Aisopoksen tarinat

Hikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Star.svg
Tämä artikkeli on kouluesimerkki siitä, miltä hyvä sivu voi näyttää. Tee näin.

Aisopoksen tarinat on kokoelma satuja, jotka on keksinut kuollut kreikkalainen hyypiö, Aisopos. Satuja tehdessään hän oli elossa, mutta siitä on niin kauan aikaa, että kukaan ei jaksa muistaa sitä.

Aisopoksen tarinoissa on puhuvia eläimiä, jotka opettavat moraaliasioita. Raamattu ei kuitenkaan ole Aisopoksen satu, vaan sen on keksinyt useampi juutalainen kuollut hyypiö, jotka taas saattoivat olla jo kuolleita sitä kirjoittaessaan. Aisopos ei ollut näistä yksikään.

Aisopoksen tarinat ovat olleet alku kaikille maailman tyhmille eläin- ja muille saduille. Niitä voit lukea lisää täältä.

Nimensä Aisopos sai tavastaan aloittaa kertomuksensa englanninkielisellä sanonnalla "I suppose" - luulisin. Tämä hämmensi Aisopoksen sukulaisia ja kanssakreikkalaisia, sillä tuohon aikaan englanti ei ollut eräs Euroopan Unionin virallisista kielistä. Samasta syystä myös Aisopoksen kirjoittama englanninkielinen teos "Rhum Eee-Ouu and Juliet Caesar" jäi vaille suurempaa vastakaikua.

Satunsa Aisopos kirjoitti, koska ei osannut selittää asioita suoraan. Varmasti tuttu tunne sinulle.

Aisopoksen satuja

Kilpikonna ja jänis

Kilpikonna ja jänis sopivat kilpajuoksun. Jänis hyytyi kesken matkan, mutta kilpikonna jatkoi loppuun ja voitti.

Opetus: Kilpikonnat käyttävät dopingia, sillä jaksaa kauemmin. Mitä väliä sillä, jos näytät rumalta möykyltä - kunhan voitat!

Sutta huutava poika

Olipa kerran poika, joka vahti lampaita. Hänellä oli tylsää ja hän kiintyi "sillä lailla" liikaa yhteen lampaista. Hän jäi kiinni, jolloin poika osoitti sormella kaukaisuuteen ja huusi "Susi". Ihmiset hämääntyivät ja poika sai etumatkaa.

Opetus: Kannattaa aina olla varasuunnitelma ja nopeat jalat.

Aasi ja koira

Eräänä päivänä aasi putosi kuoppaan. Aasi huusi kauhuissaan tunteja. Huudon kuuli paimenkoira, jonka vastuulla oli tämän aasin valvonta. joka yritti miettiä, mitä tehdä. Koira ei keksinyt keinoa saada aasia ylös. Siksi se päätti haudata aasin, jotta tämä ei mätänisi ja saisi edes kunnon hautajaiset. Eikä koiran isäntä ja aasin omistaja välttämättä edes huomaisi asiaa. Niinpä koira ulvoi paikalle muita koiria ja yhdessä he alkoivat peittämään aasia. Osa koirista inhosi aasia, ja he olivat erityisen innokkaita. Aluksi aasi oli kauhuissaan, koska se tajusi hautautuvansa. Mutta sitten se karisti tomut päältään ja astui askeleen. Kun koirat jatkoivat aasin peittämistä, kuoppa täyttyi maasta mutta aasi pysyi pinnalla. Lopulta aasi pääsi ulos kuopasta. Ensi töikseen se potki koiria.

Opetus: Elämässä käy helposti niin että nekin jotka ajattelevat sinusta hyvää kääntyvät vihamiehiksesi koska luulevat sen olevan väistämätöntä ja sinulle parasta. Näin saat multaa niskaasi niiltä jotka ovat ylempänä. Tästä ei pidä välittää, pitää vain keskittyä vaan kostoon!

Amerikkalainen opetus: When you try to cover your ass, it always comes back to get you.

