimisesta, aihetta sivuaa lähiten artikkeli vandalismi (julkinen). Tähän artikkeliin sitä läheisemmin liittyvät artikkelit vandaali ja suurvandaali, mutta ne eivät rajoitu käsittelemään Wikipediaa.
Star.svg
Tämä artikkelisarja on kouluesimerkki siitä, miltä hyvät sivut voivat näyttää.
kaikki oleellinen
Ei oo mitään hauskaa!
Wikipediasta

Sisältö
Wikipedian käytännöistä
Wikipedian käytäntöjä
Wikipedian päätöksenteko
Asiantuntija-arvioita artikkeleista
(in English)
MC Vittumeitsi

Historia
Toinen muokkaussota
Suuri ylläpitäjien joukkopako
Porchesian holokausti

Sisarprojektit ja äpärälapset
Wikimedia Foundation Inc.

Ihmiset
Wikipedian käyttäjät:
A-E, F-L, M-S, T-Ö, CCB, puheita
Wikipedian ylläpitäjät
Wikipedian entiset ylläpitäjät
Wikipedian n00bit
Jimmy Wales
Wikisosiologia
Wikipsykologia

Vandalismi
Ilmenemismuodot (kaikki)
Levykevandaali
Sukkanukkeilu
Ohjeistus sock puppetien käyttöön
Wikipedian evakot

Vandalismin taikamaailma, se kaikki kutsuu sinua.
Jos johdatus sinne toi, et enää koskaan tahdo pois.
Niin ei tehdä voi!

~YUP:n lyriikoita.

Vandalismi on vähän vaikea selittää. Keskeisimmin se on häiriköintiä ja peeloilua. Se on iloinen, mutta toisaalta äärimmäisen surullinen asia. Se tuottaa tekijälleen parhaimmillaan suuren mielihyvän tunteen. Vielä suuremmaksi mielihyväntunne paisuu, kun ylläpitäjät ovat noteeranneet sinut ja touhujasi on kauhisteltu kahvihuoneessa.

Vandalismi on kiellettyä, mutta se ei menoa haittaa. Vandaalit, nouskaa sorron yöstä, kuuluu Saunalahti-vandaalien tunnuslause!

Vandaalien synkeisiin mieliin ei ole uskallettu juuri tunkeutua. Vuonna 2004 Los Angelesissa kuitenkin tutkittiin viittäsataa vandaalia. Kaikkien aivoissa oli täysin sama poikkeavuus, jonka joku neurologi osaisi varmaan selittää paremmin. Juuri tämä poikkeavuus tekee näistä ihmisistä vandaaleja. Jos tämä järisyttävä tieteellinen tutkimustulos on paikkansapitävä, vandalismi on näin ollen aivovamma ja vandaalimielisyys siihen johtava mielisairaus. Että näin.

Vandaaleilla on oma valtionsa Slovenia.

Vandaalimielisyys

Fight fire with fire, ending is near. Fight fire with fire, bursting with fear. We all shall die!

~Metallica uhoaa kaikkien vandaalimielisten puolesta

Vandaalimielisyys on todellisuuskäsitys eli maailmankatsomustapa (alko 'tapa katsoa maailmaa'), jonka mukaan vandalismi on hauskaa. Yleensä vandaalimielisyyteen yhdistetään Elisa-vandaalien edustajan vittumainen naama. Vandaalimielisten tukijärjestö Vandalix ry osoitti syyskuussa 2006 Helsingissä mieltään Wikipedian tiukentunutta valvontaa kohtaan. Vandaalimieliset perustivat vuonna 2004 oman mikrovaltionsa Vandaalilaakson, jota mikään valtio ei ole vielä virallisesti tunnustanut. Vandaalimielisyys on myös yksi Wikipedian virallisista muokkausnäkökannoista. Vandaalimielisten oikeuksia ajaa joulukuussa 2003 perustettu Vandalix ry, jonka puheenjohtajaksi Levykevandaali on tunnetusti havitellut.

