Arkkitehti

Hikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Potentiaalinen arkkitehti.

Arkkitehti on henkilö, jota ei pitäisi koskaan päästää suunnittelemaan rakennuksia. Jostain kohtuuttoman julmasta maailmankaikkeuden laista (maankäyttö- ja rakennuslaista) johtuen kuitenkin juuri he suunnittelevat useimmat rakennukset, puuceistä ja omakotitaloista aina presidentinlinnaan asti. Arkkitehdit suunnittelevat myös kaupunkeja, ja sen valitettavasti huomaa.

Arkkitehtuurin ihanne...

Arkkitehdeiksi opiskellaan teknillisissä korkeakouluissa. Arkkitehtuurin opiskelijoilta ei vaadita matematiikan ymmärtämystä eikä myöskään kykyä hahmottaa erilaisia triviaaleja rakennusteknisiä haasteita, kuten sääistyminen, kosteus, ilmanvaihto, homehtuminen, akustiikka jne. Sensijaan arkkitehdilla tulee olla taiteellista lahjakkuutta sekä erityiskykyjä. Nämä erityiskyvyt erottavat arkkitehdin rakennusinsinööreistä. Arkkitehtien erikoiskykyjä ovat esimerkiksi ovien sijoittaminen siten että ne kolhivat toisiinsa, hyllyjen sijoittaminen juuri väärälle korkeudelle riippumatta käyttäjän pituudesta ja väärien materiaalien valinta (kts. Finlandia-talo). Myös julkisivujen ns. aukotus mahdollisimman sekavaksi ja elementtisaumojen käyttö onnistuvat varsinkin SAFA:n jäseninä olevilta arkkitehdeiltä.

2000-luvun arkkitehtuurin parhaimmistoa.

SAFA:n (Saatanan Arkkitehdit – Förbannade Arkitekter) jäseniltä on Überarkhitektenführer Alvar Aallon pysyväismääräyksellä kielletty muiden kuin 90 asteen eli suorien kulmien käyttö vuonna 1960. Vuosina 1980-92 oli voimassa väliaikainen määräys, joka määräsi käyttämään mitä tahansa muuta kuin suoraa kulmaa. Kieltojen noudattamatta jättämisestä seuraa Hikipedian saaman tiedon mukaan ns. "sementtikengät" eli arkkitehtitoimiston muutto Kolera-altaaseen.

...ja käytäntö. Rakennuksen on suunnitellut Alvar Aalto.

Arkkitehtiä ei ole aina helppo tunnistaa. Monet luulevatkin arkkitehtejä joko insinööreiksi tai taiteilijoiksi. He eivät ole kuitenkaan ole kumpiakaan, vaan eräänlainen risteymä. Arkkitehtejä ei saa ruokkia, ja jos he tulevat juttelemaan, kannattaa keksiä joku tekosyy (esim. Mummo jäi lumihankeen), sillä arkkitehtien kuunteleminen saattaa aiheuttaa aivovaurioita ja on turmiollista sikiön kehitykselle.

Arkkitehdit itse kuvavaat hauskasti työtään "leikiksi asiakkaan rahoilla". Tämä kuvaakin hyvin työn tavoitteellisuutta ja sen tuloksia.

Muoto seuraa funktiosta.

Vaikka arkkitehdit yrittävät määrittää itsensä ja sulautua diplomi-insinöörien ja opiskeluvaiheessa teekkareiden joukkoon, heiltä se ei onnistu. Vaikka arkkitehdit ja teekkarit opiskelevat samassa koulussa, sulautuminen massaan on heille mahdotonta. Koulun käytävillä arkkitehtiopiskelijat tunnistaa yleensä mustasankaisista silmälaseista. Toisin kuin teekkareiden piireissä, arkkitehtiopiskelijat ovat suurimmaksi osaksi naisia. Jos koulun käytävällä näkee vähintään kahden tytön liikkuvan yhdessä, eivätkä he haise laboratoriolle vaan pettäneelle deodorantille, ovat kyseessä todennäköisesti arkkitehtiopiskelijat, sillä kemistien ohella tyttöjä ei teknillisissä yliopistoissa juurikaan muutoin ole.

Katso myös[muokkaa]