Black metal

Hikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Mayhem vuonna 1990. Euronymous pitelee itsemurhan tehneen Per "Dead" Ohlinin kalloa.
Hikiaineisto2.png Hikiaineistossa on lähdeteksti Kirkonpolton UKK.

Black metal (myös trvv blak kvlt metvlz) on rockista kehittynyt musiikin tyylisuuntaus, jonka ominaispiirteisiin kuuluvat tremolona soitetut terävät ja diskanttiset sähkökitarat, aleatorisesti tai tahallisesti kokeelliset sovitukset ja tuotanto, mikrofoniin oksentaminen, saatananpalvonta ja antisosiaalinen käytös. Nimi black metal tulee alun perin siitä, että musiikkia soitti Afrikan musta väestö. Black metalia on kehitetty edelleen Norjassa, Ruotsissa ja Suomessa, joissa nimi on ymmärretty myös sen kautta, ettei näissä maissa talvella näe mitään, kun on pimeää. Tästä syystä alakulttuurin jäsenet joutuvat käyttämään keinotekoista kirkkovalaistusta.

Länsimainen black metal syntyi vuonna 1981, kun pohjoisenglantilainen mielenterveyspotilas ja nuorisorikollinen lyöttäytyi yhteen keskinkertaisen kitaristin ja lahjattoman rumpalin kanssa ja he keksivät jättää soittimensa virittämättä ja yhdistää Motörheadin ja Judas Priestin musiikkityylin Sex Pistolsin röyhkeyteen, Black Sabbathin sanoituksiin, KISSin mikkihiireilyyn ja Monty Pythonin komediasketseihin. Tuloksena oli Spinal Tap. Valkoinen black metal levisi pian Sveitsiin ja Quorthonin kautta myös Ruotsiin ja Norjaan, missä sitä alettiin tehostaa puukotus-, hautautumis- ja kirkonpoltto-underground-happeningeilla, jotka ironisesti toivat sen suuren yleisön tietoisuuteen ja johtivat sen kaupallistumiseen.

1990-luvulla black metal -kohuyhtyeet synnyttivät moraalipaniikin, ja suuntauksesta kiersi liioiteltuja ja rasistissävyisiä väitteitä. Tosiasiassa kukaan tunnettu black metal -artisti ei esimerkiksi harjoittanut ihmissyöntiä, vaan kyseessä on vanha mustiin afrikkalaisiin liitetty toiseuttava stereotypia. Black metalin vaarallisimmat, lehdistössä ”Afrikan viidakkojen” elämään yhdistetyt lieveilmiöt ovat todellisuudessa peräisin tyylin valkoisilta jatkajilta ja ilmensivät Norjassa elämiseen luonnollisena osana kuuluvaa oirehdintaa.

Kuinka tehdä oma black metal -kappale?[muokkaa]

Oman black metal -kappaleen teko on helppoa ja vaivatonta. Ensin sinun täytyy ostaa Gigantista kiinalainen halpismikrofooni, tuunata sen laatua esimerkiksi sateessa pitämällä sekä hankkia kissa. Kun kaikki tarvittava on hankittu, kidutat kissaasi ja äänität sen rääkymisen mikrofoonillasi. Sitten vain lisäilet Windows Movie Makerilla taustalle satunnaista kitaran rämpytystä ja rumpujen hakkaamista. On toki suotavaa, että kitara kuulostaa pöristessään 80-luvun Pc-peliltä, ja rummut voi äänittää työntämällä rumpusetti portaista alas.

Tunnettuja black metal -bändejä[muokkaa]

Saatanalliset sävelet -laulukirjasta skannattu esimerkki saatanallisesta black metal -musiikista
Hikiaineisto2.png Hikiaineistossa on lähdeteksti Mäntän Black Metal -sota.

Ultimatetrueblackmetal -yhtyeitä[muokkaa]

Kaupallisia jäljittelijöitä[muokkaa]

Katso myös[muokkaa]

Saergh, Blaergh & Seppo.jpg

Aiheesta muualla[muokkaa]

Treble staff with notes 01.svg AAAAAARRRR RRRRRR ÖÖÖÖÖÖRRRRR! Tämä musiikkiin liittyvä artikkeli on tynkä.
Leikkaamalla lettisi ja laajentamalla artikkelia saat maksavat kuuntelijat havahtumaan
.