Muita käsitteitä: vandalismihuippu, vandaalihyökkäys, vandaalibotti, vandalisointiliiga, ylivandaali, rekisteröity vandaali

Eräs suomalaisen vandalismintutkimuksen peruskäsitteistä on vandalismihuippu. Se on Wikipediassa se aika päivästä, jolloin liikkellä on eniten vandaaleja. Useimmat vandaalitutkijat ajoittavat vandalismihuipun aamupäivään. Vandalismihuipun aikana Wikipediaa pyritään vandalisoimaan useiden eri tahojen toimesta mahdollisesti automatisoidusti. Itse suuri Levykevandaali saapuu tyypillisesti vandalismihuipun jo ohituttua. Monet vandaalit tulevat tietoisesti juuri vandalismihuipun loppumisen jälkeen tai sitä ennen, jotta heidän toimiaan olisi vaikeampi havaita. 28. syyskuuta 2006 tanskalaisen vandaalitutkimuksen professori Lollandin johtama tutkimusryhmä ajoitti vandalismihuipun kellonaikaan 11:47.

Toinen tärkeä käsite on vandaalihyökkäys tai Suuri Isku. Vandaalihyökkäyksessä kaksi tai useampia vandaaleita, yleensä enintään 16, hyökkää yhtäaikaisesti ja ehtivät sotkea satoja tai tuhansia sivuja ennen kuin yksikään ylläpitäjä saapuu paikalle. Vandaalihyökkäykset ja massavandalismi eivät ole niinkään tavallisia itse Wikipediassa, mutta sitäkin perinteikkäämpiä sen sisarprojekteissa, kuten Wikisanakirjassa ja Wikiaineistossa. Tällainen on erittäin haitallista vandalismia, sillä sitä on vaikea torjua, kun kymmenillä tunnuksilla ja IP-numeroilla vandalisoidaan sivuja yhtä aikaa! Tällaisia iskuja pyritään ehkäisemään ylläpitäjien määrän lisäämisellä, mutta vandaalit pyrkivät monesti manipuloimaan ylläpitäjien äänestyksiä sock puppeteillaan, jotta uusia ylläpitäjiä ei tulisi. Monestikaan vandaalit eivät keskenään sovi hyökkäyksestä, vaan kun ammattimainen vandaali näkee kollegansa työn touhussa, intoutuu hänkin mukaan. Vandaalihyökkäyksissä on joskus kyse erilaisten vandalisointiliigojen harjoittamasta järjestäytyneestä vandalismista.

Nyt esitellään vielä kolmaskin käsite, joka on hyvä tuntea. Vandaalibotti on tietokoneohjelma, jonka avulla vandalisoidaan Wikipediaa. Useimmiten vandaalibotit on ohjelmoitu tyhjentämään sivuja tai kirjoittamaan niille jotain tekstinpätkää, kuten vaikka "aödsfuipoasdfpuioguidsaf" tai ehkä kenties jopa "adsuiofasduiofauidosfuioasdjipfjipöojboipfjioadsiöjogioasg8oj4". Vandaalibottien ohjelmointi on varsin helppoa, kun sen osaa. Jotkut levykevandalismia fanaattisesti vastustavat wikipedistit hourailevat levykevandaalin olevan botti tai käyttävän bottia. Näin ei kuitenkaan ole asiain tila. Jotkut ovat esittäneet, että levykevandaali olisikin henkisesti turskaan parrakkaan professorin ohjelmoima botti, jolla ei todellisuudessa olekaan oikeaa persoonaa, henkilöitymää.

Tunnetaanpa ammoisien aikojen huurteisissa tarustoissa, kansanperinteessä niin ikään vandalisointiliiga alko vandaalijärjestö yhtä hyvin kuin järjestäytynyt vandalismi. Vandalisointiliigat ovat vandaalien muodostamia rikollisjärjestöjä, jotka harjoittavat Wikipediassa sisarprojekteineen järjestäytynyttä ja erittäin ammattimaista vandalismia. Vandalisointiliigoista perintekkäin, houreisin ja pahamaineisin on Elisa-vandaalit, jotka ovat harjoittaneet järjestäytynyttä vandalismia jo vuodesta 2004. Elisa-vandaalit ry on alallaan erittäin arvostettu järjestö, ja sen johtokunta myöntää ansioituneille vandaaleille erilaisia palkintoja ja johtaa koko vandalismin maailmaa. He hallinnoivat vandalismia! Vandalisointiliigat värväävät vandaaleita riveihinsä ja niihin voi liittyä kuka hyvänsä kyllin vandaalimielisenä pidetty henkilö. Ylläpitäjällä on oikeus soluttautua vandalisointiliigaan, jos Wikipedian käyttäjien yhteinen etu sitä vaatii. Toistaiseksi yhtäkään vandalisointiliigaa ei ole Wikipedian ylläpidon toimesta lakkautettu. Useat vandalisointiliigat on Suomessa julistettu kielletyiksi, mutta se ei ammattimaisia vandaaleja haittaa.

