Ludwig Wittgenstein

Hikipediasta
Tämä on arkistoitu versio sivusta sellaisena, kuin se oli 18. huhtikuuta 2022 kello 12.28 käyttäjän Täi (keskustelu | muokkaukset) muokkauksen jälkeen. Sivu saattaa erota merkittävästi tuoreimmasta versiosta. Koko muokkaushistoria tässä.
(ero) ← Vanhempi versio | Nykyinen versio (ero) | Uudempi versio → (ero)
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Introvertti nero ja hänen ylivertaiset aivonsa (sisäpuolella)

”Wovon man nicht sprechen kann, darüber muss man schweigen.”

~Wittgenstein

Käännös:

”Mistä ei voi puhua, siitä on vaiettava.”

~Wittgenstein

Sovelluksia

”Jos ei voi liikkua, täytyy pysyä paikallaan.”

~Wittgenstein

”Mikäli ei keksi mitään hyvää sanottavaa, pitää sanoa jotain huonoa.”

~Wittgenstein

Silkkaa neroutta, vai mitä?

Ludwig Josef Johann Wittgenstein (1889 - 1951) oli itävaltalais-unkarilainen filosofi. Hän syntyi Wienin rikkaimpaan perheeseen ja oli samalla luokalla Adolf Hitlerin kanssa. Koltiaisilla olikin tapana leikkiä yhdessä, kunnes eräs reissu saunaan paljasti Wittgensteinin juutalaiseksi. Wittgenstein ei näyttänyt lapsuudessaan kovinkaan suuria älykkyyden merkkejä. Niitä hän ei näyttänyt myöhemminkään, joten hän rupesi filosofiksi. Koska hänellä ei oikein ollut mistään mitään sanottavaa, oli hänen filosofiaansa noudattaen vaiettava. Siksi hän päättääkin teoksensa Tractatus Logico-Philosophicus toteamalla, että hän ei ole todellisuudessa sanonut mitään. Mikäli lukija ei usko, hän kehottaa käymään teoksen läpi uudelleen. Kaikki teoksen painokset on kirjoitettu erikoismusteella, joka katoaa katsekontaktista, ja niinpä alkuun palaava lukija näkee vain tyhjyyttä siinä, missä ennen oli tekstiä.

Yksityiselämä[muokkaa]

Varhaista ajattelua havainnollistettuna

Todettuaan ratkaisseensa kaikki filosofiset ongelmat Wittgenstein luopui filosofin urasta ja ryhtyi kyläkoulun opettajaksi, missä toimessa hän saattoi toteuttaa todellista kutsumustaan: lasten hakkaamista. Myöhemmin Wittgenstein tuli siihen tulokseen, että Tractatus sisälsi fataaleja virheitä: muste ei aina kadonnutkaan täysin, ja niinpä hän koki, että oli tarvetta lisäviisastelulle. Teoksessa Filosofisia tutkimuksia muste ilmestyi kääntelemällä sivuja, jotka ensin vaikuttivat tyhjiltä, ja tämän nerokkaan lisäläpän vuoksi Wittgensteinia pidetään yhtenä kaikkien aikojen suurimmista neroista.

Tuotanto[muokkaa]

Myöhempää ajattelua havainnollistettuna

Tractatus Logico-Philosophicuksessa Wittgensteinin pääpointti on, että... Tuota noin, että... No vitustako minä tiedän. Mutta etpä tiedä sinäkään. Eikä tiedä kukaan muukaan! Mutta Bertrand Russellin mukaan Wittgenstein oli nero. Niin täytyy siis olla. Russellhan oli itse liki nero. Tai no keksi ainakin paradokseja. Sehän on neron merkki, eikös? Siis ihan oikeasti. Tässä on nyt plärätty koko helvetin internet läpi, eikä kukaan ole vieläkään varma siitä, mitä vittua se Wittgensteinin poika lörpötteli. Silti sitä pidetään suurena "nerona". Sehän se onkin neron merkki, kun ei osaa ilmaista itseään selvästi. Mistä te tiedätte, ettei se kärsinyt dysfasiasta? Ette mistään! Kaverihan saattoi olla päästään ihan pilipali. Niin.

Katso myös[muokkaa]

THINKER.jpg Filosofisia haihattelijoita

Herakleitos - Parmenides - Sokrates - Platon - Aristoteles - Kungfutse - Goazi - Augustinus - Tuomas Akvinolainen - René Descartes - Arnold Geulincx - Gottfried Leibniz - John Locke - George Berkeley - David Hume - Voltaire - Jean-Jacques Rousseau - Immanuel Kant - G. W. F. Hegel - Arthur Schopenhauer - Karl Marx - Søren Kierkegaard - John Stuart Mill - Friedrich Nietzsche - Ludwig Wittgenstein - Martin Heidegger - Theodor Adorno - Louis Althusser - Jacques Derrida - Michel Foucault - Paul Feyerabend