Almanakka

Hikipediasta
Tämä on arkistoitu versio sivusta sellaisena, kuin se oli 25. maaliskuuta 2015 kello 09.24 käyttäjän Fouché (keskustelu | muokkaukset) muokkauksen jälkeen. Sivu saattaa erota merkittävästi tuoreimmasta versiosta. Koko muokkaushistoria tässä.
(ero) ← Vanhempi versio | Nykyinen versio (ero) | Uudempi versio → (ero)
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Almanakka on vanha keksintö. Kenties jo 1800-­luvulta asti. Joka päivä, kun muisti kääntää päivän, pysyi ajassa ja sai samalla oppia nimipäiviä ja horoskooppeja ja sitä, milloin peruna pitää laittaa maahan. Jos osasi lukea. Seuraavana vuonna almanakka voitiin siirtää senaikaisen reikävessan puolelle pyyhintää varten. Vaikka olisi lukutaidotonkin. Seuraavana vuonna almanakan revityt jäänteet päätyivät peltoon ja niin perunanistutusohjeet muuttuivat lannoituksen kautta perunaksi. Näin kierrättyi moni asia jo tuolloin, ilman mitään paperinlajittelua.

Etymologia alma|n|aka|lle[muokkaa]

DramaticQuestionMark.png
Tiesitkö, että...
...tämä oli Hikipedian 3000. artikkeli?

Alma on vanhahtava suomalainen nimi, tarkemmin naisihmisen. Sellainen nimi, jonka omistajalle voisi kuvitella ruutuhameen ja huivin sekä mustuneen etuhampaan. -n on genetiivin pääte, joka viittaa siihen, että Alma, jonka merkityksen paljastui jo nimiasiaksi, omistaa jotakin. Akka taas viittaa vanhahtavaan ja nyttemmin epäkunnioittavaan muotoon naisihmisestä. Eli Alman akka voitaisiin käsittää vähän samalla tavalla kuin Mikon akka, joka taas tarkoittaa samaa kuin ’Mikon vaimo’. Ilmeisesti lesboseksuaalisiin asioihin siksi viittaa tuo päivyrin nimi. Syytä tähän meille ei ole kerrottu, joten ilmeisesti hallitus on salannut sen.

Kun aika kuitenkin on mennyt eteenpäin, voitaisiin almanakankin nimi modernisoida: ensinnäkin rasistissävytteinen akka pitäisi korvata sanalla nainen, joka sitten tulisi feministien kovaäänisen painostuskampanjan vuoksi muuttaa muotoon henkilö. Lisäksi nimenkin voisi uudistaa. Annanhenkilö, Jasmininhenkilö – tai jopa tasa-arvon vuoksi Matinhenkilö. Näitä ja muita vaihtoehtoja voit miettiä kotonasi lisää.

Että almanakka voisi olla myös:_____________________


Shell32.gif Tämä kalenteriin liittyvä artikkeli on tynkä.
Ohjaile tapahtumat parempiin uomiin laajentamalla artikkelia.