Ruotsin kieli

Hikipediasta
Tämä on arkistoitu versio sivusta sellaisena, kuin se oli 4. heinäkuuta 2021 kello 14.12 käyttäjän Aatos Kotka (keskustelu | muokkaukset) muokkauksen jälkeen. Sivu saattaa erota merkittävästi tuoreimmasta versiosta. Koko muokkaushistoria tässä.
(ero) ← Vanhempi versio | Nykyinen versio (ero) | Uudempi versio → (ero)
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Pieni, mutta jokseenkin tarpeellinen sanasto.

”Men för va i helvete kan ingen om ni dårarna förklara mig att va i helvete händer när du aggressivt stänger kylskåp dörren? Agripar de dessa lampa kanske? Svara för i satan!!”

~Ruotsinopettaja

”Du är försenad, lilla skit!”

~Ruotsinopettaja

”Du fuckar på mig, jag hackar dig.”

~Joku suomenruotsalainen tyyppi

Ruotsin kieli, eli tuttavallisemmin Svenska on germaaninen ja näin ollen puhdasrotuinen kieli, jota puhutaan pääosin Ruotsissa ja myös vängerretään pakosta Suomessa. Se on yksi maailman helpoimpia kieliä; tulos johon ruotsalaiset tiedemiehet pääsivät testattuaan omaa kielitaitoaan. Ruotsin kieli on myös maailman progressivistisimpia, uusimpana uudistuksena tiedemies -sanan muuttaminen muotoon tiede-ihminen. Sukupuolellisesti neutraali (ja vähitellen olematon) ruotsin kieli myös otti käyttöön sukupuolineutraalin persoonapronominin, hen -sanan. Tämän rakkaat läntiset naapurimme tekivät, jotta voisivat helpottaa suomalaisten lasten opiskelua, kun ei tarvitse enää muistaa niin montaa misogynistiseen maailmankuvaan viittaavia pronominejä. Hen on myös lähellä suomen hän -sanaa, mutta yhtäläisyydet loppuvatkin aika äkkiä sitten siihen. Ha de så mycket väldigt bra och hoppas att ny du förstår om va de här artikel hanterar.

Historia[muokkaa]

Ruotsin kielen lingvistinen historia on mitä mielenkiintoisimpia, sillä legendan mukaan kieli sai alkunsa, kun tanskalainen alkoi puhua ilman kuumaa perunaa suussaan. Tämä johti väkisinkin mannerlaattojen äkilliseen liikkeeseen, jolloin Ruotsin manner erottautui Tanskasta, ja näin kieli alkoi kehittyä itsekseen. Tämä kyseinen tanskalainen, förut Ludvig men ny Peter förut von men ny från förut Köpenhamn men ny Stockholm[1], keksi ruotsin kielen ja on nykyään ruotsalaisten kansallissankari. Tästä miehestä on myös tehty kaupallinen kansallispäivä Hän oli tuolloin ainoa ruotsalaisen kansansa jäsen, jolloin hän alkoi hangata itseään puuhun, mutta päätyikin parittelemaan sikojen kanssa. Pian ruotsalaisia oli enemmän ja Peter från Stockholm opetti kaikille ruotsia.

Nykytilanne mongertajineen[muokkaa]

Ruotsia puhuu lähestulkoon 10 miljoonaa ihmistä, joista suurin osa asuu joko maan alla tai Ahvenanmaalla. Myös joitakin kielellisiä ilmauksia on kuulunut Seinäjoen suunnalta, vaan fennomaanien tuholaistorjunnan yksikkö ei sieltä kuitenkaan löytänyt yhtään puhujaa. Ruotsi on Suomen toinen virallinen kieli, suomen kielen ohella. Ruotsissa se on myös samaisessa asemassa arabian kanssa. Arvion mukaan vuonna 2050 ruotsia puhuu enää vain 2 miljoonaa ihmistä, ja heistäkin vajaa 96 % on sitä ruotsin tunnilla puhuvia suomalaisia, sillä tämä kyseinen kehäpäätelmällä puolustettava pakkopulla "avaa uusia ulottuvuuksia esimerkiksi kaupankäynnissä".

Lyhyt, leikkaamaton, tarpeeton sanakirja[muokkaa]

  • suomi: Perkele!
ruotsi: Jag tycker om att vi kanske inte ha en ord för det, men "härregud" kanske?
  • suomi: Mitä sinulle kuuluu?
ruotsi: Vad kan du höra?
  • suomi: Olen kohta täysi-ikäinen, sitten voin huoletta vetää perseet ja ajaa rallia.
ruotsi: Jag e myndig snart, då ska jag skaffa ett jobb och köpa mitt eget hus.
  • suomi: Mmmnjaha-
ruotsi: Ja så!
  • suomi: Puhu suomea vitun hurri!
ruotsi: Jag måste påminna dig, att Finland är ett tvåspråkigt land.
  • suomi: Rehti työläinen ei enää kärsi!
ruotsi: Finnar e galen! Vi ska flytta tillbaka!
  • suomi: Hajotkaa aamuihin mortit :DD
ruotsi: Hur bra att Sverige har säkerhetsföretag!
  • suomi: Minä taidan ehkä tykätä Mariasta.
ruotsi: Jag kanske tycker om Hans.

Viitteet (eller kanske "Viterna")[muokkaa]

  1. Vitsi on siinä, että tanskalaisesta ruotsin kielen keksijästä tuli itse ruotsalainen