Aukioloaika-avaruus

Hikipediasta
Tämä on arkistoitu versio sivusta sellaisena, kuin se oli 5. elokuuta 2016 kello 12.04 käyttäjän Teleskooppi (keskustelu | muokkaukset) muokkauksen jälkeen. Sivu saattaa erota merkittävästi tuoreimmasta versiosta. Koko muokkaushistoria tässä.
(ero) ← Vanhempi versio | Nykyinen versio (ero) | Uudempi versio → (ero)
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Ennen Einsteiniä KKK -kauppojen havaittu poikkeava yöaukioloaika oli fyysikoita piinaava anomalia, jonka ratkaisuksi haettiin esoteerisiä ratkaisuja esimerkiksi uhkailusta, kiristyksestä ja lahjonnasta. Tutkijat myös etsivät epätoivoisesti ylimääräistä planeettaa joka olisi voinut aikaansaada havaitut muutokset.

Aukioloaika-avaruus on avaruus, jossa on kolme ulottuvuutta (tila, paikka ja kellonaikavälistö) ja lisäksi erityinen kaupan brändiulottuvuus. Käsite on muuttanut muotoaan modernina aikana. Perinteisesti ajateltiin että on olemassa absoluuttinen aukioloaika-avaruus, joka on olemassa sellaisenaan tarkkailijasta ja tämän näkökulmasta riippumattomasti.

Einsteinin suhteellisuusteoria muutti kuitenkin näkemystä siten, että havaitsijan suhde aukioloon, aikaan ja avaruuteen ovat oleellisia ja vaikuttavat havaintojen luonteeseen. Toisaalta suhteellisuusteorian mukaan aika ja avaruus liittyvät toisiinsa syvällisemmin kuin aiemmin aikaisemmin oletettu. Tämä johti myös käsitykseen ajasta neljäntenä ulottuvuutena. Tätä ennen oli ajateltu, että kaupan brändi ja sijainti eivät vaikuttaisi aukioloaikoihin, vaan että absoluuttinen tausta-aika ohjaisi kauppojen aukioloaikoja itsessään.

Tämän murroksen jälkeen esimerkiksi keskustelut Siwojen aukioloajoista on muuttunut. Perinteisen näkemyksen mukaan sunnuntai on lepopäivä, joten Siwa ei saa olla silloin auki. Nyt aukioloaika on kuitenkin nähty joustavammaksi kohteeksi ja esimerkiksi sunnuntaiaukiolot ja niiden mahdollisuus ovat muuttuneet aivan relevanteiksi vaihtoehdoiksi.

Katso myös[muokkaa]