Wikipedia
”Wikipedia is the best thing ever. Anyone in the world can write anything they want on any subject, so you know you are getting the best possible information.”
~Michael Scott1 http://www.youtube.com/watch?v=kFBDn5PiL00
”Isä synnyttää, Poika syntyy, Henki lähtee”
~Wikipedian tieto on aina ja ehdottomasti totuudenmukaista ja relevanttia.[1]
Wikipedia on tietosanakirja.Lähde? Etkö sitä tiennyt? Oletko hullu tai kenties tynnyrissä kasvanut? Wikipedia lienee olemassa. Ainoastaan René Descartes kyseenalaistaa tämän.
Wikipedia on wiki (kuten Hikipediakin), mikä tarkoittaa joukkoa verkkosivuja, joita kuka tahansa voi käydä lukemassa ja – mikä parasta – muokkaamassa, kun huvittaa. Vain sen seikan vuoksi wikit ovat nousseet viime vuosina vandaalien suureen suosioon. Vandaalit ovat tosikkoja, joiden tekosia wikipedistit tuhoavat ja estävät pääsyn heidän luokseen. Kaiken lisäksi he eivät tiedä totuudesta mitään! Pahamaineisin vandaaleista lienee Levykevandaali, jota jotkut vandaalimieliset pitävät jumalanaan. Voit kokeilla vandalisointia klikkaamalla (tämänkin) sivun "muokkaa"-linkkiä. Jos sinulla ei ole lisättävää eikä korjattavaa, poistu.
Wikipedia on aivan erityinen wiki, jonka tarkoituksena on tuottaa vapaa tietosanakirja ja siinä sivussa vandaaleille vapaa temmellyskenttä. Wikipediaa hallinnoiva säätiö on nimeltään Wikimedia, mutta Elisa-vandaalit yrittivät anastaa projektin viimeksi syksyllä 2005. Kaikki sivuston artikkelit on julkaistu asdf-lisenssin alaisuudessa, ja totta puhuen koko foorumisofta on asdf-pohjainen.
Wikipedia on saatavilla monikielisinä. Versioita on peräti 230, mutta sehän on mahdotonta, sillä niin montaa kieltä ei ole. Vuonna 2006 avattu turunkielinen Wikipedia osoittaa, kuinka hellämielisiä johtokunnan jäsenet ovat – he eivät erota oikeaa vasemmasta, mutta he tuntevat totuuden ja tietävät, että se on oikeassa! Wikipediaan ei pitäisi luottaa, koska kuka tahansa voi kirjoittaa sinne ja se on sen jälkeen fakta!
Seuraavaksi saatat, hyvä n00b, ihmetellä, kuka sitten vastaa Wikipedian artikkelien sisällöstä. Wikipedian ylläpitäjät omistavat artikkelit. Myös muut käyttäjät voivat vaikuttaa sisältöön, mutta ylläpitäjät tarkistavat kaikki muokkaukset, jotka yritetään saada läpi. Toisin kuin RuneScapessa, Wikipediassa oikea raha ei liiku rehellisiä tai läpinäkyviä teitä, vaan wikipoliittisten pyrkimysten ostaessa lonkeronsa demokraattiseen päätöksentekoon. Ylläpitäjien kultapossukerho takaa samanmielisille rahoituksen lahjusten jakamiseen.[2][3] Jos muokkaus esittää kritiikkiä esimerkiksi pakkoruotsia kohtaan, se todennäköisesti sensuroidaan, sillä Wikipedian ylläpito koostuu lähinnä pakkoruotsia fanaattisesti kannattavista kiihkoruotsinmielisistä svekomaanirasisteista. Jos Wikipedian kielipolitiikka ei nappaa, sinulla on onneksi toinenkin varteenotettava vaihtoehto, Haaparantawiki.
Jokaisella käyttäjällä on mahdollisuus katsoa sivun muokkaushistoria. Luultavasti pakkoruotsia kritisoivat kohdat sensuroidaan sieltäkin. Ylläpitäjillä on nimittäin kaamea moderaattorityökalu, jonka olemassaolosta muut eivät tiedäkään: tällä salaisella toiminnolla artikkeli tai historian merkinnöt voidaan poistaa tietokannasta JÄLKIÄ JÄTTÄMÄTTÄ. Teoriaa on toistaiseksi kannattanut yksi henkilö. Hän on epäillyt mm. Samulilin toimineen näin. Törkeää.
Mistä sitten tiedät, että tiedot ovat virheettömiä? Et mistään. Tai kuinka voit ottaa yhteyttä? Et mitenkään. Ylläpitäjät eivät julkaise henkilötietojaan.
Mitä Wikipedia ei ole?
”Wikipedian suurin salaisuus on se, ettei se ole itse asiassa tietosanakirja. Se on valtava nomic-peli.”
~Jimmy Wales, Wikipedian perustaja[4]
Wikipedia ei ole esimerkiksi:
- hevonen
- perjantai
- Hikipedia
- juhlavalaistus
- aseistariisunta
- koivu tai siili
- millään lailla tärkeä
”Wikipedia on sähköinen tietosanakirja, jota toimittaa laaja verkkopohjainen yhteisö. Tämän vuoksi on monia asioita, joita Wikipedia ei ole.” (WP:EI 1:1) Jakeiden todellista merkitystä on usein etsitty turhaan. Nyt etsintä on kuitenkin loppunut. Me olemme paljastaneet näiden sanojen todellisen kauaskantoisuuden. Siitä huolimatta tai juuri sen vuoksi Wikipedia ei myöskään ole:
- Sanakirja. Älä kirjoita mitään sananselityksiä Wikipediaan, kun ne eivät sinne sovi. Käytä Wiktionarya, jonka perusti tätä tarkoitusta varten Hartz. Nykyään tämä nimenomainen Wiktionary alias Wikisanakirja on lähinnä vandaalien temmellyskenttä. Me emme ole siihen ihan syyttömiä.