Muurahainen ja heinäsirkka

Koko kesän ajan ahkera muurahainen keräsi satoa talvea varten. Samanaikaisesti heinäsirkka ei tehnyt muuta kuin soitti ja lauloi ja söi ruohoa. Tuli talvi ja heinäsirkka halusi sisään kekoon, mutta ovet eivät enää auenneet, ja kiteytyneet vesimassat peittivät maan. Muurahaisen tuli kuitenkin heinäsirkkaa sääli, jolloin hän otti heinäsirkan sisään.

Opetus: Esiintyvät taiteilijat ovat yhteiskunnan ehdotonta pohjasakkaa.

Skandinaavinen opetus: Sosiaalihuolto on hyvä asia. Joskus ne saattaa vaikuttaa ilkeiltä, mutta jo apua tulee kun vähän itkee; Hullu paljon työtä tekee, viisas pääsee vähemmällä!

Kettu ja pihlajanmarjat

Kettu näki pihlajanmarjoja roikkumassa. Se yritti saada ne itselleen mytta ei kyennyt. Tästä hän päätteli että pihlajanmarjat ovat happamia. Myöhemmin pihlajanmarjat kypsyivät ja ne kerättiin ja niistä tehtiin hilloa.

Opetus: Missä on hillo! Minä haluan osinkoni, äläkä yhtään yritä pimittää tai vedättää!

Susi lampaiden vaatteissa

Kerran susi naamioitui lampaaksi, ja pääsi siten lammasaitaukseen paimenien huomaamatta. Pian sinne tuli poika, joka huusi sutta, ja susi söi tämän. Kukaan ei uskonut, kun poika huusi sutta.

Opetus: Ovelatkin juonet voivat romuttua. Älä koskaan laske suojaustasi.

Koira ja haamu

Haamu terrorisoi kylän ihmisiä. Joukko nuoria tulivat paikalle hippiautollaan ja heillä oli mukanaan valtava koira. Haamu jahtasi nuoria samanaikaisesti kun koira teki voileipää. Nuoret kuitenkin hämäsivät haamua ja poistivat tältä naamarin, näin paljastaen haamun oikean identiteetin.

Opetus: Älä koskaan aliarvoi piirrettyjen sankareita.

Korppi ja kettu

Olipa kerran korppi, joka oli puussa, jolla oli suussaan leipäpala. Tuli siihen kettu, joka halusi leivän. Kierteli kaarteli puun alla kettu ja sanoi "Onpa sinulla hieno leipä". Korppi oli kuitenkin lukenut eläinsatuja ja tiesi että faabeleissa kettu kusettaa puhumaan. Niinpä se vain nyökkäsi. No, kettu ei jäänyt toimettomaksi, vaan kysyi paljonko kello on. Korppi nosti kolme sulkaa pystyyn. Kettu keksi sanoa että "Ei hitto, sun vaimo nai pomoasi". Siihen korppi sanoi "Mitä Helvettiä!". Ja niin leipä putosi ketun suuhun.

Opetus: Kun kuulet vaimosi naivan pomoasi, kannattaa pitää turpa kiinni, koska muuten saatat menettää leipäsi.

Lehmä ja lintu

Oli kerran linnunpoikanen, joka tipahti pesästä. Linnunpoika piiskutti hädissään ja paikalle tuli lehmä, joka laski lämpimän sontaläjän linnunpojan päälle. Tästä lintu suivaantui, ja piiskutti entistä kovemmin. Niin paikalle tuli susi, joka lampaaksi naamioituneena söi pojan, joka huusi sutta, ja söi linnunpojan.

Opetus: Eivät kaikki jotka laittavat sinut paskaan tarkoita pahaa, ja kun on naamaansa myöten paskassa, kannattaa pitää turpa kiinni.

Leijona ja hiiri

Palkatkaa lapset lakimies, tai teille käy näin!