Elisa-vandaalit on Wikipedian johtava vandalisointiliiga. Se perustettiin 30. heinäkuuta 2004 ja kirjattiin yhdistysrekisteriin 4. lokakuuta 2006. Keskeisimpiä Elisa-vandaalien tukemia arvoja ovat vandaalimielisyys ynnä hakkerietiikka. Vandaalimielisyys rinnastuu monesti Elisa-vandaaleihin. Väitetään, että perustamiskokouksessa vuonna 2004 vandalisoitiin Wikipediaa ja irstailtiin muullakin tavalla. Vandalismintutkimuksen professori Jorma Suonikas piti Elisa-vandaalien toimintaa vuonna 2005 "järjestäytyneenä ja erittäin ammattimaisena". Heinäkuussa 2005 levisi perätön huhu, että Wikimedia-säätiö tukisi Elisa-vandaalien toimintaa rahallisesti. Elisa-vandaalit ovat suvereeneja, mutta heitä kilpailuttavat Saunalahti-vandaalit. Levykevandaali on Elisa-vandaalien arvostetuimpia jäseniä - itse asiassa monet luulevat, että hän on Elisa-vandaalit! Elisa-vandaalit jakavat vuosittain Vandalismimitaleja ansioituneille jäsenilleen. Kerran Vandalismimitali on luovutettu Saunalahti-vandaalienkin edustajalle. "Me vandaalit pidämme yhtä", kuuluu Elisa-vandaalien motto. Elisa-vandaaleilla on viisi arvoastetta. Jäseneksi pääsee kuka tahansa vandaalimieliseksi itsensä osoittava kaksi munuaista omaava henkilö. Juuri Elisa-vandaaleihin liittynyt häirikkö on arvoltaan n00b-peelo. Toinen arvo on aloitteleva, kolmas kokenut konkari, neljäs ansioitunut ja viides Pahamaineinen. Mm. Levykevandaali on Pahamaineinen. Ylennyksiä voi antaa kuka tahansa Elisa-vandaalien johtokunnan jäsen. Lisäksi sangen ansioituneelle vandaalille saatetaan myöntää "Intomielisen" tai "Kauttaaltaan Vandaalimielisen" arvonimi, jotka eivät kuitenkaan kuulu varsinaiseen arvoasteikkoon. Arvonimet kuuluvat aina vandaalien nimen yhteyteen, esim. Dimmu Paskakoski Pahamaineinen tai Lager Lollerball Kauttaaltaan Vandaalimielinen. Aamuyöllä 5. heinäkuuta 2006 Elisa-vandaalit iskivät Wikipediaan ja siirtelivät tuhansia sivuja idioottimaisille nimille, tyhjensivät yli 1600 sivua, lähettivät häirikköviestejä ja feikkiallekirjoituksia yli 1200 käyttäjälle ynnä toteuttivat muuta moraalisesti arveluttavaa toimintaa. Tätä tapahtumaa kutsutaan "heinäkuun iskuiksi". Pahamaineisia heinäkuun iskuja seurasi aikamoiset jälkipyykit. Kaikkia vandaalitekoja ei kenties saatu kumottua laisinkaan. Iskuihin osallistui yhteensä 560 Elisa-vandaalia. Heidän nimensä ja kuvansa julkaistiin seuraavan päivän Ilta-Sanomissa. Heinäkuun iskuja seurasi pelontäyteinen ja -sekainen aikakausi. Elisa-vandaaleista ei puhuttu, tai jos puhuttiin, sanoissa kuulsi kunnioitus - varsinkin Tbonen sanoissa. Nyt pelätään, että Elisa-vandaalit aikovat uusia vandalismi-iskunsa 5. heinäkuuta 2007. 5. heinäkuuta 2006 oli kaiken kaikkeaan koko Wikipedian historian traumaattisin, dramaattisin, strategisin ja vandalismipainotteisin päivä.

