24

Hikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

”We have a mole here in CTU”

~CTUssa on tuholaisongelmia
24
Bauer.jpg
Formaatti Toiminta - Trilleri - Pornografia
Kestoaika 24 tuntia!
Tekijä Mikko Alatalo
Pääosissa Jack Bauer itse, (sijaisnäyttelijänä Kiefer Sutherland)
Alkuperämaa Kanada
Jaksoja 3.14159265

24 on kanadalainen televisiosarja, jonka idea on näyttää tapahtumien kulku reaaliaikaisesti. Jokainen kausi kestää 24 tuntia ja siinä kuvataan päähenkilön, Jack Bauerin arkea. Se on FOX Broadcasting Comppanyn suosituimpia televisio-formaatteja ja on edennyt Yhdysvalloissa vasta kuudenteen tuotantokauteen. Franchise on jo levinnyt sarjakuvamarkkinoille kolmen sarjakuvakirjan kera, konsolipelimarkkinoille Sonyn toimesta ja mahdollisesti myös elokuvaksi, jonka tuotantonimenä käytetään 24/7 nimitystä. Tämän sarjan innoittamana on jopa syntynyt olutkori sekä joulukalenteri.

Ensimmäinen tuotantokausi[muokkaa]

Varoitus: Seuraava kirjoitus saattaa paljastaa yksityiskohtia juonesta, kuten sen, että mauste on hiekkamatojen ulostetta.
Sarjan jännittävin elementti on epävarmuus siitä, kummassa kädessä Bauerin kello milloinkin on.

Ensimmäinen tuotantokausi (ensiesitys Yhdysvalloissa 2001-2002, esitys MTV3-kanavalla syksyllä 2000) keskittyy salamurhahankkeen kohteena olevan presidenttiehdokkaan David Palmerin (es. Samuel L. Jackson) elämään Kalifornian esivaalipäivänä. Keskeinen hahmo on fiktiivinen Los Angeles kaupunki, jossa sijaitsee terrorisminedistämisyksikkö CTU:n agentti Jack Bauer (es. Bauer itse), jonka tehtävä on estää salamurha. Sarjan tapahtumat lähtivät käyntiin, kun naapurin rouva Puustinen löytyi kuolleena asunnostaan. Puustisen tyttäristä Katri on murrosiässä käynyt valtataistelun Helin kanssa ja elää nyt itsenäisesti. Katri oli aina eniten ymmärtänyt Puustista ja Katri on joutunut usein Tuhkimon rooliin Helin määrätessä siivousvuoroja taloudessa. Perheen kuopukseen Annikaan Heli suhtautuu suojelevasti, ja pikkusisko saakin kieritettyä sormensa Helin ympärille kovan paikan tullen. Bauerin on vaikea lähestyä aika kopean ja saavuttamattoman oloista Heliä. Heli antaa itsestään viehättävän, mutta jämäkän kuvan. Imarrella saa, kunhan ymmärtää Helin päättävän lopuksi kuinka asiat etenevät. Kontrollin päästäminen on Helille vaikea juttu. Tavattuaan Palmerin Heli tunsi ihastuksen piston itsessään ja yhdessä he menivät vastaan Jenkeistä vaihto-oppilasvuoden taakseen jättänyttä Annikaa, jonka kanssa Heli joutui harmikseen jakamaan huoneen Pihlajakadun uudessa kodissa. Tuotankokausi päättyi, kun Bauer sai tietää Helin olevan Lesbo ja tämä alkoi tapailla opettajaansa. Tämän takia Bauer aloitti karkkilakon. Ensimmäistä tuotantokautta kuvattaessa suunniteltiin kolme mahdollista loppuratkaisua, jotta todellinen päätös onnistuttaisiin salaamaan aina sarjan päättymiseen televisiossa asti.

Toinen tuotantokausi[muokkaa]

Bauerin hahmo kehittyy sarjan kuluessa.

Toisen tuotantokauden (ensiesitys Yhdysvalloissa 2002-2003, esitys MTV3-kanavalla keväällä 2004) tapahtumat sijoittuvat 1½ vuotta myöhemmäksi 1. kaudesta. Nyt presidentiksi valittu David Palmer ja agentti Bauer yrittävät estää terroristeja räjäyttämästä ydinpommia Los Angelesin Merloce Placessa. Paikka on asuntorakennus Los Angelesin West Hollywoodissa. Tarinan alussa Kelly (Jennie Garth) lähtee vähäksi aikaa Beverly Hillsistä tavoitellakseen komeaa David Palmeria (Grant Show), mutta palaa tajuttuaan hänen yhä seurustelevan Helin kanssa, jonka seksuaalisesta suuntautumisesta naisiin vain Bauer tietää. Jane Andrews Mancinin (Josie Bissett) ja Jack Bauerin piti alun perin olla sarjan vakain pari, mutta pian Jack kuitenkin alkoi pettää Janea tohtori Kimberly Shaw'n (Marcia Cross) kanssa ja meni tämän kanssa naimisiin erottuaan Janesta. Tämän jälkeen Bauer avioitui vielä Janen stripparisiskon Sydneyn (Laura Leighton) kanssa. Helin ja Palmerin suhde kariutui, sillä Palmer oli homo ja joutui kauden aikana tämän takia usein häiriköidyksi, erotetuksi ja hakatuksi. Erotuksista johtuen Eddie Murphy esitti eräissä jaksoissa matalaäänistä presidenttiä, eikä kukaan huomannut.

Kolmas tuotantokausi[muokkaa]

Bauerin hahmon muuntautuminen jokaiseen tuotantokauteen on ällistyttävää.

Kolmas tuotantokausi (ensiesitys Yhdysvalloissa 2003-2004, esitys MTV3-kanavalla keväällä 2005) sijoittuu ajallisesti kolme vuotta ja 2. tuotantokautta myöhemmäksi, ja sen tapahtumat keskittyvät tappavan viruksen ympärille. Virus uhataan laskea liikkeelle Los Angelesissa presidentti Palmerin ollessa presidentinkampanjaansa liittyvässä väittelyssä. Kautta esitettiin tekstitettynä ja dubattuna 90 kielellä, ja se oli huippusuosittu myös Suomessa. Romanian kommunistihallitus päätti esittää kolmannen kauden siinä toivossa, että ihmiset näkisivät siitä, miten korruptoitunutta kapitalismi on. Kausi muistetaan luultavasti parhaiten Larry Hagmanin esittämästä ahneesta ja juonittelevasta öljyparonista J. R. Ewingista sekä tapahtumapaikastaan Southforkin ratsutilasta.

Sarjassa oli myös TV-sarjojen historian yksi aivojaräjäyttävimmistä juonenkääntötempuista: yleisön kaipaama sarjan henkilö rouva Puustinen palautettiin henkiin muuttamalla sarjan juonta sillä tavoin, että koko Puustisen kuoleman sisältänyt tuotantokausi olikin vain hänen ex-miehensä, Lassen, hyvää unta. Tuon juonenkäänteen takia jokainen Linux-käyttöjärjestelmäinen tietokone pimeni tunniksi.

Sarjan jatko[muokkaa]

Sarjan käsikirjoittajien, Joel Surnovin ja John M. Cochranin päästyä irti LSD:n käytöstään sarjan tulevaisuus näytti epävarmalta. Uusia jaksoja ei näillä näkymin ole esitettävissä, paitsi Venäjällä, jossa aiheesta on tekeillä tosi-tv-sarja.

Katso myös[muokkaa]