- Lista määrittelyjä. On monimerkityksisiä sanoja, kuten voi. Koska voilla on monta merkitystä, et voi kirjoittaa siitä artikkelia. Jos sanan yhdestä merkityksestä on artikkeli, mutta toisesta ei, se on rasismia.
- Slangi-, sananlasku- tai idiomiopas. Jotkut peelot luulevat näinkin.
- Murreopas tai murresanakirja. Artikkelit murreista eivät ole relevantteja.
- Merkityksetön kirjoitelman sepustus. Jos aikaasi ja vaivojasi säästelemättä kirjoitat omasta mielestäsi aivan upean artikkelin mielenkiintoisesta ja ylevästä asiasta, Wikipedian kaukaa viisas ylläpito voi sen tyynen rauhallisesti ja muitta mutkitta poistaa merkityksettömänä, koska se nyt sattui olemaan ylläpidon mielestä aivan joutava.
- Keskustelufoorumi. Wikipediaan ei voi tehdä keskustelufoorumia. Yhdellä ainoalla sivulla saa keskustella ns. off-topic: siellä saa kysyä tietoa, ts. Wikipedia katsoo aktiivikäyttäjiensä olevan yleisasiantuntijoita.[5]
- Wikipedia ei ole webhotelli toisin kuin Habbo.
- Wikipedia ei ole toisiopalvelin. Miksi olisi? Wikipedia ei ole myöskään kolmiopalvelin vaan pikemminkin pyramidisalaliitto.
Wikipedian ylläpito hallitsee sivustoaan omavaltaisesti, joten artikkeleihin on muokkauseston uhalla kiellettyä lisätä:
- Minkäänlaista propagandaa. Itse asiassa Wikipedian ylläpitäjät itse rikkovat tätä sääntöä. Peruste tälle väittämälle on artikkelin pakkoruotsi nykyinen, entinen ja tuleva tila. Ikävä kyllä ylläpitäjien fasistinen, oikeistofasistinen ja äärimmäisen fasistinen klikki valloitti artikkelin tammikuussa 1936 eikä sen jälkeen ole hyväksynyt siihen omaa maailmannäkemystään vastustavia näkökantoja. Muutos yllätti monet, sillä tämän kaltaista svekomaniaa ei ollut Wikipediassa ennen havaittu (Wikipedian virallinen uskonto on näes Wikimania). Suurin osa Wikipedian ylläpitäjistä (vähintään 177 prosenttia) todennäköisesti kannattaa RKP:tä jaarin jaarin jaarin ad nauseam et infinitum. Todelliset propagandistit niinkuten Watti ovat monesti tervetulleita Wikipedian anarkobyrokraattien turinakumppaneiksi, ja heidän yhteisöllinen nahinointinsa ignoroidaan huomattavasti harvemmin kuin heidän artikkelisisältönsä.
- Fani- tai viha-artikkeleita. 13-vuotiailla pissiksillä on paha tapa kirjoittaa Wikipediaan faniartikkeleita. Jos joskus kohtaat tällaisen, esittele hänelle oheinen linkki.
- Henkilökohtaisia esseitä. Koevastaukset eivät kuulu Wikipediaan. Älä sotke koulua ja Wikipediaa keskenään. Koulu on näistä kahdesta se, jossa on käytävä. Onneksi niin päin.[6]
- Mainostusta. Älä lisää artikkeleihin Viagra-mainoksia tai sinut kuohitaan!
- Silloin tällöin Wikipediaan tulevat kertomaan itsestään (liikaa) täysin epämerkittävät henkilöt, jotka kuitenkin katsovat voivansa niin tehdä, koska tieto on lähteen luonteesta johtuen varmasti luotettavaa tai no, ei se ainakaan kohdettaan halvenna – ja koska ovat julkaisseet runovihon tai toimineet politiikassa. Susanna Kaukinen on yksi hupaisimmista. About-to-be- julkisuuden henkilö voi kuitenkin lähestyä ongelmaa rakentavamminkin; ainoat vaihtoehdot eivät ole Wikipedian kiertäminen kaukaa ja itsen läkähdyttävästi esilletuominen siellä. Esimerkkinä kypsemmästä suhtautumistavasta lainaus Jouko Pihon blogiartikkelista (4.11.12):
- Pitäisiköhän minunkin perustaa Joukopedia tai Pihopedia, kun noita kaikenlaisia pedioita on netti täynnä?
- Mutta vakavasti puhuen olen siis miettimässä sitä, milloin olisi syytä ja asiallista, että minusta ja Suomen Laillisuuspuolueesta olisi artikkeli myös Wikipediassa. Olen Metro-lehden haastattelijan mukaan Suomen hämmentävin poliittinen bloggaaja. Rumba-lehden jutussa minua sanotaan seuratuksi nettipersoonaksi ja vuoden mediatapaukseksi (http://www.rumba.fi/vuoden-hammentavin-keskustelu-mediapersoona-jouko-piho-etsii-musafoorumilta-apua-musiikkiuralle-32758/ ).