Kun vandaali menehtyy, Elisa-vandaalit hoitavat kuolinilmoituksen hesariin ja järjestävät vainajalle muistotilaisuuden. Pahat kielet kertovat, että muistotilaisuudessa vain juodaan viinaa ja vandalisoidaan Wikipediaa vainajasta vitut välittäen.

Kuuluisimpia Elisa-vandaaleita ovat tuoreimpien tutkimusten mukaan 18-vuotiaan levykevandaalin lisäksi lehdistökontakti Dimmu Paskakoski, vittuiluneuvos Hanuri Heikkomieli, Sepi Skitsomieli, Onnistus Outomieli, Lager Lollerball, Moratio Monivamma ja Kalevi Kopernikus yhtä hyvin kuin jo kuolleeksikin huhuttu Taneli Taito-Kätkeytyjä. Kyylä Kassikotka toimi lehdistökontaktina huhtikuuhun 2006, mutta hän sai potkut jäätyään kiinni asiallisen artikkelin kirjoittamisesta Wikipediaan.

Ylivandaali on jonkinlainen myyttinen jumalolento, josta joskus kuulee Elisa- ja Saunalahti-vandaaleitten muinaisissa tarustoissa kerrottavan. Ne ovat saaneet voimansa itse asdfista. Siis tarinat. Ylivandaali on vandaalien Jumala, ja jopa suuri Levykevandaali on hierarkiassa hänen alapuolellaan. Kaikki vandaalit palvovat jumalanaan Ylivandaalia, mutta jotkut ovat myös asdfuskovaisia tai turskanpalvajia. Elisa-vandaalit järjestävät joskus myrskyisinä syysöinä suljetun piirin synkeitä rituaaleja, joihin kuuluu mm. mysteerisen ylivandaalin ylistystä ja palvontaa. Levykevandaali on Elisa-vandaalien houreisten tarustojen mukaan ylivandaalin ensimmäinen opetuslapsi, mutta hän on liian mielisokea käyttääkseen avoimia välityspalvelimia. Tästä poiketen ylivandaali tekee niin aina. Ylivandaali ei itse asiassa ole yksittäinen vandaali, vaan hän on joka ikisen Rekisteröidyn Vandaalin sisällä asuva henki ja voima. Näin ollen ei tiedetä, miten on mahdollista, että ylivandaali käyttää aina avoimia välityspalvelimia. Levykevandaalihan ei niin tee: hän esiintyy rohkeasti omalla IP:llään!

Rekisteröity vandaali on ammattivandaali, joka kuuluu jonkin arvostetun vandalisointiliigan rekistereihin. Esimerkiksi levykevandaali löytyy sekä Elisa- että Saunalahti-vandaalien rekisteristä.

Miten ja miksi vandalismia torjutaan?

Tietämme johtaa tuhannet lyhdyt harhaan. Jokainen tietää; tilaisuus tekee varkaan. Voi armahduksen kai ostaa? Syyllisyys ei kuole koskaan.

~Jotkut vandaalit ymmärtävät ilkitöidensä merkityksen ja katuvat tekojaan. Apulannan lyriikkaa asian tiimoilta.

Jotkut eivät pidä vandalismista sitten laisinkaan. Vandalismia torjutaan, koska Wikipedian on tarkoitus olla asiallinen paikka. Vandaalit eivät kuitenkaan siitä liiemmin piittaa. Vandalismin torjunta on hyvin helppoa ja onnistuu ikävä kyllä kaikilta. Elisa-vandaalit ry on tehnyt Wikimedialle esityksen, että vandalismin torjunta sallittaisiin vandaalien työn helpottamiseksi vain byrokraateilta. Ehdotus ei arvatenkaan ole mennyt läpi.

