300 (elokuva)

Hikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Star.svg
Tämä artikkeli on kouluesimerkki siitä, miltä hyvä sivu voi näyttää. Älä yritä olla luova, tee vain tasan kuten tässä.
300
Valmistusmaa Suomi - Viro
Ensi-ilta 2001
Ohjaus Aleksi Mäkelä
Käsikirjoitus Pekka Siitoin
Pääosissa Teatteriryhmä Nauravat Natsit
Tuotanto Pekka Siitoin
Elokuvayhtiö Siitoin Filmi Oy
Kesto 32 minuuttia
Kieli Suomi - Saksa
Ikäraja Suomessa K-18


300 on Pekka Siitoimen sarjakuvaan Nahkaniilojen Villi Viikonloppu perustuva elokuva vuodelta 2001. Se perustuu tiukasti Pekka Siitoimen ja Arjalaisen Germaaniveljeskunnan kommunisteja vastaan käymiin taisteluihin. Elokuvan ohjasi Aleksi Mäkelä, ja se kuvattiin suurimmaksi osaksi humalassa, jotta alkuperäisen sarjakuvan sotkuisuus ja sekavuus saataisiin siirrettyä valkokankaalle.

Elokuvan juoni on jokseenkin yksiselitteinen: Natsien kuningas Pekka I Suuri ja 300 arjalaista soturiurhoa ottavat yhteen persialaisen kuningas Xerxeksen yli miljoonan kieroilevan rättipääkommunistin valloitusarmeijan kanssa. Koska arjalaisten mahdollisuudet ovat heikot, he innostavat koko Suomea yhtymään taisteluun persialaista invaasiota vastaan. Kotona Nurmijärvellä kuningatar Elizabeth yrittää turhaan saada päästä Alkoon sulkemisen jälkeen. Dildos, yksi Pekka Suuren sotureista, toimii tarinan kertojana.

Elokuva sai ensi-iltansa Yhdysvalloissa 11.9 2001 ja rikkoi ennätyksiä tuottamalla vain 70 dollaria avausviikonloppunaan. Se oli kaikkien aikojen huonoiten tuottanut syyskuun ensi-ilta, mikäli Olli Saarelan elokuvia ei lasketa mukaan, ja ajoi tuotantoyhtiö Siitoin Filmi Oy:n konkurssiin. Elokuva sai myös kovaa kritiikkiä: Afganistanilainen Amatollah-sanomalehti kertoi elokuvan loukkaavan muslimeja esittämällä heidät tyhminä rättipäinä, jotka juoksevat ilman pommeja päättömästi kohti vastustajan linjaa vain joutuakseen vaivattomasti lyödyiksi.

Juoni

Ryhmä persialaisten lähettejä saapuu Nurmijärvelle pyytämään Suomen alistumista kuningas Xerxeksen tahtoon. Naantalin kuningas Pekka I hylkää persialaisten tarjouksen, juottaa viestintuojat syvään humalaan, ottaa sammuneista persialaisista alastonkuvia ja postaa ne IRC-Galleriaan. Sitten hän soittaa Väinö Kuismalle kysyäkseen miten lentolehtisten jakaminen on sujunut. Kuultuaan homman olevan kovassa nousussa, hän päättää laittaa asioihin vähän lisää vauhtia ja lähtee kännykällä soitellen sotaan.

Pekka I päättää kerätä 300 parasta sotilastaan, jotka kaikki ovat jo saaneet pojan jatkamaan sukuaan, ja lähteä matkaan tarkoituksena valloittaa koko Persian alue arjalaisten yli-ihmisten kyvyillä. Matkalla arjalaisten joukkoon liittyy Timo Soinin johtama tuhannen jytkyläisen osasto sekä skinejä ja muita isänmaallisia sotilaita toisista kansallismielisistä ryhmistä. Saapuessaan Helsingin satamaan Pekka Suuren joukko saa kauhukseen havaita jumalattomien persialaisten kommunistien laivaston olevan jo matkalla kohti Suomea. Onni on kuitenkin arjalaisten puolella ja Jumalallisen kova puhuri pakottaa persialaiset rantautumaan lähelle Katajanokkaa. Pekka I päättää muodostaa koko Kauppatorin kattavan rintaman persialaisten pysäyttämiseksi. Kyttyräselkäinen Timo Soini pyytää lupaa liittyä taistelun etulinjaan ja varoittaa viemäritunnelista, jonka kautta persialaiset voisivat heidät saartaa. Pekka I ei kuitenkaan hyväksy Soinia, joka ei jaksa ottaa tarpeeksi kuppia, etulinjaan, koska pitää rintamaa niin haavoittuvana kuin sen heikoimman viinapään omaava lenkki on.

Arjalaisurhot työntämässä persialaissaastaa alas Katajanokan laiturilta.