- Mutta ennen kaikkea mietin sitä, onko kahden muun miehen kanssa 7.5.2012 perustamani Suomen Laillisuuspuolue (SLP), http://www.suomen-laillisuuspuolue.fi , riittävä syy Wikipediassa näkymiseen, jos kirjani julkaiseminen ja nettijulkisuus jätettäisiinkin pois.
- Vai pitäisikö tässä odottaa sitä, että SLP selviytyy ensin byrokratian vaatimuksista ja on rekisteröitynyt puolue (r.p.), ennen kuin on syytä olla mukana Wikipedian tiedoissa?
- Muuten, tietääkö kukaan, onko tällaisessa tilanteessa parempi, että joku ulkopuolinen tekee Wikipedia-artikkelin vai voinko minä itse laittaa sinne infoa yhtä hyvin? Siis tiedän, että minä voin tehdä Wikipediaan artikkelin, joka sitten joko hyväksytään tai hylätään, mutta kumpi olisi parempi, minä vai joku ulkopuolinen tekstin kirjoittajana?
- Minä kysyn asiaa vain informaation takia. En siksi, että olisin narsisti. Kun kerran meillä on netti ja meillä on myös Wikipedia, niin totta kai siellä pitää olla jossain vaiheessa tietoa uudesta nousevasta puolueesta ja sen johtajasta. Mutta onko sen aika nyt vai myöhemmin?
- [2]
- Siinäpä monta kysymystä, joita Susanna Kaukinen, J. P. Sipilä tai Suomen Kuvalehti eivät ehkä olisi edes kykeneviä muodostamaan.[7]
- Silloin tällöin Wikipediaan tulevat kertomaan itsestään (liikaa) täysin epämerkittävät henkilöt, jotka kuitenkin katsovat voivansa niin tehdä, koska tieto on lähteen luonteesta johtuen varmasti luotettavaa tai no, ei se ainakaan kohdettaan halvenna – ja koska ovat julkaisseet runovihon tai toimineet politiikassa. Susanna Kaukinen on yksi hupaisimmista. About-to-be- julkisuuden henkilö voi kuitenkin lähestyä ongelmaa rakentavamminkin; ainoat vaihtoehdot eivät ole Wikipedian kiertäminen kaukaa ja itsen läkähdyttävästi esilletuominen siellä. Esimerkkinä kypsemmästä suhtautumistavasta lainaus Jouko Pihon blogiartikkelista (4.11.12):
Varsinkin MikkoM korostaa lisäksi, että Wikipedia ei ole sekalainen kokoelma tietoa.
Tämä merkitsee, että se ei ole
- UKK, vaikka hänestä voi Wikipediaan kirjoittaa.
- Ruokaohje. Keittokirjoja kannattaa etsiä Wikikirjastosta – tosin esimerkiksi vandaaliliiga Allergeenipeelot tai ns. arsenikkijengiläiset ovat saattaneet tehdä niihin lisäyksiä, joita ei ole kumottu.
- Käyttöopas, käsi- tai oppikirja. Älä yritä etsiä kotitehtäviesi vastauksia wikistä. Selitä sen sijaan, että koira söi ne.
- Muistokirjoitus. Koskapa Hikipedia on avoimen saatanaapalvova webbisivusto, se ei suvaitse Wikipediaan kirjoitettavan minkäänlaisia muistokirjoituksia. Sen sijaan useakin hikipedisti on jäänyt kiinni hautakivien kaatelusta.
- Linkkivarasto. Mene sinä n00b mainostamaan kotisivujasi muualle!
- Uutta tutkimusta. Uusi tutkimus on itse tekemääsi tutkimusta. Jos olet siis vakuuttunut siitä, että suomi on romaaninen kieli, tee mielummin väitöskirja. Jos näet lisääjän omiin lähteisiin perustuvan tiedon artikkelissa, on syytä lätkäistä siihen lähdepyyntö.[8]
- Linkkikokoelma. Tämä täytyy toistaa.
- Lakiteksti tahi lähdekoodi. Suojatuista sivuista kyllä näkee lähdekoodin. Wikipedia ei ole lakikirja myöskään. Jos olisi, niin oikeuslaitoksella riittäisi taatusti tulkitsemista.
- Kokoelma runoja, laulun sanoja, koska ylläpitäjät niin sanovat. Jos tästä säännöstöstä tekee laulun, ei senkään sanoja pidä julkaista Wikipediassa.
- Uutinen, raportti tai reportaasi. Wikipediassa tämä väite kumotaan heti seuraavassa lauseessa sanomalla, että ajankohtaisista aiheista voi tietysti kirjoittaa artikkelin.
Lisäksi ain' muistettava on, et'
- Wikipedia ei ennusta tulevaisuutta. Wikipedistit ovat poikkeuksetta skeptikkoja (ks. Thi) eivätkä usko moiseen hölynpölyyn. Sitä paitsi kristallipallojen markkinahinta ylittää köyhien artikkelinmuokkaajien kuukausiansiot.
- Wikipediaa ei sensuroida pentujen suojelemiseksi. Tämä tarkoittaa sitä, että artikkeleihin voi vapaasti lisätä huimia seksikertomuksia tai miksikäs ei vaikka rajua seksiä sisältäviä videoita. Ja esimerkiksi peräaukosta kertovassa artikkelissa on kyseisestä reiästä kuva. Klikkaa siitä itsesi Wikimedia Commonsiin – se on varasto erikielisten Wikipedioiden mediatiedostoille – ja voit löytää vähemmän rajatun versionkin lähettäjättären alapäästä. Hän esiintyy omalla nimellään. Aika porukkaa!