Hyvin pieni osa vandalismista jää kokonaan havaitsematta. Tiedon vääristelyllä on kohtuuhyvät mahdollisuudet jäädä palauttamatta, mutta jos vaikka tyhjennät sivun, voit olla aika varma, että se palautetaan. Joinakin aikoina vuorokaudesta on liikkeellä niin paljon vandaaleita, että kaikkia muutoksia ei ehditä palauttaa, ja tämä onkin otollinen ajoitus vandaalihyökkäykselle.

Esto

Apua! Olen saanut bannin, mitä teen? – Vaihda IP-osoitteesi. Käytä avoimia välityspalvelimia, jotka nauttivat varsinkin kokeneempien vandaalien keskuudessa suurta suosiota. Sellaisia löydät esimerkiksi Anonymouse.orgista. Mene kirjaston koneelle. Kaiken kaikkiaan vandalisoidessa on paras käyttää käyttäjätunnusta. Eston kiertäminen on helppoa ja siitä kerrotaan lisää Elisa-vandaalit ry:n tilaisuuksissa ja käsikirjassa.

Huhtikuussa 2006 Elisa-vandaalit laskivat liikkeelle huhun, jonka mukaan kirjastoissa olisi julkiset koneet juuri sitä varten, että erilaiset häiriköt ja nettipeelot voisivat niillä kiertää estoa rauhassa tai vandalisoida saamatta bannia kotikoneelle. Hallitus kiisti epäilyt.

Vandaaliksi ryhtyminen

You came to see the mOBSCENE, I know it is not your scene. It's better than a sex scene, and it's so fucking obscene. Obscene, yeah.

~Marilyn Manson ei suosittele sinulle vandaaliksi ryhtymistä

Kuka tahansa voi ryhtyä vandaaliksi varsinkin, jos sattuu olemaan dynaaminen IP. Vandaaliksi ryhtymiseen tarvitset tietokoneen ja Internet-yhteyden. Et välttämättä edes niitä. Jos päätät ryhtyä vandaaliksi, on hyvä omaksua joku oma tunnistettava tyyli, jotta sinusta tulee arvostettu ja omaperäinen vandaali.

Monesti vandaaliksi ryhdytään huvikseen, mutta taustalla voi olla myös katkeroituminen Wikipediaa ja sen ylläpitäjiä kohtaan.

Missä tavata samanhenkisiä?

Aloitin vandalismiharrastuksen jo kahdentoista vuoden nuorella iällä. Tunsin itseni yksinäiseksi sudeksi; jo pian aloin kaivata samanhenkistä seuraa. Menin Suomen Vandaaliliiton tilaisuuteen ja saavutin sisäisen valaistuksen tunteen. Kerhomme kokoontuu kaksitoista kertaa vuodessa vandalisoimaan yhdessä Wikipediaa ja juomaan viinaa. Ystävillä on merkitystä myös vandaaleille!

~Nuori vandaali NYT-liitteen haastattelussa 2006

Elisa-vandaalit ry järjestää erinäisiä tilaisuuksia, joissa nuorilla vandaaleilla on mahdollisuus tutustua toisiinsa ja vaihtaa kuulumisia.

Uralla eteneminen

Suomessa vain Elisa-vandaalit voivat korottaa vandaalien arvoja. Sinusta voidaan tehdä esim. Pahamaineinen, jos olet tarpeeksi edistynyt urallasi. Uralla eteneminen on erittäin tärkeää myös vandaaleille.

Kuuluisat vandaalit

Arsestar

»Koska todennäköisesti käyt täällä kuitenkin jossakin vaiheessa, haluaisin vain sanoa, että taidat olla helvetin säälittävä, kun vandalisoit vapaa-aikanasi Hikipediaa! Siis oikeasti, on sinullakin elämä! Odotan päivää, kun täytät kolmekymmentä ja sanot, "Kiitos kakusta, mutta nyt pitää kyllä mennä vandalisoimaan Hikipediaa. Olen supervandaali, nääs!". Kyllä tyttöjenkin päät kääntyvät ihailusta.»
(--Bluto[1] 15. toukokuuta 2009 kello 17.30 (EEST))

»Kun täytin 30, hpediaa ei ollut vielä keksitty.»
(--ArsestarXXXVIII 19. toukokuuta 2009 kello 12.21 (EEST))

Arsestar on vandaali Wikipediassa (ja Hikipediassa), ja hän sai ikuisen muokkauskiellon ensimmäisten muokkaustensa jälkeen. Tämä johtui siitä, että hän kirjoitti Iossedin sivulle herjaavan kommentin, ja tästähän Agony suuttui, koska on Iossedin kaveri.

