Borg

Hikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Borgien arkkitehtuuri on vastustamatonta.

Borgit ovat maailmankaikkeuden tunnetuin arkkitehtikansa. He edustavat interstellaarista funktionalismia (englanniksi International Style), jolle leimallista on käytännönläheisyys, geometrisyys sekä universaali muotokieli. Borgit ovat tunnettuja geometrisesta muotokielestään ja varsinkin kaikkialla maailmankaikkeudessa tavattavista puhdaslinjaisista rakennuksistaan, jotka edustavat avaruusgeometrian kolmiulotteisia perusmuotoja.

Borgien filosofiaan kuuluvat universaalit ratkaisut. Borgien arkkitehtuurifilosofian mukaan arkkitehtuuri edustaa ongelmaa, ja kaikkiin ongelmiin löytyy universaali ratkaisu, ts. kuutio. Niinpä borgien tavoitteena on konsolidoida koko maailmankaikkeuden arkkitehtuuri ja korvata se puhdaslinjaisella avaruusgeometrialla. Borgit ovat itse sitä mieltä, että arkkitehtuurin tulee olla samanlaista aina Maasta Betelgeuzen kautta Cygnus X-1:een.

Borgilainen arkkitehtuuri on herättänyt paljon muutosvastarintaa, mutta borgit itse vastaavat protesteihin toteamalla vastarinnan olevan turhaa.

Ensimmäinen borgilaista arkkitehtuuria Maassa edustanut arkkitehti oli Le Corbusier, mutta myös Suomessa Alvar Aalto on omaksunut paljon borg-vaikutteita, kuten esimerkiksi Akateemisen kirjakaupan talo Helsingin Pohjoisesplanadilla sekä Stora-Enson pääkonttori Katajanokalla. Myös Einari Teräsvirran suunnittelema TEK:n talo Helsingin Malminkadulla edustaa pelkistettyä borgilaista arkkitehtuuria.