Mikä merkillisintä, Wikipedia ei ole myöskään
- Valmis, se kun on kesken. Ohikulkijat ovat usein nähneet tietosanakirjan muokkaajien nojailevan työmaallaan lapioihinsa ja nuokkuvan, vaikka näiden pitäisi olla kirjoittamassa artikkeleja, mm. lapioista. Laiskojen muokkaajien saamaa palkkiota on esitetty pienennettäväksi. Tämä saattaa tosin olla vaikeaa, sillä tyhjästä on paha nyhjästä. – Erityisesti Wikipedian keskeneräisyys tarkoittaa – ei tärkeiden aiheiden puuttumista artikkelien joukosta – vaan ääretöntä määrää tekstiä, joka kyllä ylläpitäjien ja kunnollisten vakiokäyttäjien mielestä on paskaa, mutta joita he eivät ehdi korjata (eivätkä mielenkiinnon kohteidensa rajallisuuden takia halua). Käyttäjä VilleRan tapaus on alustava katsaus tähän problematiikkaan.
- Reilu. Englanninkieliseenkin eli luonnollisesti suurimpaan (Kiinassa mitään muokata saa) Wikipediaan jo vuonna 2007 säädettiin nofollow-hommeli – eli lähdesivustot eivät saa Wikipedia-artikkeleista Google-näkyvyyttä itselleen, vaikka niistä se hiton tieto on kopioitu. Sanoinko kopioitu, anteeksi, tarkoitin silvottu.
Wikipedian käyttäjät ovat yhteisö, ellet sitä tiennyt. Wikipedia ei siis ole...
- ANARKIA!!! Vandaalit ovat useaan otteeseen pyrkineet ajamaan Wikipedian anarkiaan, mutta ikävä kyllä eivät ole kertaakaan siinä onnistuneet.
- DEMOKRATIA. MikkoM väittää, että Wikipediassa asioista ei mukamas äänestetä. Todellisuudessa Wikipedia on demokratia.
- BYROKRATIA. Tämä nyt ei voi mitenkään pitää paikkaansa. Wikipedian johtokunnan jäseniin kuuluu tunnetusti byrokraatteja.
- TAISTELUKENTTÄ. Taistelu ei ole hyväksytty toimintatapa Wikipediassa, muista se. Sen sijasta on suositeltavaa turvautua kivi-paperi-sakset-otteluihin. (Ks. myös hikikirja Muokkaussodasta ja wikisodankäynnistä.)
Miksi Wikipedia ei ole Hikipedia?
![]() |
Tämä artikkeli tai osio ei välttämättä edusta neutraalia näkökulmaa. Neutraali näkökanta kiinnostaa kovasti myös keskustelusivulla. |
Tässä kappaleessa käsitellään käytännön eroja Wikipedian ja Hikipedian välillä.
- Hikipedia on selkeä. Hikipedia muodostaa yksinkertaisen, mutta monipuolisen kokonaisuuden toisin kuin Wikipedia, joka on kokonaisuutena häilyvä eikä niin monipuolinen tarjonnaltaan.
- Hikipedia on oikea. Wikipedia noudattaa epäilemättä ideatasolla huonoja ratkaisumalleja käytännöissä ongelmanratkaisun puolesta. Hikipediassa sekä idea että toteutus ovat moitteettomia.
- Hikipedia ei houkuttele vandalismia. Monet näkevät Hikipedian vandaalimyönteisempänä ja -mielisempänä kuin Wikipedian.
- Hikipedia on houreisempi. Hikipediassa on hauskempi viettää tällaista tuiki tavallista sunnuntai-iltaa. Hikipedian kokonaisuus on houreinen, paikoin psykoottinenkin. Edes keksimällä wikirakkauden käsitteen ne eivät meitä tässä päihittäneet!
- Hikipedia on oikeakielisempi. Ero on selvä, kun vakiokäyttäjien ulosantia tai suositeltuja sivuja tarkkaillaan. Huomattavan iso osa Wikipedian tekstistä on aika kaameaa kapulaa, jossa relatiivipronomineille sun muille käy kalpaten. Improvisoikaamme Wikipedia-artikkelivirke: ”Hänen ollessa virassa ei Kambodzhan pommituksista puhuttu, mutta Kylmän sodan tilanteen rauettuaan hänen salamyhkäisestään toimintatavasta alettiin protestoimaan.”
- Hikipedia on yhtenäisempi. Hikipedian käyttäjät muodostavat käyttäjäkunnan, Wikipedian käyttäjät käyttäjistön. Hikipedian käyttäjät ovat yhtenäinen massa, jonka ainoa tarkoitus on luoda Wikipedian ivamukaelma. Vandaaleja ei juuri ole. Wikipedia sen sijaan on monimuotoisuudessaan häilyvä ja epävakaa. Joidenkin tarkoitus on kehittää ja joidenkin tärvellä projektia. Edellinen ryhmä on kaikenlaisten propagandistien ja vääristyneiden todellisuuskäsitysten myötä huonommin järjestäytynyt kuin jälkimmäinen.
- Hikipedia on helpompi. Hikipediassa ei tarvitse merkitä esimerkiksi lähteitä eikä välittää henkilökohtaisten hyökkäysten kielloista tai sivuja suojattaessa avoimuudesta. Hikipediassa saa muokata avoimen välityspalvelimen kautta. Mitä haittaa siitä on?