Jaajaajoo

»En usko että noista [ylläpitäjän] oikista kovin paljon hyötyä olisi, vaikka sankarittaren jms. sock puppetit olisi toki kiva estää ikuisesti heti kun ne ilmestyvät. :-) Ja hyvää kevättä sinnekin.»
(--ML 24. maaliskuuta 2007 kello 14.30 (UTC))

Jaajaajoo (Hikipediassa Sankaritar) on Wikipedian vandaalimuokkaaja, jonka käyttäjäsivua ei ole Wikipediassa enää olemassa. Aikoinaan siellä luki:

"Jaajaajoo on Wikipedian paras käyttäjä. Tyhmät ylläpitäjät kuitenkin poistavat kaiken mitä hän kirjoittaa, ja siksi heille pitäisi asettaa muokkausesto Wikipediaan.

Jououououououououououjouoouoou Nykänen Nykänen Nykänen Nykänen Nykänen epriWTWO0UW9UEW HÖHÖHÖÖ! TÄÄ VIKIPEEDIA ON PASKA PAIKKA! ÖHÖHÖÖ!

Hmm, oikein kiahtovaa..."

Yläpuolinen jäljennös on vapaa, sillä alkuperäistä lähdettähän ei ole enää olemassa. Ja jos kyseistä käyttäjäsivua oikein tarkkaan katsoi, oikeassa reunassa saattoi havaita pikkuriikkisen valokuvan miehen sukupuolielimistä erektiossa. Jaajaajoolla oli kenties jotakin tekemistä vandaalien

ym. kanssa. Nykyisin Jaajaajoo tunnetaan paremmin nimellä Sankaritar. Hän on Jetmanin ja Tbonen vanha tuttu. Mikko Paananen esti Jaajaajoon vuodeksi, ja Jetman on antanut Jaajaajoon kaikille mahdollisille (ainakin melkein) hänen sukkanukeilleen pitkät tai ikuiset estot Wikipediaan. Lopulta Jetman meni jopa niin pitkälle, että antoi 3 kuukauden IP-eston. Valitettavasti se ei auttanut yhtään.

Jaajaajoo oli ihan järkevä tyyppi, joka vaan joi itsensä kuutamolle. Mahdollisesti Jaajaajoo on myös heroiinin käyttäjä, sillä hän on Wikipediassa kolmella eri tunnuksella ilmaissut mielipiteensä heroiinista. 1, 2, 3.

Levykevandaali

Pääartikkeli: Levykevandaali

Levykevandaalista olisi niin paljon kerrottavaa, että hänestä ei juurikaan tässä jo valmiiksi pitkässä artikkelissa puhuta. Jos nyt aivan välttämättä haluat saada Hänestä tietoa, lue kerran ajatuksella läpi artikkeli Levykevandaali. Levykevandaali on Wikipedian pahamaineisin vandaali. Hän on häröillyt myös Wikipedian ulkopuolella, mm. MBNet-keskustelussa yhtä hyvin kuin Saunalahti-foorumilla, jossa Hänestä tehtiin rikosilmoitus toukokuussa 2005. Rikosilmoitus johti puhutteluun Levykevandaalin vanhempien kanssa.

Tämä häirikkö on yksi harvoista vandaalijohtajista, jotka eivät esiinny omalla nimellään. Elisa-vandaalit ry on toistuvasti kieltäytynyt julkistamasta Levykevandaalin henkilöllisyyttä. He ovat vain kommentoineet, että todellisen Levykevandaalin persoona on kaiken olevaisen yläpuolella, eikä häntä tunne kukaan. Kukaan ei ole koskaan tavannut Levykevandaalia. Hän on ikään kuin jumalolento. Kenties hän onkin vain henkilöhahmo, hourekuva Elisa-vandaalien kauttaaltaan synkeäilmapiirisessä mytologiassa. Arvatenkin 18-vuotias Levykevandaali asuu Helsingissä, Fredrikinkadulla, mutta viettää viikonloppunsa Elisan lisätoiminta-alueella Porvoossa. Dimmu Paskakoskea pidetään Levykevandaalin kakkosmiehenä.

