Yahya Jammeh

Hikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Sandglass vermin .svg Päivitystä kaivataan!
Tämä artikkeli ei ole ehkä paskaa, mutta se kaipaisi kipeästi päivittämistä.
Ole siis reippaampi kuin se, joka lisäsi tämän laatikon tähän, ja tuo artikkeli tähän päivään.
Wiki-deathstar.png
Tosikoille ja heille, joita aihe lähemmin kiinnostaa, on Wikipediassa artikkeli tästäkin hiihtäjästä.
Yahya Jammeh
يحيى جامع
YahyaJammeh.jpg
Jammeh YK:n yleiskokouksessa luotetun piiraspulikkansa kanssa
Gambian presidentti
vallassa 22. heinäkuuta 1994
edeltäjä Dawda Jawara
seuraaja
syntyi 25. toukokuuta 1965
Kanilai, Gambia
kuoli
puolue Isänmaallisen uudelleensuuntautumisen ja rakentamisen liitto

”Vaikka minun täytyisi hallita tätä maata miljardi vuotta, teen sen, jos se on Allahin tahto.”

~Gambian presidentti Yahya Jammeh vuonna 2011

”Jos Gambian journalistit eivät halua totella hallintoani, niin painukoot helvettiin.”

~Yahya Jammeh vuonna 2004

”Jos et usko Jumalaan(...) olet sikaakin alhaisempi.”

~Yahya Jammeh avaa maailmankuvadialogia vuonna 2010


Sheikki, professori, saunaparoni, al-haji, tri Yahya Abdul-Aziz Humus Shantung Jemmah (s. 25. toukokuuta 1965) on Gambian presidentti. Hän lienee kyseisen juustosuikerovaltion hassahtanein hallitsija sitten Yrjö III:n. Ennen presidentinuraansa hän on toiminut menestyksekkäästi mm. Gambian sotilasdiktaattorina ja kansanparantajana.

Yammeh nousi valtaan 1994 normaaliin tapaan sotilasvallankaappauksella, mutta havaitsi pian, että maahan valuisi enemmän ulkomaalaista valuuttaa, jos hallintomuoto palautettaisiin epävakaasta, arvaamattomasta sotilasjuntasta takaisin edustukselliseksi demokratiaksi. Palautettuaan vallan vaaralliselta kahjolta Yahya Jammehilta takaisin gambialaisille, kansaansa rakastava vankkumaton tasavallan kannattaja Yahya Jammeh tuli 1996 valituksi maansa ensimmäiseksi presidentiksi sitten itsensä masinoiman vallankaappauksen ikinä. Myöhemmin presidenttikaudellaan Jammeh on vahvistanut Gambian demokratiaa torjumalla toisen maan historiassa poikkeuksellisen sotilasvallankaappaushankkeen ja rajoittamalla kansan valitsemaa Yahya Jemmahia vainoavan lehdistön mahdollisuuksia arvostella levittää tästä valheita.

Jammeh tunnetaan myös parantajantaidoistaan, muun muassa kyvystään hoitaa AIDSia, astmaa, hommia, koleraa, verenpainetauteja ja hörköperseisyyttä. Etupäässä hän käyttää lääkkeinä yrttejä ja koraanin säkeitä, mutta hän kykenee myös kanavoimaan taikavoimiaan N'Ubuntualamaistensa hoitamiseen; maanantaisin ja torstaisin hoituu kymmenen kipaletta HIV-potilasta, perjantaista lauantaihin sata astmatapausta - presidentti ei kuitenkaan ole mikään noita, joiden toiminnasta hän on varsin huolissaan.

Homoseksuaalisuuteen Jammeh ei ole vielä löytänyt parannuskeinoja, joten toistaiseksi hän joutuu armomurhaamaan kaikki tielleen osuvat tyynynpurijat kauko-ohjattavalla giljotiinillaan.