Wikipedian käyttäjät

Hikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Star.svg
Tämä artikkelisarja on kouluesimerkki siitä, miltä hyvät sivut voivat näyttää.
kaikki oleellinen
Ei oo mitään hauskaa!
Wikipediasta

Sisältö
Wikipedian käytännöistä
Wikipedian käytäntöjä
Wikipedian päätöksenteko
Asiantuntija-arvioita artikkeleista
(in English)
MC Vittumeitsi

Historia
Toinen muokkaussota
Suuri ylläpitäjien joukkopako
Porchesian holokausti

Sisarprojektit ja äpärälapset
Wikimedia Foundation Inc.

Ihmiset
Wikipedian käyttäjät:
A-E, F-L, M-S, T-Ö, CCB, puheita
Wikipedian ylläpitäjät
Wikipedian entiset ylläpitäjät
Wikipedian n00bit
Jimmy Wales
Wikisosiologia
Wikipsykologia

Vandalismi
Ilmenemismuodot (kaikki)
Levykevandaali
Sukkanukkeilu
Ohjeistus sock puppetien käyttöön
Wikipedian evakot

Tässä artikkelissa ja sen alasivuissa on tarkoitus esitellä Wikipedian käyttäjiä ja käyttäjyyttä. Muistathan lukiessasi, että Wikipediassa jokainen käyttäjä on omnipotentti toiseen. Ylläpitäjät ovat vähän enemmän, ja he löytyvätkin ylempiarvoisuutensa tähden kokonaan eri artikkelista, kuten entisetkin ylläpitäjät, ja Wikipedian sisarprojektien ylläpitäjät. Erikseen on olemassa myös sosiologinen esitys käyttäjärakenteesta.

Suomenkielisen Wikipedian käyttäjistö

”Pöpilään koko kööri.”

~Ulkopuolinen asiantuntija

Suomenkielinen Wikipedia poikkeaa muista Wikipedioista siten, että sen vakiokäyttäjät eivät istu yhtä hyvin siihen yleiswikipedialliseen ikäluokkaan kuin muiden Wikipedioiden. Tyypillinen Wikipedian käyttäjä on tutkimusten mukaan 20–25-vuotias nuori mies, jolla ei ole parempaakaan tekemistä. Suomenkielisessä Wikipediassa käyttäjät ovat yleensä huomattavasti vanhempia: esimerkiksi Otrfan on vanhus, Vesteri on ikäloppu ja Ulrika on mummo.

Miten minusta voi tulla Wikipedian käyttäjä?

Tämä on kohtuu helppoa. Otat "ulkomaailman"[1] ja sen "oikean elämän" kauniiseen käteen ja näytät niille roskakoria. Sitten istahdat mukavasti tietokoneesi ääreen, teet itsellesi kivan tunnuksen ja nakutat artikkelin jostain, mistä muka tiedät paljonkin.

Miten pääsen vakiokäyttäjien eliittikaartiin?

Tämä on vähän vaikeampaa. Sinun on hylättävä kaikki aiemmat käsityksesi sosiaalisista suhteista sekä kaikki ne kohteliaisuussäännöt, jotka vanhempasi ovat päähäsi takoneet. Sen jälkeen sinun on opittava pitkävihaiseksi, kyyniseksi pikkupedoksi, joka ei pelkää ketään ja tietää kaiken. Alat lätkiä uusia käyttäjiä mallineilla. Laitat vandaaleja käsirautoihin. Dominoit keskusteluita ja äänestyksiä nokkelilla kommenteillasi, joissa arvostelet paitsi artikkeleita myös niiden tekijöitä suureen ääneen. Ajat ihmisiä ahtaalle. Alat seurata mitä ne tekevät. Välillä käyt ryöpyttämässä niiden keskustelusivuille sellaista paskaa, että siitä saa sahata katseensa irti. Tulet hulluksi. Et vain kerro siitä muille. Keität lisää kahvia. Kasvatat kynnet. Sammutat asunnostasi kaikki muut valot ja annat yksistään tietokoneen näytön nähdä sekopäisen palon kiiluvissa silmissäsi. Lopetat nukkumisen. Olet kesät yhtä kalpea kuin talvetkin. Saat oikeuksia, sinua aletaan arvostaa. Älä rehentele sillä toisille vakiokäyttäjille, mutta näytä se kaikille muille. Pahoinpitele muutama n00bi ja satunnainen IP-osoite. Et saa katkaista vallanhimoasi nyt. Ole kärsivällinen. Ennen pitkää joku kokee sinut hyödyllisenä nappulana omassa valtataistelussaan ja ehdottaa sinua ylläpitäjäksi. Tällöin tiedät jo varmasti olevasi vakiokäyttäjä.

