Vichyvesi

Hikipediasta
Tämä on arkistoitu versio sivusta sellaisena, kuin se oli 15. huhtikuuta 2017 kello 07.52 käyttäjän ZeroOne (keskustelu | muokkaukset) muokkauksen jälkeen. Sivu saattaa erota merkittävästi tuoreimmasta versiosta. Koko muokkaushistoria tässä.
(ero) ← Vanhempi versio | Nykyinen versio (ero) | Uudempi versio → (ero)
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Vichyveden varhaisia mainosmannekiineja. "Natsit ne vasta on kovia juhlimaan. Mutta onneksi voin työskennellä eilisen jälkeen häiriöttä - kiitos vichyn!"

Vichyvesi eli katumusvesi on peräisin alkukantaisesta vihkivedestä. Tavanomaisen veden muuttaminen nk. vichyvedeksi kehitettiin alun pitäen Vichyn Ranskassa toisen maailmansodan aikana. Sodan jälkeen valmistuslisenssi myytiin lukuisiin maihin ympäri maailman. Vuosikymmenten saatossa vichyvedestä on kehitetty loputtomasti uusia variaatioita, mutta vasta viime vuosina vichyveden maustaminen erilaisilla mm. luonnonmarjojen ja hedelmien makua muistuttavilla esansseilla on saanut kovasti suosiota kuluttajien keskuudessa. Vichyvettä rahdataan myös tonneittain ristiin rastiin maailman merillä, mikä paitsi tuntuu järjettömältä, myös on sitä.

Vichyveden hyötykäyttö[muokkaa]

Aito vichyvesi sisältää itse tuotemerkistä riippuen aina enemmän tai vähemmän nk. mineraaleja (lue: ruokasuolaa) Tästä syystä valistuneet terveysintoilijat ovat hyökänneet useasti kovin sanoin, artikkelein ja esitelmin vichyveden haitallisuutta vastaan. Todistettavasti vichyvesi kerää nestettä elimistöön ja rasittaa varsinkin munuaisia. Koska kuitenkin munuaisten käyttö ajatteluvälineenä on ollut vähenemään päin jo pidemmän aikaa, seikan merkitystä on yleisesti väheksytty.

Sitäkin suurempana vichyveden merkitystä on arvioitava nk. katumusvetenä. Yleisesti tunnettua on, että ei-vielä-alkoholisti naukkailee usein krapulatilansa lievittämiseksi vichyvettä. Tämä on suotavaa erityisesti siksi, että alkoholi poistaa nestettä elimistöstä, kun taas vichyvesi sitä palauttaa. Myöskään ei sovi vähätellä sitä seikkaa, että alkoholismin parannuskeinona vichyveden rooli on toimia eräänlaisena juomainhalaattorina. Vichyvesi ulkoisilta ominaisuuksiltaan muistuttaa väkevästä kirkkaasta alkoholista sekoitettua drinkkiä. Vichyvettä naukkailemalla alkoholista eroon pyrkivä henkilö kokee näin juomisen aiheuttamat mekaaniset refleksit ilman pelkoa huomisaamuisesta krapulasta. Lisäksi vichyveden runsas nauttiminen saa aikaiseksi samanlaisia refleksejä kuin runsas ja sinäsä tavanomainen olutjuopottelu; rakkoa joutuu tyhjentämään alati tihenevään tahtiin ja vessahuumorin henkilökohtaiset hallintapäivitykset tulevat näin hoidetuiksi kohdilleen.

Vichyveden rooli yleisesti[muokkaa]

Elintarvikekauppojen juomaosastoilla kivennäisvesien osuus on viime vuosina kasvanut huomattavasti erilaisten limonadijuomien kustannuksella. Syy tähän on yksinkertainen, vichyveden tuottaminen on huomattavasti halvempaa kuin limonadin ja tästä syystä myös vichyvesien myyntihinnat ovat limonadien hintoja alhaisemmat. Lisäksi terveydenhuoltoviranomaisten jatkuva mäkätys sokerin vaaroista on vähitellen mennyt perille; vichyvesiä maustetaan jatkuvasti limonadien makua muistuttavaksi ilman lisättyä sokeria. Mikäli luvassa on syvä taloudellinen depressio tai sotatilaan joutuminen, sokerin arvostus kasvaa edelleen, mikä puolestaan tullee vähentämään nykyaikaisten varsinkin maustettujen vichyvesien suosiota. Vichyvesien runsautta selittää myös se, että raanaveden juominen on onnistuttu käsitteistämään jokseenkin rahvaanomaiseksi ja liian halvaksi tavaksi elimistön nestetasapainon ylläpitämisessä. Erityisesti Saksasta rahdattu "lähdevesi" on koettu täkäläisittäin aivan erityisen kovaksi jutuksi.

Vichyveden historia Suomessa[muokkaa]

Ennen vanhaan, markka-aikaan, kun luontaisen kaltaisia synteettisiä aromeita ei vielä ollut keksitty, vichyvesi valmistettiin puutynnyreissä. Puun ominaismaku tarttui veteen ja näin saatiin makuvichyä. Esimerkiksi omenapuusta tehdyissä tynnyreissä saatiin omenavichyä, kirsikkapuisissa tynnyreissä kirsikkavichyä, ja niin edelleen. Tuohon aikaan omenavichy oli niin suosittua, että omenapuut joutuivat Suomessa sukupuuton partaalle, sillä niistä kaikista tehtiin tynnyreitä. Omenapuita suojelemaan perustettiinkin peräti puolue nimeltä Vihreät omenat, ja hitaasti omenapuukanta palautui ennalleen. Kun alkuperäinen tavoite oli saavutettu, Vihreät omenat -puolueen nimestä jäi sana "omenat" pois, ja puolue tunnetaan nykyisin nimellä Vihreät.

Vichyvesi suomalaisessa kansanperinteessä[muokkaa]

Vichyvettä juovat Suomessa erityisesti vanhat kyyniset mopoäijät, jotka ovat polttaneet sisäkuminsa kehnolla tupakalla, huonolla rasvaisella ruoalla ja elämänasenteellaan. Heidän suosikkinsa on perinteinen vichylaatu, joka helpottaa närästystä ja kerää elimistöön sopivan liika-annoksen nestettä. Nuorempi polvi nautiskelee sitä vastoin trendikkäitä kevytvichjyjä, joissa tärkeää on itse juoman kuplivuuden lisäksi on pullon oma väri. Suosituin junttipaukku lähiökapakkaelämässä on pitkään ollut jo kossuvissy, jossa pahanmakuiseen ja polttavaan alkoholijuomaan selkeästi lisätään vain vichyvettä. Vanhemman sukupolven kaulustokraatit mielivät muokata vichyvedestä whiskyvettä sekoittamalla siihen whiskyä.