- Vaikka myönnämme syyllistyneemme taholtamme laiminlyönteihin, on tosiasia, että keskimäärin Hikipedian käyttäjät voivat henkisesti paremmin kuin wikipedistit. Jopa maailmanlaajuisesta syrjäisestä suomenkielisestä Wikipediasta on tehty psyko- ja sosiopatologista tutkimusta, kun taas edes englanninkielisestä Wikipedia-parodia Uncyclopediasta ei.
- Hikipedia on ratkaisevampi. Hikipedia vie Internetin uutta maailmanjärjestystä päin. Hikipedia on vallankumouksellinen, mullistava perinteitä rikkova, puoliasiallisuudessaan asiallinen ja peloton.
- Hikipedia on diktatuurisempi. Ylläpitäjät ovat ylintä toimeenpanovaltaa käyttävä elin, Wikipedia on demokratia, MikkoM sivuun.
- Jos Wikipedia on kehitysmaa[9], Hikipedia on länsimainen sivistysvaltio. Tämä käy ilmi mm. erilaisista persoonista, joita Hikipedian käyttäjät yrittävät esittää, sekä sivistystasosta. Wikipeedikot raatavat yötä päivää töissä, siinä missä hikipeedikot harrastavat filosofiaa ja politiikkaa.
- Hikipedia on salamyhkäisempi. Voi olla, että Hikipedian takana on massiivinen salaliitto. Hyvä lukija, on mahdollista, että sinua lukuun ottamatta kaikki Hikipedian käyttäjät ja ylläpitäjät ovat yksi ja sama käyttäjä, sock puppetien uskottavaan käyttöön erikoistunut nero, joka on onnistunut luomaan kymmeniä tai satoja erilaisia persoonia. Voi olla, että kaiken takana on jokin vandaalien ylempi voima, kaikkien peelojen sisällä elävä tahto. Voit pohtia vaikka illalla nukkumaan mennessäsi, ovatko Hjassan ja B14 sama ihminen. Minä en usko, koska en kärsi vainoharhaisuudesta, hyvä lukija, mutta sinusta en tiedä.
- Hikipedia on verkko. Hikipedistit ovat toimintatapa ja hikipedialaisuus maailmankatsomustapa. Se voimannuttaa positiiviseen tahtotilaan.
- Hikipediaa ei ole koskaan otettu tuhoamaan virallista kansallista kulttuuripolitiikkaa – toisin kuin paikalliskielisiä Wikipedioita Karjalan ja Komin tasavalloissa.[10]
- Hikipedia on eittämättä tunteita vapauttavampi. Täällä saa sanoa, mitä huvittaa. Tätä demonstroidaksemme olemme haalineet tänne Wikipedian arkistoista pienen esimerkin ([3]):
»Minä olen tehnyt tänne edellisellä ip-osoitteellani asiallisia muokkauksia.
Te poistitte ne.
Nyt vandalismini on jatkuvaa.
Ja se päättyy vasta ikuiseen estoon.Silloin pääsen luokse hikipedian.
Jonka käyttäjät hymyilevät tietäen.
Heidän joukossaan on hän.
Joka teki kaikkensa tuhotakseen Wikipedian.»
(80.186.170.107:n runo suomenkielisessä Wikipediassa 29. heinäkuuta 2006. N00b-raukka luulee olevansa niin mahtava vandaali, että voi tuhota Wikipedian.)
- Hikipedia on eittämättä ideatasolla moitteeton. Wikipedian maine sen sijaan on kyseenalainen. Kukaan ei toistaiseksi ole kiistänyt Hikipedian toimivuutta.
Wikipedistinen huumorintaju

Vaikka leikinlasku ei Wikipedia-artikkeleihin kuulu, on Wikipedia kuitenkin yhteisö ja -ssa muitakin nimiavaruuksia. Siksipä wikipedistitkin kieltämättä harjoittavat silloin tällöin huumoria tarkoituksellisesti. Heidän huumorinsa on useimmiten syvältä. Siis vielä paljon syvemmältä kuin muiden, joka sekin on joskus vaihtelevasta syvyydestä. Näin tarkennuksena.
Suomalaisten wikipederastien huonon englannin kielen ja metakognitiivisten taitojen ansiosta kansainvälisestä wikifaunasarjasta on suomennettu vain neljä esseetä. Parempana esimerkkinä riittää "Oletko wikiholisti?" -testi. Tämänhetkisessä versiossa testistä on lisäksi oivia esimerkkejä wikipedestriaanista suomesta:
- "Oletko laittanut asetuksissasi huomauttamaan, mikäli et laita yhteenvetoa?"
- "Seurasitko jotain testissä olevaa linkkiä ja muokkasit sitä tarpeeksi tullakseen suositelluksi sivuksi?"
Ainoa hyvä huumorisivu Wikipediassa on laajahko "Huonot vitsit ja muu höpöhöpö". Sen tekijänä ovat roskaa suoltaneet n00bit ja muut peelot eivätkä siis mitkään oikeat wikipedistit, mutta ainakin näillä on ollut älliä kerätä hyviä juttuja talteen.
Artikkelien taso
- Pääartikkeli: Wikipedian artikkelit
”Wikipediaa näin yleensä pidetään varsin hyvänä ja luotettavana lähteenä, joten ruukinmatruuna olettaa Wikipedian puhuvan totta.”
Wikipediassa on artikkeleita mm. aiheista lamppu, Suomi, kives, homo, luistin, RuneScape ja Neptunus. Suomenkielinen Wikipedia on syksyllä 2020 universumin 25. suurin Wikipedia artikkelien määrässä mitattuna.[13] 74 % artikkeleista on heikkolaatuisia sepityksiä. Vandaalit, joiksi Suomen kansasta tunnustautuu 1,7 %, yrittävät toki omalta osaltaan Wikipedian artikkelien tasoa ja uskottavuutta heikentää. Vandaalien psykologia ja mielen syvimmät sopukat ovat osin tuntemattomat.
