23. syyskuuta

Hikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Nimipäiviään viettävät Tekla, Mielikki, Mansikki, Heluna, Raita sekä Matto. Onnittelemme!

Tapahtumia

  • 490 eaa. – Ensimmäinen maraton juostiin Kreikassa. Osanottajia oli yksi ja hänkin kuoli maaliin päästyään.
  • 1889Nintendo perustettiin. Ihan oikeasti! Katso vaikka Wikipediasta.
  • 2008Kauhajoella asuva idiotistinen elämäänsä tuskastunut nuori mies päätti tehdä älykkään filosofisen kannanoton koko läpimätää ihmislajia vastaan ampumalla kymmenen ihmistä plus itseään päähän kopioiden lisäksi koko tyylinsä aiemmalta kouluammuskelijaidoliltaan. Poliitikot ja iltapäivälehtien kuningaskunnaksi muuttunut media saivat juuri sopivasti päiviteltävää ja mässäiltävää sekä taas kerran vertaisensa vihollisen.

Kuolleita

  • 1939 – Kaikkien kaksimielisyyksien isä Sigmund Freud kuoli, mutta hänen ihmismieltä koskevat salaliittoteoriansa elävät yhä. Freudin kuolinhetkellä Carl Jung lähetti hänelle tekstiviestin (ääkköset puuttuivat kännykästä): ”Naitko valon?”
  • 2008 – Matti Juhani Saari kuoli (yllätys, yllätys) ammuttuaan itseään päähän. Siten hän oli jo toinen ihminen, joka ampuu itseään päähän vuoden sisällä, ja samalla myös toinen niin tehnyt yli-ihminen. Tämä rohkea ja yllätyksellinen teko kiinnosti Suomen kansaa sen verran, että Saaren luonteenpiirteitä analysoitiin ja spekuloitiin yleisesti mediassa ja teko sai kansan syvistä riveistä hyvin syvältä olevaa ihailua ynnä arvostusta ja Saaresta tuli muutenkin suosittu julkkis, jonka teko oli paitsi yhteiskuntafilosofinen älykäs kannanotto, myös uutisissa esitettyjä julmuuksiakin parempaa viihdettä kansalle. Kansan mielipiteeseen mukautuva iltapäivälehdistö ihaili Saarta, mutta Suomen valtion fasismin takia median oli verhottava näkemyksensä näennäiseen paheksuntaan Saaren toimintaa kohtaan. Suomen valtio ei kuitenkaan kieltänyt runsasta tappajasta kirjoittamista ja uhrien kokemuksien kuittaamista olankohautuksella.

Vuosipäiviä.gif Tiivistelmä siitä, mitä tapahtui 23. syyskuuta:

Katso myös: ~ 22. syyskuuta, 24. syyskuuta