Ennen taistelun alkua persialaiset pyytävät joukkiota laskemaan aseensa, mutta Pekka joukkioineen hylkää tarjouksen vastaamalla siihen "Vetäkää pillu päähänne!". Taistelu alkaa, ja arjalaisten rintama torjuu monta hyökkäysaaltoa, mukaan lukien eliittiyksikön nimeltä Allahin Kuolemattomat Sotilaat. Arjalaisten 300 sotilaan ryhmä pitää puolensa ja kärsii vain vähäisiä tappioita. Sitkeä vastarinta tekee vaikutuksen persialaiseen Xerxekseen, ja hän kohtaa henkilökohtaisesti Pekan pyytääkseen hänen johtamiaan joukkoja antautumaan. Palkkioksi siitä hän lupaa Pekalle paljon pirtua ja venäläisiä huoria. Pekka hylkää tarjouksen (koska on jo juonut maksansa pilalle ja kärsii vakavista erektiohäiriöistä, eikä moisista tarjouksista näin ollen olisi hänelle mitään iloa) ja uhoaa saavansa jumalkuningas Xerxeksen vielä paskomaan housuihinsa.

Pekan torjuma kyttäräselkäinen Soini kuitenkin kavaltaa Xerxeen houkuttelun tuloksena Suomen Toivot ja kertoo Xerxekselle salaisesta viemäritunnelista. Palkkioksi Soini saa poliittista uskottavuutta ulkomailla, 24 miljoonaa euroa tukirahoja sekä 52 neitsyttä ja loputtomasti sorbettia, jahka hän vain pääsee taivaaseen. Samaan aikaan Nurmijärvellä kuningatar Elizabeth yrittää suostutella Alkon myyjää päästämään hänet vielä hetkeksi sisään. Myyjä suostuu, mutta käy ilmi että Elizabethin Visa on umpeutunut.

Pekan pettänyt ja rättipääkommunistien kenraaliksi kohonnut Soini. Xerxes palkitsi maansa ja maanmiehensä pettäneen Soinin myöhemmin 19,1% ääniosuudella kunnallisvaaleissa.

Kauppatorilla arjalaiset huomaavat Soinin antaneen persialaisille tiedon viemärireitistä. Skinit ja jytkyläiset päättävät lähteä, kun asetelmat muuttuvat persialaisten eduksi ja tilanne alkaa näyttää todella epätoivoiselta. Arjalaiset eivät kuitenkaan kunnioitetun SS:n lain mukaan saa perääntyä taistelukentältä ja päättävät kohdata väistämättömän kuoleman. Pekka käskee vain yhden miehistään, Dildoksen, perääntymään ja kertomaan taitavana puhujana tarinan 300 urhoollisesta sotilaasta muille arjalaisille.

Kauppatorin toiselle puolelle päässeet persialaiset saartavat 300 sotilaan arjalaisjoukkion. Xerxeen puolestapuhuja saapuu paikalle ja pyytää joukkiota antautumaan, samalla tarjoten Pekalle koko Karjalaa takaisin ja luvaten, että juutalaiskysymykseen kehiteltäisiin lopullinen ratkaisu. Vastaukseksi Pekka heittää lähistöltä löytyneellä olutpullolla kohti paikalle saapunutta Xerksestä. Pullo iskee Xerxeen turbaanin pois hänen päästään, ja kaikille paljastuu, että jumalkuningas onkin kalju. Paljastuksen aiheuttama häpeä saa hänet paskomaan housuihinsa, ja siten Pekan uhkaus housuihin paskovasta kuninkaasta täyttyy. Xerxes antaa merkin juuri paikalle saapuneille jousimiehilleen, jotka olivat käväisseet hakemassa Persiaan unohtuneet nuolensa. Ampumisesta ei kuitenkaan tule mitään, sillä jänteetkin ovat sattuneet unohtumaan kotopuoleen. Kärsimätön Xerxes käskee hajoittaa jouset ja heitellä arjalaiset kuoliaaksi niiden palasilla. Lopulta arjalaisten joukko kuolee aivan helvetin uskottavalta näyttävän taivaat pimentävän palassateen alla, kuningas Pekka viimeisenä. Arjalaisille viestiä viemään lähtenyt Dildos saapuu perille ja saa Nurmijärven kaupunginvaltuuston kiihottumaan kertomalla 300 puolialastoman sotilaan hikisistä vartaloista.

Elokuva jatkuu tilanteesta, jossa Dildos saa päätökseen elokuvan alussa aloittamansa tarinan 300 urhoollisesta arjalaisesta. Arjalaiset ovat saaneet muodostettua Dildoksen johdolla 600 sotilaan vahvuisen joukkion, vahvistettuna 30 Virosta saapuneella skinillä. Elokuva loppuu siihen, kun Nurmijärven poliisin erikoisryhmä saapuu täydessä mellakkavarustuksessa paikalle ja humalaiset uusnatsit pakenevat Nurmijärven metsiin kuka minnekin.

Roolit