Aave

Hikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Doomimörkö.jpg
Tällä artikkelilla kummittelee ylläpitäjä. Ei heikkohermoisille

Aave, kummitus tai haamu on kuolleen eläimen tai ihmisen henki, joka on jäänyt vaeltamaan paikkaan, jossa on elänyt tai kuollut. Useimmiten aave kulkee paikoilla, joissa se on eläessään paljon viettänyt aikaa, lukuun ottamatta mm. työpaikkoja tai koulua sillä eihän ihminen siellä eläessäänkään viihdy.

Aaveen ulkomuoto[muokkaa]

Aaveet hyökkäämässä patriootin kimppuun.
Paha varjoaave.

Useat kuvatut aaveet ovat paljolti saman näköisiä kuin ihminen/eläin oli eläessäänkin. Joskus aave on kuin sumua tai usvaa, jolloin tunnistaminen huomattavasti vaikeutuu. Kuitenkin historiankirjoista löytyy mainintoja kokonaisista aavelaivoista, joita on nähty valtamerillä seilaamassa kirottu miehistö mukanaan. Aaveet on tehty ektoplasmasta, joka on henkimaailman materialisoitumisesta syntyvä tahmea aine. Se on myös hohtavaa, joten aaveet näkyvät pimeässä paremmin. Kanadassa yleinen kuolinsyy on aaveheijastimista johtuvat säikähdyssydänkohtaukset, joten EU on kieltänyt kyseiset heijastinmallit koko Euroopan unionin alueelta.

Kaikkein yleisin aave on lakana-aave. Se havaitaan ilmassa leijuvana mutta samalla ihmishahmoisena lakanana. Usein lakanalla on myös jalat ja joskus silmäreiät, sillä muuten lakana-aave voisi törmätä seinään. Toisin kuin muut aaveet, lakana-aave ei voi lävistää seiniä tai muitakaan kiinteitä asioita.

Varjoaave on yksinkertaisesti varjo, jonka näkee pinnassa, johon valo sopivassa kulmassa osuu. Vaikka tiedemiehet ovat selvittäneet miltei kaikki aaveiden salaisuudet, eivät he osaa selittää varjoaaveita, sillä toisin kuin muut aaveet, varjoaaveet tuntuvat olevan fysiologinen mahdottomuus. Joissain tapauksissa varjoaave voi alkaa seuraamaan sinua, jolloin viisain teko on juosta karkuun, sillä varjoaave tahtoo aina pahaa. Jos on ilta ja katuvalot palavat, saattaa nopea varjoaave ehtiä edellesi, mutta kun juokset kovempaa, jää se nopeasti jälkeen, mutta pian ilmestyy edellesi. Älä missään tapauksessa pysähdy, vaan lisää vauhtia. Varjoaavetta karkuun juostessa muista kirkua kovaa ja pääset sitä hetkeksi suojaan paikkaan, jossa on täysin pimeää.

Aaveiden voimat[muokkaa]

Aaveilla arvellaan olevan telekineettisiä voimia, joilla ne siirtelevät esineitä paikoista toiseen, joten jos vaikka "huonomuistinen" mummosi on hävittänyt silmälasinsa eikä löydä niitä, ovat asialla olleet mitä todennäköisimmin aaveet. Aaveilla on paha tapa hävittää myös erilaisia avaimia, tärkeitä papereita ja lauantaiaamuisin aaveet hävittävät setelit. Yöllisen aaveen vierailun tunnistaa useista fyysisistä oireista, joita voivat olla;

  • Muistamattomuus
  • Pahoinvointi/päänsärky
  • Paha maku suussa
  • Rahattomuus
  • Ummetus
  • Peräaukon löysyys

Aaveet ovat myös kovia dokaamaan, mikä selittää kaikki avatut ja tyhjät alkoholituotteet aamulla pöydälläsi. Ne ovat myös petoja siirtämään olotiloja ruumiista toiseen, mikä taas selittää krapulan, vaikka et ole juonut tippaakaan niistä tyhjistä pulloista. Aaveet saattavat olla myös kiimassa tällöin.

Aaveiden puuhat[muokkaa]

Aaveet ovat eläviä kuolleita, ellet sitä jo tajunnut, ja niille tulee usein hyvin tylsää, koska niillä ei ole kiinteitä osia. Aaveilla menee usein järki, koska ne joutuvat ns. kummittelemaan eli lojumaan elävien seassa. Siksi aaveet tekevät kaikkea psykoa kuten porukoiden pelottelemista, zombien herättämistä, esineiden piilottelua (jota tosin vain ne aaveet pystyvät tekemään, jotka osaavat telekinesiaa), unien häirintää sekä tietenkin naisten pukuhuoneiden kyttäämistä, mikä on erittäin suosittua etenkin tietokoneen ääreen kuolleiden pervoaaveiden parissa.

Aaveet kirjallisuudessa[muokkaa]

Ehkä yksi suomalaisen kirjallisuuden kuuluisimpia aaveisiin liittyviä teoksia on Puhtaat valkeat lakanat, jonka on kirjoittanut Raija Oranen. Teos kertoo tarkasti sota-ajan lakana-aaveiden ongelmista pitää lakanoitaan puhtaana jatkuvassa ruudinkatkussa. Kirjasta on myöskin tehty tv-sarja, joka esitettiin MTV3-kanavalla.

Steve Coll on tehnyt amerikkalaisesta näkökulmasta aavekirjan nimeltä Ghost Wars, joka kuvaa CIA:n pyrkimyksiä aaveiden totaalituhoamisessa. Yksi kuuluisimpia yhdysvaltalaisten jahtaamia kummituksia lienee Osama Bin Laden.

Aaveet osana yhteiskuntaa[muokkaa]

Katsoisitko näitä taskulampussasi?

Monia voimakkaasti ektoplasmaa erittäviä aaveita on onnistuttu nappaamaan mm. haamujengin avulla. Aaveita on laitettu led-lamppuihin tyhjiöpakkausmenetelmällä. Tästä syystä led-lamput ovat kestäviä, joskin himmeitä. YK:n tuomioistuin on kuitenkin tuominnut aaveiden orjatyökäytön ja vaatii tässä maailmojen välitilassa olevien sielujen puolesta kunnioitusta heille sekä rahallista korvausta. Nykyään led-lampuissa käytetään eläinten haamuja. Greenpeacen ja WWF:n valituksista huolimatta ketään ei kiinnosta.

Aaveiden torjunta[muokkaa]

Aaveilu kielletty.

Aaveiden virallinen torjuntayksikkö eli haamujengi on toiminut vuodesta 1984 aaveiden aiheuttamia vahinkoja vastaan. Haamujengin työ on vaarallista ja nopeatempoista erikoisjoukkojen toimintaa. Jotkut tahot myös vakuuttavat katollisen manauksen puolesta.

Katso myös[muokkaa]

Rodut
Aave - Demoni - Elementaali - Enkeli - Epäkuollut - Haltia - Hiisi - Hirviö - Hobitti - Ihminen - Isojalka - Jumala - Kääpiö - Leivänpaahdin - Lohikäärme - Luuranko - Maajussi - Menninkäinen - Mummo - Mutantti - Muumi - n00b - Peikko - Piru - Puliukko - Teini Ikäiset Mutantti Ninja Kilpi Konnat - Vetehinen - WoWittaja - Örkki