Dubstep

Hikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

"Ziyyyy dubdub dängädäng wubabaduu UNTSUNTSUNTS"

~Dubstep, 2012
Jabadabaduunntsszänzämdum! Retu Kivisen maailmankuulu hokema nähdään yhtenä dubstepin alkuperäisistä innoittajista.

Dubstep on onomatopeiaa robottien suusta, jota muutamat hardstylella korvansa ja heroiinilla aivonsa pilanneet ihan-vaan-viihdekäyttäjät ovat erehtyneet luulemaan tanssimusiikiksi. Sitä "soitettiin" ensimmäisen kerran epämääräisissä kapakoissa Brittien saarella 2000-luvun alussa, mutta se räjähti laajempaan suosioon vasta noin kymmenen vuoden jälkeen. Paljon keskustelua aiheuttava ja mielipiteitä jakava genre, dubstep on erityisesti kerrostaloissa asuvien vanhusten vihan alla. Tämä onkin ensimmäinen kerta maailmanhistorian aikana kun heidän valituksensa on jostain aiheellisesta.

Tyyli on vapaa dubstepissä. F-f-f-fffffreestyler, rock the vacuum cleaner!

Soittimet[muokkaa]

Koska ihmiset eivät pysty pelkällä suullaan tuottamaan samanlaisia ääniä kuin genren luoneet robotit, dubstepin ihmisartistit joutuvat käyttämään improvisoitua soittimia. Musiikillinen, tai mikä tahansa muukaan, taito on täysin vapaaehtoista ja soittimeksi kelpaa käytännössä lähes mikä tahansa korkean taso melusaasteeseen kykenevä esine. Monet suosivat pölynimuria, sillä se on helppokäyttöinen ja sävelkorkeutta on helppo muuttaa säätämällä tehoa. Pölynimurista on helppo siirtyä tehosekoittimeen, jolla soiton rytmittäminen on helpompaa, mutta sävelkorkeutta on vaikea säädellä. Kahta eri kokoista tehosekoitinta rämpyttämällä saa mukavan tremoloefektin.

Mikäli pienet kodinkoneet eivät tyydytä taiteilijasielun tarpeita melutasosta, voit pyytää lainaan isäsi Mersua. Tai vaikka ihan vaan varastaa avaimet. Äänen korkeutta säädetään kaasupolkimen avulla. Iskemällä kaasu pohjaan ja nostamalla hitaasti saadaan sellainen muodikas drop-efekti. Ennen soiton aloittamista on syytä varmistaa, että auton vetävät pyörät (yleensä etupyörät) on ripustettu ilmaaan, jotta vakavammilta vammoilta vältyttäisiin. Pakoputkeen puhkaistu reikä parantaa äänenlaatua. Tästä on helppo extrapoloida vielä kookkaampiikin laitteisiin. Esim. lentokoneiden pilotit ja F1-kuskit ovat usein tietämättään dubstep-artisteja.

Myös orgaanisia olioita voidaan käyttää "soittimina". Eräs dubstepin tehokeino on nauhoittaa kärpästen ininää erittäin läheltä.

Kuuntelijakunta[muokkaa]

Ensimmäinen sääntö dubstepissä (ja monissa muissa "elektronisen" musiikin genreissä) on, että ilman vauhtia suonissa se kuulostaa aivan hirveältä. Tämän takia dubstep on kaikista suosituinta niissä jumalanhylkäämissä diskokellareissa, mitkä haisevat liian pahalta jopa lain pitkälle kouralle. Toinen ryhmä, joka kuuntelee sitä ahkerasti on amikset, joille se toimii erinomaisena autobassojen testialustana. Kolmas ryhmä ovat internet-nörtit, jotka pelivideoita Youtubeen ahkeroidessaan haluavat niiden taustalle mahdollisimman huomiota kiinnittävää ääntä.

Pelkästään dubstepiä ja sen kaltaisia musiikkigenrejä soittavia radiokanavia on olemassa niitä varten, joiden täytyy pysytellä hereillä hinnalla millä hyvänsä.

Katso myös[muokkaa]