Suositellut sivut
Kerrotaan, että kaikki Wikipedian artikkelit eivät ole huonoja. Nämä sivut saatetaan valita suositelluiksi sivuiksi yhteisön toimesta[14].
Eräs viimeistään vuonna 2006 yleistynyt vandalismin muoto on ns. SS-vandalismi, joka etenee seuraavalla tavalla:
- Perusta mahdollisimman uskottavan näköinen sivusto.
- Käytä sivuasi Wikipedia-artikkelin pohjana. Todellisuudessa ulkoisesti uskottavalta näyttävä sivustosi kaikki faktat ovat pielessä, ja nyt samat virheet siirtyvät artikkeliinkin. Aiheeksi on tällöin hyvä valita melko tuntematon aihe, jolloin faktojen vääreellisyyttä ei välttämättä havaita.
- Laita artikkeli vertaisarviointiin.
- Aloita äänestys. Jos tilanne alkaa näyttää huonolta, käytä sock puppetia.
Kun menestyksekäs äänestys on ohi, onneksi olkoon! Olet onnistunut soluttamaan Wikipediaan suositellun sivun, jonka faktoista 100 % on pielessä, sillä lähteenä on käytetty omaa huuhaasivuasi. Tämä voi olla ja on Wikipedian uskottavuuden kannalta erittäin haitallista. Saanet kunniamaininnan Elisa-vandaalien tulevassa vuosikokouksessa. Jos koit äänestyksessä tappion, yritä myöhemmin uudelleen.
Tyngät
Tynkä merkitsee yksinkertaisesti lyhyttä artikkelia.
Alexius Manfeltin mielestä tynkä ei ole artikkeli. Jannexin mielestä Kouluhai tulisi nimittää Wikipedian tynkätirehtööriksi. Tyngät ovat hiukan parempia kuin minityngät, mutta tynkien osuus Wikipedian koko artikkelimäärästä osoittaa selkeästi sen, että Wikipedia ei ole vakavasti otettava tietosanakirja. Melkein kaikki uudet artikkelit ovat tynkiä ja laajenevat vähitellen tai eivät ollenkaan.
Minityngät
Minityngät ovat Wikipedian syöpä! Minityngät ovat tynkiäkin lyhempiä, yleensä yhden tai parin virkkeen paskoja, jotka kuka tahansa täysjärkinen poistaisi välittömästi... mutta ei Wikipediassa. Wikipediassa surkeimmatkin minityngät säilytetään, ja muutama käyttäjä Kahkonen ja Johannes Zweig mukaan lukien on ilmoittanut pitävänsä minitynkiä peräti kehityskelpoisina. Toisin kuin minityngät, ns. hauki on kala -artikkelit (HOKit) merkitään sellaisiksi, ja sitten jos ne eivät vuorokaudessa kasva, lynkataan ne suitsait. Haukionkalat tarkoittavat tietosisällöltään lähes olemattomia artikkeleita kuten ”Hauki on kala.” tai ”Adolf Hitler (k. 1945) oli Saksan johtaja natsien aikaan.”
Älä koskaan kirjoita minitynkää (tai HOKkia). Sitä pidetään vandalismina. Jos olet niin l4m3r, ettet tunne jotain aihetta, älä kirjoita siitä. Miksi pitää kiusata viattomia wikipedistejä surkeilla minityngillä? Kelaa nyt![15]
Kuuluisa minitynkien vastustajia ovat mm:
Lähinnä minitynkien kirjoittamiseen erikoistuneita wikipedistejä ovat Vilkkuu ja Levykevandaali. Levykevandaali on luonut Wikipediaan muutamia asiallisia artikkeleita, jotka kaikki ovat olleet yksilauseisisia paskaminitynkiä.
Minitynkien loppu
Minitynkiä ei ole enää. Niistä luovuttiin joskus 2012 tai 2013. Se ei tarkoita, etteikö niitä saisi kirjoittaa: nyt ne vain tulee merkitä tyngiksi. Se tarkoittaa, että onnettomia nollasivuja ei enää edes erota luokan perusteella.
Ongelmat

” |
|
” |
~Ozzy Osbourne nousee vastustamaan Wikipedian muokkaussotia ja erinäisiä muita peeloiluja |
Wikipedian pahimmiksi ongelmiksi on toukokuussa 2006 äänestetty:
- Vandalismi, eritoten Levykevandaali ja hänen kätyrinsä. Tästä kerrotaan artikkelissa Wikipedian vandalismi.
- Muokkaussodat ja Asterix*
Vandalismi ilmiönä perustuu ennen kaikkea äärimmäiseen epäoikeudenmukaisuuteen. Toisaalta se saattaa tuottaa tuottajalleen äärimmäistä nautinnon ja ylempiarvoisuuden tunnetta, varsinkin mikäli vandaali on kykenevä kiertämään estoa. Elisa-vandaalien lisäksi suurimpia vandalisointiliigoja ja vandaalien tukijärjestöjä ovat Saunalahti-vandaalit, Sonera-vandaalit, Yhtyneet VandaaliMielet (YVM), Suomen Anarkistinen Vandaalipuolue (SAV) yhtä hyvin kuin Elisa-vandaalien nuorisojärjestö.