Olipa kerran leijona, joka nukkui. Sitä härnäsi hiiri. Leijona kohotti oikeamielisen kätensä ja aioi murskata hiiren. Hiiri rukoili armoa. Leijona oli armelias, ja hiiri meni kertomaan kavereilleen, että leijona häiritsi hänen mielenterveyttään. Ja niin hiiri haastoi Leijonan oikeuteen ja sai tämän koko omaisuuden. Leijonasta tuli alkoholisti ja hän joutui nukkumaan ojissa.

Opetus: Hyvät teot rankaistaan aina.

Kissa ja hiiri

Ihmismäinen kissa ja ihmismäinen hiiri ovat töissä metsätyömaalla. Yhtäkkiä hiiri tappaa kissan julmasti ja verisesti moottorisahalla, pistää sirkkeliin ja myy huonekaluiksi.

Opetus: Älä juutu lajienvälisiin ennakkoluuloihin tai katso liikaa Simpsoneita.

Myrsky ja päivänsäde

Luonnonvoimat kisailivat siitä, kumpi saa miehen riisumaan nopeammin takkinsa. Myrsky tuiversi minkä ehti, mutta mies kietoutui takkiinsa entistä tiukemmin. Päivänsäde alkoi porottaa, miehelle tuli kuuma ja hän riisui takkinsa.

Opetus: Kiero peli ja epäsuorat keinot yleensä toimivat paremmin kuin raaka voima.

Soittava kilpikonna

Kilpikonna soitteli aukoilla harppua todella huonosti ja kovaa. Paikalle ilmestyi kettu, joka sanoi: "Jos et lopeta tuota kaameaa soittamista, minun täytyy syödä sinut.". "En voi lopettaa soittamista!", kilpikonna vastasi, "mutta jos sinun on pakko syödä minut älä tee sitä tässä aukiolla vaan tuolla metsässä." Niinpä kettu ja kilpikonna menivät metsään. Hetkeen ei kuulunut mitään, mutta sitten kuului hirveää melua ja kilpikonna köpötteli metsästä pois ja jatkoi soittamista. Kului hetki, vihainen susi tuli paikalle ja sama toistui. Kului taas hetki, jonka jälkeen metsästä tuli esiin karhu, joka sanoi: "Vieläkö täällä on joku joka ei tykkää kilpikonnan soitosta?"

Opetus: Bändin diggarit jyräävät aina kriitikot.

Varis ja jänis

Varis istui puussa mitään tekemättä koko päivän. Pieni jänis näki variksen ja kysyi siltä voisiko sekin vain istuskella. Variksen mielestä tämä onnistui. Ja niin jänis istui maassa koko päivän mitään tekemättä. Yht'äkkiä kettu hypähti paikalle ja söi jäniksen.

Opetus: Jos aiot istua koko päivän tekemättä mitään, sinun pitää istua hyvin, hyvin korkealla pallilla.

Kalkkuna ja hevonen

Kalkkuna jutteli hevosen kanssa. Kalkkuna kertoi haluavansa lentää puun latvaan, mutta hän ei jaksaisi lentää niin. Hevonen ehdotti että jos hän söisi hänen paskaansa, hän saisi niistä kuituja ja ne antaisivat voimaa. Kalkkuna alkoikin niitä nokkimaan ja sai voimaa lentää puuhun. Sieltä maanviljelijä näki tämän ja ampui kalkkunan alas puusta.

Opetus: Paskan jauhaminen voi saada sinut korkealle, mutta ei pidä sinua siellä kauaa.

Kissa ja hevonen

Oli ja eleli kerran eräällä maatilalla kissa ja hevonen, jotka olivat hyviä ystäviä. Päivästä toiseen he leikkivät yhdessä, kunnes erään kerran hevonen tipahti suonsilmäkkeeseen ja alkoi vajota. Kauhuissaan hevonen huusi kissalle, jotta tämä menisi hakemaan tilan isännän apuun. Kissa lähti juoksemaan kohti päärakennusta, ja etsi isäntää joka puolelta,mutta turhaan. Tämä kun oli lähtenyt traktorilla käymään kylällä.

