Hikipedia:Turhuus

Hikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Turhilla artikkeleilla tarkoitetaan Hikipediassa artikkeleja, jotka liittyvät ystäviisi, opettajiisi, omiin kotisivuihisi, bändisi sivuihin, Quake-klaaniisi, kolmen asukkaan asuinpaikkaasi, suosikkiautoosi, äitiisi, yritykseesi, nettifoorumiisi jne. Ylipäätään turhaa on materiaali, joka ei kiinnosta ketään muuta. Turhuutta ovat lisäksi älytön tajunnanvirta ja muu hölmöily, joista ulkopuoliset eivät ymmärrä mitään. Turhille sivuille on yhteistä, että niiden kirjoittaja on yhteydessä artikkelin aiheeseen ja kirjoittaa siitä asioita, joista kukaan tavallinen kaduntallaaja ei sen enempää ole kuullut kuin saa niiden huumorista kiinni vain artikkelin lukemalla. Mikäli haluat luoda turhan sivun, tee se jossakin muualla. Vaihtoehtoja ovat esimerkiksi:

 1. Wordpress
 2. Blogspot
 3. LiveJournal
 4. ApologetiikkaWiki

Hikipediassa turhat sivut voidaan poistaa ilman varoitusta. Wikipediassa tätä samaa asiaa perustellaan hienotunteisemmin merkityksettömyydellä.

Turhuuden pikatestaus

Kun ylläpitäjien neuvosto kokoontuu pohtimaan, olisiko sivu turha vai ei, artikkeliin sovelletaan kotitekoista pikatestiä, jossa katsotaan:

 • Onko B14:n äiti kuullut aiheesta?
  • Mikäli vastaus on ei, artikkeli poistetaan välittömästi.
  • Mikäli vastaus on kyllä, artikkelia arvioidaan tavallisena artikkelina ja siitä tutkitaan esimerkiksi tyhmäilyn aste.

Mikäli äiti ei ole paikalla tai on muuten estynyt vastaamaan, yritämme arvata, olisiko hän voinut kuulla aiheesta. Tällöin katsotaan:

 • Onko artikkeli hauska?
 • Löytyykö aiheesta Googlella osumia?
 • Olisiko joku ylläpitäjistä kuullut siitä?
 • Onko artikkeli hauska?

Mikäli artikkeli mokaa kahdessa tai useammassa kohdassa, se on turha ja poistetaan. Turhaksi todetut, moneen kertaan poistetut ja silti jästipäisesti uudelleen luodut sivut on ohjattu joutomaalle (vanha systeemi) tai niiden luomismahdollisuus suojataan (sellaistakin nykyvempeleillä pystyvät).

Turhuutta eivät ole obskuurit jutut, jotka:

 • ulkopuoliset ihmiset (?) ylläpidostamme voivat etsimällä tunnistaa edes kouluasi laajemmasta julkisuudesta,
 • avataan lukijoille (vähintäänkin linkkien avulla), eli artikkeli ole suunnattu vain sisäpiirille ja
 • huvittavat.

Näin se suomenkielisen Twitchin fitness-striimeissä kansallismielisenä visionäärinä tunnettu persoonakin saattaa löytää paikkansa Hikipediasta.

Käyttäjäsivut

Käyttäjäsivut ovat asia erikseen. Käyttäjä saa kirjoittaa oman käyttäjäsivun millaiseen muotoon ja millaisella sisällöllä haluaa (ainoa toivottu rajoitus on se, ettet lisää käyttäjäsivuasi artikkelien luokkiin). Käyttäjäsivuja voivat tehdä ainoastaan kirjautuneet käyttäjät. Kun olet kirjautuneena sisään, napsauta omaa sivun ylälaidassa olevaa käyttäjänimeäsi, niin pääset luomaan sivun.

Älä tee itsestäsi artikkelia, joka ei ole käyttäjäsivu, äläkä tee käyttäjäsivullesi uudelleenohjauksia nimeäsi kantavasta artikkelista.

Älä katso myös