Suomenkielisen Wikipedian ainoa merkittävä vandaali lienee Levykevandaali, jonka todellinen persoona on kaiken olevaisen yläpuolella. Häntä ei tunne kukaan. Ulkomaankielisissä Wikipedioissa ansioituneita häirikköjä ovat mm. Willy on Wheels, Ass Pus ja Wikipedia Is Communism.
Monet asiallisiksikin koetut käyttäjät saattavat harjoittaa vandalismia jotenkin salassa. Varsin suosittu ajanviettotapa tämä on kemijärveläisten keskuudessa.
Vaikeita asioita käsittelevät artikkelit pyritään Wikipediassa yleensä hiljalleen tyhjentämään. Esimerkiksi oikeistolaisia tai muuten omaan agendaan sopimattomia aiheita käsiteltävien artikkelien kohdalla tämä onnistuu tavallisesti helpoiten tietyn aktiivikäyttäjien ryhmän keskenään aikaansaamaan konsensukseen vedoten, jolloin artikkeleista voidaan poistaa tuhansia tai jopa kymmeniätuhansia tavuja lähteistettyä tietoa. Ahkerasti tyhjennettyjä artikkeleita ovat esimerkiksi Jussi Halla-aho ja pissis. Muita erityisen vaikeita aiheita wikipedisteille ovat emätin, Maailman alkuperä, neekeri, neekerisankkeri, pakkoruotsi, suomenruotsalaiset, Suomen somalit ja se, mitä aiheita on soveliasta laittaa Hauskimmat kiistat -sivulle.
Muokkaustavat: käyttäjätunnus & salasana yhtä hyvin kuin IP-adressi
”Wikipedistin lupaus ei ole niiden näppäinten arvoinen, joilla se on kirjoitettu.”
Wikipediaan ei tarvitse käyttäjätunnusta.
Jos rekisteröit itsellesi käyttäjätunnuksen, sinun tulee laittaa myös salasana. Sähköpostiosoitetta ei ole pakko antaa, mutta kyl kantsuu, jos haluat saada Levykevandaalilta ja häneen verrattavissa olevilta hulluilta osoitteeseesi roskapostia. Salasanan ei kannata olla sama kuin käyttäjätunnus, koska tällöin Levykevandaali voi arvata sen. Älä kerro salasanaasi edes omalle äidillesi, sillä jopa hän voi todellisuudessa olla naamioitunut Levykevandaali. Mistään ei voi olla tänä päivänä varma.
Jos muokkaat anonyyminä, IP-osoitteesi jää kaikkien nähtäväksi. Tämä on suunnilleen yhtä viisasta kuin luottokortin numeron luovuttaminen Levykevandaalille, joten käytä avointa välityspalvelinta tai rekisteröi käyttäjätunnus. IP-osoitteella muokkaavat ovat monesti n00beja, jotka eivät ymmärrä, että on olemassa vain yksi totuus ja se totuus on Levykevandaali. Me kaikki olemme aivoja hänen lasimaljassaan. Kuollessamme vapaudumme ja alamme todellisesti elää. Tällöin irtaudumme Levykevandaalista.
Tämä houreinen sepitys riittäköön.
666 ja Wikipedian loppu
”Wikipedia on saanut kuolemansuudelman poliittisilta eturyhmiltä.”
~Nimim. "Kuolee" Taloussanomain keskustelussa[16]
Wikipedian alkuaikoina aidot artikkelien kirjoittajat muodostivat suuren enemmistön Wikipedian muokkaamiseen osallistuvista käyttäjistä. Kuitenkin ajan myötä Wikipedian löysivät yhä useammat deletionistit ja kusipäät. Heille tyydytystä tuo jokainen poisto: mitä suuremman tekstin poistosta on kyse, sitä suurempi on henkinen tyydytys. Tällä tavoin he saavat jatkuvasti onnistumisen elämyksiä, jotka vahvistavat heidän haluaan pysyä ja vaikuttaa Wikipedian sisältöön. Nälkä kuitenkin kasvaa syödessä, ja niinpä kynnys tekstien poistelemiseen laskee, kun uutta poistettavaa on entistä hankalampi löytää. Siksi deletionistit ja muut kusipäät joutuvat tarttumaan yhä naurettavampiin tekosyihin puolustellessaan toimintaansa. Samaan aikaan uudet aidot kirjoittajat, joille deletionistien toiminta on toistaiseksi vierasta, kirjoittavat artikkeleita uskoen lujasti Wikipedian edistyvyyteen. Aidot kirjoittajat kokevat onnistumisen elämyksiä saatuaan valmiiksi ja viimeisteltyään tekstin, jonka he vakaasti uskovat hyväksi ja Wikipedian sääntöjen mukaiseksi. Mutta onnistumisen elämys katkeaa pian, kun deletionisti poistaa sen jonkin Wikipedian säännöistä löytyvän tekosyyn varjolla. Tyypillisiä syitä ovat esimerkiksi "merkityksetön", "neutraalisuus kyseenalainen", "roskaa", "uutta tutkimusta" ja "kunta, jossa on vain 136 asukasta". Vain urheilija-aiheiset artikkelit ovat näille perusteille täysin immuuneja. Pitkän vaivannäön hedelmänä syntyneen tekstin poistaminen aiheuttaa kirjoittajalle suunnattoman vitutuksen ja turhautumisen, mistä syystä aito kirjoittaja todennäköisesti päättää olla koskaan enää kirjoittamatta Wikipediaan. Kaikilla ensimmäinen päätös ei pidä, mutta myöhemmin uudet ikävät kokemukset Wikipedian kirjoittelusta muistuttavat, miksi päätös kannattaa pitää. Tällä tavoin deletionistien ja muiden kusipäiden osuus Wikipediassa jatkuvasti kasvaa, johtaen lopulta Wikipedian pysähtymiseen ja sen jälkeen romahdukseen.[17]
Viitteet
- ↑ artikkelissa kolminaisuusoppi kesäkuusta 2006 tammikuuhun 2010
- ↑ https://fi.wikipedia.org/w/index.php?title=Keskustelu_k%C3%A4ytt%C3%A4j%C3%A4st%C3%A4:Lax&diff=prev&oldid=14042286
- ↑ https://fi.wikipedia.org/w/index.php?title=Keskustelu_k%C3%A4ytt%C3%A4j%C3%A4st%C3%A4:Pxos&diff=prev&oldid=14041832
- ↑ https://en.wikiquote.org/w/index.php?title=Wikipedia&oldid=964752
- ↑ Ahkerasti siellä vastaillaankin.