Kissan valtasi paniikki, kunnes hän huomasi isännän uuden ja kiiltävän Z3 BMW:n. Kissa kantoi avaimet suussaan, hyppäsi autoon ja hurautti tuhatta ja sataa hevosen luo. Sidottuaan hinausköyden kiinni takapuskuriin, se heitti toisen pään hevoselle,joka tarttui siihen lujasti. Bemari käyntiin, ykköstä silmään ja pikkuhiljaa hevonen pääsi kuin pääsikin ylös suosta. Ja niin hevosesta ja kissasta tuli oikein sydänystävät!

Pari viikkoa sen jälkeen, leikin tiimellyksessä yhtäkkiä kissa tipahti mutakuoppaan, jäi kiinni ja alkoi vajota. Kissa huusi: "Apua hevonen, pelasta minut!" Hevonen tuli kiitolaukkaa paikalle, asteli kuopan päälle ja kehotti kissaa tarttumaan "siihen", mikä roikkui jalkojen välissä. Kissa teki työtä käskettyä ja hevonen nosti kissan ylös kuopasta.

Opetus: Kun on varustus kuin hevosella, ei tarvitse bemaria poimiakseen misuja kyytiin.

Aasi ja kana

Kana jutteli aasin kanssa. Kana kertoi olevansa kyllästynyt siihen että hän oli niin tyhmä, mutta hän ei ollut tarpeeksi viisas voidakseen muuta kuin myöntyä pilkan edessä. Aasi ehdotti että jos kana söisi hänen paskaansa, hän saisi niistä kuituja ja ne antaisivat älyä. Kana alkoikin nokkimaan paskaa. Kana kommentoi pian "Mutta minähän syön paskaa ilman takeita tuloksista. Olenpa minä tyhmä!" Aasi kommentoi tähän, että "Katsos, kuinka paskani syöminen todella opetti sinulle jotain!"

Opetus: Älä niele kaikkea paskaa mitä sinulle tuputetaan, vaikka voitkin oppia kokemuksestasi.

Leijona ja kissa

Leijona, eri leijona kuin aikaisemmassa sadussa alkoholisoitunut, oli päässyt ulkoasiainministeriksi eläinten valtakunnassa, mutta sillä oli yhä villi luonne. Leijonalla oli hieno virkakännykkä, jota näppäilemällä se murahteli siveettömyyksiä tanssijakissan korvaan, ja kissa vastaili. Jonkun ajan kuluttua tämä tuli koko valtakunnan tietoisuuteen, ja leijonan oli pyydettävä anteeksi lampaitten kansalta.

Opetus: Kun olet suuressa asemassa, yksityisien toilailujesi on tultava julkisuuteen, koska kansa nauttii niiden kuulemisesta, mutta sinun on pyydettävä sähläilyjäsi anteeksi näennäisesti moraalisesti närkästyneeltä kansalta.

Hoitsu ja susi

Susi sai paskaisesta linnunpojasta vatsanväänteitä ja meni sairaalaan. Sairaalassa häntä hoiti ryntäikäs neiti. Suden simät muuttuivat sydämen muotoisiksi ja ponnahtivat varren päähän samanaikaisesti, kun tämän leuka loksahti ja kieli rullautui ulos suusta. Hoitsu riisui valeasun ja paljastui että siellä olikin ystävämme Väiski Vemmelsääri, joka laittoi suden suuhun dynamiittia. Suden turkki kärventyi täysin räjähdyksessä. Lopuksi enää ympyrä, jossa Repe Sorsa, ja alla teksti "Th-Th-Th-That's All Folks".

Opetus: Kaikki, minkä näet, on totta!

Trumpetinsoittaja

Taistelun melskeessä armeijan soittokunnan trumpetinsoittaja oli jäänyt vangiksi. Vihollisen kenraali halusi ampua muusikkoparan. Trumpetinsoittaja vakuutti viattomuuttaan ja sitä, ettei hän ollut ottanut osaa taisteluun, soitellut vain. Kenraali totesi, että sitä suuremmalla syyllä, koska hän innosti soitollaan muita sotimaan.

Opetus: Jos olet provokaattori, pidä huolta ettet jää kiinni.

Katso myös