Levykevandaali rakastaa Windows XP -käyttöjärjestelmää, mutta vihaa Vistaa. Toisekseen vain eräs Aminoff tulee ostamaan sen!

Levykevandaalin muori

Wikipediassa on huhun mukaan joskus nähty myös Levykevandaalin isoäiti. Tämä huhu on todennäköisesti perätön. Kyseinen Martta Yhdistyssaari -niminen isoäiti menehtyi Eurajoen vanhainkodissa 1974.

Tiedemies

Tiedemies oli vandaalimuokkaaja.

Tiedemies aloitti tekemällä itselleen kovin epäasiallisen käyttäjäsivun, jossa puhuttiin kaikkea pahaa. Se on ihme kyllä yhä tallella, vaikka aikaa on kulunut melkein puolitoista vuotta. Evakonpoika kommentoi:

Käyttäjä Tiedemies levittää julkisesti sontaa käyttäjäsivullaan. Ei näytä kovin asialliselta vaikka omalla sivulla ollaankin. Herää epäilys mahdollisesta roskaajasta varsinaisilla artikkelisivuilla! Mitä sanovat Ylläpitäjät?

~21. kesäkuuta 2005

MikkoM tunsi suurta myötätuntoa vandaalia kohtaan eikä antanut aihetta huoleen. Harriv valitteli, että Wikipedia ei ole Habbo Hotelin kaltainen webhotelli, jossa ylläpidettäisiin henkilökohtaisia kotisivuja. Evakonpoika vaati yhä käyttäjäsivun poistoa. ML suhtautui Tiedemieheen erittäin kielteisesti ja ehdotti mm. "käyttäjän poistoa".

Tiedemiehen varsinaiset muokkaukset artikkelisivuilla olivat melko asiallisia, joskin pienimuotoisia. Huomiota herättikin lähinnä hänen härskihkö käyttäjäsivunsa. 22. kesäkuuta 2005 käyttäjä Erilainen teki ensimmäisen muokkauksensa ja lisäsi artikkelin nokkonen luokkaan "huumori". Juuri sillä hetkellä Tiedemies ihan sattumalta vaan tuli paikalle ja palautti Erilaisen vandalismin. Sitten Tiedemies lähetti Erilaisen keskustelusivulle sävyltään lähinnä ystävällismielisen tervehdyksen. Kysymyksessä oli mitä ilmeisimmin vandalismi.

Tiedemies teki viimeisen muokkauksensa tuona päivänä 22. kesäkuuta 2005. Hän muokkasi kirjaston koneelta osoitteella 213.138.128.13. Kysymyksessä oli Hikipedian Käyttäjä:Peelo, joka muistaa yhä Tiedemiehen salasanan niin, että hän voi ottaa sen uudelleen käyttöön, milloin haluaa. Tämä on mahdollista myös käytännössä, sillä Tiedemies ei ole milloinkaan saanut minkäänlaista muokkausestoa.

Siltä varalta, että käyttäjäsivu poistetaan Wikipediasta, se on kopioitu tänne. Keskustelusivu puolestaan on kopioitu tänne.

Nakkimies-vandaali

Pääartikkeli: Nakkimies

Melko monotoninen vandaali, joka on läpiajanut Nakkimies-agendaansa ilmeisesti ei niinkään paljon sen itsensä vuoksi kuin yksinkertaisesti koska ei pidä Wikipediasta. Nakkimies-vandalismi on Nakkimiehen lisäilyä eri asioiden tekijäksi ja nimien tilalle, Nakkimiehen ylistämistä jne. Hikipedian ylläpitäjä Ikkan on joko alkuperäinen Nakkimies-vandaali tai vain harjoittanut aikoinaan ahkerasti Nakkimies-vandalismia.