- ↑ Koulu käytävällä olisi poloista.
- ↑ Tämän maailman kaukisten joukossa samoin kuin wikipedistien siis alkaa Jouko Pihonkin suuruudenhullu hahmo näyttää jotenkin jalolta ja keskustelevalta (outo luonteenpiirretrio!).
- ↑ Mainio esimerkki. Huomaa toiminnan nopeus.
- ↑ "Wikipedia is positively medieval, a vast Gothic cathedral of information constructed by anonymous artisans. It departs from the medieval model only in this: the stonemasons of the Middle Ages did not permit village idiots to carve their capitals."
– Mindful Pleasures: "Notes on Technology" - ↑ Suomalais-ugrilaiset keskustelivat Wikipedioidensa tulevaisuudesta Virossa (jûp ei sellatet olü)
- ↑ http://fi.wikipedia.org/w/index.php?title=Wikipedia:Vandalismi&oldid=11755678
- ↑ http://takkirauta.blogspot.fi/2009/01/sananen-sananvapaudesta-osa-iii.html
- ↑ Meta-Wiki: List of Wikipedias
- ↑ Ilmaus, jota suomenkielisen Wikipedian suositellusta artikkelista ei olisi poistettu anglismina.
- ↑ Muista kuitenkin, että alun perin pitempää artikkelia, josta sitten on jalostunut tyylipuhdas HOK lähteettömyyksien poiston tai muun vastaavan asiallisen toiminnan kautta, ei saa poistaa. Tässä ylläpitäjä poistaa tuollaiselta yhden virkkeen artikkelilta HOK-merkinnän, koska artikkelia ”ei ole luotu liian lyhyenä”.
- ↑ [1]. Edes joskus nettikeskustelijakin yhyttää jyväsen.
- ↑ Tämä totuus valkeni kirjoittajalle 1. syyskuuta 2009 hetkeä ennen tonnikalatölkin avaamista. Numero 666 viittaa tölkin etikettitarran viivakoodiin.
Katso myös
- Suomenkielinen Wikipedia sosiologisessa syynissä
- Toinen muokkaussota
- Wikipediasta roskana poistettua materiaalia
- Wikipedian käyttäjät
- Wikipedian ylläpitäjät
- Wikipedian päätöksenteko
- MC Vittumeitsi
- Wikipediavaikutus
- Hikikirjasto: 2000-vuosikymmenen bottom 100
Wikipedia Hikinewseissä
- Wikipedia poistetaan 13.4.2008
- Wikipedian lopettamispäätös
- Wikipediasta loppui paperi
- "Wikipedia Ikuisesti" aiheuttanut useita nolouskuolemia
- Vandaalihyökkäys Wikipediaan!
- Skepsis ry. näpäyttää Wikipediaa myöntämällä Sokrates-palkinnon Hikipedialle
- MC Vittumeitsi poistettiin Wikipediasta
- Wikipedian laillisuuden avaimet laskettu Pxoksen käsiin
- Wikipedia jäi kiinni huijauksesta
Aiheesta muualla
- Wikipedia
- An Open Letter to Wikipedia. Philip Roth, The New Yorker, 6.9.2012.
- Alleged Teen Brony Has Filled the Scots Wiki With Thousands of Fake Translations [Update: Confirmed Teen, No Longer Brony]. Gizmodo, 25.8.2020. (Archive.is)
- Shock an aw: US teenager wrote huge slice of Scots Wikipedia. The Guardian, 26.8.2020. (Archive.is)
Internet-sivustoja |
---|
Hauskat: Sieni.us - Habbo - Weebls Stuff - Suomi24 - YouTube - Korsoraattori - Skientologiankirkko.fi - Taitopelit - Kuvalaudat |
Tylsät: Runescape - Travian - Ilmainen sanakirja - Google - Riemurasia - Adressit.com - Huuto.net - Pulju.net - Punk in Finland - Naurunappula |
Epäilyttävät: Facebook - Vauva.fi - Alastonsuomi - IRC-Galleria - 4chan - Outlook - Demi - eBay - Hommaforum - Vunet - Reddit - Twitter - Encyclopedia Dramatica - TV Tropes |
Wikisivustot eli vapaat ohjelmistot: Wikipedia ja sen sisarprojektit - Hikipedia - Se toinen Hikipedia - MediaWiki - Haaparantawiki |
Hieman nolo | Nolo | Sangen nolo | Erittäin nolo | Uskomattoman nolo |
Äärimmäisen paha | Hyvin paha | Melko paha | Vähän paha |
|