Anatoli Tšubais

Hikipediasta
Tämä on arkistoitu versio sivusta sellaisena, kuin se oli 19. kesäkuuta 2015 kello 15.16 käyttäjän 198.41.242.44 (keskustelu) muokkauksen jälkeen. Sivu saattaa erota merkittävästi tuoreimmasta versiosta. Koko muokkaushistoria tässä.
(ero) ← Vanhempi versio | Nykyinen versio (ero) | Uudempi versio → (ero)
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Anatoli Tšubais oli se Venäjän 90-luvun poliitikoista, joka junaili sosialistisen työn saavutusten varastaminen kansalta ja/tai valtiolta. Tämä tapahtui shokkiterapiaksi, kutsutussa talousuudistuksessa, joka oli käytännössä ä "shokki ilman terapiaa".

Varkain tapahtuneet sisäpiirijunailut

Tšubaisin järjestämät kuponkiyksitystäminen ja huutokaupat synnyttivät uuden nylkyrikapitalistisen luokan, jonka terävin kärki oli "oligarkeiksi" kutsutut suurliikemiehet. Näin vaikka Tšubais koetti luoda "kansankapitalismia". Varsinkin vuoden 1995 yksityistämishuutokaupat junailtiin ennakolta niin, että valtio menetti suurimman osan omistuksistaan pilkkahintaan niille, joilla rahaa oli entuudestaankin. Tšubais ja kansa vihasivatkin toisiaan kuin ruttoa. 49/50 osaa kansasta nimittäin köyhtyi siinä missä oligarkit rikastuivat. Ei edes Tšubais voinut kansaa enempää ajaa kurjuuteen, koska yksitysyritteliäisyyttä suosivana ei voinut viedä ihmisten puutarhapalstoja pois. Joka tapauksessa Tšubais loi rosvokapitalismin. Tämä yhdisteli luovalla tavalla kapitalismin ja sosialismin jäännösten joitain ikävimpiä piirteitä. Jopa Tšubais yritti rajoittaa politiikkaan tunkevien itse luomiensa oligarkkien valtaa vuonna 1997.

Oligarkitkin kärsivät vuoden 98 romahduksesta.

Vaikka tyrikin pahoin Jeltsinin kaudella, mahtimies Putin on antanut liberaalin Tšubaisin toimia korkeissa viroissa.