Matkalla Ylläpitäjyyteen

Näitä ohjeita noudattamalla sinusta tulee vielä ylläpitäjä.

De facto à la carte

Suomenkielisen Wikipedian vakiokäyttäjät ovat kunnostautuneet de facto -käsitteen yliviljelemisessä. Ala itsekin kasvattaa df:ää, ettet poikkeaisi muista. Outoudesta ne ei nimittäin tykkää, ei yhtään. Samalla voit Wikisitaateista sekä Latinankieliset fraasit ja Lentävät lauseet -luokista kaivella toisia yhtä tylsiä ja suomen kieleen sopimattomia tokaisuja, joita pudottelet sitten aina sinne minne ne vähiten sopivat.

Teloita kokeilumuokkaajat

Avaa tuoreet muutokset -lista ja hakkaa F5:tä. Käy läpi jokaikinen muokkaus ja kumoa kaikki "paha". Hyökkää tekijöiden keskustelusivuille malline tanassa ja mätä niitä. Kyylää sen aikaa, että ne tekevät uuden virheen, ja lyö uudestaan. Ja uudestaan ja uudestaan kunnes ylläpitäjä estää käyttäjän ja taistelu on voitettu. Samalla ylläpitäjä varmasti huomaa, että se olit juuri sinä, joka niin aktiivisesti tätä pahantekijää torjui. Jos joku palkitsee sinut joskus tästä hyvästä, totea että "Vähempää ne kirotut riivaajat eivät ansaitsekaan." Kieltäydy kohtelemasta iipeitä muiden veroisina. Jos olet joskus liittynyt liikkeeseen nimeltä Ihmisarvo IP:eille, eroa välittömästi ja ala tehdä pilkkaa siitä. Jakele sopiva määrä palkintoja ihmisille, jotka tekevät samoin kuin sinä.

Ja näin olet yhtenä päivänä oleva suuri ja mahtava kuningas!

Byrokraattius

Jatka sitä, mitä olet tähän asti tehnyt. Nyt yritä myös osoittaa tekninen osaamisesi paremmaksi kuin muilla. Näytä toisille vakiokäyttäjille, että sinulla on sydän paikallaan, mitä heihin tulee. Ole järkähtämätön. Ole vielä kärsivällisempi. Ole olevinasi humoristinen, silleen kuivasti. Laita jotain äärettömän vanhanaikaista ja mukahauskaa vandalisoivan IP:n keskustelusivulle ja estä se äkkiä, ennen kuin se ehtii kommentoimaan tuotostasi. Tai älä ole. Voit myös olla täysin asiallinen palikka, joka ylireagoi aina kuullessaan sanan "asiallinen". Jos ylireagoit juuri äsken, osaat jo kaiken tarvittavan. Sitten ne taas tulee jossain vaiheessa ja laittaa sut ehdolle.

Ja näin ne tekee susta jumalan!

Byrokraattina

Diktatorisoi. Sinulle on kerrankin annettu lupa olla enemmän kuin mitä olet. Sinullahan on äärettömän arvokas äänestysasiakirja-dokumentti siitä todisteenakin. Aamen.

Luettelo Wikipedian käyttäjistä

Hikiaineisto2.png Hikiaineistossa on lähdeteksti Wikipedistien koottuja puheita.

Luettelo Wikipedian käyttäjistä on suuren kokonsa vuoksi jaettu osiin:

Katso myös

Aiheesta muualla

Viitteet

  1. Internetin ulkopuolinen maailma, jossa ihmiset joutuvat käyttäytymään, eivätkä rellestä kuin siat pellolla. Kauhea paikka.