Nakkimies-vandalismi on saanut sivulle ”Nakkimies” luontieston Wikipediassa. Wikipedia ei suvaitse Nakkimies-agendaa enää laisinkaan. ”Puolikas viittauskin nakkimieheen räpsäyttää ikubannin”, on Agony sanonut ja täten oletettavasti myös suojannut artikkelin ”Nakki” keskustelusivun.[1]

”Mitäs jos klassikkomiehen sivuilla olisikin tussun sijaan ollut jättiläismäinen nakki”

~ElKondis pohdiskelee Wikipedian Nakkimies-linjaa

Juhni

Juhni on eräs Wikipedian myöhempien aikojen tunnetuimmista vandaaleista, vandaali, jolla on tapana luoda erilaisia roskasivuja. Hänen yhteyttään käyttäjä Juhniin, joka on huono käyttäjä, mutta ei pysyvästi estetty. Tästä eteenpäin Juhnista puhuttaessa tarkoitetaan Juhni-vandaalia, ei Juhni-nimistä käyttäjää.

Esimerkiksi sivu Neljä nenää [2] antaa hyvän kuvan Juhnin panoksesta Wikipediaan. Tämän oudosti idanilaisen peelon tunnukset tunnustaa useimmiten Juhnin perässä olevasta järjestysnumerosta. Juhnilta on myös tullut Nakkimies-vandalismia [3] omaperäisellä käyttäjätunnuksella.

Wikipediassa vandalisoivien kannattaa huomata että jo pelkkä Juhni-nimi johtaa Wikipediassa estoon:

25. heinäkuuta 2009 kello 10.57 Samulili (keskustelu | muokkaukset) esti käyttäjän tai IP-osoitteen Juhni10 (keskustelu | muokkaukset). Eston kesto ikuisesti (tunnusten luonti estetty, sähköpostin lähettäminen estetty, oman keskustelusivun muokkaaminen estetty) ‎ (Eston kierto: juhneja)

Joitakin Juhnin tunnuksia:

Vandalismi populaarikulttuurissa

Tanskalainen vandalismintutkimuksen professori Pers Vandalsson on esittänyt, että Tiku ja Taku olisivat vandalistisia sarjakuvahahmoja. Hän näkee niin ikään yhteyden Elisa-vandaalien ja Karhukoplan välillä. Helmikuussa 2006 hän perusti oman vandalisointiliigansa ja teki historiaa ottamalla siihen jäseniksi Teletapit, joista tuli ensimmäiset vandalisointiliigan sepitteelliset jäsenet. Tämä johtunee lähinnä miehen psykoosista.

Vandaaleja esiintyy myös lauluissa. Ismo Alanko esitteli laulussaan "Julkinen eläin" fiktiivisen vandaalin nimeltään rouva Helenius. Läpi laulun kulkeva synkeä melodia ja avoin vandaalimielisyys alkaa perin pahoilla sanoilla:

Rouva Helenius lähtee kirjastoon, kotona on banni. Hän sanoo "päivää" levykevandaalille, meitä terveitä huvittaa, ja litteänäyttöisen koneen taa rouva pysähtyy ja peeloilee sydämensä kyllyydestä, "kylläpä on rentouttavaa". Katsoo magnesiumkelloaan, aika Heleniuksen mennä taas, sillä tänään on Elisa-vandaalien pikkujoulut, "uusia niksejä kenties oppia saan".

Laulun vandaalimielinen linja jatkuu:

Hän Tonille [Elisa-vandaalien jäsen (toim. huom.)] saapuu ja huudahtaa: "Ihanaa kun täällä päin

on Windows XP ja dynaaminen IP!"

Rouva Helenius on 2000-luvun aikana noussut kaikkien rakastamaksi sepitteelliseksi vandaalihahmoksi. Elisa-vandaalit ottivat hänet 28. elokuuta 2006 kunniajäsenekseen naisen fiktiivisyydestä huolimatta.

Perinteitä rikkoen elokuvassa Scary Movie 3 kaikki henkilöhahmot ovat avoimen vandaalimielisiä.

Katso myös

Viitteet

  1. Tuolloin tuleva ylläpitäjä. Omalla keskustelusivullaan otsikolla ”Arsestarille”. Ja pitäisikö kolmekymppisen kääntää tyttöjen päitä? Huolestuttavaa.